Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * - - - 2 votes

Dysk zewnętrzny - który wybrać?

• Please log in to reply
565 replies to this topic

#351 surreal

surreal
  • 33 posts

Posted 15 September 2013 - 17:09

Jestem grafikiem. Potrzebuję szybkiego dysku na firewire 800 (usb 3.0 nie posiadam). Do tej pory wszystkie prace trzymałem na wewnętrznym dysku (5400 rpm) ale chciałbym żeby wszystkie stare i nowe prace wylądowały na nowym zewnętrznym dysku twardym

Wstępnie wybór padł na ten dysk, dobry pomysł?:

Zewnętrzny dysk twardy G-Technology 1 TB G-DRIVE mini USB 3.0 - Apple Store (Polska)

#352 berger91

berger91
  • 277 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 17 October 2013 - 15:48

chciałbym podpiąć się pod temat. Szukam dysku 500GB-1TB, posiadam MBA128gb i poszukuje czegoś na czym archiwizowałbym m.in swoje zdjęcia i dokumenty aby nie zaśmiecać maca...
Dysk będzie używany raczej sporadycznie, fajnie jakby dobrze prezentował się na biurku :) Zastanawiam się nad LaCie 500 GB Porsche Design P'9223 USB 3.0 Slim
z AppStore: Dysk twardy LaCie 500 GB Porsche Design P'9223 USB 3.0 Slim - Apple Store (Polska)

Czy ktoś posiada bądź jest w stanie doradzić czy to dobry wybór?

#353 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 17 October 2013 - 17:38

@ berger91: weź pod uwagę, że LACIE nie ma serwisu w Polsce. Mi się zepsuła ostatnio (na szczęście rozbieralna) obudowa od dysku LACIE 500GB z wyjściem ethernetowym... Na stronie LACIE znalazłem, ze usługi pogwarancyjne zagranicą... Naprawa plus wysyłka dysku, który w chwili zakupu 4 lata temu był warty 300 złotych to szaleństwo. Ja ostatnio do TimeMachine kupiłem WD My Passport - 300 zł za 1 TB i USB 3.0. 350 GB danych z maka mini zarchiwizował w ok. 2,5 godziny...

#354 wifirifi

wifirifi
  • 13 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 October 2013 - 19:37

Ja polecam dysk Samsunga M3 USB 3.0 1TB[url=http://www.ceneo.pl/17834998#tab=click]Dysk SAMSUNG 1TB (STSHX-M101TCB) - Ceneo.pl[/url] Sprawdza się i jest git :)

#355 maciekamator

maciekamator
  • 48 posts

Posted 02 December 2013 - 16:15

Witam...szukam jakiegoś dysku 1TB-2TB pod swojego MBP :) jedyny problem to że nie znalazłem żadnego dysku razem z USB I FIREWIRE :/ możecie coś polecić ? Przesyłam duże pliki graficzne TIFy, PSDki itp więc na szybkości też mi zalezzy :] Czekam na propozycje
  • bonnie77 likes this

#356 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 02 December 2013 - 16:44

Nie napisałeś rozmiaru dysku jaki Cię interesuje więc polecę 2,5 calowe:

LaCie - LaCie Rugged Triple USB 3 Poprzednia generacja tej serii miała: FW400/FW800/mini USB2.0 - tu niby jest jeszcze taki 500 GB Dysk LaCie Rugged, 500 GB, 2,5'' USB2.0 & FW, 5400RPM, 8MB CACHE,zasilany z USB 301371-TN sklep.infocomp.pl

Jeśli chcialbyć wymienić na większy - LaCie mają firmową plombę gwarancyjną na obudowie, której nie da się zerwać w całości.
lub kup samą obudowę np. taką: i-tec MySafe 2,5" USB 2.0 + FireWire

Wpisz też zapytanie FW USB tu: http://www.2it.pl/

#357 maciekamator

maciekamator
  • 48 posts

Posted 02 December 2013 - 21:46

Hey, dzięki bardzo za info i podane modele. Powiedz mi odnośnie firmy LaCie jest to firma sprawdzona i OK? może gupię i amatorskie pytania ale osobiście znam tylko dyski WD i Samsunga :] wiec przed wydaniem 600zł wole się upewnić :] podobno jedynie z firma jest taki że serwisu w PL niema z drugiej strony co po serwisie jak padnie dysk i stracę dane, dysk do śmieci.....

#358 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 03 December 2013 - 19:40

Witam Użytkowników Jabłuszek:)
Mam takie pytanie, chcę zainwestować w nowy dysk zewnętrzny, mojego starego WD My passport moje jabłuszko nie dostrzega wcale, pomimo wielu prób nie widzi go i nic nie mogę na to poradzić. Dysk jest sprawny, działa normalnie pod Win. Porty USB też ok, bo inne urządzenia jabłuszko widzi i wykrywa, a WD nie. Potrzebuje dysku zewnętrznego, który działa pod dwoma systemami Win i OSx. Znalazłam taki dysk: Seagate Backup Plus STBU1000200 czarny (2,5'', 1TB, USB 3.0) - Sklep internetowy Agito.pl

Jest tam informacja, że niby działa zamiennie pod dwoma systemami bez konieczności formatowania.
Czy to jest możliwe? Ktoś ma taki dysk? Polecacie?
Dziękuję za pomoc.

#359 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 03 December 2013 - 21:14

Hey, dzięki bardzo za info i podane modele. Powiedz mi odnośnie firmy LaCie jest to firma sprawdzona i OK? może gupię i amatorskie pytania ale osobiście znam tylko dyski WD i Samsunga :] wiec przed wydaniem 600zł wole się upewnić :] podobno jedynie z firma jest taki że serwisu w PL niema z drugiej strony co po serwisie jak padnie dysk i stracę dane, dysk do śmieci.....

Ile głosów tyle opinii . :) Mam 2 sprzęty tej firmy (dysk & nagrywarkę DVD) od 2008 roku i nie przejmuję się brakiem serwisu. Termin gwarancji na moje urządzenia już dawno upłynął, ale sprzęt póki co (odpukać) dalej działa bez zarzutu. Generalnie LaCie bierze sprzęt od innych producentów i daje im jedynie własne firmware - więc dysk może być np. SanSunga, Seagate lub innego "normalnego" producenta. Przez system widoczny jest jako "LaCie".

@up

Twój dysk jest niewidoczny dla Maca ponieważ jest sformatowany jako NTFS. Takie dyski na Macu będą wyłącznie do odczytu. Jak ma działać na Mac/Win jednocześnie - należy sformatować go w ExFAT.

#360 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 03 December 2013 - 22:12

Problem z moim starym dyskiem WD jest taki, że moj macbook wcale go nie wykrywa, jakby wcale nie był podpięty. Rozumiem, że ten dysk z linku jest już fabrycznie sformatowany w exFAT, skoro ma działać pod dwoma systemami? dobrze rozumiem? Uzupełniam info: ten dysk Seagate ma wgrany sterownik NTFS pod maca, jak odczytałam w informacjach technicznych.

#361 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 04 December 2013 - 10:31

1. Już odpowiedziałem Tobie w innym Twoim temacie - praca z Win/Mac jednocześnie = musisz sformatować swój dotychczasowy dysk w ExFat. Nie musisz kupować drugiego. 2. Skoro dysk Seagate ma wgrany "NTFS pod Maca" to musi być wtedy sformatowany pod Maca (HFS+) i wtedy ma to sens. 3. Niedawno ktoś już o to pytał w innym temacie- "NTFS pod Maca" należy dopiero ściągnąć ze strony Seagate po zakupie dysku. Przed pobraniem tego softu należy mieć podpięty do Maca i już sformatowany dysk.

#362 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 04 December 2013 - 19:03

madmax332 Ja chyba mam jakiegoś pecha. Podpięłam nowy dysk pod maca, zgodnie z instrukcją próbowałam sformatować pod ExFAT i pojawia się komunikat, że "Wymazanie dysku zakończyło się błędem. Nie można odmontować dysku":confused:

#363 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 04 December 2013 - 19:18

Witam...szukam jakiegoś dysku 1TB-2TB pod swojego MBP :) jedyny problem to że nie znalazłem żadnego dysku razem z USB I FIREWIRE :/ możecie coś polecić ? Przesyłam duże pliki graficzne TIFy, PSDki itp więc na szybkości też mi zalezzy :] Czekam na propozycje

A ja ci polecę taki:
My Passport Studio

Mam wersję 1TB, działa świetnie, a serwis WD w razie czego jest bez zarzutu, o ile wiem. Jakość wykonania jest na wysokim poziomie, metalowa obudowa, która od spodu ma małe śrubki, więc teoretycznie można ją nawet rozebrać gdyby coś się stało z samą obudową a dysk był sprawny:

Western Digital My Passport Studio Review (2TB) | StorageReview.com - Storage Reviews

#364 Ralpheek

Ralpheek
  • 23 posts

Posted 28 December 2013 - 00:16

Jaka jest tak naprawde roznica pomiedzy dwoma sieciowymi dyskami WD, chodzi o 2TB MY BOOK LIVE oraz 2TB WD MY CLOUD? Ten drugi jest biały i ma dodatkowo usb 3.0, ale co z dołączonym oprogramowaniem? Do MY BOOK jest dołączone WD2GO, a z MY CLOUD występuje aplikacja MY CLOUD WD. Jaka jest między nimi różnica? Jakie procesory zawiadują tymi kieszeniami? Z opisów WD wynika jakby MY BOOK był taktowany jakimś jednordzeniowym 800mHz, natomiast MY CLOUD już dwurdzeniowym? Czy są jakieś istotne różnice w transferach?

#365 Ralpheek

Ralpheek
  • 23 posts

Posted 28 December 2013 - 13:24

Juz wiem, ze WD2GO nie istnieje. W październiku tego roku w wyniku ewolucji zamienił się w WD MY CLOUD. Interesuje mnie juz tylko, czym MY BOOK LIVE różni się sprzętowo od WD MY CLOUD oprócz oczywiście koloru obudowy i złącza USB 3.0 w MY CLOUD . Nigdzie nie mogę się doszukać tych informacji. Różnica w cenie praktycznie marginalna. Na Amazonie nawet MY CLOUD był tańszy. Może ktoś wie?

#366 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 30 December 2013 - 15:23

Pierwsza strona wyników w Google pokazała m.in.:
AnandTech | Western Digital Launches My Cloud Consumer NAS Platform
WD My Cloud Reviewed - Inside, Features - SmallNetBuilder
WD My Book Live Reviewed - SmallNetBuilder

Weź nowszy, czyli WD My Cloud.

#367 jablonskimichal

jablonskimichal
  • 15 posts

Posted 18 January 2014 - 13:54

Hej, potrzebuję zewnętrznego dysku twardego 1 TB USB 3.0, który podłączę i do Windowsa, i do Maca.
Zastanawiam się nad tymi dwoma:
[url=http://store.apple.com/pl/product/H9374ZM/A/przeno%C5%9Bny-dysk-twardy-lacie-1-tb-porsche-design-p9223-usb-30?fnode=5f]Przenośny dysk twardy LaCie 1 TB Porsche Design P’9223 USB 3.0 - Apple Store (Polska)[/url]
[url=http://store.apple.com/pl/product/HC306G/A/przeno%C5%9Bny-dysk-twardy-wd-1-tb-my-passport-do-komputera-mac?fnode=5f]Przenośny dysk twardy WD 1 TB My Passport do komputera Mac - Apple Store (Polska)[/url]
Co o tym myślicie? Może coś innego?
Pozdrawiam.

#368 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 20 January 2014 - 22:41

Ja polecam My Password - ma sprzętową ochronę hasłem co przy sprzęcie przenośnym jest bardzo przydatne. Używałem kilka różnych sztuk - nigdy problemu nie miałem.

#369 jablonskimichal

jablonskimichal
  • 15 posts

Posted 21 January 2014 - 18:21

Nie ma żadnych problemów przy pracy na dwóch systemach? Jak masz sformatowane te dyski?

#370 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 21 January 2014 - 19:59

Jeden mam w HFS, a drugi w ExFAT nigdy nie miałem problemów. Szyfrowaniem działa dla Mac i Windows. Przerobiłem. Ze 4 różne generacje WD Passport i zawsze byłem zadowolony.

#371 kamil1989

kamil1989
  • 48 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 January 2014 - 17:11

Mógłby posiadacz dysku zew. WD My passport Air wstawić/podać prędkość odczytu/zapisu? (BlackMagick Disk Speed)

#372 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 29 January 2014 - 18:44

Mogę posłużyć danym dla WD My Passport Ultra 1TB: 102MB/s - zarówno zapis, jak i odczyt.

#373 mangekyo

mangekyo
  • 32 posts

Posted 14 February 2014 - 20:28

Cześć!

Chciałbym prosić Was o pomoc. Szukam dysku zewnętrznego do około 250zł, pojemność ~500GB - 1TB.
Na allegro bez problemu znajduję odpowiednie oferty, najbliżej mi do:
Samsung M3 Portable STSHX-M101TCB 1TB USB3.0
Seagate Expansion 1TB USB 3.0 Black
DYSK ZEWNĘTRZNY TOSHIBA 1TB 1000GB + ETUI SKÓRZANE (3945761383) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Seagate Backup Plus 1 TB USB 3.0 Black
WD Elements Portable czarny 1TB USB3.0
Ale tu pojawia się problem. Bo wszystkie są USB 3.0 a jak rozumiem mój MacBook Air nie będzie umiał wykorzystać szybkości tego łącza. Dlatego ciekawi mnie czy w tym przedziale cenowym znajdzie się coś z łączem Thunderbolt czy podobnym które mogę pod nie podpiąć? Seagate o adapterze wspomina ale nie mają go na aukcji.
Jeśli nic nie ma takiego to co polecacie z tych wymienionych? Może jeszcze jakiś inny?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

#374 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 14 February 2014 - 20:50

By odpowiedzieć w pełni na Twoje pytania trzeba by było wiedzieć jaki dokładnie jest ten Twój Air - w sensie roku modelowego (np. mid 2013). Z kontekstu wygląda na to, że masz taki, który ma USB 2.0 i Thunderbolt (czyli nie młodszy niż mid 2011). W tej klasie cenowej nie kupisz nic z Thunderbolt poza tym przy dysku twardym dałby Ci on niezbyt wielki przyrost wydajności. Ja jedynie sugerowałbym Ci dodanie jeszcze 50zł i zakup WD My Passport, który w odróżnieniu do WD Elements oferuje szyfrowanie danych - przy przenośnym dysku to jest istotna sprawa. Z listy którą podałeś wszystkie dyski będą oferowały dość dobrą jakość i dość porównywalne osiągi - wybierz taki, który Ci się wizualnie podoba - oczywiście jeśli nie chcesz rozważyć tego WD My Passport.

#375 mangekyo

mangekyo
  • 32 posts

Posted 14 February 2014 - 23:33

Ok, dzięki za odpowiedź. Zapomniałem, że model maca dałem w temacie a poprosiłem o skasowanie go :) Rzeczywiście mam mid 2011 (w sumie w moim podpisie też jest). Szkoda tylko że wykorzystanie jego możliwości jest nieopłacalne (poza budżetem). Cóż wybór pada na Seagate - wydaje się jakiś macoprzyjazny, a od szyfrowania danych głównie mam tworzenie dysków zabezpieczonych hasłem, ale dzięki za radę! Z drugiej strony tak na przyszłość - jaki dysk dałby więc konkretny przyrost wydajności? I jakie były by tego mniej więcej koszty? Chodzi mi o szybki transfer plików oczywiście.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users