Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Jak działa TimeMachine?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 northwest

northwest
  • 457 postów

Napisano 04 września 2016 - 13:43

Witam serdecznie,

Jak właściwie działa TimeMachine?  :)

Mam dysk WD MyCloud i na nim ustawioną kopię TimeMachine.

Jakie dane są tam przenoszone?

Czy są tam zdjęcia (z aplikacji Zdjęcia), dane z iCloud Drive, pulpitu, dokumentów itp?

Do 1 dysku mam podpięte 2 laptopy. 

W momencie gdyby np. któryś z nich padł - to czy te dane w TimeMachine będą się odczytywały w tym 2 laptopie?

Znalazłem informację że to są kopie robione co jakiś czas, przydatne np. przy reinstalacji systemu. Rozumiem iż jak zrobię czysty format, to da się z tego TimeMachine odzyskać wszystkie dane automatycznie?

Bardzo proszę o odpowiedź :-)

#2 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 04 września 2016 - 14:21

Jak nic nie kombinowałeś w ustawieniach (czyli nie wykluczyłeś jakichś folderów) to masz tam pełną kopie dysku.

Do tego masz tam też poprzednie stare wersje plików - Time machine będzie zapisywać tyle wersji ile starczy mu miejsca, po czym najstarsze pliki zacznie usuwać, ale zawsze będziesz miał aktualną kopię całego dysku.

Normalnie możesz sobie kopie TimeMachine przeglądac jak każdy inny dysk (korzystając albo z programu Time Machine spod Aplikacji, albo zwyczajnie używając Findera i przeglądając zawartość dysku. Można to robić z każdego komputera, do którego podłączysz dysk zTime Machine.

Tak, w wypadku awarii, restartujesz komputer z partycji odzyskiwania, albo z pendriva z systemem i tam będziesz mógł wskazać dysk Time Machine z którego kompletnie przywrócisz zawartość dysku twardego.

Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 04 września 2016 - 14:26

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#3 northwest

northwest
  • 457 postów

Napisano 04 września 2016 - 21:09

kurczę, jak otwieram dysk to mam taką ikonkę "obrazu dysku":

timemaschine.png

Jak się przegląda te obrazy?:)

#4 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 04 września 2016 - 21:53

Na tego typu dyskach sieciowych nigdy nie robiłem kopii.

Pisałem o zwykłych dyskach zewnętrznych.

Pewnie ktoś inny będzie wiedział.

#5 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 06 września 2016 - 07:20

Wszystko się zgadza, masz kopię dwóch komputerów. Te pliki do obrazy dysku, coś jak iso, tylko inny format, chyba sparseimage jeśli dobrze pamiętam. Jak je klikniesz 2x to zostaną zamontowane podobnie jak podpięty pendrive. Ale jednak polecałbym przeglądać to z timemachine a nie otwierając te obrazy, bo możesz coś namieszać i potem nie odtworzysz. Jak chcesz przeglądać starsze pliki to otwierasz findera w miejscu które chcesz sprawdzić na swoim komputerze, np. Dokumenty i w statusbar obok zegarka masz time machine, tam wybierasz uruchom time machine, czy jakoś podobnie (nie jestem teraz przy macu, więc nie jestem pewny)

#6 SzymonN

SzymonN
  • 12 postów

Napisano 06 września 2016 - 18:34

Mam pytanie odnośnie Time Machine. Po instalacji nowego El Capitan z Time machine przywracamy swoje programy i ustawienia, swoje konto. Czy programy przywracamy, migrujemy wszystkie hurtem, czy możemy przywracać programy wybiórczo?

#7 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 06 września 2016 - 18:50

Mam pytanie odnośnie Time Machine. Po instalacji nowego El Capitan z Time machine przywracamy swoje programy i ustawienia, swoje konto. Czy programy przywracamy, migrujemy wszystkie hurtem, czy możemy przywracać programy wybiórczo?

Patrząc na screena ze strony Appla to chyba sobie nie powybierasz pojedynczych programów:

elcapitan-migration-select-items.jpg

#8 krissolek

krissolek
  • 431 postów
  • SkądLubań/Wrocław

Napisano 06 września 2016 - 21:48

Ja z kolei mam pytanie odnośnie użyteczności takiego dysku. 
Czy po skonfigurowaniu dysku jako TimeMachine mogę korzystać z niego jako normalnego dysku zew czy jest on już niestety przeznaczony wyłącznie na backup ?

 iPhone X  iPad Pro 12,9  Pencil  Macbook Pro 13" Retina  Watch Steel

#9 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 06 września 2016 - 22:06

Ja z kolei mam pytanie odnośnie użyteczności takiego dysku. 
Czy po skonfigurowaniu dysku jako TimeMachine mogę korzystać z niego jako normalnego dysku zew czy jest on już niestety przeznaczony wyłącznie na backup ?

Spokojnie możesz używać tego dysku do przetrzymywania różnych innych rzeczy. Backup jest tworzony w katalogu "Backup.backupdb" i w nim nie należy nic umieszczać, bo jest to dokładna kopia struktury dysku. Ale spokojnie możesz sobie stworzyć inne katalogi i używać jako dysku na dane. Ja na dysku Time Machine od dawna mam osobny folder z muzyką i wszystko działa ok.

Ale oczywiście najwygodniej podzielić sobie dysk na np. dwie partycje i jedną przeznaczyć tylko na Time Machine.

Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 06 września 2016 - 22:10

• krissolek lubi to

#10 krissolek

krissolek
  • 431 postów
  • SkądLubań/Wrocław

Napisano 06 września 2016 - 22:15

Faktycznie nie pomyślałem o stworzeniu partycji. Najprostsze, a najlepsze. Dzięki !  :lol:

 iPhone X  iPad Pro 12,9  Pencil  Macbook Pro 13" Retina  Watch Steel

#11 roback

roback
  • 109 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 maja 2018 - 08:22

Ja mam inne pytanie, a mianowicie co mam wpisać przy próbie wyboru dysku Time Machine? Pojawia mi się okienko jak poniżej. Nie wiem co mam wpisać i czy w ogóle coś wpisywać i logować się jako gość? Okienko to pojawia się tez w innych sytuacjach. Jakie dane użytkownika trzeba tam wpisać i które hasło?

Załączone pliki

Użytkownik roback edytował ten post 09 maja 2018 - 08:33

#12 tomtom_su

tomtom_su
  • 381 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 09 maja 2018 - 11:34

Ja mam inne pytanie, a mianowicie co mam wpisać przy próbie wyboru dysku Time Machine? Pojawia mi się okienko jak poniżej. Nie wiem co mam wpisać i czy w ogóle coś wpisywać i logować się jako gość? Okienko to pojawia się tez w innych sytuacjach. Jakie dane użytkownika trzeba tam wpisać i które hasło?

Jak uruchamiałeś serwer/dysk sieciowy ustaliłeś nazwę i hasło dla administratora i te dane musisz wpisać.

#13 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 maja 2018 - 18:10

Albo użytkownika z dostępem do udziału na którym jest robiony time machine.

#14 Nowa_

Nowa_
  • 6 postów

Napisano 17 stycznia 2019 - 21:40

Podepnę się pod ten wątek z pytaniem - czy można zrobić backup Time Machine używając karty SD? Mój Macbook Pro ma dysk o pojemności 128GB dlatego taka też kartę kupiłam. Pytałam o to na czacie Appla i najpierw mi powiedziano, że karta SD się nie nadaje a potem że 128GB to za mało i nie ważne że mój dysk ma taka sama pojemność. Naprawdę nie można użyć karty SD? 

#15 MiL

MiL
  • 1 486 postów
Napisano 18 stycznia 2019 - 19:50

To spróbuj i nam powiedz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych