Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki korektor dźwięku jest najlepszy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 03 stycznia 2008 - 16:11

Hej! Mam pytanie:D Który waszym zdaniem korektor w iPod'ach jest najprzyjemniejszy do słuchania? :) Osobiście nie lubię dużej ilości basów... Może mi ktoś któryś polecić? Mam iPoda Touch, ale chyba w każdym są takie same;) Pozdrawiam 8-)

#2 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 03 stycznia 2008 - 16:18

Rodzaj korekcji dzwięku zależy od gatunku muzyki który słuchasz. Inaczej będziesz chciał podkręcić basy w przypadku Rocka a inaczej w przypadku Reggae. W przypadku klasyki lepiej podbić soprany. Ale to sprawa indywidualna. Moja rada to zero korekcji dzwięku, wyższy bitrate przy zgrywaniu płyt i kupic lepsze słuchawki. To zdecydowanie pomoże w odsłuchiwaniu muzyki.

#3 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 03 stycznia 2008 - 16:20

Uważasz, że te standarty od iPoda są słabe?;] Słucham głównie dance, ale również można u mnie spotkać Jamesa Blunta, Katie Meloua i innych spokojnych wykonawców... :) Nie ma czegoś co byście polecali, jako uniwersalne i bez dużej ilości basów? :)

#4 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 stycznia 2008 - 16:28

Po pierwsze, equalizer ustawia się odpowiednio dla każdych słuchawek. Jak masz applowe to nie będyie wielkiej różnicy i nie wiem jak tam można w ogóle słyszeć bas bo go tam po prostu nie ma ;) Po drugie, musisz w iTunes zaznaczyć wszyskie piosenki, get info, equalizer>none - wtedy zadziała eq w ipodzie. Teraz można ustawiać - na moich przebasowionych ep630 idealnym eq jest treble booster (wzmocnienie sopranów) po prostu dzwięk jest taki jaki być powinien. Myślę że Ci podpasuje. W dodatku ten preset nie powoduje przesterów (wszystkie presety które podbijają bas powodują przestery na niektórych piosenkach, al etylkow niektórych iPodach jest ta wada). Niech spróbują tego presetu posiadacze ep630/cx300/akg 324p - miodzio...

#5 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 03 stycznia 2008 - 16:30

Uważasz, że te standarty od iPoda są słabe?;]

No do najlepszych raczej nie należą.
Była kilka wątków na ten temat na forum. Możesz skoczyć też na strone iLounge by poczytać i porównac recenzję słuchawek. Ja obecnie używam słuchawki Sony Fontopia MDR-EX90 i jestem bardzo z nich zadowolony.

#6 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 03 stycznia 2008 - 16:31

Po pierwsze, equalizer ustawia się odpowiednio dla każdych słuchawek. Jak masz applowe to nie będyie wielkiej różnicy i nie wiem jak tam można w ogóle słyszeć bas bo go tam po prostu nie ma ;)
Po drugie, musisz w iTunes zaznaczyć wszyskie piosenki, get info, equalizer>none - wtedy zadziała eq w ipodzie.
Teraz można ustawiać - na moich przebasowionych ep630 idealnym eq jest treble booster (wzmocnienie sopranów) po prostu dzwięk jest taki jaki być powinien. Myślę że Ci podpasuje. W dodatku ten preset nie powoduje przesterów (wszystkie presety które podbijają bas powodują przestery na niektórych piosenkach, al etylkow niektórych iPodach jest ta wada). Niech spróbują tego presetu posiadacze ep630/cx300/akg 324p - miodzio...

Jakie słuchawki polecałbyś dla mnie? :) :razz:

#7 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 03 stycznia 2008 - 16:33

ja uzywam "akustyczne" na obu moich sluchawkach (mx450 i pmx60). Uniwersalne jest, na moim domowym sprzecie mam podobnie ustawiony EQ, wiecej basow i sopranow, srodek na zero.

#8 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 stycznia 2008 - 16:34

jaki typ? nauszne, dokanałowe, czy zwykłe douszne pchełki?

#9 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 03 stycznia 2008 - 16:35

Jakie słuchawki polecałbyś dla mnie? :) :razz:

tanie i dobre - Sennheiser MX500, ewentualnie MX400 jesli ci szkoda 8 dychow wydawac na 500'ki ;)

#10 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 03 stycznia 2008 - 16:37

Chciałbym najlepiej te wkładane do ucha:) Przyzwyczaiłem się do nich z uwagi na słuchanie muzyki z komórki:) Teraz mam te standarty od iPoda, czyli też te "wkładane do ucha":)

#11 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 stycznia 2008 - 16:38

jeszcze dochodzi kryterium cenowe - do 100 zł to: nauszne - sennheiser hd202 dokanałowe - phillips she 9500 pchełki - tak jak pisał igi czyli mx500 (ewentualnie mx400) dokanałowe słuchawki też są wkładane do ucha, ale głębiej dzięki czemu izolują od dzwięków z zewnątrz i oferują lepsze wrażenia dzwiękowe

#12 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 03 stycznia 2008 - 16:42

A co myślicie o bezprzewodowych słuchawkach kompatybilnych z iPodem?:) Zastanawiam się nad nimi... Jest cos godnego uwagi?:)

#13 Shewush

Shewush
  • 47 postów
  • SkądKoNstanCin-Warszawa

Napisano 03 stycznia 2008 - 16:50

A co myślicie o bezprzewodowych słuchawkach kompatybilnych z iPodem?:) Zastanawiam się nad nimi... Jest coś godnego uwagi?:)

Są takie Logitecha za 150 http://allegro.pl/it...s_for_ipod.html ale moim zdaniem przez BT trochę traci na jakości. Także jeżeli zależy Ci na mobilności to te słuchawki będą przydatne natomiast jeżeli chodzi o jakość-tylko kabelek;)

#14 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 03 stycznia 2008 - 16:54

Cóż... BT to wygoda, ale postawię na jakość:) Dzięki:)

#15 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 stycznia 2008 - 18:49

px100. tylko douszne to one nie sa i kosztuja ~180. otwarte a, o dziwo, izolacje maja bardzo dobra. eq lepiej w ogole nie dotykac bo zazwyczaj zamiast poprawy dostaniemy sieczke. nawiasem mowiac to na forum rockboxa dogrzebalem sie informacji dlaczego eq od apple nie dziala jak powinien - bo podbijanie basow jest zrobione na odwal sie - przez podglosnienie dolu pasma, bez zadnych ograniczen. ps gwoli scislosci to hd202 sa dookolauszne.

#16 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 04 stycznia 2008 - 00:21

Nie podoba mi się, że w prawie każdym typie eq w moim iPodzie niesamowicie mocno podbija basy:( Nie lubie tego...

#17 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 04 stycznia 2008 - 00:27

ps gwoli scislosci to hd202 sa dookolauszne.

tak w gwoli scislosci to one sa naglowne ;P

#18 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 stycznia 2008 - 01:02

circumaural to jak dla mnie dookolauszne ale jak kto woli :).

#19 Marioosh

Marioosh
  • 3 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 17 lutego 2008 - 17:16

Ja uzywam sluchawek Sennheiser CX300 i musze powiedziec ze jesli ktos szuka glebi dzwieku i niesamowicie stabilnego basu przy kazdym rodzaju muzyki to zdecydowanie polecam te sluchawki mimo iz niestety nie naleza do tanich bo ceny w zaleznosci od sklepow opiewaja na kwoty od 179 zlotych do 200...ale na obecna chwile chyba nie ma lepszych sluchawek do iPoda...

#20 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 lutego 2008 - 17:38

No więc te słuchawki są raczej takie sobie... Mogą być, w każdym razie absolutnie nie są warte swojej ceny... Ale oczywiście po przesiadce ze zwykłych pchełek wydają się świetne ;)

#21 Marioosh

Marioosh
  • 3 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 18 lutego 2008 - 12:51

zatem ktore sa lepsze do tej ceny?

#22 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 lutego 2008 - 14:27

Następcą cx300 (które dalej są w sprzedaży) jest cx400 - poprawiono w nich górę i zmniejszono bas. Na allegro można wyrwać za ok. 200 zł. Są też philipsy she9500 za 60zł które grają lepiej od cx300...

#23 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 lutego 2008 - 19:12

cos ci te ceny she9500 spadaja z posta na post. ;) zeby tylko mozna je bylo gdzies kupic, bo ja ich jeszcze w zadnym sklepie na zywo nie widzialem niestety. (nie sprawdzalem w mp3store) w media cx400 kosztuja jakies 230 ale prawdopodobnie w elektro mozna je kupic ponizej 200. no i ma sie wtedy pewnosc ze sie kupuje orginaly.

#24 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 lutego 2008 - 19:32

Chodziło mi o allegro ale dla Ciebie to się nie liczy ;)
Słuchawki Philips SHE9500 CZARNE (315109016) - Aukcje internetowe Allegro
Od ostatniego posta wystawili :P
Na żywo to w Saturnie najprędzej.

#25 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 lutego 2008 - 19:36

jak nie ma odbioru osobistego to faktycznie sie nie liczy. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych