Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

M2TS - czym to ugryźć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 czeczot

czeczot
  • 54 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 stycznia 2008 - 18:24

czy jest na maca coś do odegrania plików video w formacie M2TS?

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 11 stycznia 2008 - 16:40

6,

ten format jest jeszcze słabo obsługiwany w MacOSXie - spróbuj m2tsimporter 0.1 albo VoltaicHD
Ja nie mam kamery/plików w tym formacie, więc nie wiem, czy te programiki są coś warte.

#3 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 11 maja 2009 - 20:13

"Trochę" odświeżę temat, ponieważ mam podobny problem... Mam pliki m2ts i mogę je otworzyć prog. VLC, tyle że jakość jest taka sobie ( na całym ekranie widać poziome pasy ) Nie wiem dlaczego, ale jak oglądam jakieś zwiastuny HD ( np ze strony Apple ) to jakość jest idealna. Jest jakiś porządny program do odtworzenia plików m2ts ?

#4 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 15:43

Może już wpadł na jakiś pomysł ? Chciałem spróbować iMovie, ale też nic :( Nie długo jadę na wakacje i po powrocie chciałem coś zmontować. Ale jak skoro nie mogę otworzyć filmików w jakości HD... Na dole porównanie: po lewej filmik z mojej kamery full HD w pliku w jakim przechowuje czyli m2ts a po prawej jakiś zwiastun również w full HD w pliku mov Dodam, że jak podłączę kamerę do telewizora obraz jest idealny. Kiedyś nagrałem filmik i dałem facetowi, który się zajmuje montażem filmów i zrobił to bez utraty jakości...

#5 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lipca 2009 - 15:54

W VLC wlącz usuwanie przeplotu np BOB albo WEAVE, tam masz sporo możliwości, pasy powinny zniknąć (te pasy to właśnie efekt przeplotu, którego normalnie nie powinieneś widzieć.) Co do przykładu, który przytoczyłeś, zwiastuny są progressive, a obraz z Twojej kamery jest interlaced..

#6 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 16:33

Dzięki :) Jest znacznie lepiej. A co do tego progressive i interlaced to o co dokładniej chodzi ?

#7 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lipca 2009 - 17:23

Interlaced - w skrocie na jedna klatke skladaja sie dwa polpola, dolne i gorne. Wyswietlane sa one po sobie, czyli jezeli film ma 25 fps to rzeczywiscie wyswietlanych jest 50 polobrazow. Jezeli na kompie nie wlaczysz usuwania przeplotu to widzisz pasy - czyli element skladowy tych polpol. W taki sposob dziala zwykly TV. Progressive - nie ma zadnych polpol. Jest tak jak klatka na kliszy. Obraz taki zwykle ma wieksza jakosc (wieksza rozdzielczosc). tutaj 25 fps to 25 fps. Nie wiem prosciej wytlumaczyc nie umiem.

#8 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 17:29

Ok, dzięki :) Mam nadzieję, że jak zmontuje film i go nagram na płytkę to będzie elegancka jakość ;)

#9 psych0l

psych0l
  • 138 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 lipca 2009 - 17:52

Może już wpadł na jakiś pomysł ? Chciałem spróbować iMovie, ale też nic :( Nie długo jadę na wakacje i po powrocie chciałem coś zmontować. Ale jak skoro nie mogę otworzyć filmików w jakości HD...

Na dole porównanie: po lewej filmik z mojej kamery full HD w pliku w jakim przechowuje czyli m2ts
a po prawej jakiś zwiastun również w full HD w pliku mov

Dodam, że jak podłączę kamerę do telewizora obraz jest idealny. Kiedyś nagrałem filmik i dałem facetowi, który się zajmuje montażem filmów i zrobił to bez utraty jakości...

Jaka masz kamere ? Jest ta kamera wykrywana przez iMovie ? bo jak tak to nie bedziesz mial problemu po przyjezdzie aby zmontowac sobie cokolwiek bo bedziesz mogl normalnie zaimportowac film do imovie ale tylko i wylacznie BEZPOSREDNIO z kamery.

#10 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 17:59

Hitachi BLU-RAY DZ-BD70E

#11 iSiskin

iSiskin
  • 152 postów
  • SkądWisła

Napisano 17 grudnia 2009 - 22:04

Hmm... Mam film we blue-ray (cały folder STREAM z plikami m2tf) i próbuję go otworzyć w VLC poprzez TS_FOLDER, to wyskakuje mi komunikat błędu: no access module matched "dvdnav". Co zrobić z tym fantem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych