Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 6 problem z baterią oraz z uśmiercaniem kabli

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 kaalordd

kaalordd
  • 34 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 września 2016 - 09:34

Witam, 

moja znajoma posiada iPhone 6, który sprawia dużą ilość problemów co sprowadza się do systematycznych kosztów naprawy.  :(

Na samym początku na wyświetlaczu pojawiły się martwe piksele, a ekran zaczął odchodzić. Udała się więc do serwisu, w którym stwierdzili, że to wina baterii. Wyszło na to, że mieli chyba rację, bo po jej wymianie, było wszystko dobrze. Po 2 miesiącach pojawił się taki sam problem. Skorzystała ona z usług innego serwisu. Przy wymianie baterii 'PAN MAJSTER' powiedział, że bateria była w foli zabezpieczającej i dlatego zaczęła puchnąć. 

Teraz minął mniej więcej tydzień od wymiany baterii na nową i podczas ruszania iPhone'm bateria "lata" w środku. 

Ps. zapomniałem dodać, że podczas tych słabości IP zostały "uwalone" już 4 kable (jeden oryginalny, 2 z media expert, 1 belikina) 

Czy ma ktoś pojęcie jaka może być przyczyna tego wszystkiego ? Jakieś rady ? 

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 września 2016 - 11:04

Stawiam na kiepski serwis, który nie umie zdiagnozować problemu.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 roth

roth
  • 109 postów

Napisano 27 września 2016 - 11:58

Pytanie co się stało z kablami, po jakim czasie itd. DO najmocniejszych one nie należą. Mnie się udało już 3 uśmiercić - były to lepsze bądź gorsze zamiennikl

#4 kaalordd

kaalordd
  • 34 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 września 2016 - 12:14

Stawiam na kiepski serwis, który nie umie zdiagnozować problemu.

Mógłbyś polecić jakiś ? Najlepiej jakiś sprawdzony. 

Pytanie co się stało z kablami, po jakim czasie itd. DO najmocniejszych one nie należą. Mnie się udało już 3 uśmiercić - były to lepsze bądź gorsze zamiennikl

Kable padały po mniej więcej 2 tygodniach. Po prostu przestawały działać. Brałem też pod uwagę to, że może to być wada fabryczna ale chyba jest to mało prawdopodobne w przypadku tylu kabli i to w tak krótkim czasie. 

Nie chcesz mi chyba wmówić, że kable belkin'a są słabe.  :blink:

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 września 2016 - 12:19

Jeśli bateria lata w środku to na bank się zepsuje, bo urwie się jej przewód łączący ją z płytą główną. Partacze nie przyklejają baterii. Oryginalne taśmy klejące kosztują 10 złotych, a od biedy jak już serwisant jest mega dziadem to nawet na dwustronnej z marketu można przykleić i też będzie lepiej niż bez klejenia w ogóle.

Pierwsza rada zmienić serwis na jakiś normalny, który odpowiednio zajmie się telefonem, prawdopodobnie trzeba będzie zamontować nową baterię.

Odnośnie przewodów (bo to przewody, a nie kable) to trzeba kupić oryginalny i ładować oryginalną ładowarką. Warto też zajrzeć do złącza ładowania, bo być może jest zabrudzone.

Nie chcesz mi chyba wmówić, że kable belkin'a są słabe.  :blink:

Jeśli to nie był Belkin zamówiony ze strony producenta za około 100 złotych tylko belkin z allegro to zwyczajna podróba, więc się nie dziw.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 kaalordd

kaalordd
  • 34 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 września 2016 - 12:31

Jeśli bateria lata w środku to na bank się zepsuje, bo urwie się jej przewód łączący ją z płytą główną. Partacze nie przyklejają baterii. Oryginalne taśmy klejące kosztują 10 złotych, a od biedy jak już serwisant jest mega dziadem to nawet na dwustronnej z marketu można przykleić i też będzie lepiej niż bez klejenia w ogóle.

Pierwsza rada zmienić serwis na jakiś normalny, który odpowiednio zajmie się telefonem, prawdopodobnie trzeba będzie zamontować nową baterię.

Odnośnie przewodów (bo to przewody, a nie kable) to trzeba kupić oryginalny i ładować oryginalną ładowarką. Warto też zajrzeć do złącza ładowania, bo być może jest zabrudzone.

Jeśli to nie był Belkin zamówiony ze strony producenta za około 100 złotych tylko belkin z allegro to zwyczajna podróba, więc się nie dziw.

Jeżeli chodzi o baterię to oddam na gwarancję, do serwisu w którym odwalili taką lipę. Taka naprawa jest w ich obowiązku, prawda ? 

A jeśli chodzi o kabel belkin'a to kosztował w granicach 25zł, ale kupowany był w Szczecinie w firmie ZIPPORED, która ma całkiem dobrą opinie. 

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 września 2016 - 12:33

Mógłbyś polecić jakiś ? Najlepiej jakiś sprawdzony.

@macsupport dobrze CI zrobi.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#8 roth

roth
  • 109 postów

Napisano 27 września 2016 - 12:43

Wypdało by jeszcze spytać, czy przewody nie działały tez na innych telefonach? Czy sprawdzane były tylko na tym? U mnie problem był z portem ładowania, nowy kabel ładował przez kilka dni a póżniej jak się  lekko wyrobił już nie kontaktował. Dociskanie/wyginanie wtyczki skończyło się ubiciem przewodów/wtyczek

#9 kaalordd

kaalordd
  • 34 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 września 2016 - 13:50

Wypdało by jeszcze spytać, czy przewody nie działały tez na innych telefonach? Czy sprawdzane były tylko na tym? U mnie problem był z portem ładowania, nowy kabel ładował przez kilka dni a póżniej jak się  lekko wyrobił już nie kontaktował. Dociskanie/wyginanie wtyczki skończyło się ubiciem przewodów/wtyczek

Na innych telefonach też nie działały. 

Wtyczka może być sprawcą tego ambarasu ?

#10 maniakse

maniakse
  • 135 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 września 2016 - 13:54

Belkin za 25zł to chyba sam kartonik? Kup oryginalny kabel a telefon wyślij do serwisu chłopaków z macsupportu.

Iphone 4s 16gb --> Samsung Galaxy S4 --> Iphone 6s 64gb Space Gray

#11 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 27 września 2016 - 20:02

Witam, 

moja znajoma posiada iPhone 6, który sprawia dużą ilość problemów co sprowadza się do systematycznych kosztów naprawy.  :(

Na samym początku na wyświetlaczu pojawiły się martwe piksele, a ekran zaczął odchodzić. Udała się więc do serwisu, w którym stwierdzili, że to wina baterii ...

Można odnieść wrażenie, że coraz większa ilość przypadkowych serwisów próbuje "naprawiać" iPhony poprzez wymianę baterii (nawet jeżeli problemem są - tak jak w tym przypadku - martwe piksele na wyświetlaczu). Jeżeli nie jest to trudna do oceny bezmyślność "fachowców" to można przypuszczać świadome wpuszczanie klienta w maliny bo np. puchnącą baterię w niespełna dwuletnim iPhone Apple naprawiłby za darmo, a wymiana baterii na chińczyka dopiero otwiera pułapkę kolejnych kosztów.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych