Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 6 plus bootloop po wymianie taśmy z przednią kamerą i czujnikami.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 14 września 2016 - 19:03

Witam.

Wszystko zaczęło się od głośnika rozmów, który nagle zrobił się bardzo cichy.

Pierwsze co, to rozebrałem iphona i wymieniłem głośniczek rozmów. Cała operacja była przeprowadzana przy wyłączonym iphone za pomocą plastkiowych pęset i innych narzędzi. Taśmy odpinałem delikatnie, podwadzając je z boku. Wymiana głośnika nic nie dała.

Następnie google mi "podpowiedziały", że może to być wina zabrudzonej siateczki osłaniającej głośnik - powinna być przejrzysta. Po wymianie głośnika, znów rozkręciłem tel i wyczyściłem siateczkę - też nie pomogło.

Następne co, to info znaleźone na forum myapple.pl, że to może być wina taśmy z czujnikami i przednią kamerą. Więc kupiłem taśemkę, wymieniłem, po zamknięciu obudowy, odpaliłem iphone i pojawił się "czerwony ekran śmierci". Znów otworzyłem iphone i poprawiłem taśmy. Red screen zniknął ale iphone wpadł w bootlopa i ciągle się restartował. Po tym znów wymieniłem taśmę z czujnikami i kamerą na starą i nic się niestety nie poprawiło.

Mam teraz "zimny tel", który wpada w bootloopa. Ktoś mógłby coś mi poradzić? Jedyny błąd ewentualnie, który popełniłem, to nie odłączałem baterii od płyty głównej, ale wszystko wymieniałem na wyłączonym telefonie plastikowymi akcesoriami.

Proszę o pomoc specjalistów. pozdrawiam

#2 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 postów

Napisano 14 września 2016 - 19:11

Nie odlaczales baterii podczas grzebania w telefonie, brawo gratuluje pomyslu

#3 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 14 września 2016 - 19:14

Ale mi pomogłeś...

#4 JapkoNieJapko

JapkoNieJapko
  • 33 postów

Napisano 14 września 2016 - 19:20

Miałem podobnie w ip5. Mi pomógł twardy reset (Home + Power przez kilka sekund)

#5 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 postów

Napisano 14 września 2016 - 19:21

A co ja ci moge pomoc ? Nagrzebales z podpieta bateria to teraz serwis ci moze pomoc

#6 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 14 września 2016 - 19:33

moje grzebanie polegało na odpięciu i podpięciu taśmy plastikowymi łopatkami więc za wiele tam się nie nagrzebałem.

Miałem podobnie w ip5. Mi pomógł twardy reset (Home + Power przez kilka sekund)

W tym przypadku nie pomaga

#7 satmar

satmar
  • 788 postów
  • SkądInowrocław

Napisano 14 września 2016 - 19:37

proponuje odpiąć baterie na kilka minut , w między czasie odepnij wszystkie taśmy od czujników i lcd , obejrzyj koło gniazd czy jednak czegoś nie urwałeś przypadkiem, powoli i dokładnie wepnij  taśmy i podłącz baterie 

#8 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 września 2016 - 19:39

Prawdopodobnie jest to wina pomieszanych śrubek od blachy trzymającej taśmy w płycie głównej. Tam jest jedna dłuższa śrubka i jak się ją wkręci zamiast jednej z trzech krótkich to telefon jest zabity na amen i wyświetla kolorowe ekrany albo wisi na jabłku. Może to być też wina urwania jakiegoś elementu na płycie przy złączach ale w iPhone 6 są one zalane i trzeba by się bardzo postarać, żeby to uszkodzić.

Oczywiście próbowałeś uruchomić telefon ze starą taśmą od czujników? Bo ta nowa, którą zamontowałeś może też być powodem problemu.

Ja obstawiam zniszczoną płytę przez dłuższą śrubkę, mieliśmy już baaaardzo dużo takich przypadków, większość udało się naprawić.

A odnośnie głośnika to nie działał, bo miałeś zabrudzoną siateczkę ale jej się nie czyści tylko wymienia na nową, czyszczenie nic nie daje.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#9 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 14 września 2016 - 19:44

Prawdopodobnie jest to wina pomieszanych śrubek od blachy trzymającej taśmy w płycie głównej. Tam jest jedna dłuższa śrubka i jak się ją wkręci zamiast jednej z trzech krótkich to telefon jest zabity na amen i wyświetla kolorowe ekrany albo wisi na jabłku. Może to być też wina urwania jakiegoś elementu na płycie przy złączach ale w iPhone 6 są one zalane i trzeba by się bardzo postarać, żeby to uszkodzić.

Oczywiście próbowałeś uruchomić telefon ze starą taśmą od czujników? Bo ta nowa, którą zamontowałeś może też być powodem problemu.

Ja obstawiam zniszczoną płytę przez dłuższą śrubkę, mieliśmy już baaaardzo dużo takich przypadków, większość udało się naprawić.

A odnośnie głośnika to nie działał, bo miałeś zabrudzoną siateczkę ale jej się nie czyści tylko wymienia na nową, czyszczenie nic nie daje.

Czytałem właśnie też o zamianie tych śrubek, ale już z doświadczenia jak rozbieram iphone to śrubki układam sobie na blacie w miejscach w których one są, więc śrubek na pewno nie pozamieniałem. A o siateczce to właśnie, gdzieś twój post znalazłem, że może być zabrudzona. Sprawdzałem tel na obu taśmach i na obu jest to samo. Jaka cena ewewntualnej naprawy u ciebie w serwisie macsupport?

#10 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 września 2016 - 19:54

Czytałem właśnie też o zamianie tych śrubek, ale już z doświadczenia jak rozbieram iphone to śrubki układam sobie na blacie w miejscach w których one są, więc śrubek na pewno nie pozamieniałem. A o siateczce to właśnie, gdzieś twój post znalazłem, że może być zabrudzona. Sprawdzałem tel na obu taśmach i na obu jest to samo. Jaka cena ewewntualnej naprawy u ciebie w serwisie macsupport?

Trudno podać koszt naprawy bez sprawdzenia telefonu ale w tym przypadku to będzie raczej naprawa płyty a to kosztuje od 300 do 500 złotych w zależności od skomplikowania usterki.

Przyczyny mogą być też inne, choćby ESD czego nie da się w domu wykluczyć, a normalnych serwisach zwraca się na to uwagę.

#11 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 14 września 2016 - 20:05

Trudno podać koszt naprawy bez sprawdzenia telefonu ale w tym przypadku to będzie raczej naprawa płyty a to kosztuje od 300 do 500 złotych w zależności od skomplikowania usterki.

Przyczyny mogą być też inne, choćby ESD czego nie da się w domu wykluczyć, a normalnych serwisach zwraca się na to uwagę.

spróbuję jeszcze poprawić te taśmy, może zaskoczy. Ma jeszcze takie objawy jakby uszkodzony LCD, bo po włączeniu pojawia się ekran z jabłkiem, później się wygasza i wtedy ekran wygasza się tak jakoś w paski, później znów się odpala normalnie i znów w paski wygasza. Najbardziej mnie zaskoczył ten "red screen' po zamontowaniu tej "nowej" taśmy.

#12 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 15 września 2016 - 13:09

czy to możliwe że nieoryginalna taśma mogła uszkodzić iphone? ponieważ po zamontowaniu tej nowej taśmy pojawił się czerwony ekran śmierci i boot loop. A po podmianie na starą taśmę jest tylko boot loop bez czerwonego ekranu.

#13 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 września 2016 - 13:21

Taśma raczek nie uszkodziła telefonu, tylko jej wymiana.

#14 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 15 września 2016 - 13:32

Zaglądałem teraz, też delikatnie pod tą taśmę osłaniającą miejsce przy złączach taśm od lcd, digitizera i taśmy z czujnikami na płycie głównej i nic tam nie widać żeby coś było uszkodzone, zresztą taśma osłaniająca nawet nie była zagięta. I teraz właśnie jak jest podłączona ta nieoryginalna taśma to jest red screen a jak zmieniam na stara to tylko boot loop.

#15 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 września 2016 - 14:06

Spróbuj bez podpiniania tej taśmy. To pewnie nic nie zmieni ale trzeba spróbować.

#16 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 15 września 2016 - 16:40

Odpalałem z taśmami i bez taśm. Tak sobie pomyślałem dziś, że przecież po wymianie taśmy nie skręcałem telefonu ani blaszki dociskającej złącza, po to, żeby sprawdzić czy wszystko działa. Więc uszkodzenie zamianą śrubek nie wchodziło w grę. Pomyślałem jeszcze że może to być wina taśmy i Jailbreak-a. Telefon był wykrywany przez komputer w DFU, więc myśle, zrobie update do ios 10 z podłączoną starą taśmą. No i CUD iphone zmartwychwstał. Właśnie przywracam kopie z icloud. spróbuje jeszcze podmienić tą taśmę, może nic się nie stanie, bo ten cichy głośnik mnie wnerwia. Jeśli to nie pomoże to jeszcze wymiana siateczki ochronnej została. Jeśli to nie pomoże to czas na zmianę ;) dziekuje wszystkim, którzy starali się pomóc ;) pozdrawiam ;)

Problem z głośnikiem też udało się rozwiązać, winowajczynią był brudna siateczka, tym razem porządniej ją wyczyściłem igłą i plynem do szyb. Musi być niemal przeźroczysta a nie ledwo przepuszczająca światło. pozdrawiam

#17 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 września 2016 - 21:57

No to pozostaje się cieszyć, że tylko tak się to skończyło. To tylko potwierdza jak ważne są sprawdzone, dobrej jakości części zamienne. A o siateczce już wcześniej pisałem. 

#18 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 16 września 2016 - 20:07

Tylko gdzie kupić oryginalne części zamienne, kiedy wszędzie pełno "oryginalnych chińczyków"? Jakoś nie ufam oryginałom z rozbiórki, bo można się naciąć.

#19 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 17 września 2016 - 01:22

Nie ma oryginalnych części zamiennych poza tymi z rozbiórki. Ile można w kółko to samo pisać.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#20 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 17 września 2016 - 12:50

Wiem ze nie ma dlatego napisałem post wyżej.

#21 maniakse

maniakse
  • 135 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 września 2016 - 12:57

Czasem lepszy "chińczyk" nieodbiegający standardom produkcji od części z oficjalną "pieczątką" apple niż oryginał z rozbiórki niewiadomego pochodzenia i wcześniejszej historii użytkowania ;) Sam się kilkukrotnie przejechałem na częściach z demontażu ale cóż, mądry polak po szkodzie :P

Użytkownik maniakse edytował ten post 17 września 2016 - 12:59

Iphone 4s 16gb --> Samsung Galaxy S4 --> Iphone 6s 64gb Space Gray

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych