Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook 12" 2016 Coś puka w środku.

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 pakii_

pakii_
  • 28 posts
  • SkądGorzów Wlkp.| Bergen

Posted 16 October 2016 - 13:08

Witam mam problem (chyba) gdy przechyle komputer w lewo lub w prawo coś w środku się przemieszcza i puka. Dokładniej gdzieś w miejscu płyty głównej. Czy ten typ tak ma, czy coś z moim jest nie tak. 

Jest identycznie jak na tym filmie. 

Edited by pakii_, 16 October 2016 - 13:09.

 MacBook 12" Early 2016 Space Gray  iPhone 6s Plus 64GB Gold  Apple Watch 42mm Aluminium Space Gray  iPad Air 2 16GB Gold  Apple TV 4 32GB 

#2 marekm

marekm
  • 44 posts

Posted 17 October 2016 - 05:30

Witaj

Problem znany i w Macbook'ach 12 i w Macbookach Pro. Stukają w ekranie za małe arkusze foli rozpraszającej światło. Mam to samo w moim Macbook'u 12 (2016). Sam sprawdzałem kilka modeli w sklepach u siebie w mieście i 5 na 7 też słychać było stukanie. W związku z tym uznałem, że "taka konstrukcja" - nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu. Poza tym zawsze jest gwarancja :) (Choć jak pisali niektórzy na zagranicznych forach odnośnie rMP po wymianie na inny model lub naprawie wyświetlacza było tak samo :) )

Pozdrawiam

Marek M.

#3 pakii_

pakii_
  • 28 posts

Posted 17 October 2016 - 14:33

Witaj

Problem znany i w Macbook'ach 12 i w Macbookach Pro. Stukają w ekranie za małe arkusze foli rozpraszającej światło. Mam to samo w moim Macbook'u 12 (2016). Sam sprawdzałem kilka modeli w sklepach u siebie w mieście i 5 na 7 też słychać było stukanie. W związku z tym uznałem, że "taka konstrukcja" - nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu. Poza tym zawsze jest gwarancja :) (Choć jak pisali niektórzy na zagranicznych forach odnośnie rMP po wymianie na inny model lub naprawie wyświetlacza było tak samo :) )

Pozdrawiam

Marek M.

No tak tyle że w moim przypadku gdy go odkładam lub niosę czuć że coś się tam rusza. I bardzo mnie to irytuje. W komputerze za ponad 6 tyś nie powinno być czegoś takiego. Z drugiej strony gdy go oddam do serwisu mogą wymienić ekran ale tak jak mówisz że może to wrócić. Mogę dostać refuba to mi sie za bardzo nie uśmiecha. Nie wiem sam czy go oddawać czy nie..

 MacBook 12" Early 2016 Space Gray  iPhone 6s Plus 64GB Gold  Apple Watch 42mm Aluminium Space Gray  iPad Air 2 16GB Gold  Apple TV 4 32GB 

#4 North

North
  • 1336 posts

Posted 17 October 2016 - 16:25

A czym się różni refurb od innych laptopów?

#5 pakii_

pakii_
  • 28 posts

Posted 17 October 2016 - 16:35

Jest to Odnowiony produkt, czyli że ktoś już go miał i używał. Niektórzy twierdzą że refuby są lepsze od nowych bo są sprawdzone i ulepszone. 

#6 North

North
  • 1336 posts

Posted 17 October 2016 - 16:54

Także nie ma się czego bać;)

#7 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 17 October 2016 - 21:38

... Mogę dostać refuba to mi sie za bardzo nie uśmiecha. 

Serwisy nie wymieniają całych komputerów (jak zdarza się to np. w przypadku iPhone-ów) tylko poszczególne części.

... Nie wiem sam czy go oddawać czy nie..

Jeżeli uważasz (i potrafisz wykazać), że to "stukanie" ma wpływ na użytkowanie komputera to oczywiście warto udać się do serwisu.

Edited by bee3, 17 October 2016 - 21:39.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#8 pakii_

pakii_
  • 28 posts

Posted 17 October 2016 - 21:58

Serwisy nie wymieniają całych komputerów (jak zdarza się to np. w przypadku iPhone-ów) tylko poszczególne części.

Jeżeli uważasz (i potrafisz wykazać), że to "stukanie" ma wpływ na użytkowanie komputera to oczywiście warto udać się do serwisu.

Na zagranicznych forach czytałem że ludzie dostawali komputery zastępcze czyli chyba refuby (tak mi się wydaję nie wiem). Gdy zastępcze komputery miały problem wymieniali na nowe w pudełku. Będę używał go jeszcze przez tydzień i wtedy zdecyduję co zrobić.

#9 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 17 October 2016 - 22:16

Na zagranicznych forach czytałem że ludzie dostawali komputery zastępcze czyli chyba refuby (tak mi się wydaję nie wiem). Gdy zastępcze komputery miały problem wymieniali na nowe w pudełku. Będę używał go jeszcze przez tydzień i wtedy zdecyduję co zrobić.

Komputer zastępczy (czy inny sprzęt, np. samochód) to taki, który dostajesz (czasem odpłatnie) do używania w czasie gdy Twój sprzęt jest serwisowany. Natomiast co do zasady nie jest (nie powinien być) on "zamiast".

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#10 pakii_

pakii_
  • 28 posts

Posted 25 November 2016 - 20:42

Więc oddałem Mac'a do serwisu. Dzisiaj go odebrałem, wymienili mi ekran całe skrzydło ale problem nadal ten sam. Znowu coś się przemieszcza w ekranie ale tym razem już nie aż tak głośno. Więc chyba nie ma sensu z tym walczyć.

#11 Kuba_S

Kuba_S
  • 15 posts

Posted 28 November 2016 - 22:56

Myślałem, że to tylko przypadłość MBPr. Ja mam to samo w Pro (13-inch, 2015). Reklamowałem 2 razy - za pierwszym wymienili mi całą pokrywę z ekranem, ale problem po jakimś czasie powrócił. Za drugim serwis uznał, że to "normalne" i odrzucił reklamację. Cały czas zachodzę w głowę jak to jest możliwe, że Apple toleruje takie "wady" i nie poprawia ich w nowych modelach. Jobs przewraca się w grobie...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users