Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

ciągle zajęta pamięć ram i problemu przy włączaniu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 antekj123

antekj123
  • 4 postów

Napisano 29 września 2016 - 11:27

Witam, 

mam taki problem że mimo że wszystkie programy mam wyłączone i mam oczyszczonego maca cleanmymac cały czas mi pokazuje że mam około 500 mb wolnego ramu. po włączeniu uwalniania mam jakieś 2 gb ale tak jest tylko przez pare minut potem znowu wraca na około 500 mb. przy włączonej większej ilości programów pokazuje około 150 mb wolnego ramu. Komputer działa w miarę ok do puki nie muszę otworzyć jakiegoś programu trwa to zazwyczaj od kilku minut do kilkunastu jak już się uruchomi to po oczyszczeniu pamięci działa w miarę sprawnie. Komputer uaktualniam na bieżąco i na biurku trzymam porządek. Jest jakiś sposób aby trochę go przyśpieszyć bez rozszerzania pamięci ram do 8 gb ? Jest to dość irytujące gdy chce na szybko coś zrobic w jakiś programie typu Photoshop czy illustratora a on się otwiera 15 minut. Kolejny problem jest przy włączaniu gdyż po wyłączeniu komputera muszę go włączać i wyłączać po kilka razy żeby pojawił się ekran startowy. 

chodzi tu o MacBook Pro (13-calowy, połowa 2012 r.) , procesor 2,5 GHz Intel Core i5, pamięć 4 GB 1600 MHz DDR3, Grafika Intel HD Graphics 4000 1024  MB

Z góry dzięki za pomoc !

Anton 

#2 MiL

MiL
  • 1 489 postów
Napisano 29 września 2016 - 11:32

Zobacz w monitorze aktywności co ci zajmuje tą pamięć.

#3 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 września 2016 - 11:32

Zapamiętaj, że wolna pamięć RAM to pamięć zmarnowana. Jeśli używasz jakiegoś dziadostwa do zwalniania pamięci RAM to jeśli system działa poprawnie to po chwili znów prawie cała pamięć mus być zajęta, bo tak działa system i jest to normalne.

Poza tym 4GB RAM to jest totalne minimum w dzisiejszych czasach, rozbudowa do 8GB w tym modelu MacBooka to ledwie 200-250 złotych, a jak Ty korzystasz z Photoshopa to raczej niezbędne.

Zacznij od wywalenia Clean My Mac. Sprawdź SMART dysku odpowiednim oprogramowaniem, bo jeśli programy uruchamiają się kilka minut to prawdopodobnie dysk już jest wykończony. Potem dorzuć RAM na 8GB.

Użytkownik macsupport edytował ten post 29 września 2016 - 11:33

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#4 antekj123

antekj123
  • 4 postów

Napisano 29 września 2016 - 11:49

Zobacz w monitorze aktywności co ci zajmuje tą pamięć.

w monitorze aktywności pokazało że najwięcej zużywa opera helper czy ten program jest potrzebny do szczęścia operze  ? 

Zapamiętaj, że wolna pamięć RAM to pamięć zmarnowana. Jeśli używasz jakiegoś dziadostwa do zwalniania pamięci RAM to jeśli system działa poprawnie to po chwili znów prawie cała pamięć mus być zajęta, bo tak działa system i jest to normalne.

Poza tym 4GB RAM to jest totalne minimum w dzisiejszych czasach, rozbudowa do 8GB w tym modelu MacBooka to ledwie 200-250 złotych, a jak Ty korzystasz z Photoshopa to raczej niezbędne.

Zacznij od wywalenia Clean My Mac. Sprawdź SMART dysku odpowiednim oprogramowaniem, bo jeśli programy uruchamiają się kilka minut to prawdopodobnie dysk już jest wykończony. Potem dorzuć RAM na 8GB.

Co znaczy dziadostwo do zwalnia pamięci ram chodzi ci o CMM ? 

Możesz polecić jakieś oprogramowanie do sprawdzenia SMART ? 

Sory ze tak dopytuje ale mojego maca używam do pracy i nie wgłębiałem się nigdy w szczegóły bo przez 3 lata działał super dopiero od 3 miesięcy mam z nim trochę problemów i myślałem że to kwestia zaśmiecenia ale go oczyściłem dośc dokładnie i wyrzuciłem wszystkie niepotrzebne pliki

Załączone pliki

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 września 2016 - 11:52

Do sprawdzenia dysku polecam program DriveDX https://binaryfruit.com/drivedx bardzo drogi ale jest wersja darmowa na kilka dni.

#6 antekj123

antekj123
  • 4 postów

Napisano 29 września 2016 - 12:19

na moje oko nie wykrył żadnych problemów z dyskiem 

Załączone pliki

#7 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 września 2016 - 12:35

Zrób tam self test nawet szybki żeby wykluczyć uszkodzenie taśmy dysku. Sam dysk oczywiście sprawny.

#8 antekj123

antekj123
  • 4 postów

Napisano 29 września 2016 - 12:48

zakończony bez errorów 

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 29 września 2016 - 15:42

1. Dziadostwa do zwalniania pamięci RAM są to jej tzw. optimizery - przykładowy: http://www.activata.co.uk/ifreemem/ . Czasowo jednak mimo wszystko pomagają  :) .

2. Co jakiś czas należy przeprowadzić dogłębną konserwację systemu - namierzyć & wywalić róźnorakie badziewia działające w tle (takie jak np. Opera Hepler), wywalić zbędne pakiety językowe, tutoriale, manuale i inny podobny syf poukrywany w zakamarkach dysku. Do tego służy soft ala disk space analyzer.

P.S. Najlepsze efekty daje sprzątanie manualne - żaden automat/program nie zrobi tego lepiej. Jedyny warunek powodzenia całej akcji - należy wiedzieć co się robi, ponieważ przypomina to pracę sapera. Niepowodzenie = stawianie systemu od zera.

Użytkownik madmax332 edytował ten post 29 września 2016 - 15:47

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych