Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

router wifi - ktory zeby mial zasieg przez 2 pietra?

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 Riccardo

Riccardo
  • 122 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2008 - 17:42

Mam pytanko - czy istnieje jakis routerek wifi, nie za drogi, zeby mi w bloku z wielkiej plyty "doniusl" zasieg z 5 pietra na 3cie w pionie (tzn nie po skosie, mieszkania sa nad soba). Bedzie jakis taki na rynku? Sygnal nie musi byc jakis maksymalny, wazne zeby iPod sie podlaczyl, w (dalekiej) przyszlosci moze laptop. Generalnie powinno z niego korzystac na raz maksymalnie 3-4 komputery (w tym jeden iPod). Z tego pewnie 1-2 po kablu. Pomozecie? :)

#2 lkoko

lkoko
  • 35 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2008 - 18:28

w lini prostej czyli przez 2 sufity (w tym samym pokoju) to na kazdym routerku z normlana antena zlapiesz sygnal laptopem i to nawet dobry. (Kiedys najtanszy dlink 514 mi tak dzialal bez problemu). jesli chodzi o ipoda to nie wiem jak z odbiorem przez niego sygnalu(jaka ma antene wew, jak czula). Moja rada to kup router dowolnej firmy(dlink, linksys...) tyle zeby mogl rozdzielic nim sygnal i zeby mial odkrecana antene to w razie czego zmienisz na lepsze i poziom sygnalu odbieranego 2 pietra wyzej sie poprawi. mozesz sie spytac czy nie dolozyc i kupic jakis z paroma antenami wykorzystujacy technologie MIMO, SRX czy jak to tam kazda firma zwie. te technologie to bardziej marketing niz mozliwosci. Kupilem pare takich urzadzen i jakis strasznych roznic, w stlyu naklejki na opakowaniu 3 razy wiekszy zasieg nie ma, chociaz musze przyznac ze roznica jest na korzysc srx i czasem ta mala roznica moze pomoc:]

np jesli chcesz router bez adsl to ten moze byc ok: nie jedno biuro na nim smiga w ktorym jest nawet po kilkanascie komputerow i anteny mozna odkrecic i wymienic, jakby byla taka potrzeba http://allegro.pl/it...gwarancja_.html

albo cos takiego: roznica w cenie nie duza a ma srx, tyle ze anten nie da sie odmonotowachttp://allegro.pl/it...cess_point.html prztestujesz srx:D

napisz co potrzebujesz modem adsl, z portami lan czy bez to sie cos dobierze.

pozdrawiam
Koko
  • Riccardo likes this

#3 Riccardo

Riccardo
  • 122 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2008 - 22:18

Z tego pierwszego modelu (WRT54GL) korzystam osobiscie i jestem zadowolony. Wiec jak mowisz ze taki da rade przebic sie przez dwa pietra to polece taki sam. Dzieki za info

#4 hubs

hubs
  • 102 posts
  • SkądBerlin

Posted 04 January 2008 - 19:50

Jeśli miałbyś problem z siłą odbieranego sygnału to do tego modelu WRT54GL (nie wszystkich wersji, trzeba dokładnie sprawdzić) można wgrać alternatywny firmware, w którym jest opcja zwiększenie mocy nadajnika AP. Jeśli by Cie to interesowało to szukaj pod hasłem Tomato:)

#5 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 January 2008 - 04:53

wrt54gl może mieć alt soft ale i tak jakość sygnału 2 piętra wyżej/niżej będzie mizerna. Ja w domu rozwiązałem to tak:

WRT54GL + WRE54G [Range Expander] zamontowany na skraju sieci. Urządzenie fajne, nie zajmuje miejsca i nie ma problemu z powieszeniem bo wkłada się je po prostu do gniazdka, konfiguruje się automatycznie albo tak jak router przez interfejs www. Polecam mimo ceny, która jest największą jego wadą - 299 zł. Bo praca w wifi 2 piętra nad routerem na pewno nie będzie należała do przyjemnych.

a ten Range Expander wygląda tak:

Posted Image

Co do alternatywnego softu do linksysów poleca forum Open Linksys http://www.openlinksys.info/

#6 jakubat

jakubat
  • 200 posts

Posted 05 January 2008 - 10:18

Wydaje mi się, że obecne routery ze standardem b/g mogą nie sprawdzić Ci się przy takiej odległości. Nie chodzi o samo połączenie, ale o jego "płynność". Jeśli będziesz co 5 minut miał rozłączonego neta szybko się zniechęcisz. Wszystko zależy z czego są zrobione ściany/stropy i czy w mieszkaniu pomiędzy nie będzie dodatkowego źródła zakłóceń. Osobiście NIE polecam routerów firmy D-Link (wersje b/g)(n'ki jeszcze nie sprawdzałem), konfigurowałem już ich trochę i mam mieszane odczucia. Bardzo dobrze sprawują się natomiast te, firmy linksys chociaż są dużo droższe. Myślę, że dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie jednego z tych:

Linksys http://www.skapiec.p.../45/comp/178037
D-Link http://www.skapiec.p.../45/comp/178965

D-Link jest zdecydowanie ładniejszy jeśli to ma jakieś znaczenie ;)
A wszystkie urządzenia oferujące sieci g+ możesz sobie odpuścić. One wymagają do osiągnięcia tego "+" specjalnych/kompatybilnych -> droższych kart WiFi. Poza tym nie wiem czy iPhone taką posiada

#7 lkoko

lkoko
  • 35 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 January 2008 - 13:33

wrt54gl może mieć alt soft ale i tak jakość sygnału 2 piętra wyżej/niżej będzie mizerna. Ja w domu rozwiązałem to tak:

WRT54GL + WRE54G [Range Expander] zamontowany na skraju sieci. Urządzenie fajne, nie zajmuje miejsca i nie ma problemu z powieszeniem bo wkłada się je po prostu do gniazdka, konfiguruje się automatycznie albo tak jak router przez interfejs www. Polecam mimo ceny, która jest największą jego wadą - 299 zł. Bo praca w wifi 2 piętra nad routerem na pewno nie będzie należała do przyjemnych.

a ten Range Expander wygląda tak:

Co do alternatywnego softu do linksysów poleca forum Open Linksys http://www.openlinksys.info/

a nie latwiej dokupic porzadniejsza antene jesli bedzie problem z zasiegiem?

Ogolnie przez pol rok korzystalem z netu ktorego sasiad udostepnial mi przez dlinka, mieszakajac 2 pietra nizej w bloku(ja 6 on 4 pietro) z wielkiej plyty. Lacze bylo 2mbit/s i w pelni te 2mbit/s osigalem, nie bylo zadnych opcji ze rwalo polaczenie lub inne takie. polaczenie byl stabilne. Udostepnialem za pomoca najtanszego dlinka 514, ktorego osobiscie nie polecam ale innego wtedy nie mialem.

---- Dodano 06-01-2008 o godzinie 15:38 ----

.... Myślę, że dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie jednego z tych:

Linksys http://www.skapiec.p.../45/comp/178037
D-Link http://www.skapiec.p.../45/comp/178965
....

Jakubat a ty korzystales z tego Linksysa do ktorego linka podales? te dodatkowe antenki cos dajaczy to nastepny chwyt marketingowy? (zwlaszcza ta w srodku wyglada ladnie:]]] i chyba nic wiecej)

#8 magott

magott
  • 241 posts

Posted 06 January 2008 - 17:29

Mam pytanie do OWZ - jak dużo zwiększyła się powierzchnia domu, gdzie sygnał jest dostępny korzystając z WRE54G? Mam router linksysa i chciałem zwiększyć zasięg, ale nie wiem czy warto wydać prawie 300 zł. Podpinając na skraju sygnału to urządzenie dostanę dwa razy większy zasięg, niż ten z samego routera? Możesz napisać jak to jest w Twoim przypadku?

#9 hubs

hubs
  • 102 posts
  • SkądBerlin

Posted 06 January 2008 - 18:49

Jeśli masz router linksysa WRT54G lub GL możesz wgrać do niego soft o którym pisałem wyżej (tomato) kupić np. na Allegro drugi taki router (koszt ok 160zł) i ustawić go w tryb WDS (tu opis prostej konfiguracji: http://www.polarclou...w_do_i_use_wds). Uzyskasz wtedy nawet więcej opcji niż z tym reapeterem. Do tego na tych routerach można regulować moc do przeszło 240 mW. Zawsze 140zł lepiej mieć w kieszeni:)

#10 magott

magott
  • 241 posts

Posted 06 January 2008 - 19:04

Mam WAG354G V.2 da się coś z nim zdziałać?

#11 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 06 January 2008 - 20:02

JA u ciebie mam WRT54GC, mieszkam na 4 piętrze w bloku z płyty. Jeśli pójdę do kumpla mieszkającego na parterze, po skosie (po drugiej stronie klatki schodowej) mam 3 kreski z 4 w Leopardzie. Żadnego przerywania, net działa płynnie - tak samo jest u niego w ogródku :-)

#12 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 January 2008 - 00:11

mieszkam w szeregowcu, router mam w garażu bo z modemu kablowego rozchodzi się też telefon domowy. pokój mam na pierwszym piętrze, bez range extendera zasięg oscylował w okół 10 prc. Teraz mam pełen zasięg w całym domu, pomimo zainstalowania extendera na skraju sieci przy testach typu speedtest.net/pl osiągam około 3mbit/s [i tyle powinienem]. Po zainstalowaniu tego diwajsa wszedłem na dach i z ciekawości sprawdziłem zasięg i też jest :) na dobrym poziomie.

Mimo wszystko propagacja zależy od materiałów budowanych użytych przy budowie. U jednego będzie zasięg na 3 piętra a u innego już po przejściu jednego sufitu będzie kiepawo.

#13 nightwish86

nightwish86
  • 146 posts
  • SkądOlsztyn, PL

Posted 07 January 2008 - 01:05

Posiadam router WRT54GL z softem Tomato. Wokół mnie znajduje się dokładnie 11 innych sieci WiFi i ciężko mi było wstrzelić się w puste pasmo. Moc nadajnika ustawiłem na 43mW (z dostępnych 251). Sygnał mam w całym, 50m^2 mieszkaniu mimo zakłóceń ze strony innych sieci WiFi. Mogę spokojnie założyć, że mimo iż router działa na 25% swojej dedykowanej mocy zasięg można przeliczyć na około 10 metrów. Być może uda się Tobie przebić przez podłogę w bloku, jest to jednak mało prawdopodobne. Beton jak nic innego tłumi sygnał i powoduje straty pakietów. Zawsze możesz pożyczyć od jakiegoś znajomego router i spróbować :-)

#14 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 January 2008 - 01:12

zawsze można starym dobrym sposobem czyli kabelek rj45 od kolegi przez okna do Ciebie a u Ciebie jakiś najprostszy AP :)

#15 hubs

hubs
  • 102 posts
  • SkądBerlin

Posted 07 January 2008 - 15:48

Niestety, w tym WAG354G V.2 nie da się wgrać alternatywnego software'u. Pozostaje reapeter o którym wspominał kolega.

#16 ŁUKASZ1

ŁUKASZ1
  • 497 posts
  • SkądWARSZAWA

Posted 07 January 2008 - 16:26

Polecam Linksys WRT 300N. Mam uzywam. Dziala stojac przy oknie z 9 pietra na parter. Tryb N mimo ze moje komputery obsuguja tylko B/G wyraznie wzmacnia sygnal. Testowalem wylaczajac tryb N.

#17 Riccardo

Riccardo
  • 122 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 January 2008 - 16:39

łoj drogi. Ale jezeli mowisz ze faktycznie ma duzy zasieg to moze warto. Ale wlasnie sobie tak pomyslalem - ze o ile ruter sie "przebije" przez dwa pietra to Touch juz nie koniecznie. Czy zle mysle?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users