Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * - - - 2 votes

Dysk zewnętrzny - który wybrać?

• Please log in to reply
565 replies to this topic

#251 markoviak

markoviak
  • 119 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 August 2011 - 17:56

Łukasz, chyba się zakochałem ;) Wielkie dzięki za pomoc

---------- Wpis dodano o 18:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:52 ----------

Dysk Freecom Mobile Drive Classic II 640 GB, 2,5 (1763468805) - Aukcje internetowe Allegro
Co myślisz o tym?

#252 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 28 August 2011 - 21:21

[/COLOR]Dysk Freecom Mobile Drive Classic II 640 GB, 2,5 (1763468805) - Aukcje internetowe Allegro
Co myślisz o tym?

Pasowałby do ThinkPada ;)

#253 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 28 August 2011 - 21:27

Kupiłem niedawno LaCie Rugged, z dwóch powodów: dość skutecznie chroniąca wnętrze obudowa i porty FW 800, FW 400 i USB 2.0. A cena była bajecznie niska ok. 260 zł. W środku 500 GB Seagate 5400 obr./min. Polecam.

Za taką cenę to chyba używany ? Osobiście też polecam - jedyny objaw jego pracy to nagrzewająca się obudowa. Pomijam sprawę designu & ochronę dysku - jak dla mnie OK.

#254 Jotek

Jotek
  • 557 posts

Posted 29 August 2011 - 08:30

każda metalowa obudowa będzie przejmowała ciepło od dysku i to dobrze a nawet znacznie lepiej w porównaniu do plastikowych w których dysk zazwyczaj się gotuje...

#255 markoviak

markoviak
  • 119 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 August 2011 - 09:12

Pasowałby do ThinkPada ;)

Haha no racja, może jednak Lacie rugged, tak jak proponujā koledzy?
Noe łatwo wybrać coś samemu :D

#256 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 29 August 2011 - 14:47

Noe łatwo wybrać coś samemu :D

To może Verbatim Store n Go, WD MyPassport, Seagate FreeAgent GoFlex albo iOmega Ego.

http://www.skapiec.p...ski-twarde.html

#257 Mik187

Mik187
  • 60 posts

Posted 29 August 2011 - 21:58

Freecom Mobile Drive Mg

Freecom - Mobile Drive Mg - Mobile Hard Drives - External Hard Drives - Products

tylko gdzie to kupic w PL wersje 1TB

#258 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 29 August 2011 - 22:00

tylko gdzie to kupic w PL wersje 1TB

Nie mam pojęcia, chyba jeszcze nie ma bo to nowość.

#259 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 September 2011 - 12:39

Witam, szukam dysku zewnętrznego do iMaca w celu przechowywania zdjęć, filmów itp. Waham się między My Book Studio a G-Drive. Co polecicie ? A może jest trzecia opcja ?

#260 Gryniu

Gryniu
  • 207 posts
  • SkądChojnice / Gdańsk

Posted 22 October 2011 - 11:19

Witajcie. Stoję przed wyborem dysku zewnętrznego, koniecznie na FW800. Co byście polecili z tej listy : - iOmega Mac Companion - WD My Book Studio - WD My Book Studio LX - LaCie Quadra v.3 - Seagate GoFlex Desk for Mac W stosunku cena/jakość/możliwości jak narazie padł wybór na iOmegę. Miał ktoś może z nią styczność?

#261 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • SkądTrzebinia, Poland

Posted 23 November 2011 - 09:18

A ja też wróćiłam, ale juz z konkretnym pytaniem Lacie Rikiki 1T 2,5" - warto? nastawiałam się na iomegę, ale jakoś teraz mało widzę w okazyjnych cenach i zwróciłam uwagę na ten Lacie - ma ktoś? będę wdzięczna za opinie. Ps. mam jeszcze pytanie co do fotmatowania dysku, chcę zrobić dwie partycje jedną na backup drugą na katalogowanie zdjęć. Rozumiem, że tą na backup muszę sfotmatować w HFS+, zaś druga chcę by była widoczna zarówno dla mac jak i dla windowsa - czyli tutaj mogę sformatować ją jako Fat32? Jakie ograniczenia się z tym wiążą (coś czytałam o wielkosci plików max 4gb?)- czy nie będzie problemów z używaniem jej na macu i katalogowaniu tam zdjęć? Ps. a co do podziału myślicie, że wystrczy 250gb na backup a reszta na zdjecia?

#262 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 posts

Posted 23 November 2011 - 11:34

Witajcie.
Stoję przed wyborem dysku zewnętrznego, koniecznie na FW800.
Co byście polecili z tej listy :
- iOmega Mac Companion
- WD My Book Studio
- WD My Book Studio LX
- LaCie Quadra v.3
- Seagate GoFlex Desk for Mac

W stosunku cena/jakość/możliwości jak narazie padł wybór na iOmegę. Miał ktoś może z nią styczność?

Mam My Book Studio 1TB i jestem zadowolony. Jest szybki ale niestety potrafi wprawić biurko w lekkie drgania podczas pracy. Ładnie się komponuje ze sprzętem Apple.

#263 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 23 November 2011 - 14:08

A ja też wróćiłam, ale juz z konkretnym pytaniem Lacie Rikiki 1T 2,5" - warto? nastawiałam się na iomegę, ale jakoś teraz mało widzę w okazyjnych cenach i zwróciłam uwagę na ten Lacie - ma ktoś? będę wdzięczna za opinie.

LaCie mają opinię awaryjnych.

Ps. mam jeszcze pytanie co do fotmatowania dysku, chcę zrobić dwie partycje jedną na backup drugą na katalogowanie zdjęć. Rozumiem, że tą na backup muszę sfotmatować w HFS+, zaś druga chcę by była widoczna zarówno dla mac jak i dla windowsa - czyli tutaj mogę sformatować ją jako Fat32? Jakie ograniczenia się z tym wiążą (coś czytałam o wielkosci plików max 4gb?)- czy nie będzie problemów z używaniem jej na macu i katalogowaniu tam zdjęć?

Już chyba lepiej zrobić HFS+ i na Windowsie używać do odczytu programu TransMac albo MacDrive.

Ps. a co do podziału myślicie, że wystrczy 250gb na backup a reszta na zdjecia?

Zależy jak duży dysk chcesz backupować.

#264 mld80

mld80
  • 92 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 November 2011 - 19:37

Ja mam Lacie Rikiki Go 1TB już prawie rok. Mam podzielony na 2 partycje - 200GB na time machine - 800GB na dane Wykonanie całkiem spoko, raz musiałem go formatować - po przesiadce ze snow leo na liona coś się popaprało z uprawnieniami i program narzędzia dyskowe nie dawał rady tego naprawić.

#265 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • SkądTrzebinia, Poland

Posted 23 November 2011 - 20:34

Łukasz z tym, że chcę by był kompatybilny z każdym windowsem a nie na kazym będzie ten program (bo tu wezme do znajomych zeby cos pokazac itd) ale poczytałam juz o formacie exFAT i on chyba będzie najlepszy w moim przypadku. hm... a co dokladniej sie dzieje z Lacie? bo jakie inne firmy w takim razie polecacie? mam na niego ochotę bo jednak wykonanie dość fajnie wygląda no i jest zgrabny i mały, może jednak zaryzykuję.... ktoś jeszcze ma i zda relcje? Dysk mam 250 gb ale nie po przeniesieniu większosci danych na dysk zew, będzie w mniejszym stopniu zapełniony.

#266 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 23 November 2011 - 21:55

Tylko pamiętaj że znajomy mający XP będzie musiał doinstalować patch do exFat, nie każdemu znajomemu może się spodobać fakt instalacji czegokolwiek na jego komputerze. Bardziej uniwersalny będzie jednak stary fat32.

#267 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • SkądTrzebinia, Poland

Posted 23 November 2011 - 22:15

To jeszcze się zastanowię, bo głównie chodzi mi jednak o inne komputery z windowsem w domu czy laptop siostry a tam wszedzie juz windows 7, a jakie dokladnie jest to ograniczenie w fat32 - pojedynczy plik nie moze byc większy niż 4gb tak? Czy cena 360 zł za nowt dysk Lacie Rikiki 1T jest podejrzanie niska? za nowy z gwarancja... na allegro takie sa, a w sklepach widze ze duzo drozej..

#268 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 23 November 2011 - 22:27

Tak, ograniczenie wielkości pliku do ~4 GB to jedyne praktyczne ograniczenie.

#269 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 24 November 2011 - 14:56

Łukasz z tym, że chcę by był kompatybilny z każdym windowsem a nie na kazym będzie ten program (bo tu wezme do znajomych zeby cos pokazac itd) ale poczytałam juz o formacie exFAT i on chyba będzie najlepszy w moim przypadku.

NTFS będzie najlepszy.

hm... a co dokladniej sie dzieje z Lacie?

Dokładnie to nie wiem, ale paru znajomym się popsuły różne modele LaCie.

bo jakie inne firmy w takim razie polecacie? mam na niego ochotę bo jednak wykonanie dość fajnie wygląda no i jest zgrabny i mały, może jednak zaryzykuję....

Popatrz na strony WD, Seagate, iOmega, Freecom, Verbatim bo mają w ofercie ładne dyski, nawet specjalne wersja for Mac.

Czy cena 360 zł za nowt dysk Lacie Rikiki 1T jest podejrzanie niska? za nowy z gwarancja... na allegro takie sa, a w sklepach widze ze duzo drozej..

Może być jeszcze sprzed ostatnich podwyżek cen albo sprowadzany z USA.

#270 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • SkądTrzebinia, Poland

Posted 25 November 2011 - 10:37

No to powracam jeszcze bo dalej mam wątpliwości, bardzo mnie ten Lacie korci oj bardzo ale skoro piszecie, że awaryjny to jednak się boję i teraz sama nie wiem. Jego głównym atutem jest jednak 2,5'' bo brak konieczności dodatkowego zasilania może być przydatna... ale biorę teraz pod uwagę jeszcze:
Iomega Prestige 1T lub ew. WD Elements 1T oba 2.0, Lacie ma usb 3.0 ale przy macbooku i tak tego nie wykorzystam.
Zatem uważacie, że którys z dwócy wyżej wymienionych byłby jednak lepszym pomysłem?

#271 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 November 2011 - 13:53

Z tym NTFS to uważaj (jak Łukasz sugeruje), wszystkie te sterowniki (nie na Windows) są pisane na zasadzie Reverse engineeringu. Jak masz kopię dany to ok, inaczej bym nie ryzykował. Tylko FAT32 albo exFAT.

#272 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • SkądTrzebinia, Poland

Posted 25 November 2011 - 15:00

mysle ze jednak postawie na FAT32 lub exFAT będę myslec jak juz bede miała dysk, a muszę zdecydowac sie jak najbszyciej bo już mi to spokoju nie daje a zdjęcia na dysku w macbooku juz powoli sie nie mieszcza.... Chyba jednak odpuszcze ten LaCie przeboleję dodatkowe zasilanie, bo i tak pewnie 90% czasu dysk będzie w domu na biurku, tylko teraz czy jest jakaś znacząca różnica między WD Elements a Iomega Prestige? Iomega ma dłuższą gwarancję, a poza tym to nie wiem czym się kierować przy wyborze...

#273 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 26 November 2011 - 16:47

poza tym to nie wiem czym się kierować przy wyborze...

Poczytaj testy na sieci, popatrz też na modele z FireWire 800 (o ile masz ten port).

#274 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 26 November 2011 - 17:11

też zapytam. Czyli dysk zewnętrzny najlepiej mieć na exFAT? Czy może HFS+ ?

#275 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 26 November 2011 - 19:38

Do Mac OSa w HFS+.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users