Witam,
mam taki problem że mimo że wszystkie programy mam wyłączone i mam oczyszczonego maca cleanmymac cały czas mi pokazuje że mam około 500 mb wolnego ramu. po włączeniu uwalniania mam jakieś 2 gb ale tak jest tylko przez pare minut potem znowu wraca na około 500 mb. przy włączonej większej ilości programów pokazuje około 150 mb wolnego ramu. Komputer działa w miarę ok do puki nie muszę otworzyć jakiegoś programu trwa to zazwyczaj od kilku minut do kilkunastu jak już się uruchomi to po oczyszczeniu pamięci działa w miarę sprawnie. Komputer uaktualniam na bieżąco i na biurku trzymam porządek. Jest jakiś sposób aby trochę go przyśpieszyć bez rozszerzania pamięci ram do 8 gb ? Jest to dość irytujące gdy chce na szybko coś zrobic w jakiś programie typu Photoshop czy illustratora a on się otwiera 15 minut. Kolejny problem jest przy włączaniu gdyż po wyłączeniu komputera muszę go włączać i wyłączać po kilka razy żeby pojawił się ekran startowy.
chodzi tu o MacBook Pro (13-calowy, połowa 2012 r.) , procesor 2,5 GHz Intel Core i5, pamięć 4 GB 1600 MHz DDR3, Grafika Intel HD Graphics 4000 1024 MB
Z góry dzięki za pomoc !
Anton