Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 6s - Ukraina

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 października 2016 - 19:41

Siema,

Szybkie pytanie, znalazłem ofertę iPhona 6s kupionego na Ukrainie, w zestawie pełen komplet (łącznie z dowodem zakupu), wg nr seryjnego gwarancja do czerwca 2017 (F17RLD85GRYF), czy jest coś innego w tym modelu? (poza napisami na pudełku). Jakiś simlock? Na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę? Czy cena powinna być niższa w stosunku do wersji polskiej? Dzięki za pomoc.

EDYTA: Jak w złym temacie to z góry przepraszam, może powinno być w "Jaki sprzęt wybrać..."

Użytkownik inuictus edytował ten post 03 października 2016 - 21:08

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#2 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 03 października 2016 - 21:48

O ile wiem - to nie ma "ukraińskiej dystrybucji" iPhone'ów, więc "kupiony na Ukrainie" iPhone pochodzi z innej dystrybucji.

Warto zwrócić uwagę, żeby nie pochodził np. z Emiratów - bo nie będzie działał FaceTime), ani z Chin (chodzi o normalną chińską dystrybucję, a nie chińskie składaki) - bo nie będzie mógł być serwisowany np. w Europie.

Co do porównywania ceny ukraińskiego telefonu z cenami w Polsce to najpierw od ceny w polskim sklepie odejmij VAT (23%) i dopiero porównuj cenę na Ukrainie (czy w Polsce w komisie i z drugiej ręki). A jak telefon używany to powinien być jeszcze odpowiednio tańszy.

Użytkownik bee3 edytował ten post 03 października 2016 - 21:48

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#3 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 października 2016 - 22:09

W jaki sposób jest możliwość sprawdzenia dystrybucji? Tak, telefon jest używany i mam możliwość go obejrzenia przed zakupem osobiście. Cena to 2100 zł za wersje 6s 64GB w kolorze rose gold (dla żony).

Mam zdjęcie naklejki z pudełka.

http://imgur.com/kQrFvJ9

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#4 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 03 października 2016 - 22:49

Nie są to Emiraty ani Chiny: MKQR2FS/A oznacza region (Finland, Sweden) (dawniej KS). Ale krajem pochodzenia może być także np. Łotwa, Litwa, Estonia
Natomiast jeżeli ten telefon został wprowadzony przez jakiegoś dystrybutora Apple (z jednego z powyższych krajów) do innego kraju w UE - to taki będzie kraj pochodzenia telefonu.

Z pewnością taką informację ma Apple (np. na infolinii) i autoryzowane serwisy.

Ale generalnie to jest europejska (unijna) dystrybucja i nie jest polska.

Użytkownik bee3 edytował ten post 03 października 2016 - 22:50

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#5 Nefryt

Nefryt
  • 53 postów

Napisano 11 lutego 2017 - 17:09

A telefon z Estonii będzie pracował na polskich operatorach i czy w ogóle warto zdecydować się na tel, sprowadzony z zagranicy, ma ktoś z Was doświadczenie w tym temacie ?

#6 Łukasz Banach

Łukasz Banach
  • 232 postów

Napisano 11 lutego 2017 - 17:43

O mój boże, znajdź jakiś normalny telefon z Polskiej dystrybucji, jest i multum, nie szukaj wątpliwego sprzętu kupionego na Ukrainie bo potem może być problem, znajdź polskiego z fakturą i tyle. Nie warto kupować sprzętu nie wiadomo od kogo. W naszej kochanej Polsce akurat iPhone nie brakuje i tylko z fakturą, zafoliowany i będziecie zadowoleni, kupuję tak od lat i nigdy nie miałem problemu.

 MacBook Pro (2019) | Intel Core i5 8 generacji Quad-Core TurboBoost do 3.9GHZ | 8GB 2133MHZ | Iris Pro 645 1536MB |  iPhone XS Max 64GB Gold | Apple Watch Series 5 44mm Silver | AirPods Pro

#7 Nefryt

Nefryt
  • 53 postów

Napisano 11 lutego 2017 - 17:49

"O mój Boże", a nie można się zapytać czy ktoś kupował/miał doświadczenia z takim telefonem, przecież forum jest po to, żeby się pytać, wymieniać opiniami i doświadczeniami - jakbym chciał iść po prostu do iSklepu to bym poszedł, bo zauważ nie pytałem się, gdzie w mojej okolicy mam najbliżej do iSklepu...ale z całym szacunkiem dziękuję za pierwszą radę ;)

#8 Łukasz Banach

Łukasz Banach
  • 232 postów

Napisano 11 lutego 2017 - 17:53

"O mój Boże", a nie można się zapytać czy ktoś kupował/miał doświadczenia z takim telefonem, przecież forum jest po to, żeby się pytać, wymieniać opiniami i doświadczeniami - jakbym chciał iść po prostu do iSklepu to bym poszedł, bo zauważ nie pytałem się, gdzie w mojej okolicy mam najbliżej do iSklepu...ale z całym szacunkiem dziękuję za pierwszą radę ;)

Wybacz, trochę mnie poniosło, ale osobiście odradzam zakup iUrzadzeń z niepewnych źródeł, zza granicy, bo potem robi się z tego duży problem, wiele razy byłem tego świadkiem, dlatego jestem na to wyczulony :)

 MacBook Pro (2019) | Intel Core i5 8 generacji Quad-Core TurboBoost do 3.9GHZ | 8GB 2133MHZ | Iris Pro 645 1536MB |  iPhone XS Max 64GB Gold | Apple Watch Series 5 44mm Silver | AirPods Pro

#9 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 11 lutego 2017 - 19:57

Nie ma znaczenia kraj. Kazdy iPhone bez simlocka bedzie dzialac u nas w kraju. Z Chin Ukrainy Australii Meksyku Argentyny czy ZEA.

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 11 lutego 2017 - 22:15

Nie ma znaczenia kraj. Kazdy iPhone bez simlocka bedzie dzialac u nas w kraju. Z Chin Ukrainy Australii Meksyku Argentyny czy ZEA.

Działac będzie, zapominasz, że z Chin czy ZEA nie będą działać niektóre funkcje, a z krajów typu UK nie będziesz mógł znów innych wyłączyć... taki drobiazg...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#11 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 11 lutego 2017 - 22:39

Z ZEA - nie dziala facetime, z Chin to nie wiem czym sie rozni - mialem iPada Cellular i nie doszukalem sie jakiekolwiek roznicy - z UK to nie wiem czym sie rozni - chodzi ze nie mozna wylaczyc dzwieku migawki ? Jesli jest odpowiednio tanszy i kupujacy jest swiadomy roznic - to czemu nie kupic.

Niektorzy lataja do UK czy DE zeby kupic iP z gorsza gwarancja tydzien przed premiera wiec w czym iP z Estonii czy Ukrainy jest gorszy od DE czy UK zachodnie to lepsze ;) ?

#12 Nefryt

Nefryt
  • 53 postów

Napisano 11 lutego 2017 - 22:44

A czy jest możliwe, aby w momencie zakupu po włożeniu swojego sim'a telefon się zalogował do sieci, a potem w trakcie użytkowania po zalogowaniu się na swój ID, iPhone wyświetlił komunikat o błędnej karcie sim/simlocku, dodam, iż po zadzwonieniu do Orange potwierdziło informację o założonym w tym telefonie simlocku ? Zawsze wydawało mi się, że jak tel. ma simlocka to po włożeniu sim'a od razu wyskakuje info o blokadzie + nie zaloguje się do sieci, ale może się mylę, w końcu całe życie człowiek się uczy, a producenci/operatorzy stosują różne "kombinacje".

W końcu proszek do prania (jak nie podrobiony w PL;) z za zachodniej granicy jest lepszy to czemu iP miałyby być gorsze... :)

#13 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 11 lutego 2017 - 22:51

Orange moze sprawdzic ewentualnie czy simlock jest zalozony przez ich siec. Wiec jakies bzdury - kup normalny raport i sprawdz. Zalogowanie sie do apple id nie ma wplywu na blokade simlock.

#14 Nefryt

Nefryt
  • 53 postów

Napisano 11 lutego 2017 - 22:58

Najwyżej w poniedziałek infolinia (płatna) Apple go sprawdzi po imei, bo już tak robiłem z poprzednimi. :rolleyes:

#15 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 12 lutego 2017 - 11:56

I to jest przykład jak nie kupować telefonu. Jeśli już decydujemy się na sprzęt z niepewnego źródła to trzeba wszystko sprawdzić przed zakupem a nie po zakupie. 

#16 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lutego 2017 - 22:41

no ale zaoszczedzi 200zl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych