Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MAC OS 9- Instalacja i konfiguracja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dża

Dża
  • 10 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 stycznia 2008 - 13:49

Witam serdecznie :) Ostatnio, w mojej szkole zrobili remanent. Okazało się, że na strychu leżało jeszcze parę rześkich MAC-ów G3. Udało mi się złożyć jednego PowerPC Desktop (pod ATA a nie SCSI) Konfiguracja, to: Procesor Motorola G3 233Mhz 32mb Sodimm RAM 1.2 Gb HDD Quatrum FireBall Grafika 2mb zintegrowana Muzyka zintegrowana Kara sieciowa 10/100 Oraz oczywiście napęd CD-Rom Na początku nie mogłem znaleźć dysku z już wgranym systemem (a korzystałem z tego, że każdy komputer miał tą sama konfiguracje sprzętową). Próbowałem boot-ować go z płyty. Odpalał się instalator systemu MAC OS 9.1. Kiedy włączałem instalator, komputer nie widział dysku twardego.. A przynajmniej tak mi się wydaje. W końcu, udało mi się jednak znaleźć dysk z postawionym systemem. Problem jest taki, że po odpaleniu prosi o nazwę oraz hasło dostępu do byłego serwera na MAC-u G4 w mojej szkole i nie można tego obejść. Kolejny problem polega na tym, że już dawno go nikt nie pamięta, a ostatni nauczyciel który mógł coś na tym zdziałać, odszedł ze szkoły... Pozostawiając na pastwę losu iMAC-a G5,na którym nikt kompletnie nic nie umie zrobić, oraz pracownie iMAC G3/G4, która jest coraz mniej używana. Czy jeżeli włączę komputer z wciśniętym klawiszem "c", to odpali płytę instalatora i bez tych kodów postawie nowy system? Posiadam również do niego peryferyjny skaner, dedykowany pod MAC OS 9. Czy on sam zainstaluje oprogramowanie do niego, po wykryciu go, czy niestety będę mu musiał sam wszystko pokazać? Acha. I jeszcze jedno. Czy MAC OS X ruszy na tym sprzęcie? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc ;) Oprogramowanie jest w 100% LEGALNE i należy do szkoły. W skład systemu MAC OS9 wchodzi płyta instalacyjna, płyta z aplikacjami i płyta do testowania wydajności sprzętowej komputera.

#2 MacEryk

MacEryk
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 stycznia 2008 - 14:36

Na tym G3 powinno się udać postawić Mac OS X 10.2 - czyli Jaguara - ale pod warunkiem zmiany twardego dysku na większy i dodania możliwie najwięcej RAMu (moim zdaniem, 256Mb to absolutne minimum). Przy obecnej konfiguracji na komputerze może pójść Mac OS 9.2.2 (update`y do 9.1 są do ściągnięcia ze strony Apple), choć też dodałbym RAMu (minimum to 64Mb). Po zabootowaniu z CD możesz sformatować dysk i postawić na nowo system. Oczywiście w niebyt idzie wszystko, co jest na HDD, ale rozumiem, że nie bardzo Cię to wzruszy.

#3 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 04 stycznia 2008 - 16:02

a poza tym 9 to wciąż fajny system :) gdybym nie miał G5 to bym brał najwyższe G4 ciągnące OS9 :)

#4 jarecki

jarecki
  • 119 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 stycznia 2008 - 19:15

Ramu nigdy za wiele, :) System 9, był o tyle fajny, że tak naprawdę wystarczyło przegrać go z jednego komputera na dowolne i działał, podobnie jak inne programy. Na czym polega "dedykacja" skanera? Bo jak na tym, że jest do niego oprogramowanie, to po prostu go instalujesz. Soft do skanowania pod 9 jest niesamowicie szybki. Reasumując: jak napisał MacEryk, format dysku, instalacja systemu i programów, Jeśli to możliwe dołożenie ramu i używać.

#5 Dża

Dża
  • 10 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 stycznia 2008 - 21:42

Udało mi się postawić "świeżego" MAC OS 9.2.2 :) Przy tej konfiguracji komputer sprzętowej chodzi dość szybko. Skaner również normalnie działa :) Dziękuje za pomoc :) A co do MAC OS X, to szkoła na pewno nie dokupi pamięci, więc muszę pozostać przy MAC OS 9, ale w ogóle nie narzekam :) Dziękuje wszystkim za wielką pomoc :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych