Ja od kilku lat mam bzika na punkcie tematu Tough. Zanim w Polsce zagościły smartfony, testowałem takie wynalazki jak:
- Sonim X1
- Sonim X3
potem jak weszły etui tzw. hard-case, to było:
- Mophie Pro 4 (najlepsza ochrona z wbudowaną baterią do iPhone 4)
- Mophie 2100mAh (do iPhone 5S)
- Thule Atoms X3 (aktualnie)
Teraz przymierzam się, do Thule Atoms X5 z pełną ochroną portów ładowania i mini-jack.
Ogólnie temat bardzo drażliwy jeszcze w Polsce, bo większość użytkowników przyzwyczajona jest do opływowego kształtu swojego etui, odstraszająca wielkość gabarytowa serii Tough powoduje, że to też jest argument na trzymanie takiej "cegły" w swojej kieszeni po pracy. Ale to kwestia gustu raczej. Jeżeli ktoś rzeczywiście potrzebuje solidnej ochrony, to nie jest to żadna wymówka
Ja osobiście żałuję, że w erze kiedy telefony są pomniejszane traci się tą opcję ale też jak już wcześniej wspomniałem - nie mamy wyboru.
Najbardziej pasowałby nowy Mophie ale nie kontynuują już tej tradycji, do której na prawdę przyzwyczaili serią Pro 4. Teraz idą w dodatkową baterię jedynie + rozszerzanie pamięci poprzez dysk zewnętrzny flash wbudowany w obudowę.
Dużego wyboru nie ma... ale ja bym obstawiał za Thule... chociaż ciekawa anegdotka. Kiedyś testowałem z macbookiem apple obudowę pancerną (jedyną jaka wtedy była dostępna w Internecie) Thule Vectors - wszystko fajnie, testy w Internecie wskazywały, że laptop bez szwanku wychodzi z upadku z bagażnika samochodu podczas otwierania klapy tylnej (czyli przeżyje spokojnie upadek z kilku metrów) i okazało się w rzeczywistości, że tak jest ale były dwa poważne problemy obudowy: port HDMI nie był dobrze zaprojektowany i wycięty co powodowało, że nie mogłem wetknąć kabla HDMI z telewizora. To samo było z otworem na mini-jack - 3,5" po prostu wtykało się do 2/3 całej długości.
Tutaj w Thule Atmos X3 wszystko jest OK wycięte i spasowane. Ciekaw jestem jak to jest z tym X5.
Zobacz jeszcze to:
- http://allegro.pl/et...6000732084.html
albo
- http://allegro.pl/mo...2,1&bi_c=105942