Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wirus , mackeeper, jakieś okno "Gorące oferty"

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 lamas

lamas
  • 4 posts

Posted 04 September 2016 - 22:34

Witam wszystkich :)
Latając po stronach www wyskoczyła mi aktualizacja flash playera z adobe a ja głupi się na nią zgodziłem, jak się okazało była to chyba strona "podszyta" (bo nic innego w tym dniu nie instalowałem) i zaczęły się cuda. Co chwilę strony internetowe ostrzegają o wirusach i przenoszą na stronę mackeeper, że mam zainstalować aby usunąć wirusy. Nie instalowałem go nie wiem jak się pozbyć tego dziadostwa i w dodatku cały czas wyskakują mi jakieś gorące oferty, reklamy. Sposoby z wujka google nic nie dają, odstawiam jakieś cuda na kiju i nic chyba wyczyszczę dysk i zainstaluję system na nowo jeśli nie pomożecie ;) (osx el'capitan Mac mini Late 2012 i7)
dziękuję z góry za każdą radę i pozdrawiam

#2 Delano90

Delano90
  • 434 posts
  • SkądW-wa

Posted 04 September 2016 - 22:44

ja bym proponował zainstalować na potrzeby skanu i wywalenia co trzeba kaspersky'ego triala i potem go wywalić ;). Może da sobie z tym radę :).

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#3 lamas

lamas
  • 4 posts

Posted 04 September 2016 - 22:47

sprawdzę i taką możliwość ;)

#4 krzywy1

krzywy1
  • 4 posts

Posted 04 September 2016 - 22:47

ja bym proponował zainstalować na potrzeby skanu i wywalenia co trzeba kaspersky'ego triala i potem go wywalić ;). Może da sobie z tym radę :).

malwarebytes i będzie po sprawie - sprawdzone :)

• seb235-8731863dbe likes this

#5 ctarx

ctarx
  • 40 posts

Posted 04 September 2016 - 22:48

Sprawdź czy nie masz zainstalowanych dziwnych rozszerzeń w Safari. Jeżeli tak to je usuń.

Zainstaluj Malwarebytes i przeskanuj system https://pl.malwareby...nload/thankyou/

"I have dined with kings, I've been offered wings. And I've never been too impressed."

#6 lamas

lamas
  • 4 posts

Posted 04 September 2016 - 22:54

już nawet powywalałem przeglądarki wyczyściłem safari nie ma w niej nic wszystko wyleciało i nadal dziadostwo wyskakuje

a czemu podsyłacie mi programy pod winde jak mam je odpalić na macku :)

#7 Delano90

Delano90
  • 434 posts
  • SkądW-wa

Posted 04 September 2016 - 22:56

kaspersky jest także w wersji na maka :Dhttp://www.kaspersky...ews&newsid=2110

Malwarebytes podobnie: https://pl.malwareby...ntimalware/mac/

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#8 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 04 September 2016 - 22:56

już nawet powywalałem przeglądarki wyczyściłem safari nie ma w niej nic wszystko wyleciało i nadal dziadostwo wyskakuje

a czemu podsyłacie mi programy pod winde jak mam je odpalić na macku :)

Nie wiem co ci tam podsyłali, tu jest wersja makowa. 

https://www.malwareb...ntimalware/mac/

To się uruchamia i sprawdza dysk jednorazowo.

Żadnych antywirusów, co działaja w tle (typu windowsowego) lepiej nie instaluj,

bo przynoszą więcej szkody niż pożytku.

Jak to nie pomoże to najprostszą metodą może się okazać po prostu czysta instalacja systemu, bo walka z tym gównem, wbrew pozorom, wymaga sporego obcykania.

Poza tym częsta przypadłością jest zainfekowanie routera.

Sprawdzałeś na sieci poza domem, też jest to samo?

Edited by ciotka_paszczaka, 04 September 2016 - 23:01.

• seb235-8731863dbe likes this

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#9 lamas

lamas
  • 4 posts

Posted 04 September 2016 - 23:04

thx już namierzyłem instaluje zobaczymy czy pomoże

Dzięki pomógł Malwarebytes szkoda że na hasło mackeeper wujek google podpowiada jakiś skrypty terminale i inne nic nie dające cuda zamiast zaproponować Malwarebytes :) męczyłem się 3h a tu sprawa rozwiązana w 5 minut :) jeszcze raz dzięki :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users