Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Nauka programowania - jak zacz膮膰/od czego

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 eloszki

eloszki
  • 998 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 05 pa藕dziernika 2016 - 15:56

Cze艣膰,

Pisz臋 do Was poniewa偶 - chce si臋 nauczy膰 programowa膰 :)

Teraz mam par臋 pyta艅 poniewa偶 jako kompletny laik kompletnie nie wiem od czego zacz膮膰. W necie znalaz艂em par臋 informacji m贸wi膮cych aby rozpocz膮膰 przygod臋 z cpp - tak te偶 robi臋 klikam sobie - spodoba艂o mi si臋. Czy to jest ok? Dodatkowo czy jest tak 偶e bez znajomo艣ci jednego j臋zyka nie poznam drugiego itd itd? Co jest teraz najbardziej na topie ? 

Kolejne pytania pojawiaj膮 si臋 co sekund臋: czy ja ju偶 tak na pocz膮tku powinienem zdecydowa膰 si臋 na jaki艣 konkretny j臋zyk programowania (o ile w og贸le to si臋 tak nazywa). Musz臋 ju偶 teraz wybra膰 czy wol臋 tworzy膰 np. aplikacje na iphona czy mo偶e wole siedzie膰 w jakiej艣 firmie w bazach danych?

Jako nowicjusz szukam wiedzy ale jest tego tyle 偶e jestem do艣膰 mocno zgubiony. 

Znalaz艂em r贸wnie偶 kurs (niestety do艣膰 drogi), kt贸ry mam mnie nauczy膰 takich rzeczy jak: 

- podstawy PHP

- bazy danych 

- oop

- javaScrit / jQuery 

- sympfony2 

Czy to powy偶sze jest sensowne czy ju偶 z tego si臋 nie korzysta? 

Czy program XCODE jest do takiej pocz膮tkowej zabawy odpowiedni czy mo偶e co艣 innego instalowa膰 - kto艣 poleca艂 ale to ju偶 do tworzenia stron brackets lub MAMP lub co艣 takiego jak codebloks do cpp. 

Troch臋 chaotycznie to wszystko napisane ale w艂a艣nie tak wygl膮da obecnie moja wiedza - jest mocno postrz臋piona. 

B臋d臋 wdzi臋czny za ka偶d膮 rad臋. 

Bardzo dzi臋kuj臋

#2 zdzich

zdzich
  • 178 post贸w
  • Sk膮dju偶 nie Pozna艅

Napisano 05 pa藕dziernika 2016 - 16:12

na dzie艅 dzisiejszy javaScrit jest najbardziej uniwersalny
mo偶esz w tym pisa膰 appki na iphona, androida, windowsa, maca czy lod贸wki. opr贸cz tego wiadomo JS to przy webdevelopmencie potrzebny
nie musisz si臋 uczy膰 cpp przed jsem, mo偶esz 艣mia艂o zaczyna膰 od nauki javascriptu

Jeden ma艂y protip: ucz si臋 j臋zyk贸w nie framework贸w

U偶ytkownik zdzich edytowa艂 ten post 05 pa藕dziernika 2016 - 16:15

#3 MiL

MiL
  • 1聽494 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 06 pa藕dziernika 2016 - 10:36

Jeden ma艂y protip: ucz si臋 j臋zyk贸w nie framework贸w

Ucz si臋 programowania a nie j臋zyk贸w. Widz臋 偶e jeste艣 totalnie pocz膮tkuj膮cy dlatego powiniene艣 przyswoi膰 podstawy programowania, obiektowo艣膰, typy danych, co to s膮 p臋tle, warunki itp. J臋zyk jest tu tylko narz臋dziem. Proponuj臋 Pythona.

• enedil lubi to

#4 wojtkow

wojtkow

• 6聽767 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 06 pa藕dziernika 2016 - 12:32

Pomijaj膮c Pythona to w艂a艣nie MiL udzieli艂 protipa.

Zacznij od nauki programowania, warto te偶 przypomnie膰 sobie kilka dzia艂贸w matematyki: logik臋 i algebr臋. Potem kolej na j臋zyki. Na koniec ruszasz we frameworki, czyli co艣 co pozwoli Ci pisa膰 programy na konkretne plaftormy.

Moje programy:
iOS => Project Planner | Project Planner HD | Sub Edit HD | Snooker Scoreboard Pro | Expedition Planner | Subtitles Player
OSX => Project Planner OSX | Project Planner Viewer | Sub Edit | Mapper | Site Monitor

tvOS => Subtitles Player

Nie udzielam porad poprzez Prywatn膮 Wiadomo艣膰. To uderza w charakter i sens istnienia forum, kt贸re daje ka偶demu prawo do zadania pyta艅 i poznania odpowiedzi na nie..

#5 eloszki

eloszki
  • 998 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 06 pa藕dziernika 2016 - 16:49

Dziekuj臋 Wam. Rzeczywi艣cie zacz膮艂em sie skupia膰 jaki program a nie na samym sensie dzia艂ania. Wracam do lektur aby troch臋 to bardziej po艂apa膰. Zapewne jeszcze zapytam.

#6 angelares

angelares
  • 912 post贸w
  • Sk膮dona taka blada?

Napisano 09 pa藕dziernika 2016 - 21:40

Miej na uwadze, 偶e zazwyczaj j臋zyk dobiera si臋 do celu. Trudno nauczy膰 si臋 je偶d偶enia na rowerze kajakiem. Zgodnie z MiL:)

Pozzdro, aa

#7 kacperr20

kacperr20
  • 1 post贸w

Napisano 11 pa藕dziernika 2016 - 09:59

Korzystaj膮c z za艂o偶onego tematu, mam ten sam problem co kolega, z tym, 偶e chcia艂bym g艂贸wnie programowa膰 aplikacj臋 Android, od czego musz臋 zacz膮膰, co powininiem ju偶 umie膰, bo zak艂adam, 偶e wiedza musi by膰 nieco wi臋ksza???
HELP!!!!!!

#8 MiL

MiL
  • 1聽494 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 11 pa藕dziernika 2016 - 10:13

Rady dok艂adnie te same. Do Androida w sieci jest zatrz臋sienie tutoriali.

#9 Gokoko

Gokoko
  • 17 post贸w
  • Sk膮dAleksandria Pierwsza, Cz臋stochowa, Poland, Poland

Napisano 18 pa藕dziernika 2016 - 21:09

Te偶 skorzystam z tematu.Ja osobi艣cie chcia艂bym programowa膰 pod Mac OS typowo. Napewno do nauki bior臋 swifta jako j臋zyk programowania.Co z materia艂贸w dost臋pnych na developer.apple.com polecacie do nauki programownia pod ten system??

#10 guziaster

guziaster
  • 40 post贸w
  • Sk膮dChorz贸w

Napisano 27 pa藕dziernika 2016 - 11:08

Nic :D tutoriale na youtube, kursy, dodatkowo apple w iBooksach udost臋pnia ksi膮偶k臋 z opisem j臋zyka, kt贸ra jest w miar臋 spoko. ale je艣li nic wcze艣niej nie robi艂e艣 spr贸buj podstaw nauczy膰 si臋 np w c++ s膮 uniwersalne, jak wejdziesz w swifta a nie b臋dziesz rozumia艂 podstaw szybko si臋 pogubisz, bo mimo prostych podstaw ten j臋zyk jest lekko... zwodniczy i trzeba bardzo dobrego ogarniania podstaw programowania, 偶eby dobrze go u偶ywa膰 i rozumie膰. 

Dla kolegi, kt贸ry chce pisa膰 na androida 艣ci膮gaj jaki艣 edytor do javy np netbeans, naucz si臋 podstaw, spr贸buj napisa膰 jaki艣 kalkulator w konsolce a potem android studio, ksi膮偶ki, tutoriale i jazda :)

U偶ytkownik guziaster edytowa艂 ten post 27 pa藕dziernika 2016 - 11:10

#11 crazyperson1

crazyperson1
  • 146 post贸w

Napisano 15 listopada 2016 - 20:18

Co s膮dzicie o kursach programowania, takich stacjonarnych, gdzie np kurs trwa 4 miesi膮ce w trybie wieczorowym + weekendy? 艁膮cznie np ponad 200 godzin danego j臋zyka. W Tr贸jmie艣cie jest ich kilka, zastanawiam si臋 nad czym艣 takim. Ma kto艣 jakie艣 do艣wiadczenia w tym temacie?

Komputer: PB G4 12 (2005), MBP 13 (2008),MBP 15 (2011), MBP 13 (2012) Telefon: iPhone 5, iPhone 6

#12 guziaster

guziaster
  • 40 post贸w
  • Sk膮dChorz贸w

Napisano 16 listopada 2016 - 21:35

Mo偶e to by膰 fajne, ale ka偶dy ma sw贸j poziom rozumienia i przyswajania wiedzy, je艣li na taki kurs zg艂aszaj膮 si臋 osoby o r贸偶nym poziomie wiedzy, umiej臋tno艣ci to pewnych rzeczy mo偶esz nie przerobi膰, nie zrozumie膰, by膰 艣rednio zadowolony, jest bardzo wiele czynnik贸w, kt贸re powoduj膮, 偶e taki kurs mo偶e by膰 z艂y albo dobry, podejrzewam, 偶e tani te偶 nie jest i my艣l臋, 偶e lepiej jakby艣 spr贸bowa艂 sam ten czas po艣wi臋ci膰 lub wzi膮膰 kilka/na艣cie godzin z programist膮, kt贸ry ma do艣wiadczenie sam na sam, 偶eby pozna膰 spos贸b rozwi膮zywania pewnych problem贸w, mie膰 go na wy艂膮czno艣膰 na pytania, w膮tpliwo艣ci itd.

#13 D4n2

D4n2
  • 59 post贸w

Napisano 21 listopada 2016 - 08:08

Co s膮dzicie o kursach programowania, takich stacjonarnych, gdzie np kurs trwa 4 miesi膮ce w trybie wieczorowym + weekendy? 艁膮cznie np ponad 200 godzin danego j臋zyka. W Tr贸jmie艣cie jest ich kilka, zastanawiam si臋 nad czym艣 takim. Ma kto艣 jakie艣 do艣wiadczenia w tym temacie?

Mo偶e na pocz膮tek skorzystaj z jakie艣 platformy online z kursami video ?. S膮 o wiele ta艅sze od kurs贸w stacjonarnych, wprowadz膮 ci臋 w podstawy wybranego przez ciebie j臋zyka. Je艣li ci si臋 nie spodoba lub nie przypadnie ci do gustu to ma艂o kasy utopisz. Je艣li chwycisz bakcyla to wtedy zainwestuj w kurs stacjonarny. Na PW mog臋 Ci zaproponowa膰 kilka bardzo dobrych wydawnictw kurs贸w online.

#14 zeelus

zeelus
  • 47 post贸w

Napisano 02 marca 2017 - 10:46

Wiem 偶e temat m贸g艂 si臋 powt贸rzy膰, ale licz臋 na jake艣 艣wie偶e opinie. Jestem programist膮 iOS, i chcia艂by zacz膮膰 przygod臋 z pisaniem aplikacji na macOS, czy polecacie jak膮艣 ksi膮偶k臋 ( najbardziej lubi臋 uczy膰 si臋 z ksi膮偶ek kt贸re szeroko opisuj膮 tematyk臋 ). Nie znalaz艂em w sieci 偶adnych ciekawych, aktualnych materia艂贸w. Co my艣licie o : https://www.amazon.d...for mac os x聽

#15 pretorians

pretorians
  • 235 post贸w

Napisano 18 kwietnia 2017 - 19:49

Witam,

zaczyna艂em programowa膰 na C++ ale bardzo spodoba艂 mi si臋 Swift.

Jest jedna rzecz, kt贸rej nie mog臋 znale藕膰. W C++ by艂a funkcja cin >> do wprowadzania danych przez u偶ytkownika. Nie mog臋 znale藕膰 odpowiednika w Swift. 

Czy kto艣 mo偶e mi to wyja艣ni膰???

#16 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1聽089 post贸w

Napisano 20 kwietnia 2017 - 10:15

http://stackoverflow...ine-application

Pierwszy link z google "swift console input data"

Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, 鈥婣irPods 2, Apple Watch Series 3

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych