Tak, to będzie po USB C - MacBook Pro 2017

Dysk zewnętrzny - który wybrać?
Napisano 09 października 2017 - 18:44
Napisano 09 października 2017 - 19:01
MacBook Air 2020 iPhone 12 HomePod mini Apple TV 4k
Napisano 09 października 2017 - 19:22
Nie do końca o to mi chodziło... to jest duże, drogie i z gotowym dyskiem w środku, myślałem bardziej o czymś takim ale na USB C https://www.amazon.c...uct_top?ie=UTF8
Napisano 09 października 2017 - 20:25
Napisano 10 października 2017 - 19:38
To mi wygląda na mSATA w raidzie, ale widzę że ten producent ma sporo innych modeli, także dzięki za trop - poszukam.
Napisano 13 grudnia 2017 - 21:54
Dzień dobry wszystkim! Mam króciutkie pytanko, czy jest jakaś różnica w prędkości między dyskami zewnętrznymi HDD o prędkości 5400 a 7200?
A konkretnie:
https://www.apple.com/pl/shop/product/HKQE2ZM/A/przenośny-dysk-g-technology-g-drive-mobile-1-tb-usb-c?fnode=5f
https://www.apple.com/pl/shop/product/HJZ02ZM/A/mobilny-dysk-twardy-lacie-1-tb-p9227-porsche-design-usb-c?fnode=5f
Jeśli ktoś może mi pomóc w dylemacie to będę bardzo wdzięczny
Napisano 05 stycznia 2018 - 08:49
To zależy do czego chcesz używać dysku zewnętrznego. Jeśli tylko do przechowywania, myślę że nie odczujesz znacznej różnicy.
Jeśli jednak chcesz np. przerabiać filmy 4K z poziomu dysku, 7200 powinien to obsłużyć, 5400 będzie miał problem.
Napisano 08 stycznia 2018 - 11:34
Witam
Planuję zakup dysku zewnętrznego.
Obecnie posiadam 2TB WD Passport Utra - wiele ciepłych słów czytałem na jego temat przed zakupem, jednak mam "ale".
Notorycznie dysk ma problemy z komunikacją z OSX. Disk Utility go widzi jednak w finderze się nie pojawia (typo voluminu: nieznany).
Format xFAT a wczejściej Mac OS Extended (kronikowany), cały czas to samo, moja cierpliwość się skończyła czas na nowy dysk, ten może zostać jako backup co jakiś czas.
Nie bardzo mi się widzi dysk USBc bo raz, że są narazie bardzo drogie a dwa jeszcze przez długi czas będą niekompatybilne z innymi urządzeniami.
Myślę o zakupie 2TB USB 3.0, może być 5400 i chciałbym się zmieścić w budżecie ok 300-400zł.
Czy ktoś ma sprawdzony dysk, który zawsze jest dostępny po podpięciu do mac'a? Chce go podłączać przez przejściówkę ori USBC/HDMI/USB 3.0 appl'a.
Tak na szybko w oko mi wpadły takie dyski:
1. Seagate 2TB Expansion Portable 2,5''
https://www.x-kom.pl...rny-usb-30.html
2. LaCie Porsche Design 2TB aluminium USB 3.0
https://www.x-kom.pl...ium-usb-30.html
3. Seagate 2TB Backup Plus 2,5'' (takiego podpinałem kilka razy od znajomego, nigdy nie miał problemu z wykryciem)
https://www.x-kom.pl...-25-czarny.html
4. Seagate 2TB Backup Plus Ultra Slim USB 3.0
https://www.x-kom.pl...sb-30-gold.html
Nie zależy mi szczególnie na wyglądzie, chcę aby był bezawaryjny i dostępny natychmiast w finderze.
Ma służyć do trzymania projektów (PSD, AI, WebDev), mediów (zdjęcia filmy), być mobilny.
Zastanawiam się czy nie olać innych systemów formatując go na: Mac OS Extended (kronikowany).
Proszę o radę, wiem że wiele na ten temat było już powiedziane ale technologia idzie na przód i chciałbym poznać Wasze zdanie na dzień dzisiejszy.
Napisano 08 stycznia 2018 - 22:30
Napisano 08 stycznia 2018 - 22:34
Też o tym myślę w pierwszej kolejności, jednak spotkałem się z opiniami, że LaCie nie różni się hardware'owo od innych a zawyżenie ceny to marka + design?
Ile w tym prawdy?
Napisano 09 stycznia 2018 - 02:19
Napisano 09 stycznia 2018 - 09:55
Tylko ja praktykuję praktycznie codziennie wpinanie dysku, w pracy i nieraz w domu potrzebuję.
Chodzi mi o to żeby natychmiast był "obsługiwalny" bo ten WD to jakaś porażka, albo muszę go kilka razy wpinać aż zaskoczy albo czekać dobrych kilka/kilkanaście minut :/
Przerabiałeś temat częstego wpinania i wypinania? Z tego co piszesz zrozumiałem, że go miałeś raczej cały czas wpięty.
Napisano 09 stycznia 2018 - 16:45
Tak był cały czas podpięty. Nie wydaje mi się aby był problem podczas przepinania dysku te dyski naprawdę mają dobre opinie. LaCie robi wersję LaCie Rugged one są przeznaczone bardziej do ekstremalnych warunków. Może zakup przez internet będziesz miał czas na sprawdzenie gdyby coś to zawsze możesz oddać do 2 tygodni.
Napisano 09 stycznia 2018 - 21:49
LaCie to Seagate ale w wersji LUX
Napisano 09 stycznia 2018 - 22:04
No właśnie podpinałem się kilka razy do Seagate'a 2T i za każdym razem wszystko hulało.
"w wersji LUX" masz na myśli całą otoczkę - materiał wykonania + design czy w hardware też jest coś więcej niż sam seagate?
Od razu zapytam, wpadłem na pomysł aby 2T podzielić przy formatowaniu na 3 partycje:
1. 1.5T zrobić Mac OS Extended (kronikowany) (projekty/media/prywatne)
2. 400GB zrobić Mac OS Extended (kronikowany) - pod timemachine (wszystko co na dysku mac'a aktualnie posiadam również aktualne projekty, po ssd szybszy zapis)
2. 100GB zrobić xFat (tak by można coś na niego wrzucać w obu kierunkach Win - Mac)
Czy to ma sens, stosował ktoś podobne praktyki, czy pewnego dnia mi to wszystko nie walnie?
Napisano 09 stycznia 2018 - 23:09
Napisano 10 stycznia 2018 - 14:52
To w takim razie mógłbym wykorzystać obecny dysk WD 2TB i zostawić go w domu i ręcznie co jakiś czas robić merge zawartości, lub podpiąć przez USB do routera mikrotik i automatycznie zlecać mu backup jakąś aplikacją synchronizującą? Inwestycja w NAS to jednak granica bliska 1k zł.
Napisano 10 stycznia 2018 - 17:20
Witam
Planuję zakup dysku zewnętrznego.
Obecnie posiadam 2TB WD Passport Utra - wiele ciepłych słów czytałem na jego temat przed zakupem, jednak mam "ale".
Notorycznie dysk ma problemy z komunikacją z OSX. Disk Utility go widzi jednak w finderze się nie pojawia (typo voluminu: nieznany).
Format xFAT a wczejściej Mac OS Extended (kronikowany), cały czas to samo, moja cierpliwość się skończyła czas na nowy dysk, ten może zostać jako backup co jakiś czas.
Nie bardzo mi się widzi dysk USBc bo raz, że są narazie bardzo drogie a dwa jeszcze przez długi czas będą niekompatybilne z innymi urządzeniami.
Myślę o zakupie 2TB USB 3.0, może być 5400 i chciałbym się zmieścić w budżecie ok 300-400zł.
Czy ktoś ma sprawdzony dysk, który zawsze jest dostępny po podpięciu do mac'a? Chce go podłączać przez przejściówkę ori USBC/HDMI/USB 3.0 appl'a.
Tak na szybko w oko mi wpadły takie dyski:
1. Seagate 2TB Expansion Portable 2,5''
https://www.x-kom.pl...rny-usb-30.html
2. LaCie Porsche Design 2TB aluminium USB 3.0
https://www.x-kom.pl...ium-usb-30.html
3. Seagate 2TB Backup Plus 2,5'' (takiego podpinałem kilka razy od znajomego, nigdy nie miał problemu z wykryciem)
https://www.x-kom.pl...-25-czarny.html
4. Seagate 2TB Backup Plus Ultra Slim USB 3.0
https://www.x-kom.pl...sb-30-gold.html
Nie zależy mi szczególnie na wyglądzie, chcę aby był bezawaryjny i dostępny natychmiast w finderze.
Ma służyć do trzymania projektów (PSD, AI, WebDev), mediów (zdjęcia filmy), być mobilny.
Zastanawiam się czy nie olać innych systemów formatując go na: Mac OS Extended (kronikowany).
Proszę o radę, wiem że wiele na ten temat było już powiedziane ale technologia idzie na przód i chciałbym poznać Wasze zdanie na dzień dzisiejszy.
Ja mam wlasnie ten Lacie Porsche design i jestem bardzo zadowolony, cichy, bezawaryjny, oszczedny.
Napisano 10 stycznia 2018 - 17:20
Maxtor M3 4TB - w tej chwili najtańszy. Używam tych dysków od wersji 2TB, trochę jest ich w rodzinie, trochę u klientów - działają bez problemu. Paragon software dołączony - możesz używać NTFS do zapisu jeśli potrzebujesz.
Napisano 10 stycznia 2018 - 17:22
Teraz szukam dobrego dysku zewnetrznego pod Mac Pro (trash can). Czytalem jakies opinie ze nie kazdy dysk zewnetrzny bedzie "czytany" przez Mac Pro. Czy mozecie cos polecic ?
Napisano 10 stycznia 2018 - 22:29
Maxtor M3 4TB - w tej chwili najtańszy. Używam tych dysków od wersji 2TB, trochę jest ich w rodzinie, trochę u klientów - działają bez problemu. Paragon software dołączony - możesz używać NTFS do zapisu jeśli potrzebujesz.
Wszystko prawda tylko u mnie Maxtor M3 2TB "padł" bez żadnej przyczyny po prostu nosiłem go ze sobą codziennie. Na szczęście dysk zarejestrowałem na stronie Seagate i wymienili na nowy bez problemów ale teraz go już nie noszę tylko leży w szufladzie jako backup.
Napisano 18 stycznia 2018 - 17:44
Witam,
Posiadam aktualnie Macbooka Pro 2017 i pojemność 128ssd szybko się kończy. W tej sytuacji potrzebuję dysku przenośnego. Jako, ze mam w Mac'u tylko dwa porty thunderbolt 3, to w grę wchodzi albo dysk na taki kablu albo rozwiązanie sieciowe. Pytanie na co się zdecydować, aby stosunek jakości i komfortu użytkowania do ceny był jak najlepszy. Dysk potrzebuję na przechowywanie plików wideo oraz projektów graficznych psd. Pracuję w Photoshopie więc chciałbym na dysku zapisywać oraz pracować na ww plikach. Dzięki za każdą pomoc, bo jestem w kropce.
Napisano 11 lutego 2018 - 14:33
Teraz szukam dobrego dysku zewnetrznego pod Mac Pro (trash can). Czytalem jakies opinie ze nie kazdy dysk zewnetrzny bedzie "czytany" przez Mac Pro. Czy mozecie cos polecic ?
Używam Lacie 2Big 6TB i Lacie Rugged 4TB - polecam ten pierwszy.
Przy połączeniu przez TB dysk lubi się wypinać (przy zasypianiu komputera) i nie stawać po wybudzeniu. Przy USB 3 nie ma tego problemu.
Wymieniłem kartę USB/TB (na gwarancji) i dysk LaCie już dwukrotnie - bez skutku.
Rozwiązaniem problemu okazał się programik automatycznie wysuwający/montujący dysk przy usypianiu/wybudzaniu (Mountain).
Użytkownik mkunicki edytował ten post 11 lutego 2018 - 14:34
Napisano 24 marca 2018 - 18:16
Witam
Na wstępie zaznaczam, iż jest to mój pierwszy post na tutejszym forum, a więc chciałem powitać społeczność oraz, że jestem osobą, która dopiero co zaczęła swoją przygodę z komputerami od Apple, a dokładniej mówiąc niedawno zakupiłem iMac 21.5" 2017 wraz z dyskiem 1 TB Fusion Drive. I odnośnie tego ostatniego (a raczej jego wymiany/ zakupu dysku zewnętrznego) mam kilka pytań (szukałem odpowiedzi rownież na tym forum jednak nie wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane).
A więc do rzeczy - nie mam już możliwości wymiany iMaca ani też samego dysku (mowię o zwrocie i/lub wymianie w Apple), a uwzględniając fakt, iż sprzęt wciąż jest na gwarancji nie chcę go otwierać, aby podmienić dysk ani zlecać wymiany w innym, nawet autoryzowanym serwisie, gdzie ceny są wysokie.
Tak więc przegladając m.in. i to forum postanowiłem zakupić zewnętrzny dysk SSD i to na nim postawić system (chyba, że ktoś wskaże mi inne, lepsze rozwiązanie).
Podkreślając, iż stawiam dopiero pierwsze kroki w tej materii, chciałbym prosić o odpowiedzi na poniższe pytania (z góry dziękuję za wyrozumiałość):
1. Czy będzie różnica (jeżeli tak to jaka) w działaniu pomiędzy dyskiem zewnętrznym (np. Samsung T5 podpinanym przez USB-C), a takim wymagającym użycia kieszeni (np. Samsung Evo serii 860 SATA)? Zakładając, że oba w specyfikacji posiadają podobne parametry zapisu/odczytu (ok. 500 MB/s)? Wiadomo, że T5 oznacza brak potrzeby kieszeni, a więc wystarczy sam dysk.
2. Mierząc prędkość poprzez Disk Speed Test, program pokazuje mi dwie wartości, szybszą w granicach 400-500 MB/s i drugą dużo niższą. Czy to jest odpowiednio odczyt dysku SSD oraz HDD? Jeżeli tak to czy to oznacza, że mój wewnętrzny dysk SSD osiąga takie relatywnie niskie osiągi jak na SSD? Szczerze mówiąc spotkałem się tu na forum z informacją, że wewnętrzny dysk SSD jest podpięty poprzez szybsze łącze (czy tu chodzi o PCIe?) więc czy wartości nie powinny być wyższe? A może taka jest specyfikacja owego 32 GB SSD w moim Fusion Drive? Czysto hipotetycznie - używając któregoś z dysków wymienionych w pkt 1 jestem w stanie osiągnąć stały komfort pracy jak na obecnym wewnętrznym SSD?
3. Co w sytuacji jeżeli zakupię dysk SSD z interfejsem PCIe 3.0, np. Samsung 960 Evo i do niego kieszeń? Dysk ten wg producenta zapewnia odczyt aż do 3.200 MB/s oraz zapis do 1.800 MB/s. W teorii brzmi świetnie, tylko czy używając tego typu dysk jako zewnętrzny jestem w stanie osiągać takie lub podobne predkości w praktyce (jeżeli tak jak to podpiąć? Thunderbolt)? Jeżeli nie to na jakie predkości można liczyć? Warto wybrać takie rozwiązanie?
Jaka jest więc dla mnie najlepsza opcja do wyboru? Czy wybierając opcję Samsung 960 Evo z PCIe poczuję różnicę w użytkowaniu w stosunku do np. T5 lub 860 SATA?
A może ktoś ma zupełnie inny pomysł? Nadmienię, że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem, komputer służy do zwykłych, codziennych czynności (stąd początkowy wybór Fusion Drive), od czasu do czasu będą montowane materiały video w Full HD, w przyszłości możliwe, że w 4K.
Dlaczego chcę więc SSD? Otóż zapełniłem już więcej niż 32 GB i po prostu widać kiedy komputer "przechodzi" na HDD.
Dziękuję wytrwałym za cierpliwość oraz chętnym za udzielone rady (jeżeli palnąłem gdziekolwiek jakąkolwiek gafę to proszę o naprostowanie:)).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych