Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Brak ikony dysku!

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 cubalibre

cubalibre
  • 31 posts
  • SkądDirty South

Posted 30 December 2007 - 19:59

Na początku od razu się przyznaję, że jestem nowy w świecie OSX ale dużo dała mi lektura tego forum.... i dzisiaj chciałem się odwdzięczyć bo komuś może przydarzyć się to co mi.... czyli: Zniknięcie ikony dysku z findera i biurka :) Jeśli po którymś starcie systemu nie zobaczysz ikony dysku na pulpicie oto roziwązanie: 1. tymczasowe działa częściowo trzeba uruchomić Script Editor i odpalić taki skrypt: ******************************** tell application "System Events" set visible of disk "NAZWA DYSKU" to true end tell tell application "Finder" to quit delay 1 tell application "Finder" to launch ********************************** 2. Lepsze ale dla bardziej odważnych: a. jesli masz jeden dysk: sudo chflags nohidden / konieczne jest podanie hasla i uprawnienia administratora b. jesli masz inne dyski: sudo chflags nohidden /Volumes/NAZWA DYSKU U mnie zadziałało ale nie widać dysku klikając na sidebarze ( nazwe swojego maca) Co prawda czasem ikona dysku znika i z biurka i z findera oraz z siedebaru..... problem polega na tym ze zmienia sie atrybut na hidden.... ponoc w 10.5.2 ma zostac to poprawione ;) pozdrawiam

#2 cubalibre

cubalibre
  • 31 posts
  • SkądDirty South

Posted 01 January 2008 - 12:08

no wiec musze powiedziec ze obydwa rozwiazania sa jednak tymczasowe :( po restarcie systemu dalej nie ma ikony dysku na biurku, w sidebarze oraz po kliknieciu w my mackintosh.... niestety czy zna ktoś rozwiązanie tego problemu???

#3 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 January 2008 - 12:41

Hmm, a włączenie w preferencjach Findera widoczności dysków na biurku i pasku bocznym nie skutkuje? Czy też jest tymczasowe?

#4 cubalibre

cubalibre
  • 31 posts
  • SkądDirty South

Posted 01 January 2008 - 21:48

Hmm, a włączenie w preferencjach Findera widoczności dysków na biurku i pasku bocznym nie skutkuje? Czy też jest tymczasowe?

Wszystko skutkuje tymczasowo to znaczy do restartu systemu a, że ja całe życie dotychczasowe pracowałem na PC to z przyzwyczajenia wyłączam czasem macbooka....
przeszedłem wszystkie jakie znalazłem w sieci rozwiązania ale i tak każde jest tymczasowe nawet czytając na forach apple chłopaki piszą, że nie jest to do końca rozwiązany problem a mi stało się tak tuż po update do 10.5.1.... zrobiłem jak radzili sobie alias ale fakt jest faktem ikony dysku ani na biurku ani w finderze nie ma :(

W sumie da się bez tego żyć ale.... niby dlaczego nie mam mieć ikony (znaczka) dysku?

#5 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2008 - 00:26

Moze napraw przywileje dysku? Mi znikaly rozne rzeczy z biurka/dysku ogolem. Po naprawieniu przywilejow bylo ok.

#6 cubalibre

cubalibre
  • 31 posts
  • SkądDirty South

Posted 02 January 2008 - 19:04

niestety naprawa przywilejów nie dała rezultatu... czy jest jeszcze jakieś wyjście oprócz reinstalacji i gdzie wybiera się opcję reinstal i restore z tego co rozumiem nie napisuje moich plików....?

#7 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2008 - 20:50

Jest jeszcze taki przepis, chyba tego jeszcze nie próbowałeś... Niby wspominają tam Tigera, ale może też poradzi w Leosiu...
http://docs.info.app...l?artnum=305402

#8 kaktus9

kaktus9
  • 45 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 03 January 2008 - 16:36

ja też mam problem z tą ikoną, sztuczka z terminalem nie pomaga, wywala ERROR: unexpected error. (-5000) on file: / z uprawnieniami tez lipa:( co robić?

#9 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 04 January 2008 - 11:11

Właściwie to stary numer niektórych dysków czy raczej obudów. ( Jak rozumiem połączenie przez USB) Prędzej czy później i tak skończy się to wymianą obudowy, Natomiast kiedy? To kwestia zindywidualizowana. Zależy od cierpliwości.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users