Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

pyknięcie po wybraniu numeru - iPhone 6s

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 remicco

remicco
  • 14 postów

Napisano 20 września 2016 - 17:53

Witajcie,

nabyłem w MediaMarkt nowego iPhone'a 6s 64GB. Posiadam również półtorarocznego iPhone'a 6 16GB.

Zauważyłem, że po wybraniu numeru rozmówcy z książki adresowej albo bezpośrednio z klawiatury słychać lekkie pyknięcie z głośnika w modelu 6s zanim zacznie inicjować połączenie. Oddałem go i wymieniono mi na inny egzemplarz. Jest to samo. To pyknięcie można usłyszeć wtedy, gdy telefon chwilkę poleży w bezczynności i gdy następnie spróbuję gdzieś zadzwonić (numer telefonu rozmówcy nie ma znaczenia). Co ciekawe, gdy chcę to pyknięcie wywołać na żądanie, raz po raz wybierając numer, to pyknięcia wtedy nie ma.

W żadnej sytuacji owe pyknięcie nie występuje w egzemplarzu iPhone'a 6 (bez "s").

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją w 6s i czy to normalne? Oba pracują na iOS 10.0.1.

Będę wdzięczny za feedback.

#2 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 postów

Napisano 20 września 2016 - 19:32

Gdyby takie pyknięcie pojawiło się w androidzie, to cała prasa specjalistyczna i ta mniej specjalistyczna mlaskała by z zadowoleniem, że pojawił się nowy wspaniały "ficzer" i nareszcie wiadomo od jakiego momentu naliczają impulsy, a iOS jest 100 lat w tyle za murzynami. A tak na serio czy to jest naprawdę tak uciążliwe, że uniemożliwia normalne korzystanie z aparatu?

#3 remicco

remicco
  • 14 postów

Napisano 20 września 2016 - 19:53

Jestem tylko ciekaw, czy to "pyknięcie" jest we wszystkich 6s, czyli po prostu trafiłem na takie egzemplarze, które są obdarzone tym dodatkowym "feature". Jak wspominałem, w szóstce z 2014 r. pyknięcia brak.

Jeśli to sprawa software'u, to jest to mniejsza bieda, jeśli natomiast wada sprzętowa, to niekoniecznie chciałbym taki egzemplarz zatrzymać.

literówka: zamiast "czyli" miało być "czy"

#4 Barakiell

Barakiell
  • 15 postów

Napisano 23 września 2016 - 06:48

Witajcie,

nabyłem w MediaMarkt nowego iPhone'a 6s 64GB. Posiadam również półtorarocznego iPhone'a 6 16GB.

Zauważyłem, że po wybraniu numeru rozmówcy z książki adresowej albo bezpośrednio z klawiatury słychać lekkie pyknięcie z głośnika w modelu 6s zanim zacznie inicjować połączenie. Oddałem go i wymieniono mi na inny egzemplarz. Jest to samo. To pyknięcie można usłyszeć wtedy, gdy telefon chwilkę poleży w bezczynności i gdy następnie spróbuję gdzieś zadzwonić (numer telefonu rozmówcy nie ma znaczenia). Co ciekawe, gdy chcę to pyknięcie wywołać na żądanie, raz po raz wybierając numer, to pyknięcia wtedy nie ma.

W żadnej sytuacji owe pyknięcie nie występuje w egzemplarzu iPhone'a 6 (bez "s").

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją w 6s i czy to normalne? Oba pracują na iOS 10.0.1.

Będę wdzięczny za feedback.

Mam to samo na iPhonie SE iOS 10 nie wiem czy zauważyłeś ale to samo się dzieje jak odbierasz telefon tak jakby słuchawka się włączała. Wczoraj testowałem iPhone na whatsapp-ie to samo, na słuchawkach też słuchać takie pyknięcie. Wczoraj nawet odtworzyłem telefon i nic nie pomogło. Żona ma 5s z iOS 10 i tego dźwięku brak. Zastanawiające jest to tak jak kolega pisał w pierwszym poście, że ten dźwięk tylko słychać podczas pierwszego wybierania numeru po wybudzeniu telefonu.

Gdyby takie pyknięcie pojawiło się w androidzie, to cała prasa specjalistyczna i ta mniej specjalistyczna mlaskała by z zadowoleniem, że pojawił się nowy wspaniały "ficzer" i nareszcie wiadomo od jakiego momentu naliczają impulsy, a iOS jest 100 lat w tyle za murzynami. A tak na serio czy to jest naprawdę tak uciążliwe, że uniemożliwia normalne korzystanie z aparatu?

Dodam dla niewtajemniczonych że ten dźwięk jest na tyle głośny, że naprawdę irytuje.

Pozdrawiam

#5 Barakiell

Barakiell
  • 15 postów

Napisano 23 września 2016 - 19:27

Chyba udało mi się rozwiązać problem z głośnikiem. Wejdź w ustawienia -> ogólne -> dostępność -> aparaty słuchowe -> i zaznacz tryb aparatu słuchowego. Ja włączyłem i wyłączyłem ten tryb i ten dźwięk z głośnika zniknął. Zobacz czy u Ciebie to pomoże. Pozdrawiam

#6 Barakiell

Barakiell
  • 15 postów

Napisano 24 września 2016 - 20:03

Chyba udało mi się rozwiązać problem z głośnikiem. Wejdź w ustawienia -> ogólne -> dostępność -> aparaty słuchowe -> i zaznacz tryb aparatu słuchowego. Ja włączyłem i wyłączyłem ten tryb i ten dźwięk z głośnika zniknął. Zobacz czy u Ciebie to pomoże. Pozdrawiam

Ten dźwięk znikł ponieważ gdy włącza się tryb aparatu słuchowego wyłącza się redukcja hałasu otoczenia po włączeniu ,, redukcji hałasu otoczenia" dźwięk wydobywający się ze słuchawki powrócił. Nie mogę wrócić do iOS 9 żeby sprawdzić czy to wina systemu czy samego sprzętu...

#7 Nikesz

Nikesz
  • 17 postów

Napisano 25 września 2016 - 12:49

Mam to samo w iPhone 7. 

#8 Barakiell

Barakiell
  • 15 postów

Napisano 25 września 2016 - 14:15

Czy ktoś przeglądających ten temat zauważył podobny problem u siebie na telefonie ?

#9 Barakiell

Barakiell
  • 15 postów

Napisano 25 września 2016 - 18:55

Po powrocie do iOS9 ten dźwięk nadal jest tylko o wiele cichszy i nie drażni ucha .... ten typ chyba tak ma po prostu ....

#10 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 25 września 2016 - 20:20

Przypadlosc iOS kazdy tak ma.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#11 remicco

remicco
  • 14 postów

Napisano 26 września 2016 - 20:19

Cieszę się, że u Was też to jest, bo to oznacza, że mój egzemplarz nie jest "uwalony". :) Lepiej, że jest to wada software'owa niż hardware'owa, przez co jest nadzieja, że wcześniej czy później problem zostanie wyeliminowany. Obecnie mam iPhone'a 7 i też to pyknięcie jest.

#12 SlaV0

SlaV0
  • 6 postów

Napisano 17 października 2016 - 17:42

Witajcie. To mój pierwszy post i w ogóle pierwszy iPhone w moim życiu :D
Jestem posiadaczem iPhone SE od tygodnia i póki co jestem bardzo zadowolony. Tylko że właśnie, jest te kilka "pierdółek", które mnie osobiście drażnią a wśród nich jest to nasze 'pyknięcie'. Kupiłem iPhone z wersją iOS 9 i wydaje mi się, że problem wtedy nie występował. Tylko, że szkoda, że nie idzie tego teraz porównać. Wygląda na to, że (poprawcie mnie i wybaczcie jeśli się mylę) efekt pyknięcia występuje zarówno przy próbie połączenia się jak i po każdym dźwięku systemowym przy użyciu słuchawek i jak na moje ucho to jest jakiś mini przedwzmacniacz, który się ciągle załącza i wyłącza przy dźwiękach. Też cieszy mnie fakt, że nie jestem jedyny z tym dziwnym "problemem". Oby przy następnej aktualizacji (są łatki?) systemu drażniący nas szczegół zniknie i nie pokaże się jakiś inny nowy :)

#13 mariuszrk

mariuszrk
  • 152 postów

Napisano 17 października 2016 - 22:45

Mam to samo - iPhone 7 Plus.

#14 Ramcel76

Ramcel76
  • 249 postów

Napisano 18 października 2016 - 08:32

Potwierdzam ten dźwięk - iPhone 7 256GB

Mój Sprzęt: Huawei Mate 10 Pro - Apple Watch - iPhone 6s - iPhone 7 - iPad 4 mini - MacBookPro 15”

#15 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 października 2016 - 16:25

Mam tak samo.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#16 SlaV0

SlaV0
  • 6 postów

Napisano 18 października 2016 - 19:02

Co ciekawe idąc za radą użytkownika Barakiell włączyłem opcję tryb aparatu słuchowego, wykonałem połączenie, zakończyłem, po czym  znów wyłączyłem tryb aparatu słuchowego i dźwięk pyknięcia już nie powraca. Ciekawe czy to tylko "doraźnie" czy to jest jakaś zasada dzięki której do czasu może resetu telefonu "pyknięcie" znika. Spróbujcie i dajcie znać.

#17 Barakiell

Barakiell
  • 15 postów

Napisano 19 października 2016 - 13:29

Co ciekawe idąc za radą użytkownika Barakiell włączyłem opcję tryb aparatu słuchowego, wykonałem połączenie, zakończyłem, po czym  znów wyłączyłem tryb aparatu słuchowego i dźwięk pyknięcia już nie powraca. Ciekawe czy to tylko "doraźnie" czy to jest jakaś zasada dzięki której do czasu może resetu telefonu "pyknięcie" znika. Spróbujcie i dajcie znać.

Włączając tryb aparatu słuchowego wyłącza się automatycznie redukcja hałasu otoczenia jak wyłączysz tryb aparatu to opcja redukcji hałasu się nie włącza znowu, dlatego nie słyszysz tego pyknięcia. W iOS 9 ten dźwięk nie jest słyszalny podczas normalnego używania (żeby go usłyszeć musiałbyś mieć głośnik przy uchu) w iOS 10 słychać go na tyle głośno że irytuje za każdym razem. Wróciłem do iOS 9 ale niestety musiałem zainstalować aktualizację bo Apple nękało mnie powiadomieniami kilka razy dziennie o instalacji nowej wersji systemu. Współczesne Apple to niestety nie jest ta jakość co kiedyś, starzy użytkownicy potwierdzą to. Musimy poczekać może to naprawią w iOS 11 albo 12.

#18 kartik

kartik
  • 6 postów

Napisano 22 października 2016 - 19:27

Iphone SE zakupiony 7.10.2016 r., system 10.0.2 to samo. Problem z pyknieciem doraźnie eliminuje wyłączenie funkcji " redukcja hałasu otoczenia" - nie trzeba nawet włączac tryby aparatu słuchowego. I pytanie: Co obstawiacie? Bład oprogramowania czy wada sprzętowa? Ja biorąc pod uwagę liczbę zgłoszeń i różnorodność modeli gdzie owo pyknięcie występuje, skłaniałbym się ku błędom oprogramowania. Pozdrawiam.

#19 mikoko

mikoko
  • 496 postów

Napisano 23 października 2016 - 00:58

Iphone 7 ios 10.0.3 żadnego pyknięcia nie mam. Nic nie zmieniałem w ustawieniach dostepność aparaty słuchowe czy redukcje szumów 

#20 kartik

kartik
  • 6 postów

Napisano 23 października 2016 - 12:43

Być może ios 10.0.3 rozwiązuje problem pykniecia z tym, że ta wersja ios została udostępniona tylko posiadaczom iphone 7 i 7 plus. Właściciele 6s i SE muszą czekać na ios 10.1. Ciekawe czy pomoże... Swoją drogą, może ktoś posiadający iphone 7 u którego występowało pyknięcie napisze czy aktualizacja z ios 10.0.2 na ios 10.0.3 pomogła w tym względzie...

#21 mikoko

mikoko
  • 496 postów

Napisano 23 października 2016 - 12:48

Być może ios 10.0.3 rozwiązuje problem pykniecia z tym, że ta wersja ios została udostępniona tylko posiadaczom iphone 7 i 7 plus. Właściciele 6s i SE muszą czekać na ios 10.1. Ciekawe czy pomoże... Swoją drogą, może ktoś posiadający iphone 7 u którego występowało pyknięcie napisze czy aktualizacja z ios 10.0.2 na ios 10.0.3 pomogła w tym względzie...

Faktycznie zapomniałem ze mam trochę wyższy numerek ios

#22 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 23 października 2016 - 13:37

na 7 i najnowszej becie dalej pyknięcie :)

#23 Barakiell

Barakiell
  • 15 postów

Napisano 25 października 2016 - 05:48

iOS 10.1 nadal słychać włączający się głośnik

#24 kartik

kartik
  • 6 postów

Napisano 25 października 2016 - 07:20

Potwierdzam. iphone SE ios 10.1. Ciszej ale pykniecie słychać. Pozostaje wyłaczyć redukcje hałasu otoczenia...

#25 Konrad Stuła

Konrad Stuła
  • 3 postów

Napisano 29 grudnia 2016 - 14:52

U mnie problem na iphonie 7 występuje, natomiast u narzeczonej też na 7 nie... Ciekawe, czy to wina softu, czy jednak jest jakaś wadliwa partia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych