Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 2 głosy

Dysk zewnętrzny - który wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
565 odpowiedzi w tym temacie

#376 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 15 lutego 2014 - 00:07

Opcji jest kilka
1. Wymiana wewnętrznego dysku na większy i wydajniejszy - opcja najlepsza i najdroższa, np. za pomocą OWC Aura Pro - w tej opcji mógłbyś aktualny SSD wrzucić do zewnętrznej obudowy
2. Podłączenie jakiegoś standardowego SSD przez Thunderbolt - np. wykorzystując obudowę firmy Delock
3. Podłączenie przez Thunderbolt macierzy dysków pracujących w RAID, np. WD My Book Thunderbolt-Duo

W rozwiązaniach Thunderbolt trzeba uwzględnić cenę kabla - zwykle nie jest w komplecie.
Na USB 2.0, które ma Twój komputer nie ma sensu nic szybszego niż dysk twardy podłączać bo na niewiele się to zda.

#377 mangekyo

mangekyo
  • 32 postów

Napisano 15 lutego 2014 - 09:38

No to definitywnie inwestycja jest nieopłacalna. No na USB nic nie będzie ale myślałem, że jest jakaś niedroga przejściówka, która pozwoli podpiąć dysk pod Thunderbolta a nie USB. Szkoda. Dzięki bardzo!

#378 palma

palma
  • 18 postów

Napisano 16 lutego 2014 - 14:20

Hej, mam MB Pro 15" mid 2012. Chciałbym kupić dysk zewnętrzny, który pozwoliłby mi na otwieranie z niego projektów w Logicu, czy jakimś programie do montażu filmów. Oczywiście wiem, że mogę z każdego, ale zależy mi na tym, żeby prędkość odtwarzania danych była taka jak z dysku wewnętrznego (mam ssd 128 GB). Czy to jest w ogóle możliwe? Nie chciałbym, żeby cena przekroczyła 300zł

#379 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 lutego 2014 - 17:14

Hej,
mam MB Pro 15" mid 2012. Chciałbym kupić dysk zewnętrzny, który pozwoliłby mi na otwieranie z niego projektów w Logicu, czy jakimś programie do montażu filmów. Oczywiście wiem, że mogę z każdego, ale zależy mi na tym, żeby prędkość odtwarzania danych była taka jak z dysku wewnętrznego (mam ssd 128 GB). Czy to jest w ogóle możliwe?
Nie chciałbym, żeby cena przekroczyła 300zł

Ja ostatnio borykałem się z tym samym. Kupiłem dysk przenośny Hitachi - nazywa się TOURO i jest chyba jedynym dyskiem 2.5'' który w środku ma dysk 7200 rpm. Wg Blackmagica prędkość zapis odczyt oscyluje w okolicach 130. Koszt dysku 1TB to 268 zł. Używam go do FCP X i tak szczerze to trzymanie Wydarzeń oraz Projektów na zewnętrznym dysku wcale nie spowolniło mi tak bardzo pracy z FCP X. Można komfortowo pracować.

#380 palma

palma
  • 18 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 04:38

Ja ostatnio borykałem się z tym samym. Kupiłem dysk przenośny Hitachi - nazywa się TOURO i jest chyba jedynym dyskiem 2.5'' który w środku ma dysk 7200 rpm. Wg Blackmagica prędkość zapis odczyt oscyluje w okolicach 130. Koszt dysku 1TB to 268 zł. Używam go do FCP X i tak szczerze to trzymanie Wydarzeń oraz Projektów na zewnętrznym dysku wcale nie spowolniło mi tak bardzo pracy z FCP X. Można komfortowo pracować.

Dziękuję za tę odpowiedź!
A czy używasz tego dysku również jako Time Machine? Bo zastanawiam się czy można połączyć użytkowanie go jako backup i do normalnego przechowywania danych

#381 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 17 lutego 2014 - 09:34

Dziękuję za tę odpowiedź!
A czy używasz tego dysku również jako Time Machine? Bo zastanawiam się czy można połączyć użytkowanie go jako backup i do normalnego przechowywania danych

Nie - Time Machine jest na zupełnie osobnym dysku - staram się nie łączyć funkcji :)

#382 Aarro

Aarro
  • 89 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 11:36

Planuje zakup My CLoud 4tb i mam pytanie czy możnaby na takim zewn dysku utworzyć osobną partycję HFS+ na klonowanie maca a pozostałą przestrzeń mieć pod NTFS lub FAT32 na klonowanie win7?

#383 TomRS

TomRS
  • 129 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 11:40

Planuje zakup My CLoud 4tb i mam pytanie czy możnaby na takim zewn dysku utworzyć osobną partycję HFS+ na klonowanie maca a pozostałą przestrzeń mieć pod NTFS lub FAT32 na klonowanie win7?

Nie wiem czy o to pytasz dokładnie, ale MyCloud obsługuje TimeMachine. Historię plików z windows również.

#384 Aarro

Aarro
  • 89 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 13:11

Nie wiem czy o to pytasz dokładnie, ale MyCloud obsługuje TimeMachine. Historię plików z windows również.

chodziło mi o możliwość używania dysku zewnętrznego WD My CLoud do klonowania na nim maca używając Carbon Copy Cloner i klonowanie PC'eta z windowsem 7 (czyli nie tylko "historie plików" ale pełny klon). Rozumiem że będzie obsługiwał jednocześnie HFS+ oraz NTFS/FAT32?

#385 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 21 lutego 2014 - 13:28

Nie uda Ci się to. WD My Cloud jest dyskiem sieciowym i ma swój własny, wewnętrzny, system plików - nie uda się ani sklonować na niego nic z Mac ani z innego komputera. Komputer rozmawia z nim na poziomie "plików", a nie fizycznej struktury dysku.

#386 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 14:59

Mógłby posiadacz dysku zew. WD My passport Air wstawić/podać prędkość odczytu/zapisu? (BlackMagick Disk Speed)

Witam,

@kamil1989,

LINK

Pozdrawiam

GAMA007

#387 Aarro

Aarro
  • 89 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 16:56

Nie uda Ci się to. WD My Cloud jest dyskiem sieciowym i ma swój własny, wewnętrzny, system plików - nie uda się ani sklonować na niego nic z Mac ani z innego komputera. Komputer rozmawia z nim na poziomie "plików", a nie fizycznej struktury dysku.

Czy zatem WD My Passport dawałby taką możliwość? Czy wykonanie klon na MP wiąże się z koniecznością wymazania wszystkiego co było na dysku przed wykonaniem klon?
Przyzwyczaiłem się używając CCC do wykonywania klonu maszyny wirtualnej na macu (zero ingerencji na dysku HFS+) ale działając na PC acronisem wiem że wykonanie klon wiązało się każdorazowo z formatem całego dysku docelowego (z utratą partycji).
A zatetm, czy dałoby radę wykonywać klony PC i mac na jednym dysku My Passport?

#388 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 21 lutego 2014 - 17:03

To już kwestia ograniczeń Acronisa. CCC zrobi klona tam gdzie mu wskażesz. A dlaczego nie zrobić klona PC do obrazu dysku?

#389 Aarro

Aarro
  • 89 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 21:42

A dlaczego nie zrobić klona PC do obrazu dysku?

czy taki klon jako obraz dysku jest do zrobienia również na My Cloud, mimo jego "sieciowego" formatu?

#390 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 21 lutego 2014 - 22:12

To już zależy od aplikacji - czy będzie widziała zasoby sieciowe.

#391 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 25 lutego 2014 - 11:41

Witam, poszukuje dysku zewnętrznego stacjonarnego jako magazynu zdjęć oraz miejsca na którym będę trzymał zdjęcia i z tego miejsca je obrabiał. Dodam że posiadam TimeCapsule ale uzywam go tylko do backupow po wi-fi - praca z plikami/zdjeciami po wi-fi w tym wypadku odpada. Możecie coś ciekawego polecić?

#392 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 25 lutego 2014 - 11:46

Jakieś preferencje co do interfejsu? Ethernet, Thunderbolt, USB?

#393 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 25 lutego 2014 - 12:06

Jakieś preferencje co do interfejsu? Ethernet, Thunderbolt, USB?

USB 2.0 lub firewire choć chyba lepiej/szybciej będzie na FW

#394 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 25 lutego 2014 - 12:31

Ze względu na to, że znane firmy raczej już wycofały się w FW to poszukałbym obudowy obsługującej FW i USB, która jednocześnie pozwala na RAID dwóch dysków i dorzuciłbym do tego dwa dyski.

Przykładowe oferty: Obudowa 2xHDD Buffalo USB FireWire RAID 0,1 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Moim zdaniem szkoda teraz szukać czegoś używanego skoro, pewnie, za niezbyt długo przesiądziesz się na komputer z Thunderbolt.

#395 Smok_pustynnY

Smok_pustynnY
  • 10 postów

Napisano 02 marca 2014 - 21:49

Chciałbym kupić dysk zewnętrzny do MacBooka Pro, który umożliwi mi obróbkę wideo (amatorską, filmy z wakacji) w iMovie lub Final Cut Pro. Czy USB 3.0 jest wystarczające czy do takich celów trzeba kupić dysk na thunderbolt?

#396 Modna Ania

Modna Ania
  • 12 postów

Napisano 02 marca 2014 - 21:53

Używam WD My Book w wersji PC. Stosunek cena jakość bardzo fajny. Dopłata do wersji MAC bezsensowna wystarczy sformatować dysk.

#397 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 marca 2014 - 22:13

Chciałbym kupić dysk zewnętrzny do MacBooka Pro, który umożliwi mi obróbkę wideo (amatorską, filmy z wakacji) w iMovie lub Final Cut Pro. Czy USB 3.0 jest wystarczające czy do takich celów trzeba kupić dysk na thunderbolt?

Thunderbolt byłby szybszy od USB 3.0 tylko gdyby zawierał kilka fizycznych dysków połączonych w RAID lub szybki SSD z interfejsem PCIe. Do Twoich zastosowań wystarczy więc USB 3.0. Natomiast zdecydowanie zastanowiłbym się nad dyskiem SSD w zewnętrznej obudowie. Nie wiem jaki model MBP masz natomiast - zakładam, że nie Retinę, dlatego sugerowałbym raczej kupienie dysku SSD i włożenie go do wnętrza komputera, a aktualny dysk w miejsce napędu lub do zewnętrznej kieszeni. Tym sposobem uzyskasz najlepszy efekt za wydane pieniądze.

Używam WD My Book w wersji PC. Stosunek cena jakość bardzo fajny. Dopłata do wersji MAC bezsensowna wystarczy sformatować dysk.

Wersje MAC i PC w WD z grubsza rzecz biorąc różnią się tylko tym w jakim formacie są oryginalnie sformatowane. Czasami wersje Mac lepiej stylistycznie pasują.

#398 Aarro

Aarro
  • 89 postów

Napisano 17 marca 2014 - 08:42

planuję wykorzystać obudowę po PC na zamontowanie tam dysków zewnętrznych do pracy z mac mini (backup) - rozumiem, że potrzebny będzie adapter USB dla SATA i zwykłe przykręcenie w zatoce bez konieczności kupowania obudowy. Czy gdyby to były 2szt Seagate Barracuda 7200 2TB 7200 RPM 32MB to taka para dysków będzie: 1. cicha 2. nie obciąży za bardzo zasilacza miniaka ww. HDD stosuje chyba Apple do Capluse ale nie upieram się na te konkretne dysky, może ktoś ma inne sprawdzone działające CICHO i odpowiednie do takiej konfiguracji?

#399 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 17 marca 2014 - 09:10

Piszesz o dyskach 3,5 calowych. Takich nie zasilisz za pomocą adaptera USB na SATA - potrzebny będzie zasilacz zewnętrzny.
Można by było kombinować z wbudowanym w obudowę PC zasilaczem ale ciche to to nie będzie raczej.

Moim zdaniem rozwiązanie karkołomne, szczególnie, że są na rynku obudowy wyposażone w odpowiednie zasilacze. Będzie to droższe ale i ładniejsze i cichsze, i poręczniejsze.

Przykładowa obudowa: znak.pl - sklep internetowy, komputery, notebooki, akcesoria
Pewnie tańsze da się znaleźć.

#400 Smok_pustynnY

Smok_pustynnY
  • 10 postów

Napisano 18 marca 2014 - 22:33

Nie wiem jaki model MBP masz natomiast - zakładam, że nie Retinę (...)

Akurat mam Retine. MBP Retina 15" ME293, i7 2.0GHz / 8GB RAM / 256GB SSD.
Czy w tym wypadku jakieś inne propozycje (tzn. czy USB 3.0 wystarczy do obróbki czy inne rozwiązanie) ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych