Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 2 głosy

Dysk zewnętrzny - który wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
565 odpowiedzi w tym temacie

#326 SebaQQ

SebaQQ
  • 452 postów
  • SkądLeszno

Napisano 05 lutego 2013 - 21:34

Szukam dysku wykonanego z metalu a najlepiej magnezu lub aluminium o pojemności 500mb - 1tb

#327 grzegorzholland

grzegorzholland
  • 16 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 24 lutego 2013 - 10:58

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

#328 xzlepek

xzlepek
  • 13 postów

Napisano 25 lutego 2013 - 12:36

Hej, proszę o poradę. Od tygodnia mam MacBooka Pro 13, potrzebuję do niego dysku zewnętrznego na USB 1 TB jako backup oraz przeniesienie danych z poprzedniego laptopa na WinVista. Czytałam coś o formatowaniu dysków z Win na Mac, ale kompletnie się na tym nie znam i boję się kupić coś, co może okazać się niedobrym dyskiem. Macie jakieś typy, który dysk do 350 zł byłby najlepszy? Z góry serdecznie dziękuję :)

#329 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 25 lutego 2013 - 13:05

Ja dziś kupuję ADATA HD710 1TB USB 3.0. Będzie robił za zewnetrzny i sieciowy podpięty do routera. Mam nadzieję, że się sprawdzi. Pojawił się problem, gdy dysk podłączony do kompa działa idealnie, ale gdy podłączę do routera (rt-n66u) widzę go w konfigu routera, ale jako odmontowany. Niby jest opcja wznowienia działania, ale odświeża się strona i dalej odmontowany. W drugim porcie usb w routerze, stary maxtor ze swoim zasilaniem i działa. Ma ktoś pomysł czy jest jest jakiś sposób żeby router zobaczył normalnie dysk? Czy zwrot i zakup innego?

#330 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 28 lutego 2013 - 19:17

Pojawił się problem, gdy dysk podłączony do kompa działa idealnie, ale gdy podłączę do routera (rt-n66u)
widzę go w konfigu routera, ale jako odmontowany. Niby jest opcja wznowienia działania, ale odświeża się
strona i dalej odmontowany.

W drugim porcie usb w routerze, stary maxtor ze swoim zasilaniem i działa.

Ma ktoś pomysł czy jest jest jakiś sposób żeby router zobaczył normalnie dysk?
Czy zwrot i zakup innego?

Problem rozwiązany router nie widział dysku ponieważ była tam partycja z exfat i hfs+.
Po formacie działa, ale nie tak jak to sobie wymyśliłem więc dysk oddany.

#331 yogsothoth24

yogsothoth24
  • 10 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 12:39

Wybór dysku (konkret) Forumowicze, Przymierzam się właśnie do zakupu MacBook Pro 15' i zastanawiam się nad wyborem dysku pomiędzy SATA 750 GB/7200 rpm a 1TB/5400 rpm. Dodam, że komputer będzie w dużej mierze używany do pracy z muzyką (na przykład przygotowywania projektów w ProTools czy pracy z oprogramowaniem oferowanym przez IRCAM). Pozostałe parametry wybrane przeze mnie: procesor Intel Core i7 2,3 GHz, 8 GB RAM. Który dysk w tej sytuacji byłby lepszy? Czytałem sporo postów na angielskojęzycznych forach, ale zdania są raczej podzielone, w zależności od przeznaczenia komputera. Będę wdzięczny za wszelkie porady.

#332 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 12:56

Szybszy jest 750gb / 7200 rpm, jeśli miejsca na dysku będziesz miał mało możesz dokupić dysk zewnętrzny.

#333 yogsothoth24

yogsothoth24
  • 10 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 12:58

Znalazłem na przykład taką opinię:

There's more to performance than rotation speed. Higher density also contributes to speed. Some 5400 drives perform better than some 7200 drives, due to having higher density. You should compare specific drives, rather than make broad generalizations, which are frequently inaccurate.

Jak się to ma do rzeczywistości?

#334 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 13:54

Zakup dysk lepszej firmy i będziesz miał raczej spokój z takimi pojedynczymi przypadkami.

#335 yogsothoth24

yogsothoth24
  • 10 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 14:03

tzn. zewnętrzny o większej pojemności i dobrej prędkości? jakieś sugestie?

#336 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 14:07

Jaką kwotę chcesz przeznaczyć na ten dysk ? Jest w laptopie USB 3.0 ?

#337 yogsothoth24

yogsothoth24
  • 10 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 14:19

Laptopa jeszcze nie mam, ale z konfiguracji, która wybrałem wynika, że są dwa USB 3 (do 5 Gb/s). Jeśli chodzi o kwotę, to im mniej, tym lepiej, hehe. Jeśli zmieściłbym się w 500 zł, to byłoby super, bo do laptopa chcę jeszcze dokupić zewnętrzną kartę dźwiękową, a to trochę zaboli (swoją drogą sprawa na osobny wątek...).

#338 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 14:36

W takim razie polecam dyski firm takich jak WD, Seagate, Samsung. Zarówno 2,5' jak i 3,5' z USB 3.0

#339 yogsothoth24

yogsothoth24
  • 10 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 15:11

reasumując, do komputera 750GB/7200 rpm + zewnętrzny, o takiej samej prędkości. według informacji na stronie seagate na przykład, wszystkie dyski (do 4TB) mają prędkość 7200 rpm.

żeby jeszcze podrążyć temat, wertowałem różne opinie o dyskach i trafiłem na takie coś:

7200 rpm causes also additional problems:
- higher vibrations
- more heat
- less battery life

czy to ma rzeczywiste znaczenie w użytkowaniu komputera i przekłada się na jakość pracy?

#340 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 20:39

Znaczenie mniejsze większe na pewno ma. Czy przekłada się na jakość pracy - to już zależy od ciebie.

#341 yogsothoth24

yogsothoth24
  • 10 postów

Napisano 29 czerwca 2013 - 12:18

w każdym razie dzięki za pomoc!

#342 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 29 czerwca 2013 - 19:15

Żaden problem!

#343 prototypeartworks

prototypeartworks
  • 146 postów
  • SkądBirmingham, United Kingdom

Napisano 30 czerwca 2013 - 18:08

Witam, myślę nad dyskiem zewnętrznym aby robić backup mojego macbook'a i pomyślałem oczywiście nad time capsule ale wpadł mi w oko ostatnio dysk sieciowy GoFlex Home Network Storage System 2TB, kwestia jaka jest w nich różnica oprócz tego ze TC ma w sobie router jeszcze który mi nie jest specjalnie potrzebny. Obecnie używam routera od Sky (SKY BROADBAND WIRELESS MODEM ROUTER SAGEMCOM) pod który mógł bym podłączyć dysk, posiadam też dysk zew. Seagate FreeAgent GoFlex 1TB (chciał bym go podłączyć do GoFlex Home Network). Teraz kilka pytań: - Jaką przewagę ma TC w tej sytuacji. - Czy będę mógł robić backup danych i równocześnie trzymać inne pliki na dysku GoFlex Home Network Storage System ? - Czy w przypadku potrzeby odtworzenia kopii będę mógł to zrobić przez sieć czy tylko przez kabel z dysku GoFlex Home Network Storage System ? - Nie widzę opcji podłączenia tego dysku inaczej niż przez sieć ale czy nie działał by również z kablem który mam do Seagate FreeAgent GoFlex 1TB, bo wejścia są chyba takie same. - Czy ktoś używa tego dysku i mógł by powiedzieć czy są jakieś wady lub zalety w użytkowaniu. - Trochę czytałem na stronie Seagate o tym dysku ale nadal mam wątpliwości czy wszystko tak ładnie tam działa jak właśnie backup lub odtwarzanie plików na iphone czy ipad. interesuje mnie ten dysk bo wygląda dość ciekawie pod względem funkcji a kosztuje 100£ mniej niz TC od Apple, kwestia tylko czy robi to samo.

#344 fiko7

fiko7
  • 49 postów

Napisano 11 sierpnia 2013 - 09:56

Chcę kupić dysk zewnętrzny min 1 TB. Dysk chciałbym używać równocześnie w Dellu i Macbooku. Czy jest taka możliwość? Na razie zainteresowałem się dyskiem Toshiba STOR.E CANVIO 1 TB, (choć podobno dostępne są i większe, ale nie widzę ich za bardzo w sklepach), czy może jakiś inny? Oprócz powyższych parametrów zależy mi żeby był bezawaryjny i posłużył jak najdłużej.

#345 fiko7

fiko7
  • 49 postów

Napisano 15 sierpnia 2013 - 10:33

Poczytałem trochę i chyba zdecyduję się na jakiś WD, tylko który byłby najlepszym wyborem? My Passport czy My Passport Ultra, czy ...? Trochę kusi mnie wygląd dysku Lacie Porsche Design, ale trochę za mało jest o nich opinii i chyba jednak WD, chyba że ktoś mnie do niego przekona?

#346 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 16 sierpnia 2013 - 18:57

Poczytałem trochę i chyba zdecyduję się na jakiś WD, tylko który byłby najlepszym wyborem? My Passport czy My Passport Ultra, czy ...?
Trochę kusi mnie wygląd dysku Lacie Porsche Design, ale trochę za mało jest o nich opinii i chyba jednak WD, chyba że ktoś mnie do niego przekona?

Mam 4 dyski WD, 2 passporty i 2 MyBooki. Odpukać - zero problemów.

#347 fiko7

fiko7
  • 49 postów

Napisano 18 sierpnia 2013 - 20:56

Nikt nie miał dylematy czy kupić WS Passport czy WD Passport Ultra?

#348 bartczak.rafal

bartczak.rafal
  • 93 postów

Napisano 18 sierpnia 2013 - 22:22

Ja mam pytanie odnośnie dysku ws passport air. Jaki zrobić format dysku zeby działało 1. Kopie systemu w time machine 2. Używać dysku do przenoszenia plików między osx/win7

#349 0perator

0perator
  • 110 postów
  • Skądobywatel świata

Napisano 19 sierpnia 2013 - 01:53

Paragon-Software Poland - NTFS for Mac® OS X 10 - wersja polska
To oczywiście płatny program ale naprawdę świetny os x / win
polecam także taki dysk zewnętrzny tu akurat ze strony Amazon,UK ale myślę że w Polsce również jest dostępny , sam go posiadam i bardzo go polecam http://www.amazon.co...ung 1t external

#350 Tymon71

Tymon71
  • 242 postów

Napisano 21 sierpnia 2013 - 13:49

jutro w biedronce mają w promocji dysk Seagate Expansion Portable 1TB za 260zł. Co o tym myślicie, ostatnio odczuwam potrzebę dokupienia kolejnego dysku i może to będzie w miarę okazja wyjść ze sklepu z dyskiem i jogurtami.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych