Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 2 głosy

Dysk zewnętrzny - który wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
565 odpowiedzi w tym temacie

#401 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 18 marca 2014 - 22:37

Lepiej przerzucić dane z wewnętrznego dysku na zewnętrzny i obrabiać na wbudowanym.

#402 Smok_pustynnY

Smok_pustynnY
  • 10 postów

Napisano 18 marca 2014 - 22:52

Np. czy trzeba kupić np. dysk z [URL="http://store.apple.com/pl/product/HB314ZM/A/dysk-twardy-lacie-4tb-d2-usb-30thunderbolt?fnode=5f&fs=f%3Dthunderbolt%26fh%3D3783%252B309a"]Thunderbolt[/URL] czy wystarczy np. [URL="http://www.wdc.com/pl/products/products.aspx?id=870"]WD[/URL]

Oba dyski podaję przykładowo. Bardziej nawet zastanawiam się nad czymś bardziej przenośnym z 1TB dyskiem. W moim pytaniu chodzi przede wszystkim czy warto inwestować w port Thunderbolt (tzn. jeśli USB 3.0 ma wystarczającą prędkość przesyłu danych do obróbki wideo w HD w czasie rzeczywistym, czyli mam filmy na nim i je obrabiam na Macu, to wolę kupić dysk z USB 3.0 bo jest tańszy)?

- - - Połączono posty - - -

Lepiej przerzucić dane z wewnętrznego dysku na zewnętrzny i obrabiać na wbudowanym.

Czyli z tego wynika że jak będę miał dane na dysku zewnętrznym (USB 3.0) to przesył danych jest wystarczająco szybki żeby obrabiać materiał? Dodam że mam materiał z kilku kamerek GoPro w HD i wielkość tych danych przekracza pojemność dysku wewnętrznego mojego MACa (256 GB).

#403 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 19 marca 2014 - 00:42

To nie jest prosty problem. Twój wbudowany dysk ma prędkość ok 1000MB/s. Zewnętrzny dysk przenośny będzie wyposażony zwykle w napęd mechaniczny o prędkości obrotowej 5400 obrotów/minutę i transferze na poziomie ok. 100MB/s (niezależnie czy będzie USB czy Thunderbolt). Jeśli użyjesz dysku SSD dobrej klasy (np. Samsung 840 Pro lub 840 Evo) to masz szansę uzyskać transfery na poziomie 400-500MB/s - wtedy dopiero zaczyna się sens Thunderbolt (wcześniej wystarcza USB 3.0). Rozwiązanie inne niż SSD wewnętrzny lub podłączony przez Thunderbolt przy takich ilościach danych jak mówisz nie będzie miało nic wspólnego z czasem rzeczywistym. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłoby kupienie 1TB SSD do Twojego modelu komputera, np. na eBay. Z czasem pewnie pojawią się obudowy zewnętrzne na dyski SSD od retin late 2013 to wtedy sobie te 256GB aktualne wrzucisz w obudowę.

#404 Smok_pustynnY

Smok_pustynnY
  • 10 postów

Napisano 19 marca 2014 - 18:58

Dziękuję bardzo za wyczerpującą i szczegółową odpowiedź. Dowiedziałem się o wielu rzeczach z których nie zdawałem sobie sprawy. Biorąc pod uwagę to co napisałeś, na razie się wstrzymam i będę za jakiś czas celował w SSD wewnętrzny 1TB. Tylko czy podczas wymiany nie stracę gwarancji? Na razie jakoś będę musiał na części podzielić obróbkę tych filmów...

#405 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 20 marca 2014 - 10:15

Jeśli nie będziesz rozkręcał komputera za pomocą dłuta, a przed reklamacją włożysz ponownie stary SSD to nie powinno być problemu.

#406 Mikir2

Mikir2
  • 618 postów
  • SkądŁódź,PL / UK

Napisano 20 marca 2014 - 14:31

Jakies opinie o seagate backup plus 500gb?:)

#407 surreal

surreal
  • 33 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 13:59

Potrzebuję Waszej pomocy... Kupuję dysk zewnętrzny do trzymania prac (grafika). Korzystać z niego będę intensywnie więc nie będzie to dysk tylko do kopii. Wybrałem dwa modele i nie wiem na który się zdecydować.
Czy pchać się w Firewire 800 czy jednak kupić Thunderbolt'a? Dwa obsługują USB 3.0 ale raczej wolę nie obciążać dodatkowo procesora. Jeden z dysków posiada radiator więc nie powinien się mocno nagrzewać, przy mojej pracy 8-12godz dziennie przy grafice może ma to sens.

Szybki przenośny dysk twardy G-Technology 1 TB G-DRIVE mini USB 3.0 - Apple Store (Polska)

Przenośny dysk twardy G-Drive 1 TB z interfejsami Thunderbolt i USB 3.0 firmy G-Technology - Apple Store (Polska)

#408 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 kwietnia 2014 - 15:23

Będziesz nosił ten dysk czy będzie używany stacjonarnie? Obciążenie procesora to jest sprawa drugorzędna bo najlepszym rozwiązaniem jest mieć pliki, na których właśnie pracujesz na dysku wewnętrznym, a dysku zewnętrznego używać do składowania.
Rozejrzałbym się za czymś z RAID jeśli ma tam być jedyna kopia plików - np. WD ostatnio wypuścił taki dysk przenośny Passport Pro - namiary znajdziesz w wątku: http://myapple.pl/ur...-na-rynku_.html

#409 surreal

surreal
  • 33 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 15:34

Dzięki za odpowiedź. Dysk będzie używany Stacjonarnie. Pomysł mam następujący: System i programy na wewnętrznym SSD a na zewnętrznym wszystkie prace. Do tego dwa dyski zewnętrze do kopiowania głównych dysków przy pomocy Carbon Copy Cloner. WD wygląda fajnie (RAID) tylko nie mam najlepszych doświadczeń z dyskami tej firmy no i jest chyba trochę droższy niż te dyski o których pisałem. Chociaż awaryjność dysku to loteria :) Zastanowię się jednak, może warto dodać trochę kasy.

#410 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 kwietnia 2014 - 16:24

Jestem zdania, że lepsze są rozwiązania automatyczne przy kopiach bezpieczeństwa. Praca dysków w RAID 1 (mirroring, dyski lustrzane) pozwala na automatyczne dbanie o kopię bez dodatkowego oprogramowania, które trzeba ręcznie uruchamiać. Oczywiście przy większej ilości pieniędzy warto zainwestować, np. w RAID 3 bo się mniej z pojemności traci. Używam kilku dysków WD zewnętrznych, znajomi używają - sprawują się dobrze z Mac. Generalnie są dość fajne 2 dyski zewnętrzne z Thunderbolt i obsługą RAID 1: WD My Book Thunderbolt Duo LaCie 2big

#411 studiomix

studiomix
  • 27 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 10:14

Witam, Mam mac'a z dyskiem ssd 128 GB i chciałbym dokupić do niego dysk zewnętrzny, na którym będę trzymał projekty muzyczne, polecacie Panowie usc 3.0 czy FW?

#412 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 16 kwietnia 2014 - 10:22

USB 3.0 głównie dlatego że uniwersalny i wszędzie go możesz użyć (włączając w to sprzęt Apple jak Airporty czy Time Capsuły, które mają USB a nie mają FW). Szybkość przy dysku zewnętrznym i talerzowym nie gra roli.

- - - Połączono posty - - -

No i USB jest zwykle tańsze.

#413 studiomix

studiomix
  • 27 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 11:22

wszystko w temacie, dzięki za odpowiedź.

#414 adnet

adnet
  • 214 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 12 sierpnia 2014 - 19:36

Od siebie szybko dodam ( nie czytałem całego wątku ), że od kilku tygodni używam WD MyPassport Ultra 2TB 2,5" którego używam poprzez USB 3.0 jako backup. Działa ŚWIETNIE! więc dysk 3,5" z zew. zasilaniem idzie w odstawkę jak tylko go sformatuję.

#415 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 28 października 2014 - 10:22

Witam wszystkich. Poszukuję dysku twardego (może to być USB jak i LAN) o pojemności minimum 3TB. Jeśli będzie to dysk LAN to powinien współpracować z routerem FRITZ!Box 3272. Ma być on używany do Time Machine oraz przechowywania plików. Użytkowany będzie głównie stacjonarnie. Cena jaką mogę za niego zapłacić to max. 700 zł. Co możecie polecić?

#416 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2014 - 22:02

Szanowni,

Poszukuje dysku do retiny 2014'. Pojemnosc minimum 2tb moze byc 3tb. Podlaczenie usb 3.0. Na dysku mam same materialy video raczej w wysokiej rozdzielczosci.
zastosowanie: w miare szybkie przenoszenie plikow pomiedzy mac a hdd i plynne odtwarzenie materialu video bezposrednio z dysku zewnetrznego ( to jest dla mnie najbardziej istotne). Moze byc 2,5 jak i 3,5 ( dysk raczej stacjonarny czyli nie bedzie czesto ze mna podrozowal).

Dysk bedzie czesto podpinany pod pc z win jak i mac.

Dziekuje

Użytkownik eloszki edytował ten post 15 grudnia 2014 - 22:06

#417 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 16 grudnia 2014 - 09:31

To szukaj czegos na USB 3.0 bo po TB i tak Ci nic nie da bo dysk wiecej talerzowy i tak nie wyciagnie. Tymbardziej, ze w PC i tak pewnie nie masz TB. 

Nie lepiej kupic najtanszego NAS od Synology i wsadzic tam dysk 3TB. Masz dostep z kazdego kompa bo bedzie on wpiety w siec i dojdzie Ci kilka dobrych funkcji. 

#418 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 16 grudnia 2014 - 18:31

Mam polecam http://allegro.pl/wd...4878318225.html

#419 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 16 grudnia 2014 - 21:18

Szkoda, ze wszystkie dyski 2,5 powyzej 1TB maja tylko 5400 obrotow wiec te USB 3.0 jest im mozna powiedziec, ze zbedne

#420 cabi

cabi
  • 55 postów
  • SkądWarszawa/Kraków

Napisano 20 grudnia 2014 - 18:26

Cześć. Poszukuję jakiegoś dysku 1TB, który miałby służyć głównie do backupowania danych (w dużej mierze plików graficznych jeśli to ma znaczenie: PSD, AI, JPG). Od czasu do czasu będę potrzebował z nim podróżować, więc dobrze, żeby był po prostu trwały pod względem konstrukcji. Budżet przewiduję do maksymalnie 300 zł. Mam tutaj paru kandydatów:

WD My Passport Ultra: http://allegro.pl/dy...4881204156.html
Hitachi Touro Mobile: http://allegro.pl/dy...4888890162.html

Samsung M3 Portable: http://allegro.pl/dy...4885479393.html

Seagate Expansion: http://allegro.pl/dy...4881139264.html

Który z nich polecacie? Może sami macie jakiś z tych modeli i możecie o nich coś powiedzieć z doświadczenia?

Użytkownik cabi edytował ten post 20 grudnia 2014 - 18:26

#421 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 20 grudnia 2014 - 19:36

Mam ten-

http://wd.strefamare...010bsl-1tb.html

i jestem z niego bardzo zadowolony. Swietnie wyglada obok MBP, polecam :)

Użytkownik awakeman edytował ten post 20 grudnia 2014 - 19:36

#422 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 20 grudnia 2014 - 21:19

Tylko i wylacznie polecam Hitachi co prawda Seagate kupil ja jakis czas temu ale jakosc pozostala niezmienna. Posiadam kilka dyskow wszczegolnosci 2,5 cala i sa naprawde rewelacyjne. Cena do jakosci. 

Polecam poszukac Hitachi Touro Pro 1TB dysk na 7200rpm.

#423 cabi

cabi
  • 55 postów
  • SkądWarszawa/Kraków

Napisano 21 grudnia 2014 - 20:01

To Western Digital kupił Hitachi, a nie Seagate :) Na coś się zdecyduję. Dzięki Panowie za wypowiedzi.

#424 spietrza

spietrza
  • 49 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 grudnia 2014 - 21:17

Tylko WD kupuj, reszta to mega awaryjne dyski. Co do Hitachi starsze modele ( 2011-2012 ) padały masowo głowice.

Sam mam WD zewnętrzne - modele od kilku lat do dzisiaj i z żadnym nie miałem problemu. Raz pokusiłem się o Hitachi Seagate ale do ciągłej pracy się nie nadają. WD katuje co dziennie montażem filmów i działają wyśmienicie.

#425 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 21 grudnia 2014 - 22:17

:D WD...

Pracuję w IT w korpo... mam szufladę w której składuję uszkodzone dyski(nie zwracamy ich producentom ze względu na bezpieczeństwo danych) - 80% zawartości szuflady to dyski WD.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych