Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * - - - 2 votes

Dysk zewnętrzny - który wybrać?

• Please log in to reply
565 replies to this topic

#226 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 February 2011 - 01:18

USB 2.0 ogranicza transfer poniżej wydajności dysku.

#227 pisar

pisar
  • 140 posts
  • Skąd666

Posted 22 February 2011 - 10:20

Witajcie. Jestem od kilku dni szczęśliwym posiadaczem MBP ... rozglądam się za opcjami dysku zewnętrznego. Głównie chodziło mi o miejsce do trzymania zdjęć...jednak po krótkiej lekturze forum (i zabawy Makiem) zobaczyłem, że jest coś takiego jak Time Machine. Mam zatem dwa pytania: 1. Czy TM robi po prostu kopie wszystkiego co mam na maku? Czyli czy zwyczajnie mogę trzymac zdjęcia (i inne rzeczy) na kompie i przy okazji będę miał kopie wszystkiego na dysku zewnętrznym? (czyli to po co głównie chciałem dysk zewnętrzny). 2. Jaki dysk kupić? Nie zależy mi na bajerach typu aluminiowe abudowy i cuda wianki ponieważ 99% czasu ten dysk przeleży w półce i będzie używany tylko do TM. No i czy 500GB mi starczy ? W maku mam dysk 500GB. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

#228 maciejtca

maciejtca
  • 596 posts
  • SkądTrzebnica, Poland

Posted 22 February 2011 - 10:26

Witajcie.

Jestem od kilku dni szczęśliwym posiadaczem MBP ... rozglądam się za opcjami dysku zewnętrznego.
Głównie chodziło mi o miejsce do trzymania zdjęć...jednak po krótkiej lekturze forum (i zabawy Makiem) zobaczyłem, że jest coś takiego jak Time Machine.

Mam zatem dwa pytania:

1. Czy TM robi po prostu kopie wszystkiego co mam na maku? Czyli czy zwyczajnie mogę trzymac zdjęcia (i inne rzeczy) na kompie i przy okazji będę miał kopie wszystkiego na dysku zewnętrznym? (czyli to po co głównie chciałem dysk zewnętrzny).

2. Jaki dysk kupić? Nie zależy mi na bajerach typu aluminiowe abudowy i cuda wianki ponieważ 99% czasu ten dysk przeleży w półce i będzie używany tylko do TM.
No i czy 500GB mi starczy ? W maku mam dysk 500GB.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Kup coś większego, np. 1,5TB
Dwie partycje, jedna na dane jedna na TM i będziesz zadowolony.

#229 pisar

pisar
  • 140 posts
  • Skąd666

Posted 22 February 2011 - 10:54

Dzięki za info. A coś konkretnie polecisz? Czy do Maka potrzebuje jakiś specjalnych dysków czy każdy będzie dobry?

#230 maciejtca

maciejtca
  • 596 posts
  • SkądTrzebnica, Poland

Posted 22 February 2011 - 10:57

działać będzie każdy, ja mam WD MY BOOK STUDIO for MAC - jestem zadowolony, różnica od podstawowego po FireWire 800. Ale tak jak pisałem, każdy będzie działał.

#231 iArek

iArek
  • 127 posts
  • Skądinąd

Posted 24 February 2011 - 12:34

Witajcie Poszukję dysku ( niedrogiego rzecz jasna ), który obsłuży f-cje Timemachine , oraz będzie w stanie kontynuowac ściaganie plików po wyłączeniu Maca. Może ktoś z Was posiada taki dysk. Będę wdzięczny za pomoc.

#232 flamner

flamner
  • 253 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 February 2011 - 13:58

Witajcie

Poszukję dysku ( niedrogiego rzecz jasna ), który obsłuży f-cje Timemachine , oraz będzie w stanie kontynuowac ściaganie plików po wyłączeniu Maca. Może ktoś z Was posiada taki dysk. Będę wdzięczny za pomoc.

Masz dwa wyjścia NAS i zwykły dysk zewnętrzny+router umożliwiający ściąganie plików. Oba te rozwiązania nie są tanie.

#233 iArek

iArek
  • 127 posts
  • Skądinąd

Posted 24 February 2011 - 14:09

Flamner mogę prosić o rozwiniecie tematu- NAS ( coś tam wygooglałem ale nie jestem dobry e te klocki) dysk zwykły wystarczy i jakaś aplikacja do tego ?
Z góry dziękuje za odpowiedz.

#234 osiek

osiek
  • 69 posts

Posted 24 February 2011 - 15:20

Żebyś miał dysk dla TM wystarczy Ci dysk na USB. Żeby Ci ściągał pliki z netu bez udziału komputera musisz mieć dysk sieciowy/serwer plików np Synology DS110j - jeden z najtańszych. De facto taki dysk sieciowy to specjalizowany komp.

#235 flamner

flamner
  • 253 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 February 2011 - 15:42

NAS
QNAP TS-110 Serwer Plików Obudowa Sieciowa (1473402522) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

#236 pisar

pisar
  • 140 posts
  • Skąd666

Posted 28 February 2011 - 18:57

Takie mam jeszcze pytanie dodatkowe: czy trzeba jakoś specjalnie konfigurować nowy dysk by pod Maka działał? Szukałem dysków i są takie "dla maków" i zwykłe. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnicę?

#237 fiIip

fiIip
  • 118 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 February 2011 - 19:30

Takie mam jeszcze pytanie dodatkowe: czy trzeba jakoś specjalnie konfigurować nowy dysk by pod Maka działał?
Szukałem dysków i są takie "dla maków" i zwykłe.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnicę?

Rożnicy nie ma żadnej. Ewentualnie dołączone oprogramowanie może być dla Maca/Windowsa. Zostaje tylko sprawa sformatowania dysku w odpowiednim systemie plików. Masz do wyboru:

-FAT32, odczyt/zapis na Macu i Windowsie ale masz ograniczoną wielkość pliku do 4gb.
-HFS+, odczyt/zapis tylko na Macu, brak ograniczenia wielkości pliku. Możesz się bawić w programy typu Macdrive, żeby Windows działał normalnie z dyskami HFS.

#238 focus

focus
  • 267 posts

Posted 10 August 2011 - 21:58

Jakie można uzyskać transfery na WD Studio Edition 2TB (podłączony FW800) vs WD World Edition 2TB (podłączony do Gigabitowego routera)? Chciałbym, żeby pracowały w RAID mirror. I drugi pytanie czy podłączając ten pierwszy na kontrolerze express card - esata, będzie się usypiał i wybudzał jak na FW800?

#239 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 12 August 2011 - 07:21

Hmm a jak ty chcesz ten RAID uzyskać między tymi dyskami żeby to działało wydajnie? Wg mnie RAID ma sens tylko jak oba dyski są podpięte przez SATA. Na WD My Book World Edition można wyciągnąć transfer średnio 15MB/s. Przy dowolnym dysku na FW800 na pewno dużo więcej. Najszybsze NASy w sieci gigabitowej osiągają powyżej 100MB/s a to i tak może być mniej niż dyski FW800.

#240 Mik187

Mik187
  • 60 posts

Posted 25 August 2011 - 21:16

szukam dysku do Time Machine najlepiej 2.5 cala z firewire 800 o pojemnosci 1TB co mozecie polecić ?? oglądałem WD ale w wersji 3.5 jednak opcja dodatkowego zasilacza do mnie nie przemawia wole bez :)

#241 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 25 August 2011 - 21:27

Witajcie, ja się zacznę pod maczka nastawiać, bo czas leci nieubłaganie... ;) Będę potrzebował dwa dyski zewnętrzne - jeden do Time Machine, o pojemności 500GB, a drugi do moich prywatnych plików, o pojemności 1TB. Na prędkości to mi zbytnio nie zależy, tzn. im szybciej tym lepiej, ale muszę się zmieścić w budżecie (czyt. 500zł) Co mi polecicie?

#242 Mik187

Mik187
  • 60 posts

Posted 25 August 2011 - 21:48

a co powiecie o tym dysku:
Peryferia :: Dyski twarde i pamięci masowe :: Dyski zewnętrzne przenośne :: Iomega eGo Mac Edition Portable 2.5″ 1TB FW800/USB 2.0 5400rpm 8MB cache - Cortland - systemy graficzne

#243 marcinaldo

marcinaldo
  • 3 posts

Posted 26 August 2011 - 18:55

Szukam właśnie jakiegoś dysku sieciowego (chcę mieć dostęp do zasobów z kilku komputerów, PS3, odtwarzacz multi itd. stąd dysk sieciowy a nie usb). Z tego co zdążyłem się zorientować, dobrym wyborem jest WD My Book Live, jedyną rzeczą która może być dla mnie problemem jest to, że nie ma w nim gniazda USB więc utrudnione jest zrobienie backupu samego dysku. Czy ktoś z Was zna może/używa czegoś co może być alternatywą dla tego WD? Nie chcę kupować nowego routera z usb

#244 markoviak

markoviak
  • 119 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 August 2011 - 20:11

Witam wszystkich. :) . Jako że za chwilę przyjeżdża do mnie mój nowy cieplutki macbook air (chyba wszędzie już to pisałem ;) ) potrzebuję 1 dysku zewnętrznego do time machine oraz do własnych plików ( nie jest ich dużo ) . Wolę kupić 1 i poprostu podzielić na partycję. Budżet nie jest za wysoki gdyż cała kasa poszła na laptopa i monitor dlategóż dysponuję skromnymi 4ema stówkami. Jaki cud techniki byście mi polecili? :) Najlepiej aby to "cudo" było dość szybkie ale za takã kasę ne spodziewam się cudów :D
Pozdrawiam

---------- Wpis dodano o 21:11 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:05 ----------

Chyba z tego co tu widzę jest tu więcej pytań niż odpowiedzi. :D Chętnie bym wam pomógł drodzy przedmówcy ale niestety na tym polu "komputrów" ( jak mawiała moja prababcia ) jestem totalne dno :)

#245 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 27 August 2011 - 20:18

wd elemnts 2tb usb 2.0 - dobre dyski, w dobrej cenie. na backup się nadają wyśmienicie do air-a. więcej kasy nie ma co łądować, bo air nie ma nic więcej niż usb 2.0. Oczywiście kup wersję zwykłą i formatuj na mac os extended.

#246 markoviak

markoviak
  • 119 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 August 2011 - 20:32

Matko jaki kolos. Ok dzięki, przemyśle , serio ta cena jakaś atrakcyjna, nie powiem , nie powiem ;)

#247 markoviak

markoviak
  • 119 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 August 2011 - 23:59

Niestety wolę coś bez zasilania zewnętrznego, oraz żeby dysk nie był wagi komputera :D 1,5 tera lub dobry 1tb starczy. Polecacie jakiegoś potworka odpowiadajācego moim zachciankom? ;)

#248 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 28 August 2011 - 11:18

wd elemnts 2tb usb 2.0 - dobre dyski, w dobrej cenie. na backup się nadają wyśmienicie do air-a. więcej kasy nie ma co łądować, bo air nie ma nic więcej niż usb 2.0. Oczywiście kup wersję zwykłą i formatuj na mac os extended.

No to się podłączę, bo cena atrakcyjna. Trudno to podzielić na partycje, żeby 650gb było na Time Machine, a reszta na moje pliki?

Co powiecie też na LaCie Porsche Design 1TB? Piękny jest i wygląda prawie jak Mac ;). Tylko cena powala.

#249 Jotek

Jotek
  • 557 posts

Posted 28 August 2011 - 11:27

Kupiłem niedawno LaCie Rugged, z dwóch powodów: dość skutecznie chroniąca wnętrze obudowa i porty FW 800, FW 400 i USB 2.0. A cena była bajecznie niska ok. 260 zł. W środku 500 GB Seagate 5400 obr./min. Polecam.

#250 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 28 August 2011 - 15:57

Witam wszystkich. :) . Jako że za chwilę przyjeżdża do mnie mój nowy cieplutki macbook air (chyba wszędzie już to pisałem ;) ) potrzebuję 1 dysku zewnętrznego do time machine oraz do własnych plików ( nie jest ich dużo ) . Wolę kupić 1 i poprostu podzielić na partycję. Budżet nie jest za wysoki gdyż cała kasa poszła na laptopa i monitor dlategóż dysponuję skromnymi 4ema stówkami. Jaki cud techniki byście mi polecili? :) Najlepiej aby to "cudo" było dość szybkie ale za takã kasę ne spodziewam się cudów :D

Niestety wolę coś bez zasilania zewnętrznego, oraz żeby dysk nie był wagi komputera :D 1,5 tera lub dobry 1tb starczy. Polecacie jakiegoś potworka odpowiadajācego moim zachciankom? ;)

Freecom Mobile Drive Mg

Freecom - Mobile Drive Mg - Mobile Hard Drives - External Hard Drives - Products

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users