Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

Proces secd zajmujący 100% CPU – rozwiązanie

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 06 October 2016 - 09:04

W niektórych przypadkach po instalacji Sierry i zmigrowaniu konta użytkownika i danych ze starego systemu (lub też po upgrade z niższej wersji do Sierry) pojawia się proces secd (security daemon), który zajmuje cały czas ok. 100% CPU. Powiązany jest z Keychainami iCloud. Zabicie go nic nie daje, bo launchd uruchamia go z powrotem. Jeśli nie logujemy się do iCloud (ja np. nie korzystam z niego wcale) proces nie może ukończyć tego co robi i się zapętla.

Ponadnormatywne wykorzystanie procesora powoduje wzrost temperatur oraz zwiększony pobór energii.

Rozwiązanie jest proste: zalogować się jednorazowo do iCloud. Nawet gdy nie korzystamy z niego. Wystarczy się zalogować i wylogować i problem z głowy. Secd wraca do normy.

W niektórych przypadkach konieczna może być dodatkowa procedura:

– usuwamy z Library (tego w głównym katalogu dysku) folder Keychains, tzn. przenosimy do kosza, nie opróżniając go.

– następnie restart, po restarcie logujemy się do iCloud i powinno działać. Potem można opróżnić kosz. Haseł nie utracimy.

• 528eae9968 likes this

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#2 MiL

MiL
  • 1491 posts
Posted 06 October 2016 - 10:23

Porada na pewno się przyda ale Apple powinno się wstydzić za tak szkolny błąd. Może praktykant to pisał.

#3 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 04 November 2016 - 22:51

Ja dopiero dzisiaj zdecydowałem się na zainstalowanie Sierry, z naiwną nadzieją, że błędy wieku dziecięcego w nowym systemie, zostaną poprawione. Nie zostały :(

Mam w/w problem z procesem "secd". Logowanie do iCloud, kasowanie w/w katalogu - nie pomagają :(

Odpalone przez system wiatraki w moim MBP prawie spychają mi go z biurka ;) Tak nie może być.

Co robić? Jak żyć? :)

Aaaa dobra, nie załapałem chyba i logowałem się do iCloud w przeglądarce a to chodzi o panel ustawień... Już problem zażegnany.

Musiałem się jednak wylogować z iCloud, bo byłem zalogowany. Po wylogowaniu jakoś się uspokoiło.

Dzięki. 

Edited by margiel, 04 November 2016 - 23:31.

#4 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 05 November 2016 - 23:27

Nie miałem tego problemu, ponieważ na macbooku jeszcze długo będę miał Mavericksa. Ale takie rozwiązania warto przykleić. Sam też nie korzystam z chmury, a ten proces to pewnie specjalna nagroda od Apple.

Edited by Iro, 05 November 2016 - 23:28.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#5 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 06 November 2016 - 13:51

Coś macie zwalone , u mnie nic się takiego z nowym systemem nie dzieje 

U mnie ten proces zużywa obecnie 0% CPU i nie było z nim problemu

Edited by Therioon, 06 November 2016 - 13:54.

Mac&Pc w jednym stali domu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users