hej, gdy odłączyłem wczoraj iPhona 6s od ładowania sieciowego, zauważyłem korozję na końcówce lightning. Serwis dał mi nowy kabel ale sprawdził też ładowarkę sieciową i stwierdził, że jest ok. Pytanie, czy z ładowarka faktycznie może być ok i można ją używać spokojnie z nowym kablem czy lepiej zaopatrzyć się w nową ładowarkę? Chodzi mi po głowie teoria, że to ładowarka mogła uszkodzić przewód.. Dzięki

Ładowarka - kabel lightning. Zwarcie? Korozja?
Napisano 02 września 2016 - 08:31
Napisano 02 września 2016 - 09:01
Korozja to nie choroba weneryczna - nie przenosi się.
Swoją drogą pierwszy raz widzę żeby komuś skorodowała końcówka lightning.
Użytkownik krissolek edytował ten post 02 września 2016 - 09:01
iPhone X iPad Pro 12,9 Pencil Macbook Pro 13" Retina Watch Steel
Napisano 02 września 2016 - 09:05
Korozja to nie choroba weneryczna - nie przenosi się.
Swoją drogą pierwszy raz widzę żeby komuś skorodowała końcówka lightning.
Wpisz w google, cała masa takich przypadków.
Na apple discussions problemów bez liku
Napisano 02 września 2016 - 09:10
Fakt, sprawdziłem - są. Nie zmienia to faktu jednak, że jeżeli nie zalałeś ładowarki wodą wraz z kablem, to jest sprawna.
iPhone X iPad Pro 12,9 Pencil Macbook Pro 13" Retina Watch Steel
Napisano 03 września 2016 - 09:32
U mnie "skorodowany" jest jeden pin po jednej stronie kabla (używany tylko z iPhone 6), w kablu mojego ojca od iP5 zrobiło się podobnie.
Napisano 03 września 2016 - 19:48
Co wy robicie z tymi kablami? nigdy nie miałem takiej opcji
. Po jakim czasie to się dzieje? Żaden kabel u mnie nie przeżył połowy roku ale to ze względu na moje niedbalstwo ale takie coś jeszcze mi się nie zdarzyło
.
MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2
Napisano 03 września 2016 - 20:36
U mnie "skorodowany" jest jeden pin po jednej stronie kabla (używany tylko z iPhone 6), w kablu mojego ojca od iP5 zrobiło się podobnie.
To nie jest korozja tylko ślady przegrzania (czasem potocznie zwane "upaleniem").
Najczęstsza przyczyna: zły kontakt na styku ładującym, ale na forach opisywane są też czasem "lewe" ładowarki jako winowajczynie (psujące przy okazji U2).
Użytkownik bee3 edytował ten post 03 września 2016 - 20:36
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 04 września 2016 - 10:37
Właśnie problem w tym, że używam tylko oryginalnych ładowarek (mam od 4S, 6 i od iPada). Kabel ma już prawie 2 lata, ale ten czarny pin pojawił się jakiś rok temu.
Napisano 04 września 2016 - 12:34
Nie ma się co denerwować, ten typ tak ma. Sam wymieniałem jakiś czas temu kabel, z tego samego powodu. Dlaczego tak się dzieje, na to pytanie nie znam odpowiedzi. Możliwe, że to średnie wykonanie wtyczki powoduje takie konsekwencje. Problem istnieje od pierwszych kabli tej generacji, ale zamiast naprawić, dalej robią to samo. Dla mnie przyznanie się do błędu, to fakt wymiany bez słowa "ale" za każdym razem.
Napisano 04 września 2016 - 18:39
Nie ma się co denerwować, ten typ tak ma. Sam wymieniałem jakiś czas temu kabel, z tego samego powodu. Dlaczego tak się dzieje, na to pytanie nie znam odpowiedzi. Możliwe, że to średnie wykonanie wtyczki powoduje takie konsekwencje. Problem istnieje od pierwszych kabli tej generacji, ale zamiast naprawić, dalej robią to samo. Dla mnie przyznanie się do błędu, to fakt wymiany bez słowa "ale" za każdym razem.
A gdzie wymieniałeś kabel?
Napisano 04 września 2016 - 18:50
A gdzie wymieniałeś kabel?
Jeden cortland a drugi przez apple online store (tam kupiłem iphona).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych