Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lagujący aparat w iphonie 6s i 7

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 plato

plato
  • 252 postów

Napisano 27 września 2016 - 17:08

Miałem problem z lagującym aparatem w iphonie 6s, po tapnięciu w ikonę aparatu obraz albo był czarny albo zawieszony przez kilka sekund na ostatnim obrazie jaki widział obiektyw. iOS 9 i iOS10 takie same objawy. Telefon miałem oddać na gwarancję. W między czasie kupiłem iphona 7. Na 6s zrobiłem restore bez przywracania danych i problem ustał. Aparat działa idealnie tak jak powinien. Natomiast do iphone 7 wgrałem archiwum z 6s i problem z aparatem pojawił się w siódemce. Powtórzyłem operację, restore bez przywracania. Przywróciłem kontakty i notatki oraz zdjęcia i zainstalowałem ręcznie aplikacje. Problem z aparatem pojawił się znowu. Nie wiem czy moje ustawienia telefonu jakoś blokują aparat czy któraś z aplikacji. Byłem w cortlandzie i jedyne co udało nam się ustalić, że gdy "redukuj ruch" jest wyłączone aparat włącza się szybciej, ale nie niweluje to całkowicie problemu z lagowaniem (nie wiem skąd taka zależność ale sprawdziłem to na 4 iphonach i tak jest). Myślałem, że wyłączenie wysyłania zdjęć do icloud rozwiąże problem ale tak się nie stało. Aparat lubi się również zawiesić po połączeniu telefonicznym, gdy po rozmowie włączy się aparat. Porównywałem ustawienia z czystym 6s i są w zasadzie takie same co wskazywało by na jakąś aplikacje blokującą aparat. Z aparatu korzysta jednak tylko messanger, ale gdy nie miał uprawnień problem też występował. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki i pomoc. Wiem, że mogę zrobić restore i odtworzyć tylko kontakty i wgrywać po jednej aplikacji i sprawdzać ale to dla mnie wyjście ostateczne. Z góry dziękuje za pomoc.  

#2 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 28 września 2016 - 10:58

Jak problem po przywróceniu kopii powraca, to znaczy, że jest tam jakiś syf. Ustaw iPhone'a jako nowego i wszystkie ustawienia/aplikacje ustaw od nowa. Chyba, że z iClouda przywrócisz.

#3 plato

plato
  • 252 postów

Napisano 29 września 2016 - 14:33

Kolega również ma ten problem w iphonie 7, a przywracał kopie z iphona 6 plus, w którym problemów z aparatem nie było w ogóle. Zaczynam się zastanawiać czy przywrócenie zdjęć z iCloud nie robi tego całego syfu.

#4 Zibi007

Zibi007
  • 12 postów

Napisano 29 września 2016 - 23:09

Witam,

Także mam ten problem i takie same objawy na iphonie 7. Odtwarzałem go z iphona 5S gdzie problemów z aparatem nie było.

Dziś dostał takiego laga przy włączeniu aparatu że myślałem że się zawiesił - trwało to dobre 30 sekund. Już nawet próbowałem go zresetować ale albo za krótko trzymałem Power, albo nawet na to nie reagował. Dzisiaj w aptece chciałem zrobić foto recepty zanim mi ją farmaceuta zabierze (bo tam było wypisane stosowanie leków) no i przez blisko 10 sekund nie umiałem zrobić fotki bo znowu się aparat zaciął.

Z moich obserwacji z laga najszybciej idzie wyjść:

1) poruszyć aparatem żeby musiał na coś innego złapać focusa np. coś dalej/bliżej nas,

2) przejść na nagrywanie wideo i z powrotem na zdjęcia - to nawet lepiej u mnie działa.

Uruchomiłem ponownie telefon i na razie laga nie udało mi się powtórzyć.

Pozdrawiam,

Zbyszek

#5 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 września 2016 - 23:56

Na iP6s często miałem tą akcje z aparatem i głównie właśnie dlatego myślałem o konkurencji, bo często robię zdjęcia i wykorzystuje szybkie załadowanie aparatu. 

Póki co na iPhone 7 jeszcze tego nie zauważyłem i mam nadzieję, że jeszcze długo nie zobaczę. Mój aparat uruchamia się błyskawicznie. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#6 plato

plato
  • 252 postów

Napisano 30 września 2016 - 12:24

Lagi na iphonie 7 są dużo rzadsze niż na 6s. Zauważyłem, że lag najczęściej występują po rozmowie telefonicznej.

#7 Zibi007

Zibi007
  • 12 postów

Napisano 30 września 2016 - 14:47

U mnie laguje tylko na 7 - restart nie wiele pomógł. Nie miałem lagów na 5s i na 6s żony tez tego nie widziałem.

Na forum apple jest wątek na ten temat (17 stron):

https://discussions.apple.com/thread/7260874?start=0&tstart=0

Znalazłem gdzieś informację, że pomaga "odchudzenie" rolki zdjęć - może sprawdzę w weekend.

#8 Jazzowo

Jazzowo
  • 9 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 września 2016 - 15:32

Z tymi lagami aparatu, to nie problem jednostki. Lagujący aparat mam od czasu iPhone 6 a później 6S i SE. Teraz używam 6S i iOS 10.0.2 i problem nadal występuje. Myślę, że to bug w systemie. Dziwi natomiast, że do tej pory Apple nie usunęło tego problemu.

#9 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 30 września 2016 - 16:45

Telefony były już z tego powodu wymieniane.

#10 plato

plato
  • 252 postów

Napisano 30 września 2016 - 18:19

Ja swojego też 6s, który lagował cały czas, też chciałem oddać na gwarancję. Pokazywałem w ispocie jak działa aparat i zostałem poinformowany, że mam oddać. Co z tego skoro po zrobieniu restore bez przywracania kopii (również nie wgrywałem żadnych aplikacji) aparat działa jak błyskawica. Iphone 7 może pomarzyć o takiej szybkości włączania aparatu. Jak im udowodnię, że wcześniej było źle skoro teraz jest dobrze. Chyba, że z kopią i aplikacjami... Co roku mówię, że już nie kupię nowego iphona i co roku to robię, jeszcze ta wodoszczelność...

#11 Łukasz Ak

Łukasz Ak
  • 21 postów

Napisano 05 października 2016 - 11:14

U mnie w iPhone 6s wersja 64GB pomógł downgrade do iOS 9.3.5 z założeniem nowego apple ID (co by nie wracała kopia z poprzedniego iCloud). Jak na razie nie laguje

#12 Łukasz Ak

Łukasz Ak
  • 21 postów

Napisano 09 października 2016 - 12:32

iOS 10.1 NAPRAWIA TEN BŁĄD

#13 sebakur

sebakur
  • 5 postów

Napisano 21 października 2016 - 19:35

Niestety u mnie nie działa nawet po instalacji najnowszej wersji iOS. Pomoc Apple nie zna rozwiązania. Wychodzę z założenia, że to wina jakiejś aplikacji która wpływa na aparat tylko jaka to aplikacja? Wywalić wszystkie programy i zacząć od początku?

#14 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 21 października 2016 - 21:43

Niestety u mnie nie działa nawet po instalacji najnowszej wersji iOS.

Bo najnowsza (oficjalna) wersja iOS to jeszcze nie jest 10.1

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#15 jacek_25_25

jacek_25_25
  • 36 postów

Napisano 22 października 2016 - 13:38

U mnie w 7+ jest ten sam problem niestety. Miałem to samo w 6s+ i miałem nadzieję,że  w nowym modelu tego nie będzie już. Myślicie,że któraś aktualizacja to wyeliminuje?

#16 Fasolka Olka

Fasolka Olka
  • 8 postów

Napisano 22 października 2016 - 14:29

Ja mam znowu problem z wyświetlaczem, ale to w swoim 5s. Nie wiem dlaczego tak sie stało, ale od kiedy wgrałam sobie iOS 10 to szaleje mi wyświetlacz. Zastanawiam się czy to wina wyświetlacza czy czegoś innego ale problem wyglada tak: telefon jest zablokowany, uśpiony, wciskam "poczatek", ekan sie budzi, tapeta sie pokazuje ale jest mniej kolorowa, mija sekunda, pyk! i tapeta wraca do naturalnych kolorow. Kiedy zrobie tak, ze nacisne początek i zablokuje, i robię tak 2 razy pod rzad to jest ok. Tylko tak jest jak dluzej jest uspiony. Kiedy mam jakieś powiadomienie na ekranie blokady to wtedy literki sa lekko rozmazane w dol (oczywiscie jak wlacze telefon po uspieniu) i po sekundzie wszystko ok. Telefon juz mam po gwarancji wiec do iSpot nie oddam, nie chce na darmo dawac do serwisu bo raz mi rozwalili ekran i nie chceli sie przyznac do bledu. Co doradzacie? Co mogę zrobić? Pozdrawiam!

#17 Jarython

Jarython
  • 1 postów

Napisano 24 października 2016 - 18:12

Telefony były już z tego powodu wymieniane.

Jakieś potwierdzenie tych doniesień?

Bo jeżeli tak to nie pozostaje nic innego jak reklamować.

#18 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 października 2016 - 18:38

Jakieś potwierdzenie tych doniesień?
Bo jeżeli tak to nie pozostaje nic innego jak reklamować.

Jakiś czas temu wymieniałem z tego tytułu 6s. W piątek również poleciał SE-czeka na diagnozę.
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#19 jacek_25_25

jacek_25_25
  • 36 postów

Napisano 24 października 2016 - 21:53

Wgrałem dzisiaj nową wersję iOS 10.1 i póki co aparat się nie zawiesza.

#20 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 25 października 2016 - 05:08

Wgrałem dzisiaj nową wersję iOS 10.1 i póki co aparat się nie zawiesza.

W zmianach w najnowszym sofcie, można przeczytać że naprawili zawieszający się aparat. Oby.
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#21 martino220

martino220
  • 3 postów

Napisano 25 października 2016 - 14:18

Panowie 2 krotnie miałem wymieniany telefon 6s z tego samego powodu-wszystkie możliwe wymienione przypadki w tym temacie. Teraz jest identyczny problem z 7mką. Ale rozpocząłem pracę jako nowy i aplikacje wgrywałem po kolei i próbowałem. Chyba, (powtarzam chyba) chodzi tu o TurboScan, gdyż do tego momentu aparat działał, aplikacja była zainstalowana lecz jej nie używałem do dzisiaj,  kiedy odpaliłem ją pierwszy raz wtedy się zawiesił. Kasuje ją i dam znać.

#22 martino220

martino220
  • 3 postów

Napisano 25 października 2016 - 17:09

W zmianach w najnowszym sofcie, można przeczytać że naprawili zawieszający się aparat. Oby.

mi nie pomogło, usunąłem apkę Turbo Scan i na razie jest ok. dalej testuje i dam znać

#23 Waciak1973

Waciak1973
  • 1 postów

Napisano 25 października 2016 - 17:11

Aparat w moim iphone 6s się zawiesza. Zaobserwowałem, że problem pojawia się po około 24h. Wchodzę w aparat i widzę ciemność. Aparat się budzi do życia gdy przechodzę w tryb poklatkowy ale gdy wracam do normalnego trybu to znowu jest ciemno. Tylko ponowne uruchomienie telefonu przywraca normalne działanie aparatu i tak jest przez około 24h.

Oddałem telefon do naprawy i po kilku dniach otrzymałem info, że telefon jest sprawny i to musi być problem jakiejś aplikacji. Na pytanie o jaką aplikacje chodzi to zapada cisza.

Serwis iMad w Krakowie skasował mnie na 60 zł. W tej chwili odtworzyłem backup telefonu z iCloud. Puki co na razie działa ale poczekam 24h i zobaczymy. Jak się pojawi problem to wgram ios 10.1 i jeśli problem zniknie po wgraniu nowego softu to będę się domagać zwrotu kasy.

#24 Barakiell

Barakiell
  • 15 postów

Napisano 27 października 2016 - 20:15

Nie naprawili dziś mi się zawiesił na około 30s czarny ekran iPhone SE. A ludzie się śmieją z Androida i Windowsa, iOS to już nie ten system co kiedyś ...

#25 scumgrief

scumgrief
  • 11 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 października 2016 - 07:37

Problem występował u mnie częściej na poprzedniej wersji iOS, na 10.1 wygląda nieco lepiej, ale nadal otwarcie aparatu to 2-3 sekundowy lag. Przed premierą 10-tki nie pamiętam żadnych problemów z aparatem w 6s. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych