Dysk zewnętrzny - który wybrać?
Posted 10 March 2016 - 09:52

ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com
Posted 10 March 2016 - 23:20
Witam. Mam MacBooka pro z2xUSB 3.0 i 2xThunderbolt.
Rozglądam się za kieszenią na dysk zewnętrzny do przechowywania / bierzącej obróbki zdjęć w RAWach. Na rynku pojawiają się w miarę rozsądne cenowo propozycje urządzeń z USB 3.1 2 generacji i transferem do 10 Gb/s
http://www.morele.ne...1/#product_list
http://www.startech....osure~S351BU313
Kieszenie lub gotowe rozwiązania z dyskiem i portem Thunderbolt o podobnej przepustowości są kilkukrotnie droższe.
Czy ktoś z Was orientuje się czy istnieją przejściówki Thunderbolt/USB 3.1 2gen?
Dodam, że USB 3.1 w nowym MacBooku air jest 1 generacji z pezepustowością 5Gbps czyli taką jak USB 3.0.
cześć,
mam 3 dyski USB 3.0 a wszystkie chodzą jak krew z nosa.
Tak wygląda obciązenie Segate Expansion Portable 1TB
Nie da sie nawet na tym płynnie montować filmów w HD
Gdzie może być problem?
Format jest na exFat, podpinany jest do usb tylko dysk...
Jak chcesz obrabiać materiał bezpośrednio na dysku zewnętrznym (bez zgrywania go na wewnętrznego flash-a) to aby osiągnąć rozsądna wydajność trzeba podłączać go przez thunderbolta (wówczas sam napęd będzie najwęższym gardłem). USB (nawet najnowsze) to jednak interfejs szeregowy ...
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 11 March 2016 - 12:30
Toshiba Canvio Slim 1GB pod USB 3.0 osiąga zapis i odczyt po 100MB/s.
Edited by bbart79, 11 March 2016 - 12:30.
Posted 11 March 2016 - 13:18
Toshiba Canvio Slim 1GB pod USB 3.0 osiąga zapis i odczyt po 100MB/s.
Kopiowanie plików tam i z powrotem, a obróbka materiału na zewnętrznie podłączonym dysku to dwie różne sprawy.
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 11 March 2016 - 13:53
USB (nawet najnowsze) to jednak interfejs szeregowy ...
Nie odnosząc się do porównania prędkosci USB vs. Thunderbold, wydaje mi się, że TB także jest interfejsem szeregowym.
Posted 11 March 2016 - 23:12
Nie odnosząc się do porównania prędkosci USB vs. Thunderbold, wydaje mi się, że TB także jest interfejsem szeregowym.
TB3 zawiera w swojej specyfikacji również szeregowy USB3.1, ale zasadniczo (już w wersjach TB1 i TB2 to jest (w zakresie przesyłu danych) "rozszerzenie" magistrali PCI express.
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 18 March 2016 - 23:22
Posted 14 April 2016 - 17:50
Cześć
Mam pytanie - mam macbooka air z 2013r, OSX ElCapitan, chcę kupić dysk zewnętrzny służący za magazyn zdjęć. Dysk byłby używany również z Windowsami. Czy dysk Western Digital, np WD Elements WDBU6Y0020BBK-EESN będzie odpowiedni? Będzie to bezproblemowo współpracowało?
O tym, że go trzeba sformatować pod oba systemy już wiem.
Posted 14 April 2016 - 17:52
Tak, ale polecam bardziej Ultra, możesz ustawić hasło do niego
NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4
Posted 15 April 2016 - 15:01
Dzięki za odpowiedź
Posted 29 June 2016 - 19:52
Co mi da dysk zewnętrzny 2,5 z usb 3.0 lub nawet thunderbolt jeżeli korzystam z niego stacjonarnie czyli przechowuje tam dane filmy muzyka itd a przesyłam tam czasami jakis film 4-5GB z laptopa więc generalnie czy potrwa to pół minuty czy 5 minut to mnie aż tak nie będzie bolało
kwestia jest tego ze mam obecnie dysk ale z usb 2.0 i czy warto mi wymieniac?
Macbook Pro 13.3 Retina - iPhone 4S - iPhone 5S - iPhone 7 - iPhone X - iPhone 12 - Apple TV 4K 2021 - Time Capsule - Apple Watch Series 3 - Apple Watch series 7 - iPad 9.7 2018 6gen.
Posted 16 November 2016 - 17:00
Witam,
posiadam Mac Book Pro (OS X El Capitan 10.11.6) i kupiłem do niego dysk zewnętrzny WD My Passport Ultra 1TB i mam problem = przy pierwszym podłączeniu dysku do Maca (via USB) ale tez przy kolejnych dysk pokazuje sie na pulpicie jednak gdy klikam w niego dwa razy otwiera sie puste okienko. Równiez gdy wchodze w niego przez Finder'a (widze go jako Utilities) i próbuje przenieść coś, zarówno poprzez kopiuj-weklej, czy poprzez przeciąganie to sie nie da.
czy ktos z Was ma jakis pomysł co sie dzieje? zresztą chyba po pierwszym odłączeniu automatycznie powinno pojawic sie okienko instalacji?
Bede wdzieczny za każda podpowiedź
B
Posted 16 November 2016 - 22:10
Pewnie jest sformatowany w NTFS. Albo doinstaluj sterowniki Paragon Software i będziesz miał wtedy zapis (przydatne jeśli używasz dysku także na PC), albo sformatuj go w Mac OS Extended.
Posted 12 December 2016 - 10:49
Szukam dysku między 250GB a 500GB. Musi działać odczyt i zapis na macbooku ze Sierrą i windowsie 7 oraz windowsie XP. Najlepiej aby działał bezprzewodowo i można było łączyć się z nim również bezprzewodowo. Mogę go podłączyć do rutera liveboxa. Co byście polecili ? Głównie chodzi o to, że ma działać jak Dropbox ale żeby nie ściągał danych fizycznie na dysk w każdym komputerze tylko pozwalał je przeglądać i ewentualnie ściągać i wysyłać tam dane. I żeby to było bezpieczne bo to będą dane firmowe.
Posted 12 December 2016 - 11:41
Jeśli ważne dane to przynajmniej RAID1 czyli obudowa z minimum 2 dyskami. Podłączysz kablem do liveboxa. W ciemno polecę dowolny qnap lub synology.
Posted 01 January 2017 - 16:25
Witam. Szukam dysku zewnętrznego do USB-C . Warto kupić taki ?
Witam. Szukam dysku zewnętrznego do USB-C . Warto kupić taki ?
http://www.apple.com...-usb-c?fnode=5f
Macbook Pro 14 2021 , iPhone 14 ProMax , iPad Pro 11 M1
Posted 09 January 2017 - 12:22
Panowie więc co polecacie do ogólnego użytku (filmy, muzyka, storage) - JetDrive czy adapter typu Nifty z jakąś kartą SDXC
Posted 07 April 2017 - 15:03
Czy ten dysk będzie ok gdy podłącze jakby na stałe do swojego maca? Chodzi mi głównie o to, że na tym dysku będę trzymał całą moją biblioteka muzyczna która jest w iTunes i pytanie czy takie rozwiązanie jest dobre?
Co do reszty trzymanych rzeczy na dysku to głównie archiwizacja zdjęć filmów itp. Chodzi mi przede wszystkim o muzykę bo mam sporo płyt zgranych do Apple Lossless i czy jak będą na zewnętrznym dysku to czy iTunes to pociągnie i czy w ogóle ma to sens? Z góry dzięki za odpowiedź.
I czy można kupić przejściówkę z usb 3.0 na thunderbolt ( i czy taka przejściówka da jakieś efekty?)?
Posted 07 April 2017 - 15:22
Niedawno zrobiłem przesiadke z Windows na macOS i do windowsa kupiłem sobie kiedyś dysk przenośny toshiby 1tb dokładnie taki: http://m.euro.com.pl...b-usb-3-0.bhtml
Czy ten dysk będzie ok gdy podłącze jakby na stałe do swojego maca? Chodzi mi głównie o to, że na tym dysku będę trzymał całą moją biblioteka muzyczna która jest w iTunes i pytanie czy takie rozwiązanie jest dobre?
Co do reszty trzymanych rzeczy na dysku to głównie archiwizacja zdjęć filmów itp. Chodzi mi przede wszystkim o muzykę bo mam sporo płyt zgranych do Apple Lossless i czy jak będą na zewnętrznym dysku to czy iTunes to pociągnie i czy w ogóle ma to sens? Z góry dzięki za odpowiedź.
I czy można kupić przejściówkę z usb 3.0 na thunderbolt ( i czy taka przejściówka da jakieś efekty?)?
Jeżeli mówisz o czymś na stałe to masz pewnie stacjonarnego Macintosha, w takim wypadku zalecam jednak thunderbolt, usb ma to do siebie że obciąża procesor, przejściówka z wolnego interfejsu na szybki nie da efektu.
Posted 07 April 2017 - 15:28

Posted 07 April 2017 - 16:10
Nie, nie. Mam macbooka pro
laptop w sumie leży w jednym miejscu dlatego pisałem, że dysk będzie podłączony na stałe. Czyli dysk może być ale lepiej kupić przejściówke na thunderbolta?
Lepiej dysk na thunderbolta, takie są ale jest ich mało. Jak nie będzie wpięty na stałe tzn. 24/7 to USB będzie OK, w sensie takim że będziesz tego dysku używał tylko w momencie potrzeby dostania się do danych, no bo problem jest taki że USB obciąża bezsensu procesor, a thunderbolt - nie.
Posted 07 April 2017 - 19:47

Edited by kalvin, 07 April 2017 - 19:50.
MacBook Air 2020 iPhone 12 HomePod mini Apple TV 4k
Posted 07 April 2017 - 20:46
Polecam dyski zewnętrzne LaCie, podłączony mam dysk LaCie Porsche Design ( 2.5"/ 5400 rpm / USB 3.0) Dysk jest w aluminiowej obudowie idealnie współpracuje razem z Apple. Dysk jest bardzo cichy praktycznie go nie słychać, używam do archiwizacji Time Machine. [url=https://naforum.zapodaj.net/d972fb086d8d.jpg.html]
[/url] [url=https://naforum.zapodaj.net/b790a9d6b4bb.jpg.html]
[/url]
A masz go normalnie podpięty kablem isb czy thunderbolt?
Ja najpierw potestuje ten mój dysk. Znalazłem właśnie dyski tej firmy LaCie z thunderbolt ale są strasznie drogie i nie wiem czy ma sens aż taki drogi dysk kupiwać.
Pytanie nie związane z tematem, ale związane ogólnie z działalnością forum. Jak edytować post, bo nie mogę znaleźć tej opcji?
Posted 08 April 2017 - 09:55
PS:
Edycja postów jest dostępna jakiś krótki czas po napisaniu posta.
MacBook Air 2020 iPhone 12 HomePod mini Apple TV 4k
Posted 08 April 2017 - 10:19

Ta moja toshiba na szczęście jest bardzo cicha:)
O edycji postów dostałem maila od moderatora ale dzięki za odpowiedź

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users