Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki OS X na iMac 2007 r.

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 b20308a490

b20308a490
  • 239 posts

Posted 01 September 2016 - 11:35

Witajcie, na iMac 2007 r. mam zainstalowanego Maverics (była instalacja "od zera") i bardzo wolno mi chodzi. Jaki najlepszy byłby system OS X dla komputera tak wiekowego, by go trochę rozruszać? Mam płyty: Tiger, Leopard i Snow Leopard. Liona oraz Mountain Liona mam pobrane z czasów, gdy robiłem upgrade systemu z App Store. 

 iMac 21", MacBook Air 11"  iPhone 8, iPad 2018

#2 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 01 September 2016 - 20:25

Wszystkie systemy Apple, od 10.7 wymagają co najmniej 8GB ram i SSD. 

• Gregory likes this

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#3 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 01 September 2016 - 21:00

Wszystkie systemy Apple, od 10.7 wymagają co najmniej 8GB ram i SSD. 

Cenię bardzo Twoje wpisy, ale lekko przesadzasz. Late 2009 21 i półcalak, bez modyfikacji dyskowych, czyli starożytne wedle wielu 7200 rpm, Mavericks (który, zdaje się, i Tobie do gustu przypadł) chodzi tylko o tchnienie wolniej niż mój ulubiony, ale niestety już za stary do wielu zastosowań, Snow Leo.

10.7 to, osobistym zdaniem, tak jak i 10.10, porażka programistów (porażka designerów to wszystkie od 10.10 – viva Jony!), którzy pracują pod presją „deadline”, a potem muszą naprawiać w kolejnych wersjach, najczęściej mianowanych nowym numerem po kropce, całe jeszcze szczęście, że nie „dużym".

On top: Mavericks powinien się sprawdzać. Chyba że rzeczywiście masz te 4GB RAM i dysk wolniejszy niż mój albo przeszkadza Ci coś z inwazyjnego software’u.

Edited by cronopioverde, 01 September 2016 - 21:07.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#4 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 01 September 2016 - 21:21

Najlepiej Snow Leopard – ale pod nim żadne nowe programy nie pójdą, nawet PYM Player ;)

Ja bym przede wszystkim wymienił dysk na SSD. W tym modelu jest to o tyle przyjemne, że ma on zewnętrzny czujnik temperatury, przyklejany do dysku, więc po wymianie nie ma problemów z pracą wentylatora, w przeciwieństwie do późniejszych modeli (bodajże od 2009 w górę). Dysk jest główną przyczyną wolnej pracy systemu, bo wygląda na to, że dział software’owy w Apple od dłuższego czasu ignoruje istnienie dysków talerzowych – co trafnie, acz nie bez lekkiej przesady ujął Iro powyżej i z lekkim bólem serca muszę po raz pierwszy zalajkować jego wpis.

Mając dysk SSD i 4 GB RAM-u można na tym sprzęcie spokojnie zainstalować El Capitana (10.11) i będzie działać bardzo dobrze.

• cronopioverde likes this

PYM Player 8.2.1 — działa od Cataliny po Sonomę

Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko  i symbol bitcoina ₿

VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.

> [ pym.uce.pl ]

#5 b20308a490

b20308a490
  • 239 posts

Posted 03 September 2016 - 09:08

Generalnie ten Maverics mi się podoba, ale mam straszny problem z Finderem. Finder wiesza się po wykonaniu 1-2 czynności i trzeba go "ubijać" przez Monitor aktywności. Przywileje oczywiście naprawiane, plik "com.apple.finder.plist" wielokrotnie kasowany i nadal jest ten sam problem. Nie da się wygodnie pracować w związku z tym na Mavericks. Aha, mój iMac to 2008 r. (pomyliło mi się, że gdzieś tam w archiwum leży MacBook 2007 white). Pamięci mam 4GB bo więcej się nie da. Wymiana dysku na SSD... Pomyślę o tym. 

 iMac 21", MacBook Air 11"  iPhone 8, iPad 2018

#6 voytach

voytach
  • 226 posts

Posted 11 October 2016 - 18:20

Mam pytanie- czy majac 4GB RAM (early 2009, 2,66GHz 20") warto dolozyc te 4GB RAM (zmiana na 2x4GB) czy w przypadku standardowego dysku nic to nie zmieni?
I przy okazji-pozostawic na tym sprzecie 10.10.1 czy warto zaktualizowac do 10.11?

Edited by voytach, 11 October 2016 - 18:25.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users