Witam serdecznie. Kupiłem przez allegro nowego Macbooka 12" 2015. Komputer odebrałem osobiście (sprzedający nie wyglądał na oszusta), pudełko było odfoliowane natomast zarówno macbook jak i akcesoria oryginalnie zapakowane. Dokładnie sprawdziłem czy folia na samym macbooku jest fabryczna i wszystko wydawało się być okej. Kiedy wróciłem do domu zdjąłem folię na komputerze i dokładnie obejrzałem komputer. Najmniejszych śladów użycia, odcisków palców (zawsze sprawdzam po odfoliowaniu z latarką - jestem strasznie pedantyczny) między ekranem a klawiaturą kolejna folia fabryczna. Opakowywałem niejeden sprzęt apple i raczej bym zauważył, że ktoś ponownie wsadził komputer w folie. Jest to raczej niemożliwe. Tak samo akcesoria.
Problem polega na tym, że komputer po odpaleniu i szybkim 5 minutowym skonfigurowaniu pokazał 5% baterii. (Sprawdziłem po numerze seryjnym, że wyprodukowany pod koniec lipca 2015, więc okej mogła się rozładować przez taki czas.) Ale po wejściu w raport systemowy i sekcje zasilania zobaczyłem i doznałem szoku - 18 cykli. Czy to możliwe w fabrycznie nowym komputerze po pierwszym uruchomieniu? Ewentualnie czy przez taki długi okres nieużytkowania mógł się rozregulować wskaźnik cykli? Czy to się może jeszcze zmienić?
Druga sprawa to przed zakupem sprawdzałem sprzęt na stronie apple i kiedy wpisywałem numer seryjny pokazywało "potwierdź datę zakupu". Sądziłem, że to potwierdza, iż komputer nie był aktywowany. Aktualnie po pierwszym uruchomieniu dalej pokazuje się taki komunikat i dzisiejsza data nie przechodzi.
Czy zostałem wyrolowany i komputer ktoś używał, nabił 18 cykli po czym perfekcyjnie wyczyścił i zafoliował? Czy bateria mogła jednak trochę zwariować jeśli od wyprodukowania w lipcu 2015 nie była włączana.
Bo nie wiem jak się przygotować do rozmowy ze sprzedawcą. To była prywatna osoba, bardzo kulturalna i elokwentna. Sam komputer śmiga bez zarzutu, nie ma najmniejszego śladu użycia. (nawet kurzu w porcie USB i jack) Jednak nie wiem czy jeśli był aktywowany to czy będę miał gwarancje. (Nie mam dowodu zakupu) No i te 18 cykli trochę martwi… Bateria po pierwszym naładowaniu pokazuje 93% Battery Capacity.
Edited by Jojox, 02 October 2016 - 10:05.