Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z zestawem głośnomówiącym?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ble89

ble89
  • 6 postów

Napisano 29 sierpnia 2016 - 17:31

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post dlatego chciałem się przywitać jednocześnie prosząc o pomoc w rozwiązaniu problemu(?). 

Słowem wstępu:

kupiłem wczoraj swojego pierwszego Iphone'a model 6s :)

Na razie ciężko się przyzwyczaić, ale to nie temat o tym ;)

Do tej pory korzystając z wbudowanego w radio zestawu głośnomówiącego nie miałem żadnych problemów, wszyscy słyszeli mnie doskonale bez zacięć szumów itd. 

Dziś po sparkowaniu telefonu z radiem w samochodzie - pierwsze testy. Niestety nie wypadły one dobrze. Mój głos jest stłumiony i cichy, żeby dobrze było mnie słyszeć muszę mówić z podniesionym głosem, lub też mój głos "zanika" nie ukrywam że nie jest to dla mnie komfortowa sytuacja... 

Dodatkowo mój rozmówca słyszy szum, coś co brzmi jak bym jechał z otwartą szybą. 

Podsumowując: rozmowa w samochodzie jest niekomfortowa, co mnie bardzo martwi. 

Tak jak wspomniałem wyżej, na poprzednim telefonie nie było problemów.

Teraz zasadnicze pytanie: Jak rozwiązać ten problem, o ile w ogóle ta się go rozwiązać?

Pozdrawiam Grzegorz. 

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 29 sierpnia 2016 - 17:36

A jesteś pewien, że rozmawiasz, przez zestaw samochodu a nie przez mikrofony iPhone?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 ble89

ble89
  • 6 postów

Napisano 29 sierpnia 2016 - 17:41

Na wyświetlaczu jest informacja że rozmowa "idzie" przez radio w samochodzie. Nie wiem czy to wystarczy czy trzeba coś ustawiać ?

Drugie pytanie: czy jest możliwość czytania smsów podczas jazdy samochodem? Mój poprzedni telefon ( mimo opinii że system bardzo upośledzony) czytał...

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 30 sierpnia 2016 - 08:41

Co rozumiesz przez czytanie SMSów? Na ekranie samochodu? Co do jakości to pytanie w jakim trybie samochód się łączy z telefoniem, bo jeżeli nie dogadał się z profilami połączenia, to może być tak byle jak. Poszukaj, czy nie masz jakichś aktualizacji do radia w samochodzie. Dobrze by było sprawdzić iPhone z innym samochodem i innego iPhone z Twoim, żeby wykluczyć problem po stronie telefonu, chociaż raczej stawiam na niekompatybilność ze sobą obu sprzętów.

#5 ble89

ble89
  • 6 postów

Napisano 30 sierpnia 2016 - 10:28

Czytanie sms: dostaje sms, przez telefon z radia komunikat: dostałeś wiadomośc od tego i tego. Powiedz czytaj lub anuluj, mówię czytaj i czyta przez radio ;)

Była to mega wygodna opcja bo nie musiałem odrywać wzroku od drogi... Czy może jest jakaś aplikacja która by pełniła podobną funkcję?

Oprogramowanie całego auta wraz z pakietem multimedialnym jest z bieżącego roku, ostatnio przy przeglądzie aktualizowali...

Jeszcze pytanie odnośnie kompatybilności, skoro łąduje mi całą książkę, wykaz połączeń (odebrane, nieodebrane, wykonane) wyświetla model telefonu to myślałem że wszystko ok ?

Ale sprawdzę jutro na którymś z firmowych aut czy będzie działać i w jaki sposób.

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 30 sierpnia 2016 - 12:43

Jeżeli jest w miarę nowe, to nie powinno być problemu. Ale sprawdź jak możesz na innym aucie i innym iPhone u siebie, żeby wykluczyć wszystko.

Co do czytania, to nie ma, chyba, że włączysz opcje dla niewidomych, wtedy Ci wszystko czyta ;)

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 071 postów
Napisano 30 sierpnia 2016 - 12:55

Coś jest na rzeczy z tą współpracą iP z BT w samochodzie. Moja żona używa iP6 i też się ostatnio skarżyła, że głos jest jakiś zanikający. Na moim Samsungu wszystko działa poprawnie. Nie miałem jeszcze czasu sie tym bliżej zająć, ale pewnie będę musiał.

Ble89,

jakiej marki to samochód? Mój przypadek dotyczy Toyoty.

#8 iSEe

iSEe
  • 249 postów
Napisano 30 sierpnia 2016 - 13:17

SMS jest odczytywany jeśli jest zainstalowany w samochodzie w opcjach mowy język polski. Ja nie mam i auto czyta polskie "po angielsku" - trudno zrozumieć ;) Nie pamiętam już ale to wszystko ustawiasz w opcjach telefonu w samochodzie. Jest tez opcja wyświetlenia na ekranie. Problem był z połączeniami BT (chodzi o jakość dźwięku) na iOS 9.3.1, na 9.3.2 i późniejszych wszystko poprawili i działa jak należy. Jakie masz teraz oprogramowanie ?

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#9 ble89

ble89
  • 6 postów

Napisano 30 sierpnia 2016 - 20:53

OleYek - niestety nie mam dostępu do innego iphona, ale w innym aucie sprawdzę jutro jak kierowcy wrócą z trasy.

Mikołaj Maciejko - Insignia 2011

ISEe - moje radio (DVD800) nie ma opcji takiego czytania, wcześniejsza lumia czytała sama z siebie. Oprogramowanie chyba najnowsze, tzn przy pierwszym uruchomieniu się aktualizował. 

Aha i moje radio w tym roczniku już jest z nowszym oprogramowaniem, wcześniejsze miały problem z komunikacją z Iphonami. 

#10 ble89

ble89
  • 6 postów

Napisano 02 września 2016 - 09:33

ok. 

Iphone sprawdzony na innych autach i efekt ten sam. 

Inne telefony działają bardzo dobrze. 

Iphone 5 sprawdzony i efekt taki sam...

Więc dopłaciłem do lepszego radia z zestawem głośnomówiącym, kupiłem iphona po to żeby trzymać go przy uchu :)

#11 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 071 postów
Napisano 02 września 2016 - 09:58

Szukałeś na forach tematycznych związanych z tym samochodem? iPhone to dość popularny telefon jednak, nie byłbyś jedyny, który się boryka z takim problemem.

#12 ble89

ble89
  • 6 postów

Napisano 13 września 2016 - 07:55

tak szukałem, niektórzy tak mają i po prostu z tym żyją :)

problem rozwiązany - iPhone sprzedany;)

dziękuję wszystkim za pomoc. Pewnie kiedyś wrócę do marki i forum bo żaden producent nie zaoferuje mi takiej jakości jak Apple :)

Pozdrawiam. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych