Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy MacBook 12" 2015 i 18 cykli baterii? Czy to możliwe?

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 October 2016 - 10:03

Witam serdecznie. Kupiłem przez allegro nowego Macbooka 12" 2015. Komputer odebrałem osobiście (sprzedający nie wyglądał na oszusta), pudełko było odfoliowane natomast zarówno macbook jak i akcesoria oryginalnie zapakowane. Dokładnie sprawdziłem czy folia na samym macbooku jest fabryczna i wszystko wydawało się być okej. Kiedy wróciłem do domu zdjąłem folię na komputerze i dokładnie obejrzałem komputer. Najmniejszych śladów użycia, odcisków palców (zawsze sprawdzam po odfoliowaniu z latarką - jestem strasznie pedantyczny) między ekranem a klawiaturą kolejna folia fabryczna. Opakowywałem niejeden sprzęt apple i raczej bym zauważył, że ktoś ponownie wsadził komputer w folie. Jest to raczej niemożliwe. Tak samo akcesoria. 

Problem polega na tym, że komputer po odpaleniu i szybkim 5 minutowym skonfigurowaniu pokazał 5% baterii. (Sprawdziłem po numerze seryjnym, że wyprodukowany pod koniec lipca 2015, więc okej mogła się rozładować przez taki czas.) Ale po wejściu w raport systemowy i sekcje zasilania zobaczyłem i doznałem szoku - 18 cykli. Czy to możliwe w fabrycznie nowym komputerze po pierwszym uruchomieniu? Ewentualnie czy przez taki długi okres nieużytkowania mógł się rozregulować wskaźnik cykli? Czy to się może jeszcze zmienić?

Druga sprawa to przed zakupem sprawdzałem sprzęt na stronie apple i kiedy wpisywałem numer seryjny pokazywało "potwierdź datę zakupu". Sądziłem, że to potwierdza, iż komputer nie był aktywowany. Aktualnie po pierwszym uruchomieniu dalej pokazuje się taki komunikat i dzisiejsza data nie przechodzi. 

Czy zostałem wyrolowany i komputer ktoś używał, nabił 18 cykli po czym perfekcyjnie wyczyścił i zafoliował? Czy bateria mogła jednak trochę zwariować jeśli od wyprodukowania w lipcu 2015 nie była włączana. 

Bo nie wiem jak się przygotować do rozmowy ze sprzedawcą. To była prywatna osoba, bardzo kulturalna i elokwentna. Sam komputer śmiga bez zarzutu, nie ma najmniejszego śladu użycia. (nawet kurzu w porcie USB i jack) Jednak nie wiem czy jeśli był aktywowany to czy będę miał gwarancje. (Nie mam dowodu zakupu) No i te 18 cykli trochę martwi… Bateria po pierwszym naładowaniu pokazuje 93% Battery Capacity. :(

Edited by Jojox, 02 October 2016 - 10:05.

 MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB   iPhone 12 Pro   Apple Watch S6

#2 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 02 October 2016 - 10:17

Czy zostałem wyrolowany i komputer ktoś używał, nabił 18 cykli po czym perfekcyjnie wyczyścił i zafoliował? 

Tak.

Czy bateria mogła jednak trochę zwariować jeśli od wyprodukowania w lipcu 2015 nie była włączana. 

Nie.

(zawsze sprawdzam po odfoliowaniu z latarką - jestem strasznie pedantyczny) 

To chyba jakaś paranoja, bo normalne to to nie jest.

Nowe komputery są w sklepach, Ty kupiłeś od kogoś, więc traktuj go jak używany. Chcesz fabrycznie nowego to kup w sklepie.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 October 2016 - 10:25

Zostałeś wyrolowany, jak nic. Pytanie teraz ile za niego dałeś i czy faktycznie to Ci się opłaciło. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#4 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 October 2016 - 10:27

Dzięki za odpowiedź. Paranoja czy nie, lubię sprawdzić bardzo dokładnie po zakupie czy nic nie jest porysowane, czy nie ma jakiś bad pixeli. Latarka się wtedy przydaje. A co do zakupu to oczywiście cena była atrakcyjna. Za 3900zł nigdzie nie idzie zakupić takiego komputerka. Wiele razy kupowałem nowe iPhone'y iPad'y na allegro i nie było problemu. Jednak już teraz wiem, że zafoliowany sprzęt i akcesoria to za mało. Chociaż same pudełko też się pewnie da zafoliować. :P Generalnie z tymi cyklami to już tam olał. 18 to nie 180. Tylko pewnie bez dowodu zakupu mogę zapomnieć o aktywowaniu gwarancji? Z drugiej strony to gdyby był aktywowany nawet ponad rok temu to nie powinno pokazać, że już upłyneła? 

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 02 October 2016 - 10:32

Do gwarancji potrzebujesz dowód zakupu, jeśli go nie dostałeś to może być z tym problem.

#6 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 October 2016 - 10:34

Cykle to mały problem, tylko zastanawia mnie czy gwarancje jeszcze na ten komputer masz i jeśli tak to ile? Dziwny komunikat Ci na stronie wyświetla. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#7 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 02 October 2016 - 10:35

Ten komunikat pojawia się kiedy komputer jest używany, a nie został nigdy zarejestrowany. Wtedy do skorzystania z gwarancji potrzebny jest dowód zakupu.

#8 sonicgt

sonicgt
  • 1321 posts

Posted 02 October 2016 - 10:36

Podaj nr seryjny to dowiesz się kiedy upłynęła roczna gwarancja producenta bo na 100% już po czasie tych 12-miesięcy i nie masz co na nią liczyć.

Komputer: MB 12 2016 Telefon: Z3

#9 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 October 2016 - 10:46

Nie ma jakiś alternatywnych stron do sprawdzenia daty aktywowania sprzętu?

Numer seryjny: C02Q24U9GCN3 

#10 radomir

radomir
  • 100 posts

Posted 02 October 2016 - 15:07

Według normalnego sprawdzenia to wychodzi na to że komputer ma już ponad rok od aktywacji.

Wnioskuję tak po tym że nie pokazuje daty końca gwarancji a jedynie info że podlega pod prawo konsumenckie itp. 

Nie wiem czy po zakończeniu gwarancji pokazuje datę jej końca ale normalnie jest wypisana.

Edited by radomir, 02 October 2016 - 15:13.

#11 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 02 October 2016 - 15:12

Zrozumcie, że MacBook to nie iPhone i tutaj nie ma żadnej aktywacji. Czas trwania gwarancji wyświetlany na stronie internetowej liczony jest od momentu rejestracji komputera przez pierwszego użytkownika. Ale rejestracja przecież nie jest obowiązkowa, wiec jeśli komputer nie został zarejestrowany to na stronie pojawia się komunikat, że należy potwierdzić datę zakupu. Tak samo w przypadku konieczności skorzystania z gwarancji to jeśli komputer nie był zarejestrowany to trzeba mieć dowód zakupu aby potwierdzić w serwisie kiedy został on zakupiony.

#12 radomir

radomir
  • 100 posts

Posted 02 October 2016 - 15:20

No skoro tak to ma powyżej 3 miesięcy co wnioskuję po tym że wsparcie telefoniczne już upłynęło.

A data zakupu potwierdzona.

Swojego MBA nie pamiętam  czy rejestrowałem po zakupie ale data jest wyświetlona.

Edited by radomir, 02 October 2016 - 15:21.

#13 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 02 October 2016 - 15:31

Teraz sprawdziłem sobie z ciekawości ten numer seryjny i oczywiście komputer jest po gwarancji czyli ma minimum rok.

#14 radomir

radomir
  • 100 posts

Posted 02 October 2016 - 15:39

No to w takim razie niezły wałek....

Teoretycznie jest czas na zwrot przy każdych zakupach przez sieć ale sprzedawca prywatny więc podejrzewam że ciężka historia.

Do tego odbiór osobisty więc możliwość porządnego sprawdzenia była....

#15 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 October 2016 - 16:02

Faktycznie wskoczyła teraz informacja na stonie Apple'a że jest potwierdzona data zakupu i już po gwarancji. Jeszcze wczoraj i dziś rano była informacja "potwierdź datę zakupu" Więc też trochę nie ogarniam tego systemu Apple'a. Jakbym widział tę informację co teraz przed zakupem (a sprawdzałem) to bym oczywiście nie kupił. Bo z tego co wiem, to każdy nowy i nieaktywowany mac po wpisaniu numeru seryjnego pokazuje komunikat "potwierdź datę zakupu" i tym się właśnie mylnie zasugerowałem przed odbiorem osobistym.  

Dzwoniłem do sprzedającego. (Jest lub udaje bardzo przejętego) On podobno dostał ten komputer w prezencie w takim stanie w jakim mi sprzedał. Czyli odfoliowane pudełko i  zafoliowana reszta. Ma wyciągnąć informacje od osoby która go obdarowała gdzie kupiła ten sprzęt i dowód zakupu.

Oczywiście komputer kupiłem poza allegro, więc jak sprzedający mnie wyprowadza na manowce to i tak nic mu nie zrobię... 

Ehh... Nie wiem teraz czy wystawić go na sprzedaż. Powinienem go sprzedać bez dużej straty. Kupiłem za 3900zł, a w zakresie 4000-3600 chodzą używane. Mój wygląda jak nowy, ale ma 20 cykli i brak gwarancji. 

Czy może jak już skonfigurowałem to używać do końca maja (wtedy będę w USA) i kupić sobie nowego Pro. Pewnie już zdążą wyjść do tego czasu. 

Ale jak ktoś tak super fabrycznie zapakował ten komputer to do teraz nie rozumiem.

Edited by Jojox, 02 October 2016 - 16:03.

#16 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 October 2016 - 16:11

Jak jest z nim wszystko ok to używaj i daj sobie spokój ze sprzedażą. Przecież masz bardzo małe prawdopodobieństwo, że Ci się popsuje. 

• Sisar likes this

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#17 MiL

MiL
  • 1487 posts
Posted 02 October 2016 - 16:59

Dokładnie, nie ma co panikować. Kupiłeś komputer używany, taniej niż nowy więc taki masz. Używaj i ciesz się ze sprzętu.

#18 jacob31

jacob31
  • 365 posts

Posted 02 October 2016 - 18:00

Czytając tą historię nasunęło mi się pytanie: jaka jest adnotacja po wpisaniu nr seryjnego jeżeli komputer nie był aktywowany?

#19 przemas073

przemas073
  • 140 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 October 2016 - 20:35

Ja z kolei kupiłem macbooka 12 2016 zakupionego 30.04.2016. Facet normalnie go używał, przed kupnem sprawdziłem zakres serwisu i również miałem potwierdź datę zakupu. Wpisałem więc datę z paragonu i wyświetliło mi że gwarancja kończy się ok 27.04.2017. 

Po zakupie wyczyściłem kompa, czysta instalacja systemu. Po przeczytaniu tego tematu z ciekawości wszedłem na stronę appla i teraz data wygasnięcia to 27.09.2017, a system instalowałem 28.09.2016:) o co chodzi?:)

#20 sonicgt

sonicgt
  • 1321 posts

Posted 02 October 2016 - 20:59

Dostałeś w bonusie 5-miesięcy dodatkowej gwarancji. Ja bym się cieszył a nie zastanawiał nad tym :)

• przemas073 likes this

Komputer: MB 12 2016 Telefon: Z3

#21 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 October 2016 - 21:43

Czytając tą historię nasunęło mi się pytanie: jaka jest adnotacja po wpisaniu nr seryjnego jeżeli komputer nie był aktywowany?

Taka sama jaką ja miałem. "Potwiedź datę zakupu" Dlatego też kupiłem.

To pozostaje mi tylko liczyć, że nic się nie zepsuje. Ewentualnie jak dostanę ten dowód zakupu to zawsze można walczyć z rękojmą.

#22 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 03 October 2016 - 22:23

Taka sama jaką ja miałem. "Potwiedź datę zakupu" Dlatego też kupiłem.

To pozostaje mi tylko liczyć, że nic się nie zepsuje. Ewentualnie jak dostanę ten dowód zakupu to zawsze można walczyć z rękojmą.

Gdzie chcesz walczyć z rękojmią ?
Nawet jeżeli dostaniesz dowód zakupu wystawiony na osobę fizyczną (która uprawniona jest do skorzystania z rękojmii) to uprawniona jest ta osoba u tego sprzedawcy, a nie kolejny właściciel tego komputera. Jest to także mało prawdopodobny scenariusz, bo sadząc po cenie komputera - najprawdopodobniej komputer został  kupiony na firmę, odliczono VAT, amortyzację za ponad rok, etc.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users