Cze艣膰,
Pisz臋 do Was poniewa偶 - chce si臋 nauczy膰 programowa膰 .
Teraz mam par臋 pyta艅 poniewa偶 jako kompletny laik kompletnie nie wiem od czego zacz膮膰. W necie znalaz艂em par臋 informacji m贸wi膮cych aby rozpocz膮膰 przygod臋 z cpp - tak te偶 robi臋 klikam sobie - spodoba艂o mi si臋. Czy to jest ok? Dodatkowo czy jest tak 偶e bez znajomo艣ci jednego j臋zyka nie poznam drugiego itd itd? Co jest teraz najbardziej na topie ?
Kolejne pytania pojawiaj膮 si臋 co sekund臋: czy ja ju偶 tak na pocz膮tku powinienem zdecydowa膰 si臋 na jaki艣 konkretny j臋zyk programowania (o ile w og贸le to si臋 tak nazywa). Musz臋 ju偶 teraz wybra膰 czy wol臋 tworzy膰 np. aplikacje na iphona czy mo偶e wole siedzie膰 w jakiej艣 firmie w bazach danych?
Jako nowicjusz szukam wiedzy ale jest tego tyle 偶e jestem do艣膰 mocno zgubiony.
Znalaz艂em r贸wnie偶 kurs (niestety do艣膰 drogi), kt贸ry mam mnie nauczy膰 takich rzeczy jak:
- podstawy PHP
- bazy danych
- oop
- javaScrit / jQuery
- sympfony2
Czy to powy偶sze jest sensowne czy ju偶 z tego si臋 nie korzysta?
Czy program XCODE jest do takiej pocz膮tkowej zabawy odpowiedni czy mo偶e co艣 innego instalowa膰 - kto艣 poleca艂 ale to ju偶 do tworzenia stron brackets lub MAMP lub co艣 takiego jak codebloks do cpp.
Troch臋 chaotycznie to wszystko napisane ale w艂a艣nie tak wygl膮da obecnie moja wiedza - jest mocno postrz臋piona.
B臋d臋 wdzi臋czny za ka偶d膮 rad臋.
Bardzo dzi臋kuj臋