Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * - - - 2 votes

Dysk zewnętrzny - który wybrać?

• Please log in to reply
565 replies to this topic

#276 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • SkądTrzebinia, Poland

Posted 26 November 2011 - 23:50

Łukasz oj ja juz za duzo czytam i dlatego coraz mniej wiem, kupuje Iomege Prestige mam nadzieje ze bede zadowolona.

#277 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • SkądTrzebinia, Poland

Posted 01 December 2011 - 22:15

W końcu dysk kupiłam więc powiem tylko, że zdecydowałam się na Iomegę Prestige 1T dla moich potrzeb myślę, że będzie w porządku, zdjęcia już przerzucone, jestem w trakcie porządkowania biblioteki w iPhoto i mam nadzieję, że będę zadowolona. Ps. część na zdjęcia sformaowałam w FAT32 bo większych plików raczej nie będę przenosić

#278 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 01 July 2012 - 23:57

Ja mam takie pytanie, czy istnieje na obecną chwilę coś takiego jak dysk 2TB z USB 3.0 i TB w NORMALNEJ CENIE, takiej wiecie dla ludzi :D Czyli do 1000 zł, a nie jakieś 1800-3000.Mam jeszcze pytanie, bo tutaj coś czytam ogólnie o formatach dysku, sam jeszcze nie wiem czy jak przesiądę się na Maca to Windows będzie mi jeszcze do czegokolwiek potrzebny, ale na razie zakładam jeszcze, że będzie :), więc mam pytanie, czy jest jakiś format który oba systemy OSX i Windows odczytają? Na dysku zewnętrznym będę trzymał tylko pliki, czyli muzykę,filmy, jakieś backupy iPhone'a/iPad'a, takie pierdoły, żadnych programów, 256 SSD powinno mi spokojnie wystarczyć nawet z gierkami blizzarda.Na razie rozważam tylko ten:
Dysk Western Digital My Passport 2TB (WDBY8L0020BBK-EESN) - Ceneo.pl
Jednak szkoda mi, że dosłownie do niczego thunderbolta nie wykorzystam.

#279 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 02 July 2012 - 10:55

Ja mam takie pytanie, czy istnieje na obecną chwilę coś takiego jak dysk 2TB z USB 3.0 i TB w NORMALNEJ CENIE, takiej wiecie dla ludzi :D Czyli do 1000 zł, a nie jakieś 1800-3000.Mam jeszcze pytanie, bo tutaj coś czytam ogólnie o formatach dysku, sam jeszcze nie wiem czy jak przesiądę się na Maca to Windows będzie mi jeszcze do czegokolwiek potrzebny, ale na razie zakładam jeszcze, że będzie :), więc mam pytanie, czy jest jakiś format który oba systemy OSX i Windows odczytają? Na dysku zewnętrznym będę trzymał tylko pliki, czyli muzykę,filmy, jakieś backupy iPhone'a/iPad'a, takie pierdoły, żadnych programów, 256 SSD powinno mi spokojnie wystarczyć nawet z gierkami blizzarda.Na razie rozważam tylko ten:
Dysk Western Digital My Passport 2TB (WDBY8L0020BBK-EESN) - Ceneo.pl
Jednak szkoda mi, że dosłownie do niczego thunderbolta nie wykorzystam.

Tez tak mialem jak przesiadlem sie z Windy na Mac OSX i myslalem, ze jeszcze mi cos moze byc potrzebne. Ale po roku wywalilem wszystko i kazdy dysk mam na HFS+ oprocz jednego przenosnego, ktory smiga na exFat, zeby windows widizal go bez problemu na innych kompach. Tak jak wspomnialem wczesniej exFat mazesz go na OSX jak i Windowsie spokojnie zobaczyc.

Co do dyskow na uSB 3.0 to pamietaj ze ten dysk Dysk Western Digital My Passport 2TB (WDBY8L0020BBK-EESN) - Ceneo.pl ma 2 TB i szybkosc talerzy zapewne 5400 wiec jest on skrojony bardziej pod Backup albo magazyn danych niz demon predkosci. Zreszta nie ma przy dysku talerzowym czy podepniesz go do TB czy USB 3 jak i tak nie wykorzystasz pelnych przepustowowosci bo zatrzyma Cie sam dysk. TB ma moim zdaniem sens tylko w przypadku dyskow SSD USB 3 to warto kupic jakiego WD Caviar black 750GB 7200rpm i do tego obudowe z Icyboxa na USB 3 i wtedy jeszcze masz jakis transfer. Uzywam na codzien dysku 640GB w obudowie USB 3 ale rewelacji nie ma to mowie odrazu. Nie patrz na co co producent napisal o transferach.

E nie mow TB zawsze mozna wykorystac jako wyjscie na kolejny monitor :)

#280 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 02 July 2012 - 14:17

Tez tak mialem jak przesiadlem sie z Windy na Mac OSX i myslalem, ze jeszcze mi cos moze byc potrzebne. Ale po roku wywalilem wszystko i kazdy dysk mam na HFS+ oprocz jednego przenosnego, ktory smiga na exFat, zeby windows widizal go bez problemu na innych kompach. Tak jak wspomnialem wczesniej exFat mazesz go na OSX jak i Windowsie spokojnie zobaczyc.

Co do dyskow na uSB 3.0 to pamietaj ze ten dysk Dysk Western Digital My Passport 2TB (WDBY8L0020BBK-EESN) - Ceneo.pl ma 2 TB i szybkosc talerzy zapewne 5400 wiec jest on skrojony bardziej pod Backup albo magazyn danych niz demon predkosci. Zreszta nie ma przy dysku talerzowym czy podepniesz go do TB czy USB 3 jak i tak nie wykorzystasz pelnych przepustowowosci bo zatrzyma Cie sam dysk. TB ma moim zdaniem sens tylko w przypadku dyskow SSD USB 3 to warto kupic jakiego WD Caviar black 750GB 7200rpm i do tego obudowe z Icyboxa na USB 3 i wtedy jeszcze masz jakis transfer. Uzywam na codzien dysku 640GB w obudowie USB 3 ale rewelacji nie ma to mowie odrazu. Nie patrz na co co producent napisal o transferach.

E nie mow TB zawsze mozna wykorystac jako wyjscie na kolejny monitor

Wielkie dzięki, w ogóle nie pomyślałem o wsadzeniu normalnego dysku w obudowę, akurat mam WD 2TB caviar green, którego udało mi się jeszcze kupić przed podwyżką za jakieś 350 zł, więc dołożyłbym tę obudowę i miał tak naprawdę dysk prawie za darmo, a resztę pieniędzy mógłbym przeznaczyć na gadżety pokroju Applecare'a...ogólnie to wiem, że nie wykorzystam przepustowości TB, tylko akurat tam podobało mi się to, że miałbym 2 USB 3.0 wolne :D

#281 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 22 July 2012 - 20:06

witam. Ostatnio pozapełniałem wszystkie dyski zewnętrzne, jakoś nie mam czasu zeby zrobić na nich porządek i zaczałem zastanawiac się nad urządzeniem-dyskiem sieciowym. Nie wiem dokładnie jak to działa, interesuje mnie coś jak NAS. Lepiej będzie kupić kolejny dysk zewnętrzny czy właśnie postawienie dysku sieciowego ma sens? Miałbym tam powiedzmy 4TB danych, albo i więcej z czasem. Tylko czy dostęp do tego będzie dobry czy może działać wolno i jest to bez sensu? Głównie trzymałbym tam filmy, muzykę i zdjęcia.

#282 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 23 July 2012 - 12:59

Sieciowy będzie znacznie wolniejszy od takiego na Thunderbolt lub USB 3.0.

Dyski sieciowe NAS - rankingi, testy, produkty, wyniki, specyfikacja, recenzje - Chip.pl
Dyski twarde zewnętrzne 3,5 cala - rankingi, testy, produkty, wyniki, specyfikacja, recenzje - Chip.pl

#283 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 23 July 2012 - 13:11

dzięki bardzo! Czyli w moim przypadku lepiej jednak zostać przy dysku zewnętrznym USB. Ktoś posiada może PQI 1TB lub z mniejszą pojemnością? Stylowo pasują do Macbooków, zwłaszcza białe. Ale nie wiem czy taniej nie dostanę czegoś lepszego? Szukam dysku 1TB, plus ewentualnie 2TB ale te niestety tylko z zasilaczem działają (plus rozmiar 3,5'' cala)

#284 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 23 July 2012 - 13:18

np.
Western Digital My Passport WDBBEP0010BSL-EESN 5400rpm - Dyski twarde - Western Digital My Passport WDBBEP0010BSL-EESN 5400rpm cena od 418.70z
Toshiba StorE Alu2 PA4265E-1HJ0 5400rpm - Dyski twarde - Toshiba StorE Alu2 PA4265E-1HJ0 5400rpm cena od 429.00z
Toshiba StorE Alu2 PA4239E-1HJ0 5400rpm - Dyski twarde - Toshiba StorE Alu2 PA4239E-1HJ0 5400rpm cena od 458.00z
Verbatim 53078 - Dyski twarde - Verbatim 53078 cena od 434.00z

Zwróć uwagę na obudowę, bo plastikowe zwykle szybko się rysują.

Są dyski 2,5" o pojemności 1,5 i 2 TB tylko drogie.

Seagate FreeAgent GoFlex STAA1500201 5400rpm - Dyski twarde - Seagate FreeAgent GoFlex STAA1500201 5400rpm cena od 644.00z
Seagate FreeAgent GoFlex STAA1500200 5400rpm - Dyski twarde - Seagate FreeAgent GoFlex STAA1500200 5400rpm cena od 949.00z
LaCie Rikki 9000320 - Dyski twarde - LaCie Rikki 9000320 cena od 720.00z
Western Digital My Passport Essential SE WDBY8L0020BBK 5400rpm - Dyski twarde - Western Digital My Passport Essential SE WDBY8L0020BBK 5400rpm cena od 838.80z
Western Digital My Passport Studio WDBS8P0020BBK-EESN - Dyski twarde - Western Digital My Passport Studio WDBS8P0020BBK-EESN cena od 967.00z

#285 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 23 July 2012 - 15:20

Dzięki! Ta Toshiba ciekawie wygląda. Będzie dużo lepsza od PQI 1TB ? Dysk PQI H567V 1TB (656V-001TR100A) - Ceneo.pl
Bo tego PQI mogę mieć od ręki, ale nie chce żeby transfer danych był dużo gorszy od innych dysków.

#286 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 23 July 2012 - 15:29

Dużo gorszy pewnie nie będzie, może nawet szybszy, ale ta bała obudowa pewnie szybko się porysuje.

#287 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 23 July 2012 - 21:02

z tych PQI 1TB są dwa modele - H567V który ma USB 3.0 a ja mam MC700 który chyba nie ma wejścia USB 3.0 a jedynie 2.0 oraz drugi model to H567L który podobno nie rysuje się i tłumi hałas dysku. Jaki wybrać?

#288 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 23 July 2012 - 23:00

Zależy czy masz w komputerze USB 3.0 czy 2.0. Bardziej przyszłościowy jest ten pierwszy.

#289 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 24 July 2012 - 07:26

Wziąłbym tego z USB 3.0 ale w Macbooku mam 2.0 - czy istnieje jakaś przejściówka/adapter która z 2.0 zrobi 3.0 ? Bo dzisiaj musze już kupić dysk, i tylko zastanawiam się czy brać tego który się nie rysuje ale jest z USB 2.0 czy brać model V który ma 3.0 Bo PQI 1TB w testach wypada super.

#290 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 24 July 2012 - 07:55

Dysków się tak często nie wymienia, więc brał bym na Twoim miejscu 3.0 nawet jak nie masz teraz 3.0 w komputerze (dysk z 3.0 na 2.0 będzie po prostu działał jak 2.0 na komputerach z 2.0).

#291 Marucins

Marucins
  • 861 posts

Posted 25 July 2012 - 14:12

Fajny test porównawczy interfejsów Thunderbolt, USB 3.0, eSATA oraz FireWire

Test pięciu płyt głównych i urządzeń zewnętrznych ze złączem Thunderbolt w porównaniu z USB 3.0, eSATA oraz FireWire :: PCLab.pl

Ciekawe gdzie te 10Gb/s ? :) Prawdopodobnie jest to kompletnie nie osiągalne do czasu poprawienia tegoż interfejsu.

#292 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 25 July 2012 - 14:30

Ciekawe gdzie te 10Gb/s ? :) Prawdopodobnie jest to kompletnie nie osiągalne do czasu poprawienia tegoż interfejsu.

Do czasu gdy dyski będą oferowały taki odczyt i zapis ;)

#293 zirk

zirk
  • 598 posts

Posted 25 July 2012 - 14:35

Do czasu gdy dyski będą oferowały taki odczyt i zapis ;)

Exactly.
Na razie to bardziej test urządzeń, a nie interfejsów.

#294 iCrX

iCrX
  • 94 posts
  • Skąd100litza

Posted 16 August 2012 - 12:54

Domowe Centrum Rozrywki Witam wszystkich, Już od wielu miesięcy noszę się z zamiarem zorganizowania (kupna) domowego centrum rozrywki tj. TV+Mac mini+router+kino domowe+dysk zewnętrzny jako Backup i rozszerzenie miejsca do maca mini. Zaznaczam na wstępie że poza routerem żadnego z powyższych elementów jeszcze nie posiadam. Dlatego tez chętnie poznam inne opinie co do doboru sprzętu. W związku z tym, ze mój MBP zaczyna cierpieć na brak wolnego miejsca chyba będę musiał w końcu zrobić pierwszy krok i zakupić dysk zewnętrzny. Zamierzam kupić wdc Thunderbolt duo 6 TB i ustawić go w trybie mirror. Jest dość drogi ale w przyszłości fajnie sprawdzi się jako biblioteka dla iTunes i iPhoto. Jest pojemny a Thunderbolt zapewni dobry przepływ. Wiem ze HDD nie wykorzystają potencjału Thunderbolta ale myśle nad bezproblemowym, bezpiecznym dla danych i przyszlosciowym rozwiązaniu. Pewnie wiele osób napisze żeby wziąć Synology 212 lub 712, jednak ich funkcje w przyszłości będzie pełnić Mac mini (nie wiem jeszcze jak ale sadze ze pelny komputer ma wiecej możliwości niż dysk sieciowy) funkcje sterowania przez VNC? Podsumowując pytam o dobór dysku pod maca mini, MBP. Ewentualna komunikacja iPada i iPhone'a z maciem mini powinna być bezproblemowa (zdjęcia i iTunes). Reszta komponentów w późniejszym terminie ;-)

#295 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 23 August 2012 - 09:16

Witam. Chciałbym zapytać o opinie na powyższy temat.
Chciałem zakupić sobie taki dodatkowy zewnętrzny twardy dysk do MacBooka pro17. Jedynie służyć ma on do przechowywania danych, zatem nic skomplikowanego. Znalazłem coś takiego;
WESTERN DIGITAL Zewnętrzny dysk twardy WD Elements Desktop 2 TB 
WESTERN DIGITAL ZEWNĘTRZNY DYSK TWARDY WD ELEMENTS DESKTOP 2 TB CZARNY kupić tanio
Dysk wygląda fajnie, jest mały i jest bardzo tani bo kosztuje tylko 424 zł. ( a nie jak mój poprzednik ponad 1000 zł. )
Przeczytałem w sieci jednak o problemach np. „sterowników”, „brak rozpoznawania urządzenia”, ,,tracenie danych”, itp. co dotyczyło Windowsa, dlatego chciałem zapytać się czy w MacBooku pro, ogólnie wszystko działać będzie sprawnie, czy może są jakieś wątpliwości, które zachęcają do innego wyboru.
Dziękuję.

#296 Michasss8

Michasss8
  • 1515 posts
  • SkądLeszno

Posted 28 August 2012 - 12:42

Witam! Planuję zakup dysków zewnętrznych + wewnętrznego do mojego maca. Pokażę jak sobie to widzę: 2 x WD 3.5 ELEMENTS SE 2TB 2000GB USB 2.0 = 900 zł (Nie wyjdzie taniej obudowa + 2 x 3.5 cala dysk?) 1 x SSD SAMSUNG 128GB = 500 zł 1 x Fabryczny z Macbooka 500 GB = 0 zł. Do czego będą mi potrzebne? Więc wiadomo SSD w środku do szybkości + Fabryczny z Macbooka jako Time Machine. Jednak na zewnętrznych dyskach chcę trzymać wszelkie multimedia (Filmy, muzykę, zdjęcia...). Dlaczego dwa zewnętrzne? Na jednym i drugim będę trzymał to samo w razie awarii jednego z nich. Czy ktoś w ogóle ma doświadczenie z tym dyskiem, zna jego wytrzymałość? Będzie w przyszłości możliwa zmiana obudowy na jakąś z TB/USB 3.0? No i czy będzie to w ogóle opłacalne? Obecnie nie mam TB ani USB 3.0, więc wolę kupić coś tańszego. Może zna ktoś lepszą opcję jak to rozwiązać (równie tania i bezpieczna)? Może wydaje się komuś moja wizja bezsensowna? Byłbym szczęśliwy gdyby mnie ktoś naprowadził. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

#297 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 28 August 2012 - 12:44

Chciałem zakupić sobie taki dodatkowy zewnętrzny twardy dysk do MacBooka pro17. Jedynie służyć ma on do przechowywania danych, zatem nic skomplikowanego. (...) chciałem zapytać się czy w MacBooku pro, ogólnie wszystko działać będzie sprawnie, czy może są jakieś wątpliwości, które zachęcają do innego wyboru.
Dziękuję.

Ja po lekturze wielu wątków na ten temat, wybrałam model Seagate FreeAgent GoFlex. Ponieważ mam go dopiero od kilku dni, nie jestem w stanie wypowiedzieć się na temat jego awaryjności.

#298 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 August 2012 - 12:49

Ja po lekturze wielu wątków na ten temat, wybrałam model Seagate FreeAgent GoFlex. Ponieważ mam go dopiero od kilku dni, nie jestem w stanie wypowiedzieć się na temat jego awaryjności.

Ja korzystam z tego dysku od ponad 2 lat, sprawuje się wyśmienicie. Zatem z czystym sumieniem mogę polecić.

#299 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 29 August 2012 - 16:20

Dziękuję Equinoxe i Lokria, ale juz zamówiłem produkt o jakim wcześniej wspomniałem. Jedynie zmieniłem sklep ;)
WESTERN DIGITAL ELEMENTS DESKTOP 2TB WDBAAU0020HBK SKLEP NEO24.PL ElementsDesktop2TBWDBAAU0020HBK NAJLEPSZA CENA
I tak głównie miejscem mojego twardego dysku będzie szafa, zatem w tym przypadku nie wysiliłem się z ceną :)

#300 SebaQQ

SebaQQ
  • 452 posts
  • SkądLeszno

Posted 05 September 2012 - 21:07

Przenośny dysk twardy Freecom Mg 500 GB

1. na paru tronach pisze że ten dysk ma USB 3.0 natomiast na stronie Apple pisze ze ma on tylko USB 2.0 (Przenośny dysk twardy Freecom Mg 500 GB - Apple Store (Polska)). Chciał bym się dowiedzieć czy ten na stronie Apple ma jednak USB 2.0 czy może USB 3.0.

2. Jak wygląda trwałość tego modelu ?

3. wszystkie opinie negatywne jak i pozytywne które pomogą podjąć mi słuszną decyzje.

Za wszelką pomoc dziękuję.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users