Czy da się to zrobić przy użyciu standardowych narzędzi Tigera, czy trzeba do tego jakiś program (a jeśli tak to jaki?).
Pozdrawiam,
karakuli

Jak skopiować DVD z filmem?
Rozpoczęty przez
karakuli
, 10 lut 2006 12:34
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 lutego 2006 - 12:34
Napisano 10 lutego 2006 - 12:46
6,
jest wiele programów, ale najfajniejsze bo za darmo, według mnie, to:
Handbrake lub Mac The Ripper do przekopiowania DVD z pokananiem Macrovision i CSS na twardy dysk.
ffmpeg do kodowania w mp4, DiVX, VCD, SVCD wraz z napisami.
Jest też Fortytwo, zrzynka DVD i kodowanie do innego formatu w jednej apce.
MissingMPEG Tools - to co w ffmpeg.
MediaPipe ... już bardziej zaawansowane.
A teraz ....
Napisano 10 lutego 2006 - 12:52
Bardzo polecam Handbrake, ma duże możliwości sterowania jakością obrazu i wszystkimi parametrami.
Napisano 10 lutego 2006 - 15:12
Hwojtek coś ty taki przypominacz llegalista! Przecież wiadomo, że koledze nie chodzi o piractwo - a co za tym idzie - łamanie prawa. Ja myślę że nie trzeba takich morałek pisać, gdyż każdy z nas forumowiczów nigdy... ale to nigdy by czegoś nielegalnego nie skopiował !
Napisano 10 lutego 2006 - 15:40
Hwojtek coś ty taki przypominacz llegalista!
How about: "bo tak"?
Napisano 10 lutego 2006 - 16:01
MacAztek, spokojnie, według mnie hwojtek bardzo dobrze robi. (jeśli wiemy o tym wszyscy, to tylko przypomnienie).
Napisano 10 lutego 2006 - 18:39
Jesli chodzi wylacznie o skopiowanie (na inny nosnik, lub na dysk) to nie ma problemu bez jakiegokolwiek zewnetrznego softu. Wystarczy "Disk Utility" - opcja "New Image". Taka kopie bezpieczenstwa mozna trzymac na dysku, mozna zamontowac w systemie i uzywac jak zwyklej plyty, mozna tez wypalic w systemowym Burnem na plytce DVD. Oczywiscie mozna tez skorzystac z wymienionego w poprzednich postach oprogramowania i przekonwertowac do jakiegos formatu mniej gigabajtozernego.
Napisano 10 lutego 2006 - 20:00
Tylko, ze w ten sposob zostajesz z 6,4GB bezuzytecznych danych, bo CSS zabezpieczajacy DVD nie pozwoli nagrac filmu z powrotem na plytke.
Napisano 10 lutego 2006 - 21:26
A niby dlaczego bezuzytecznych ? jaki ma byc uzytek z filmu DVD inny niz ogladanie/sluchanie ? Poza tym sa tez plyty niezabezpieczone. Karakuli nie zapytal jak zlamac zabezpieczenia hollywoodzkich produkcji na DVD, ani jak zamienic je na DivX, Xvid, tylko jak skopiowac plyte DVD w Tigerze bez zewnetrznego softu. Na takie pytanie odpowiedzialem
A przy okazji - programik DVDRemaster tez calkiem sprawnie przekompresuje nam DVD tak by jego zawartosc zmiescila sie na przyklad na jednowastwowej jednostronnej DVD-R/DVD+R/RW (jesli nie bedzi enam przeszkadzac czasem znaczny spadek jakosci mocniej skompresowanego materialu) z mozliwoscia pominiecia zbednych elementow kontentu plyty (reklamy, czesc dodatkow, itp.), Do "unieszkodliwienia" CSS utrudniajacego wykonie kopii bezpieczenstwa przydac sie tez moga programiki DVDBackup i 0SEx.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych