Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * - - 14 głosy

iPhone 7/7Plus opinie i wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2993 odpowiedzi w tym temacie

#1626 marioosh666

marioosh666
  • 229 postów

Napisano 06 października 2016 - 13:54

Leć do samsunga :) szybciej wrócisz niż myślisz :)

Nie każdy wraca.

Ja tez wzialem s7 black na miesiac przed premiera  ip7... po tym miesiacu sprzedalem s7 i powiem, ze zaluje....

To po co było sprzedawać?

Wiem o czym piszesz, bo to też mnie wkurzało podczas posiadania iP6s dlatego też kupiłem w tamtym czasie s7, który jak się później okazało miał dużo więcej mankamentów niż zacinający się aparat.

Mankamenty zniknęły po aktualizacji oprogramowania.

#1627 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 października 2016 - 14:08

Nie sadze.
W Note dalej występują.

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#1628 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 088 postów
Napisano 06 października 2016 - 14:19

Z tym czerwonym obrazkiem, to niekoniecznie musi być ściema Apple'a a specyfika zarządzania barwą. Postaram się temu przyjrzeć, jak będę miał dostęp do odpowiednich narzędzi. O co chodzi:

Jak zapewne wiecie, kolory każdego piksela są reprezentowane przez 3 liczby z przedziału 0-255, każda dla jednego koloru podstawowego. To, czego część z Was może nie wiedzieć, to to, że niektóre obrazki mają dodatkowo tag określający przestrzeń barwną. Z różnych względów, w internecie najpopularniejsza jest nieduża przestrzeń tzw. sRGB. Większość ekranów radzi sobie z wyświetlaniem barw z tej przestrzeni. Jeżeli obraz jest przygotowany dla szerszej przestrzeni np. Adobe RGB, to liczb skrajnych (np. 230-255) nie da się odwzorować poprawnie na urządzeniu nie dysponującym odpowiednio szerokim gamutem.

Wtedy wkracza zarządzanie barwą, które mówi, jak ekran powinien sobie poradzić z tym problemem. Możliwości jest kilka:

1. Barwy wykraczające poza zakres zostaną wyświetlone "na maksa". Wówczas wszystkie kolory z przedziału 230-255 będą wyglądały identycznie.

2. Przeskalowanie. Jeżeli wiemy, że nasz ekran pozwala wyświetlić max. 229 z palety Adobe RGB, przeskalujemy wszystko proporconalnie w dół tak, żeby wszystko się "zmieściło". Wówczas barwy stają się nieco wyblakłe w stosunku do oryginału.

Jest jeszcze kilka innych, ale skupmy sie na tylko tych. Możliwe, że system zarządzania barwą postępuje zgodnie z p. 1. To tłumaczy widoczność logo na iP7, który podobno ma szerszy gamut niż 6s. Dlaczego zatem widać logo na urządzeniach ze starszym iOS-em? Być może we wcześniejszych wersjach w ogóle nie było zarządzania barwą albo wykorzystywany był inny algorytm skalowania.

Brak zarządzania barwą spowoduje, że informacja o oryginalnej przestrzeni barwnej obrazka zostanie zignorowana a wartośc 0-255 będą wyświetlane w takiej przestrzei, jaką akurat dysponuje wyświetlacz.

Uff, trochę się rozpisałem. Ale to nie musi być celowe działanie Apple na szkodę użytkowników starszych urządzeń, a konsekwencja wprowadzenia do iOS-a zarządzania barwą.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 06 października 2016 - 14:37

• konio124 i MasterM lubią to

#1629 dzb

dzb
  • 43 postów

Napisano 06 października 2016 - 14:29

Dokładnie, wreszcie ktoś wyjaśnił profesjonalnie.

Apple na pewno dobrze wie co robi i działa w celu długofalowej korzyści userów. Spokojnie.

iPhone SE 16GB

#1630 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 088 postów
Napisano 06 października 2016 - 14:30

Apple na pewno dobrze wie co robi i działa w celu długofalowej korzyści userów.

No tego, to ja akurat nie powiedziałem i raczej nie podpisałbym się pod tym stwierdzeniem. Szczególnie, że algorytm przedstawiony w p. 1 jest najbardziej prymitywny z możliwych i Apple mogłoby się postarać ciut bardziej.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 06 października 2016 - 14:34

#1631 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 października 2016 - 14:39

No i stało się ukazała się mi delikatna ryska na 1cm widoczna pod światłem z tyłu obudowy, eh :)

Jednak faktycznie jakość nowego koloru Black mat nie jest najwyższa. W poprzedniku nie miałem przez prawie rok żadnej. 

Trzeba chyba pomysleć na etui, bo chciałbym za rok sprzedać w stanie nienagannym. 

Polecacie czarne etui od Apple silikonowe czy skórzane (leather case) ?

Całe szczęście nie kupiłem jet black, który już by zapewne był porysowany jak lodowisko. 

Użytkownik effe edytował ten post 06 października 2016 - 14:45

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#1632 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 06 października 2016 - 14:42

Wstawiając ten czerwony obrazek podałem przy okazji link do źródła.

W tym artykule wszystko zostało wyjaśnione: https://webkit.org/b...lor-on-the-web/

I tutaj kolejny artykuł : http://appleinsider....ier-wide-color-

Mikołaj Maciejko ma tu sporo racji, gdy sprawdzałem tę grafikę na urządzeniu z ios 8 to kolor czerwony był pozbawiony nasycenia (wyblakły)

Użytkownik konio124 edytował ten post 06 października 2016 - 14:58

iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB

#1633 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 06 października 2016 - 15:00

W tym artykule wszystko zostało wyjaśnione: https://webkit.org/b...lor-on-the-web/

I tutaj kolejny artykuł : http://appleinsider....ier-wide-color-

Mikołaj Maciejko ma tu sporo racji.

Jesteś pewien, że to o czym rozmawiamy zostało tam wyjaśnione? Bo ja nie byłbym tego taki pewien. Może coś przeoczyłem bo czytałem to chwilę ale nie widzę tam wyjaśnienia dlaczego np. iPhone 6 plus (ogólnie starsze urządzenia) z softem 8.4.1 wyświetla logo a identyczny telefon z softem 9.3.5 czy 10.0.2 nie wyświetla. Jak przeoczyłem, to sorry i prosiłbym o wklejenie fragmentu, który to wyjaśnia. Dzięki.

Mikołaj Maciejko może faktycznie ma rację, tyle, że on podał możliwe wyjaśnienia ale nie wykluczył szwindla.

Użytkownik RBB edytował ten post 06 października 2016 - 15:07

#1634 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 088 postów
Napisano 06 października 2016 - 15:21

Niby nie wyklucza ale te wyblakłe kolory na starszych sprzętach zdają się potwierdzać moje przypuszczenia. Postaram się jutro posprawdzać odpowiednim softem i na odpowiednim monitorze. Dziś nie dam rady.

#1635 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 06 października 2016 - 15:31

RBB@ W artykule nie jest napisane dlaczego na ios8 logo jest widoczne, natomiast odnoszą się do tego że w ip 7 logo jest widoczne przy bardzo nasyconym kolorze czerwonym.

Jeśli masz taką możliwość to porównaj sobie tę grafikę na iPhone z ios 8 oraz iPhone z ios 10, mimo tego że na iP z ios8 logo będzie widoczne to kolor czerwieni będzie wyblakły.

Użytkownik konio124 edytował ten post 06 października 2016 - 15:59

iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB

#1636 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 088 postów
Napisano 06 października 2016 - 15:34

pomyłka. Ten post do usunięcia, jeśli możliwe.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 06 października 2016 - 15:36

#1637 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 06 października 2016 - 16:38

Byłem dzisiaj w ispocie. Faktycznie animacje są tragiczne. Na mniejszym jest trochę lepiej. Natomiast na plusie dosyć mocno chrupie. Prędkość działania systemu taka sama na 6s. Klawisz home super ;)

#1638 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 088 postów
Napisano 06 października 2016 - 17:03

no właśnie, myślałam, że Retina w MBP ma większą paletę barw, a tu nic nie widać w tym czerwonym. Wygląda na to, że nowy iPhone ma lepszy ekran niż mój 2x droższy komputer :)

Jak chcecie zobaczyć na rMBP to logo, wejdźcie w ustawienia monitora, zakładka kolor, wyłączcie opcję "Pokaż tylko profile tego monitora" i wybierzcie sobie Adobe RGB. Ale nie polecam tego tak zostawiać, bo będziecie mieli przekłamane kolory.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 06 października 2016 - 17:10

#1639 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 października 2016 - 17:18

No i stało się ukazała się mi delikatna ryska na 1cm widoczna pod światłem z tyłu obudowy, eh :)

Jednak faktycznie jakość nowego koloru Black mat nie jest najwyższa. W poprzedniku nie miałem przez prawie rok żadnej. 

Trzeba chyba pomysleć na etui, bo chciałbym za rok sprzedać w stanie nienagannym. 

Całe szczęście nie kupiłem jet black, który już by zapewne był porysowany jak lodowisko. 

Sylikonowe od Apple mogę ci spokojnie polecić. Korzystałem z niego na 6 (białe, trochę gorsze wykonanie, szybciej się zużyło) i 6s (poprawiona wersja w kolorze Red, najlepszy Case jakiego miałem na serię 6). Na 7 też bym pewnie kupił ale nie było. Jest problem z dostępnością. W Cortland Warszawa mieli jedno jedyne (to lekko różowe). Mam czarną 7 (mat) i kupiłem sobie Spigen'a Rugged Armour. Cena 49zł. Wykonanie bardzo fajne. Kolor idealnie pasuje do telefonu. Nie pogrubia specjalnie urządzenia, a jest przy tym wytrzymałe (dużo bliżej mu do UAG i OtterBox niż do jakiegoś 0,3mm). Oczywiście podczas dwu dniowego użytkowania zdążyłem je przetestować (standard). - upadek z okolic metra na kafelki (rogiem telefonu) zero śladów zarówno na Spigenie jak i iPhone'ie. Musisz tylko pamiętać że do tego case'a nie pasuje zagięte szkło (ja mam płaskie i wszystko OK).

• effe lubi to

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#1640 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 06 października 2016 - 17:45

effe@ Posiadam etui silikonowe oraz skórzane, jak dla mnie skórzane wygląda lepiej a do tego ma świetne przyciski których nie było w wersji dla iP6 oraz 6s.

Silikonowe też jest ok, aczkolwiek zostają na nim straszne ślady od palców (kolor czarny)

efe.jpg

Użytkownik konio124 edytował ten post 06 października 2016 - 17:47

#1641 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 października 2016 - 17:57

Problem ze skórzanymi jest taki, że prawie nigdzie w Szczecinie ich nie ma. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#1642 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 088 postów
Napisano 06 października 2016 - 18:03

To chyba nie problem, skoro są od ręki w na stronie Apple. Ja zamówiłem w poniedziałek i od wczoraj futerał jest w drodze.

#1643 minol

minol
  • 48 postów
  • SkądPodańsko, PL

Napisano 06 października 2016 - 18:24

IMG_0451.jpg

Słuchajcie, tak się składa, że mam jeszcze 3GS z softem 4.2.1. Także nowa, szersza paleta barw w iPhone 7 to totalna ściema. Zdjęcie wstawiam dla niedowiarkow. 

Użytkownik minol edytował ten post 06 października 2016 - 18:25

#1644 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 06 października 2016 - 18:28

No i tutaj doskonale widać jaka wyblaknięta jest ta czerwień, wygląda jak kolor pomarańczowy.

#1645 Bigkaban

Bigkaban
  • 400 postów
  • SkądSwiebodzin, PL

Napisano 06 października 2016 - 18:29

Nie każdy wraca.

To po co było sprzedawać?

Mankamenty zniknęły po aktualizacji oprogramowania.

Bo taki byl plan.

#1646 minol

minol
  • 48 postów
  • SkądPodańsko, PL

Napisano 06 października 2016 - 18:31

No i tutaj doskonale widać jaka wyblaknięta jest ta czerwień, wygląda jak kolor pomarańczowy.

Czerwień czerwienią kolego. Ten telefon ma już ponad 7 lat. Ponadto jak zapewne zauważyłeś nie jest to screenshot, a zdjęcie wykonane iPhone 6 - to też zmienia nieco odcień. Niemniej jednak logo widać? Widać. 

#1647 hydzior

hydzior
  • 47 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 października 2016 - 18:50

Na matrycach TN (taka była w 3gs) to się nie dziwie, że widać :). Wyświetlają maksymalnie coś ponad 200k kolorów tylko. Do reprodukcji srgb im daleko :P.

#1648 meduza88

meduza88
  • 304 postów
Napisano 06 października 2016 - 19:01

Dla mnie ten temat ze zdjeciem jest bez sensu. Roznic pomiedzy ekranami 6s i 7 nie widac a Ci, ktorzy tak twierdza zaslepoeni sa podnieceniem. Roznica bedzie kiedy wprowadza zupelnie nowe ekrany np. AMOLED.
  • mariuszrk lubi to

#1649 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 06 października 2016 - 19:50

W iP6 miałem skórzane śmiało wytrzymał 2 lata, teraz mam silikonowy wyglada sympatycznie, ale jedyne co mi przeszkadza to że jest tępy i trudniej wkłada i wyciąga się z kieszeni w porównaniu do skórzanego.
Etui ze strony Apple miało przyjść w półtora tygodnia przyszło w tydzień.

Użytkownik kusiek edytował ten post 06 października 2016 - 19:53

#1650 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 06 października 2016 - 20:38

Kupilem sobie do swojego matowego Spigen z czarną ramką gumową i plastikowym tyłem gdzie widać ladnie kolor iphone'a. Polecam :)

Kilka razy miałem oryginalne etui i skórzane i sylikonowe, one nie są "fajne" i nie chronią w pełni telefonu ( z dołu )...

Odnośnie samego iPhone'a 7 jestem pod ogromnym wrażeniem głośników. Muzyczka brzmi ładnie.

Użytkownik aquatarion edytował ten post 06 października 2016 - 20:41

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych