Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * - - - 2 votes

Dysk zewnętrzny - który wybrać?

• Please log in to reply
565 replies to this topic

#301 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 25 September 2012 - 15:25

Do czasu gdy dyski będą oferowały taki odczyt i zapis ;)

Fajny test porównawczy interfejsów Thunderbolt, USB 3.0, eSATA oraz FireWire

Test pięciu płyt głównych i urządzeń zewnętrznych ze złączem Thunderbolt w porównaniu z USB 3.0, eSATA oraz FireWire :: PCLab.pl

Ciekawe gdzie te 10Gb/s ? :) Prawdopodobnie jest to kompletnie nie osiągalne do czasu poprawienia tegoż interfejsu.

A ciekawe gdzie jest 5Gb/s które rzekomo ma USB 3.0? Thunderbolt to byłby genialny interfejs, ale niestety za wolno się to rozwija i wsparcie też jest takie sobie, a ceny z kosmosu.

Co do WD Elements Portable:

Miałem taki dysk i nie było z nim nigdy żadnych problemów, wykrywa się szybciej niż wiele innych które miałem okazję użyć. Obudowę ma taką sobie, ale poza tym złego słowa o nim nie powiem. Zmieniłem go na WD My Passport Studio tylko ze względu na FW800 i fajny wygląd :)

#302 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 26 September 2012 - 13:13

A ciekawe gdzie jest 5Gb/s które rzekomo ma USB 3.0?

Na przykład po podłączeniu zewnętrznej karty graficznej.

#303 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 26 September 2012 - 13:18

Łukaszu +1 Ale jak widac, znów Apple miało rację. Nawet "martwy" port TB jest lepszy od uzywanego USB 3.0.

#304 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 27 September 2012 - 10:59

No pewnie że nie jest lepszy, po co komu złącze o specyfikacji zakładającej rozwój i osiągnięcie prędkości o jakich USB 3.0 może pomarzyć. O tej karcie graficznej to chyba piszesz w teorii, w praktyce raczej wątpię w te 5Gb/s tak jak i w 10Gb/s w przypadku TB.

#305 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 27 September 2012 - 13:38

W teorii? Prototypy sa gotowe od dawna!

Lucid Thunderbolt External GPU Demonstrated

#306 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 27 September 2012 - 13:55

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - karty może i są, ale interfejs nie ma takiego transferu.

#307 PopPhone_pl

PopPhone_pl
  • 8 posts

Posted 28 September 2012 - 11:31

Jeżeli mam być szczery to ja także wątpie w 5Gb/s przy podanej grafice,jest to raczej nie osiągalne w praktyce. A co do tego który port jest lepszy USB 3.0 czy TB to temat na dłuższa rozmowę,nie jestem przekonany czy aby na pewno TB,tym bardziej martwy.

#308 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 29 September 2012 - 12:23

Zależy jak na to spojrzeć, oczywiście że lepiej mieć w obecnej chwili w komputerze USB 3.0 niż TB, bo na TB jest niewiele urządzeń a te co są powalają cenami, nawet same kable są drogie. Patrząc szerzej to jednak TB jest lepszy, bardziej przyszłościowy, choć w tej chwili nie ma za bardzo jak tego wykorzystać, więc nie jest to jakiś czynnik stanowiący wartość dodaną, ot dołożono coś do portu Mini Display Port. Osobiście boli mnie, że ten standard pewnie pozostanie niszowy patrząc na tempo jego rozwoju. Wielka szkoda, jakoś idea używania tej samej wtyczki w każdym złączu bardzo mi się podoba, lubię sobie upraszczać życie więc cieszyłbym się nie musząc się zastanawiać czy będę miał odpowiedni kabelek :P

#309 Unblo

Unblo
  • 1 posts

Posted 01 October 2012 - 22:11

Dysk bez kabla. Witam. Czytałem jakis czas temu tu na forum że można za pomocą jakiejs sprytnej operacji/programu tak zrobić aby Airport express ten w wersji wyglądającej jak magsafe widział podpiety przez USB dysk twardy i żeby ten dysk można było używać przez sieć WIFI na MBP. Kwestia jest taka czy to bedzie działać na Lionie i Mountain Lionie? Kolejna kwestia jest taka czy do tego żeby Time Capsule 1TB mój MBP widział jest wymagane podłączenie TC do sieci LAN? Chodzi mi o to że jak wyjade, a nie bede mial możliwosci podłączenia sie do internetu to czy bedzie to chodzić? Analogiczna sprawa z Airportem jesli jest możliwosc o której wspomniałem? Jesli chodzi o pierwszą kwestie to nie moge znalesc kilku wiadomosci na temat no. 1 dlatego pytam ponownie. Prosze o szybką odpowiedz.

#310 mikro123

mikro123
  • 1274 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 October 2012 - 18:37

Witam

Poszukuję dysku zewnętrznego do Maka. Poszukuję czegoś do 400-500zł o pojemności 1TB. Zastanawiam się nad kilkoma modelami:

1. WD My Book For Mac [KLIK]
2. WD Elements [KLIK]
3. Seagate Backup Plus [KLIK]

Który polecacie najbardziej? O tym dysku Seagate w ogóle nie słyszałem. Może polecacie zupełnie coś innego?

#311 gosu001

gosu001
  • 81 posts

Posted 03 November 2012 - 16:44

Przenośny dysk Backup Plus | Seagate

Posiadam ten dysk (1TB) od około 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Jako, że bardzo często zdarza mi się przenosić pliki na PC z Windowsem zainwestowałem też w sterownik TUXERA NTFS for Mac.
Obecnie szukam dysku do postawienia na nim Time Machine i zastanawiam się nad polecanym wcześniej Seagate FreeAgent GoFlex 500GB.

#312 michalkic

michalkic
  • 117 posts
  • SkądRadom

Posted 07 November 2012 - 19:25

Potrzebuje dysku o pojemności 1TB, którego za często nie będę przenosił, jako backup. Jak do tej pory wahałem się miedzy Seagate Backup Plus oraz WD MyBook. Ale z ciekawości sprawdziłem ceny dysków przenośnych zasilanych jedynie z USB. Ku mojemu zdziwieniu ceny są podobne. Mam na myśli odpowiednik Seagate w wersji portable. Co wiecej posiada rownież USB 3.0. Czy różnice szybkości tych dysków są odczuwalne ? Zawsze to jeden kabel mniej na biurku. Jakie są inne plusy stacjonarnych dysków ?

#313 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 November 2012 - 11:39

Witam, mam Maca Mini mid 2011 w którym wymieniłem 2GB ramu na 8GB. Dziś kupiłem SSD Samsung 830 128GB na którym będzie system i aplikacje. Czy ktoś z Was jest w stanie polecić mi dysk wewnętrzny 2,5" o pojemności 750GB-1TB który będzie cichy i w miarę szybki (7200rpm) ? Dysk na dane, głównie filmy HD, zdjęcia, muzyka. Będę też na nim robił backupy z Time Machine.

#314 torell

torell
  • 142 posts

Posted 23 November 2012 - 08:20

Witam, Potrzebuję porady. Chciałbym zakupić dysk zewnętrzny (myślę, że 3,5" będzie OK), z którego będę mógł swobodnie, na bieżąco obrabiać materiał HD. Potrzebuję dysku o pojemności 2 TB. Jaki interfejs będzie najlepszy? Komputer obsługuje zarówno USB 3.0, jak i firewire (800) oraz thunderbolt. (Chociaż thunderbolt wydaje się niezbyt opłacalne ekonomicznie). Chciałbym, aby dysk swobodnie pracował zarówno na systemie OS X jak i na Windows. Co może spełnić moje wymagania ?

#315 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 November 2012 - 08:44

@torell, bierz w takim razie to co ja, czyli My Book Studio 2TB z USB 3.0. Jutro go kupuję :)

#316 torell

torell
  • 142 posts

Posted 23 November 2012 - 12:36

OK, ale czy połączenie przez USB 3.0 będzie wystarczające, aby swobodnie obrabiać filmy zgrane z kamery w jakości HD? Wiem, że ograniczeniem jest sama prędkość dysku, ale czy przy pracach, do których chcę dysk wykorzystywać, lepiej będzie mieć USB 3.0 czy firewire?

#317 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 November 2012 - 12:40

Stawiam na USB 3.0

#318 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 24 November 2012 - 14:33

OK, ale czy połączenie przez USB 3.0 będzie wystarczające, aby swobodnie obrabiać filmy zgrane z kamery w jakości HD? Wiem, że ograniczeniem jest sama prędkość dysku, ale czy przy pracach, do których chcę dysk wykorzystywać, lepiej będzie mieć USB 3.0 czy firewire?

USB 3.0 będzie szybsze, ale może sprawiać problemy bo jest jeszcze niedopracowane.

FireWire 800 wolniejsze, ale stabilniejsze.

Thunderbolt szybki i dopracowany, świetnie nadaje się do zewnętrznych dysków SSD.

Na sieci są porównania dysków z tymi interfejsami.

Praktycznie każdy producent ma 2 TB dyski z USB 3.0 więc wybór jest spory.

#319 torell

torell
  • 142 posts

Posted 25 November 2012 - 21:59

OK, zatem chyba zdecyduję się na USB 3.0.
Co do samego dysku, znalazłem taki dysk jak Hitachi Touro. Ktoś miał z nim do czynienia? Jak wypada na tle konkurencyjnych produktów? Ewentualnie co możecie polecić w kwocie do ok. 500 zł?

DYSK ZEWNĘTRZNY Hitachi Touro 2000GB USB 3.0 3,5'' (2805027035) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ps. jeśli będzie coś naprawde super pod względem jakościowym, to mogę zdecydować się na ograniczenie pojemności do 1TB.

#320 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 posts
  • SkądKruszwica

Posted 09 December 2012 - 15:53

Czy ktoś z Was jest w stanie polecić mi dysk wewnętrzny 2,5" o pojemności 750GB-1TB który będzie cichy i w miarę szybki (7200rpm) ?

Dysk na dane, głównie filmy HD, zdjęcia, muzyka. Będę też na nim robił backupy z Time Machine.

WD Scorpio Black WD7500BPKT 750GB i 7200rpm
Test WD Scorpio Black WD7500BPKT 750 GB - Chip.pl
Myśle, że ten dysk najlepiej sprawdzi się w Twoim przypadku.

#321 Rilla

Rilla
  • 134 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 December 2012 - 23:55

Naoglądałam się już tych dysków co niemiara, w głowie mam mętlik, sama nie wiem co wybrać i na co jednak bardziej zwracać uwagę. Pomocy ;) Potrzebuję dysku zewnętrznego 1TB (pół na TM, pół na "składzik"), najlepiej bez dodatkowego zasilania, bo planowo będzie leżał w szufladzie albo jeździł ze mną w torbie - biurka, na którym mógłby stać, nawet nie posiadam ;) W związku z tym, że Maczek ma USB 2.0, najchętniej widziałabym dysk na firewire. Z pecetami nie mam w ogóle do czynienia, więc żadne dodatkowe oprogramowania mnie nie interesują - strictly mac. To, że miło jakby cena nie zwalała z nóg, chyba nie musi być specjalnie podkreślane ;) Jakieś rady? Konkretne rozwiązania?

#322 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 December 2012 - 02:30

http://www.skapiec.p...ski-twarde.html

Zaznaczasz 1000 GB, 2,5", FireWire lub USB 3.0 i masz do wyboru do koloru.

Z FireWire będzie kosztował od około 530 zł. http://www.skapiec.p.../8/comp/3568513
Na USB 3.0 jakieś 300-350 zł.

Większość to modele pecetowe i trzeba będzie je sformatować na Maku.
Wersje "for Mac" będą działać od razu, ale są droższe. np. http://www.skapiec.p.../8/comp/5224230
Warto wybrać model z metalową obudową, bo plastikowe łatwo się rysują.

#323 Rilla

Rilla
  • 134 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 December 2012 - 02:57

Dzięki za link, choć niespecjalnie zmądrzałam ;) Znam zakresy cenowe - jak pisałam, już się tego naoglądałam; że pecetowy dysk trzeba sformatować to też oczywista oczywistość (i też żaden problem, przecież), zaś estetyka obudowy to rzecz tak szalenie drugorzędna, że na pewno nie wpłynie na zakup. Miałam nadzieję na jakieś konkretne propozycje z uwzględnieniem podanych przeze mnie warunków (bo np. w wyszukiwarce przez ciebie podanej nie ma opcji co do zasilania, a i ogólnie opisy techniczne są znikome lub wręcz mylące). Spróbujemy jeszcze raz? ;)

#324 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 December 2012 - 03:05

Wszystkie 2,5 calowe z portem USB lub FireWire 800 mają z niego zasilanie. Brakuje go w niezbyt popularnych modelach FireWire z małą wtyczką i eSATA.

Może te:
http://www.skapiec.p.../8/comp/4778768
http://www.skapiec.p.../8/comp/3335053

#325 lisulisu

lisulisu
  • 7 posts

Posted 16 January 2013 - 00:03

Polecam coś takiego, spisuje sie elegancko, ładniejszego i solidniejszego case'a chyba nie widzialem ;)
[url=http://www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_serwisie/lacie+rikki]Lacie rikki[/url]

Co do 1TB vs firewire vs brak zasilacza to za duzo tu sie rzeczy wyklucza albo generuje spory koszt..czy szybki transfer ma sens, kiedy talerze latają przynajmniej te 7200? albo jest to ssd?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users