Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ustawienia uśpienia i zamknięcia ekranu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 garyf

garyf
  • 39 postów

Napisano 26 lipca 2016 - 19:59

Witam,

Irytuje mnie jedna sprawa związana z macbookiem. Taki przykład: ściągam pliki przez jdownloadera chciałbym zamknąć klape komputera i nie pilnować tego. Problem w tym że jak zamknę i wrócę np po 5 minutach podnoszę ekran a tam komputer wylogowany nic się nie ściąga.

Rozumiem że na baterii będzie problem ale na zasilaniu można to jakoś zmienić?. 

Tak samo ma się temat ze stremowaniem filmu na Smart TV poprzez aplikację SofaPlay. W pokoju ciemno a laptop musi być otworzony i świeci cały czas - trochę to irytujące.

Jest jakaś rada na to wszystko ?

Macbook Pro Retina 13" / IPad 2 / IPhone 6S

#2 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 26 lipca 2016 - 20:24

No ustaw sobie aktywne narożniki w Preferencjach systemowych.

Np. prawy dolny róg ekranu: Uśpij monitor

Masz to zarówno pod Mission control jak i pod Wygaszacz i biurko.

Zjeżdzasz tam potem kursorem w ten róg i tyle.

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#3 garyf

garyf
  • 39 postów

Napisano 26 lipca 2016 - 20:31

O kurcze mega sprawa, ustawiłem już sobie uśpienie ekranu ale pytanie jest teraz takie czy przez to laptop nie uśpi się ? nie wyloguje ? mam ustawić w oszczędności energii dłuższy czas pracy np do 2 - 3 godziny (chodzi o ten suwak)?

#4 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 26 lipca 2016 - 20:37

Nie, to tylko usypia wyświetlacz. A suwak, żeby się nie uśpił komp to sobie możesz ustawić jak chcesz. Ja mam ustawione na "Nigdy", bo nie używam automatycznego usypiania. Jak chce go uśpić to usypiam ręcznie. Wyświetlacz mam ustawiony standardowo na 10 minut.

Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 26 lipca 2016 - 20:41

• garyf lubi to

#5 garyf

garyf
  • 39 postów

Napisano 27 lipca 2016 - 13:38

Nie, to tylko usypia wyświetlacz. A suwak, żeby się nie uśpił komp to sobie możesz ustawić jak chcesz. Ja mam ustawione na "Nigdy", bo nie używam automatycznego usypiania. Jak chce go uśpić to usypiam ręcznie. Wyświetlacz mam ustawiony standardowo na 10 minut.

Wydaje mi się że nic to nie dało. Ustawiłem "nigdy" na suwaku "zasilanie" i ustawiłem narożniki. A laptop i tak się wylogował.

#6 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 lipca 2016 - 13:43

To zobacz w ustawieniach Ochrona i prywatność czy masz zaznaczone Wymagaj hasła ..... po uśpieniu lub włączeniu wygaszania ekranu. Jeśli tak to odznacz. Wejdź też w ustawienia Wygaszacz i biurko i wyłącz zupełnie wygaszacz ekranu.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#7 garyf

garyf
  • 39 postów

Napisano 27 lipca 2016 - 13:46

To zobacz w ustawieniach Ochrona i prywatność czy masz zaznaczone Wymagaj hasła ..... po uśpieniu lub włączeniu wygaszania ekranu. Jeśli tak to odznacz. Wejdź też w ustawienia Wygaszacz i biurko i wyłącz zupełnie wygaszacz ekranu.

Zrobiłem jak zalecałeś. Testuje

#8 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 27 lipca 2016 - 18:29

To sobie jeszcze sprawdź. 

UkeOiI3.jpg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych