Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

"Shut down" dziwnie działa...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 trelek2

trelek2
  • 223 postów

Napisano 04 stycznia 2008 - 01:17

Witam, Mam taki problem: Klikam shutdown, komputer się po 2s wyłącza i wszystko gaśnie, ale jak zamknę pokrywę (MBP) to zapala się lampka na przycisku otwierającym pokrywę. Jak otworzę znowu gaśnie ale jak chcę włączyć komputer to ma mnie zwyczajnie gdzieś... Pomaga tylko wyjęcie baterii. Po ponownym uruchomieniu jest że system quit unexpectadly.. Najdziwniejsze jest to ze zdarza się to tak średnio w 30-50% shut downów. Wiecie o co chodzi? Słyszałem że były jakieś problemy z double command, ale ja mam chyba nową wersje (chociaż nie jestem pewien i nie wiem jak to sprawdzić...) Jakie działanie proponujecie? Może po prostu coś z nim robie czego nie jestem świadom? Przepraszam za literówkę w temacie, nie mogę się do klawiatury przyzwyczaić. A swoją drogą oczywiście już po 2 tygodniach się poddałem bo nie wiem jak uruchomić spell chceck (tak żeby działał, a nie tylko był zaznaczony) gdziekolwiek indziej niż w keynote czy pages...

#2 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 stycznia 2008 - 01:34

moze za wczesnie zamykasz pokrywe

#3 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 04 stycznia 2008 - 14:54

Nie rozumiem problemu, jak zamykasz pokrywę, komputer przechodzi do trybu uśpienia. Po shout down wyłącza się. Czas wyłączenia jest w funkcji ilości programów, które ma do zamknięcia. Zatem jak uśpisz zanim się wyłączy zmieniasz zmieniasz tryb do którego komputer ma przejść. Czasami głupieje, ale mu się nie dziwię, sama bym zgłupiała wykonując jednocześnie dwie sprzeczne czynności.

#4 trelek2

trelek2
  • 223 postów

Napisano 04 stycznia 2008 - 17:25

No w sumie racja, o tym nie pomyślałem. Jednak on już dosłownie po 1s-2s wyłącza ekran, więc myślę że mogę go zamknąć, a potem okazuje się że śpi... A co zrobić żeby nie szedł spać po zamknięciu pokrywy?

#5 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 04 stycznia 2008 - 17:49

Biorąc pod uwagę, że jak go zamykasz to odcinasz mu chłodzenie (przez klawiaturę), to może lepiej niech idzie spać, chyba, że chcesz go przerobić na maszynkę do grzanek. A na poważnie, chyba nie ma takiej opcji, przynajmniej legalnych. Słyszałam coś o programach, które eliminują senność, ale nie próbowałam nawet. Nie mam w planie zmiany laptopa. Pozdrawiam M.

#6 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 stycznia 2008 - 18:40

Odczekaj chwile jak wylaczysz komputer... jak lezy na stole i cos takiego sie stanie to jest okej, ale jesli schowasz w pokrowiec i potem do torby a on sie calkiem nie wyloaczy to moze sie okazac ze w torbie zrobilo sie naprawde goraco (raz tak mialem :/ ) i mozesz go przerobic (wlasnie) :

na maszynkę do grzanek.

Pomoglismy? Dołączona grafika

#7 trelek2

trelek2
  • 223 postów

Napisano 05 stycznia 2008 - 00:04

No średnio pomogliście bo to problemu nie rozwiązuje. A co robią ci którzy mają zewnętrzny ekran? Miałem wcześniej Compaqua i Acera i obydwa po wybraniu odpowiedniej opcji pozwalały się zamknąć. Bardzo mi się to nie podoba że laptopa nie można np. na półkę położyć, tylko ciągle musi stać na stole.

#8 kobi15

kobi15
  • 115 postów

Napisano 05 stycznia 2008 - 01:06

mi tez sie tak dzieje ale to tylko trzeba odczekac troche czasu az sie wylaczy. chcesz sobie polozyc na polce to nie ma problemu mozesz polozyc

#9 Rogi_

Rogi_
  • 327 postów

Napisano 05 stycznia 2008 - 06:43

Może jednak chodzi o Double Command. Sprawdź czy jak po włączeniu kompa po wyłączeniu na siłę nie pojawia się w raporcie inormacja o nim. Usuń go i teczkę /Library/StartupItems/DoubleCommand, wtedy zrestartuj kompa. Dopóki tego nie zrobiłem też to miałem. Jak będzie działać to zobacz wtedy nową wersję jak potrzebujesz.

#10 eMCe

eMCe
  • 383 postów
  • SkądToruń

Napisano 05 stycznia 2008 - 07:34

Mi się tak robiło przy starszej wersji DoubleCommand. Odinstaluj to co masz a zainstaluj najnowszą i powinno być ok.

#11 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 05 stycznia 2008 - 09:13

No średnio pomogliście bo to problemu nie rozwiązuje. A co robią ci którzy mają zewnętrzny ekran? Miałem wcześniej Compaqua i Acera i obydwa po wybraniu odpowiedniej opcji pozwalały się zamknąć. Bardzo mi się to nie podoba że laptopa nie można np. na półkę położyć, tylko ciągle musi stać na stole.

No to co? Mamy zrobić zrzutę na dodatkowe krzesełko abyś mógł tam trzymać komputer.?
Też się pochwalę. miałam IBM -a Można było zamknąć, warczał i charczał, czasem transmitował start rakiety kosmicznej. Teraz jest przynajmniej cicho i spokojnie. Coś za coś, a lekkie uchylanie pokrywy mi nie przeszkadza. poza tym MBP na możliwość przesunięcia na dodatkowy ekran tylko część swojego ekranu. Np główny scrin i pozostawić sobie na nim ekraniki z regulacjami. Tak został pomyślany i podoba mi się to.
Cóż Acer to też niezły komp. Jak zdecydujesz się wrócić daj znać. Może w sprzedaży MBP Ci pomożemy (skuteczniej).
Pozdrawiam M

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych