Ale z drugiej strony w sklepie masz ruch, szum, gwar i ogólnie inną akustykę niż w takim zwyczajnym pomieszczeniu, więc te wrażenia słuchowe mogą się różnić .
Masz rację ale niestety, nie ma gdzie sprawdzić takich rzeczy, nawet niech to będzie sklep z towarami i hałasem...
Bo na rynku jest wiele folii i szkieł, różniących się między sobą, mają różne przeznaczenie i są wykonane w różnych technologiach, jakość też jest różna
(niekoniecznie powiązana z rozpoznawalnością marki i ceną za produkt) ale przez brak miejsc, gdzie fizycznie są dostępne takie produkty (z możliwością przetestowania)
kupujemy często przypadkowe rzeczy, w oparciu "o test na YouTubie" albo "bo ktoś takie coś ma" takie powtarzanie zakupu po kimś, nie znaczy, że dla nas, jest to najlepszy produkt, dający najwięcej.
- szkoda.
Moje doświadczenie:
Nałożyłem folię "iPad Paper-like Screen Protector for iPad 11 inch/12.9inch" na tablet, poniżej moje pierwsze wrażenia:
Obsługa palcem, staje się mniej komfortowa, folia daje opór zbliżony do tego jaki można uzyskać, przesuwając palec po kartce papieru (gramatura 70-80 g/m2)
dodatkowo pojawia się wyraźny dźwięk - szurania...
Obsługa rysikiem, to podobne wrażenia, które tym razem odbieram jako plus; faktura folii, to jaka jest w dotyku, szum sunącego rysika a przede wszystkim opór,
zbliżony do tego, którego doświadcza się w czasie pracy narzędziem rysującym (ołówek, kredka) na kartce papieru - to duża korzyść, przyjemność,
i możliwość precyzyjnego rysowania/pisania.
Jest to zbliżone do tego co znane; ołówek i papier, tym razem pojawia się w wersji udoskonalonej, z plusami, które daje cyfrowy sprzęt,
dlatego rysik i folię odbieram na ekranie tabletu jako korzyść.
I teraz trzeba zastanowienia - czy ważniejsze jest mazanie palcem czy rysikiem?
I czy akceptuje się szum (zdecydowanie większy jak bez folii) jaki wytwarza sunący palec po ekranie z folią.
Trzeba też mieć na uwadze, że ta folia jest matowa, czyli obraz sprawia wrażenie trochę mniej kolorowego
(znane złudzenie, kiedy patrzy się na taki sam ekran z warstwą matową)
I jeszcze szczegółowość obrazu jest troszkę mniejsza, widać delikatne rozmycie...
Ale korzystanie z rysika, kiedy na ekranie jest folia do zdecydowanie większy komfort - to daje zadowolenie
Tylko ten szumiący palec...