Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ciągłe monity KeyChainAccess: "Accountsd wants to use the login keychain"

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 francisco

francisco
  • 175 posts
  • SkądWarszawa / Wrocław

Posted 20 July 2016 - 18:29

Witam Szanownych!

Mam taki problem:

- ze względu na bajzel jaki miałem na dysku (ogrom nieużywanych danych, ale wszystko działało) postanowiłem zrobić "czystą" instalację El Capitan

- wcześniej wykonałem backup przy użyciu iBackup, konkretnie: zgrałem pęki kluczy używając tego narzędzia

- po czystej instalacji, przywróciłem pęk kluczy, odzyskałem te klucze, które chciałem (wybrane hasła), po czym stwierdziłem, że skasuję nieużywany keychain (było w nim mnóstwo jakichś starych danych) i stworzę nowy

- od tamtego momentu nęka mnie problem:

1) co chwilę wyskakuje monit, żebym wpisał hasło admina, bo jakiś program chce uzyskać dostęp do pęku kluczy, jest to np. Accountsd, icloudhelper, office, safari, albo cokolwiek, średnio co 5-10min

2) próbowałem

- zmienić hasło dla pęku kluczy na hasło admina (takie z resztą było)

- stworzyć nowy pęk kluczy i poprzedni usunąć

- skasować wszystko co było w folderze Keychains w bibliotekach i stworzyć nowy profil

3) nie pomogło, nadal wyskakują te irytujące monity.

Czy da się coś sensownego zrobić, by to naprawić?

Nie mam ochoty robić znowu formatu.

Uprzejmie dzięki za pomoc.

SF

#2 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 20 July 2016 - 18:44

Rozumiem że nie masz włączonego blokowania po 5 minutach (prawy klawisz: Zmień ustawienia pęku kluczy)?

Spróbuj wywalić jeszcze raz ręcznie keychain spod bibliotek. Natępnie nie twórz nowego tylko uruchom np. Safari  - Napisze ci, że nie może znaleźć pęku kluczy i zapyta czy przywrócić ustawienia domyślne pęku kluczy. I wtedy automatycznie poprosi cię o hasło admina, które jednocześnie będzie hasłem do nowego pęku kluczy.

Edited by ciotka_paszczaka, 20 July 2016 - 19:11.

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#3 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 20 July 2016 - 19:14

Albo po prostu, jeśli jesteś adminem, zrób reset hasła w Recovery. To posprząta bałagan, który nierozwaga zrobiła, globalnie  ;)

No, chyba, że masz nerwy i umiejętności do reperowania ~/Library/Keychains/*/*.db itd. na tzw. „piechotę”

Edited by cronopioverde, 20 July 2016 - 19:23.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#4 francisco

francisco
  • 175 posts
  • SkądWarszawa / Wrocław

Posted 21 July 2016 - 15:03

Rozumiem że nie masz włączonego blokowania po 5 minutach (prawy klawisz: Zmień ustawienia pęku kluczy)?

Spróbuj wywalić jeszcze raz ręcznie keychain spod bibliotek. Natępnie nie twórz nowego tylko uruchom np. Safari  - Napisze ci, że nie może znaleźć pęku kluczy i zapyta czy przywrócić ustawienia domyślne pęku kluczy. I wtedy automatycznie poprosi cię o hasło admina, które jednocześnie będzie hasłem do nowego pęku kluczy.

Ad. 1) zawsze to miałem włączone i nie było problemu, mam to wyłączyć?

Ad. 2) Już to ćwiczyłem 2x (wystarczyło odpalić notatnik),wtedy wyskakuje icloudhelper - spróbuję jeszcze raz!

Dzięki!

Albo po prostu, jeśli jesteś adminem, zrób reset hasła w Recovery. To posprząta bałagan, który nierozwaga zrobiła, globalnie  ;)

No, chyba, że masz nerwy i umiejętności do reperowania ~/Library/Keychains/*/*.db itd. na tzw. „piechotę”

Przepraszam, ale nie rozumiem co masz na myśli reset hasła w recovery -  sensie - uruchomić kompa ponownie z wciśniętym ALT, i tam dać polecnei resetu hasła pęku kluczy? Czy jak?

Nie mam  nerwów do reperowania na piechotę :)

#5 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 21 July 2016 - 15:16

Ad. 1) zawsze to miałem włączone i nie było problemu, mam to wyłączyć?

Nigdy nie włączałem, ale jak kto woli. Zamiast tego w Preferencjach, w Ochrona i prywatność mam wymagaj hasła po 15 min. Mnie wystarcza. Nie zamierzam bronić siebie przed sobą :)

Przepraszam, ale nie rozumiem co masz na myśli reset hasła w recovery -  sensie - uruchomić kompa ponownie z wciśniętym ALT, i tam dać polecnei resetu hasła pęku kluczy? Czy jak?

Albo z alt/option i wybrać recovery z widocznych woluminów, albo z wciśniętym ⌘R i wtedy od razu przenosi do partycji recovery. Tam z górnego paska menu wybierasz narzędzia > terminal, a w nim piszesz resetpassword

Wtedy przenosi Cię do narzędzia resetowania hasła. Wybierasz odpowiedni dysk, użytkownika, i zmieniasz sobie hasło. Zmienić powinno też dla domyślnego pęku kluczy.

PS. Możesz sobie przy okazji wyzerować ACL i permissions (opcja na dole). Ne pewno nie zaszkodzi :)

EDIT: Jeśli bardzo jesteś przywiązany do starego hasła, zrób jego zmianę jeszcze raz. I tak czasowo wychodzisz lepiej niż przy reperacji keychains manualnie.

Edited by cronopioverde, 21 July 2016 - 15:19.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users