Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zmiana języka słownika w trakcie pracy (Mail, Safari)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2008 - 13:47

Witam, Mam dosyć wkurzający problem kiedy próbuję zmusić programy takie, jak Mail czy Safari do sprawdzania pisowni i różnych językach (np. maile regularnie piszę w trzech). Mam ustawiony polski słownik, sprawdza OK. Potem zaczynam pisać maila po angielsku i oczywiście zaczyna wszystko podkreślać. Idę więc do "Edit->Spelling" i zmieniam słownik na angielski (nieważne, czy systemowy, czy z aspella). I nadal podkreśla na czerwono i proponuje słowa z polskiego słownika, mimo, że pokazuje już wybrany angielski. Nawet zamknięcie pisanej wiadomości nie pomaga - wtedy niby nic nie podkreśla, ale i nie zaznacza błędów w angielskim. Dopiero po wyjściu z Mail.app i ponownym otwarciu sprawdzanie pisowni w nowym języku zaczyna działać jak należy. To samo jest z Safari. Czy jest na to jakiś sposób, bo doprowadza mnie to do szału (a język maili i forów dyskusyjnych zmieniam często)? A może w Leopardzie już działa normalnie (jeżeli tak, to lecę z portfelem do ispota).

#2 mattek

mattek
  • 391 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2008 - 22:11

naprawde nikt nie zna rowiazania? tez mnie to meczy i nie wiem jak temu zaradzic...

#3 Ksiry

Ksiry
  • 177 postów

Napisano 09 stycznia 2008 - 22:34

wciskasz "Nowa wiadomość"
Teraz edycja>Pisownia i gramatyka> Pokaż pisownię i gramatykę albo skrót jabłko +dwukropek
Potem rozwiń sobie menu z wyborem języka. Zachowaj i zacznij pisać. Możesz też wybrać multi i wtedy podkreśli tylko te słowa, których niema w żadnym słowniku.
Mam nadzieje, że pomogło

---- Dodano 10-01-2008 o godzinie 00:39 ----
W safari jest tak samo.
A i ja mam Leoparda - ale chyba jest tak samo w Tigerze. W Leopardzie niema polskiego słownika i trzeba sobie i tak zainstalować cocoAspell.
  • mattek lubi to

#4 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2008 - 23:19

wciskasz "Nowa wiadomość"
Teraz edycja>Pisownia i gramatyka> Pokaż pisownię i gramatykę albo skrót jabłko +dwukropek
Potem rozwiń sobie menu z wyborem języka. Zachowaj i zacznij pisać. Możesz też wybrać*multi i wtedy podkreśli tylko te słowa, których niema w żadnym słowniku.
Mam nadzieje, że pomogło

No właśnie, że tak mi nie działa. Zaczynam wiadomość, wchodzę do tego menu i wybieram inny język. Nie mam jak "zachować", bo takiego przycisku w tym okienku nie ma, ale po zamknięciu okienka sprawdzania pisowni wybór języka niby zostaje zapamiętany. Tyle, że po takim manewrze co prawda przestaje podkreślać na czerwono każde słowo w nowym języku, ale i nie podkreśla jakichkolwiek błędów. Zaczyna dopiero po wyjściu z programu przez jabłko-Q i ponownym otwarciu.
Ale niezły pomysł jest z tym multilingual - co prawda w ten sposób nie wyłapię niektórych błędów, ale lepsze to niż to, jak jest teraz.
BTW - dlaczego, jeżeli w preferencjach systemowych mam w "International" i w panelu CocoaSpell zaznaczone tylko te języki, z których korzystam (PL, EN i FR), to na liście słowników do wyboru w tym okienku mam też np. hiszpański, włoski i niderlandzki? Da się*je jakoś wyłączyć?

#5 mattek

mattek
  • 391 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2008 - 23:48

Kurcze, a mi wlasnie dziala ok. Tez jestem troche zdziwiony, bo wydawalo mi sie ze mam ten sam problem, o ktorym piszesz. Teraz zarowno porzez menu Edit->Spelling jak i jablko-: zapamietuje mi ustawienia.

#6 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 stycznia 2008 - 01:39

W Netscapeie mozesz zmienic w czasei pisania, wystarczy wcisna prawy guzik

#7 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2008 - 10:20

Kurcze, a mi wlasnie dziala ok. Tez jestem troche zdziwiony, bo wydawalo mi sie ze mam ten sam problem, o ktorym piszesz. Teraz zarowno porzez menu Edit->Spelling jak i jablko-: zapamietuje mi ustawienia.

A po zapamiętaniu ustawień podkreśla błędy w nowo wybranym języku? Bo "zapamiętuje" język też i u mnie (w okienku wyboru jest prawidłowo), ale nie działa, tzn. nic nie podkreśla.
Jaki masz system? Doinstalowywałeś CocoAspell?

#8 mattek

mattek
  • 391 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2008 - 10:48

Tak, podkresla bledy w nowo wybranym jezyku. System mam 10.4.11, Safari 3.0.4. CocoAspell instalowalem dla jezyka polskiego, ale cos mi nie dziala (w ogole nic nie podkresla), wiec korzystam tylko ze standardowych slownikow.

#9 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2008 - 12:07

CocoAspell instalowalem dla jezyka polskiego, ale cos mi nie dziala (w ogole nic nie podkresla).

A u mnie CocoAspell działa i podkreśla, więc może w tym tkwi problem: albo ma się działające przełączanie słowników (bez wychodzenia z programu), albo działający CocoAspell.

Problem chyba jest ze współpracą CocoAspell ze słownikami systemowymi.

Update: jednak jest problem przy wyborze "multilingual" - nie uwzględnia wtedy w ogóle polskiej pisowni (wszystko podkreśla) - widać nie potrafi jednocześnie używać słowników systemowych i CocoAspella.
Niewykluczone, że przełączanie między dwoma słownikami systemowymi działa (zaraz sprawdzę), a nie działa tylko przełączanie z CocoAspell na systemowy i vice versa.

Update 2:
Przełączanie między dwoma słownikami systemowymi (np. EN i FR) działa jak trzeba, bez konieczności wychodzenia z programu. Nie działa wtedy, gdy jednym z językow jest polski z CocoAspell.
Multilingual jest bezużyteczny - nie uwzględnia polskiego, a w tych językach, dla których działa proponuje bezsensowne poprawki.

#10 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:39

Problem rozwiązany:
CheckSpell zamiast CocoAspell i wszystko działa jak należy!

#11 ARS

ARS
  • 57 postów
  • SkądGlobetrotter

Napisano 17 stycznia 2008 - 04:11

To ja się podepnę pod wątek...
Mam takie 2 pytania:
1. Jest jakaś kombinacja klawiszy do włączania i wyłączania Keyboard Vewer'a?
2. Da jakoś radę skojarzyć ze sobą układ klawiatury i język słownika? Tak żeby przy przełączaniu układu zmieniał się słownik?

---- Dodano 17-01-2008 o godzinie 19:26 ----
Szukałem też trochę dzisiaj na ten temat, ale nic nie znalazłem i wydaje mi się, że nic nie znajdę :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych