Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Rozmiar zdjęć z iPhone

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 MiL

MiL
  • 1487 posts
Posted 11 July 2016 - 12:51

Cześć, mam takie pytanie. iPhone 6 robi zdjęcia ważące ok 3MB. Czy znacie jakiś wygodny sposób na zmniejszenie tego rozmiaru? Niektóre zdjęcia obrabiam w Snapseed i po zapisaniu tam zdjęcia zajmuje ono max. 1 - 1.5MB. Pewnie stosuje większą kompresję ale różnicy w jakości nie widać żadnej. Dobrze byłoby potraktować tak wszystkie zdjęcia co zaoszczędziłoby sporo miejsca, ale robienie tego pojedynczo jest trochę żmudne.

#2 Arekko

Arekko
  • 292 posts

Posted 11 July 2016 - 12:57

Program, którego używam od dawna: MegaZmniejszarka. 

#3 MiL

MiL
  • 1487 posts
Posted 11 July 2016 - 13:45

Chodzi mi o coś na iPhone a nie na Windowsie :)

#4 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1089 posts

Posted 11 July 2016 - 13:52

Workflow powinien dać radę masowo.

Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, ​AirPods 2, Apple Watch Series 3

#5 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 11 July 2016 - 14:05

Cześć, mam takie pytanie. iPhone 6 robi zdjęcia ważące ok 3MB. Czy znacie jakiś wygodny sposób na zmniejszenie tego rozmiaru? Niektóre zdjęcia obrabiam w Snapseed i po zapisaniu tam zdjęcia zajmuje ono max. 1 - 1.5MB. Pewnie stosuje większą kompresję ale różnicy w jakości nie widać żadnej. Dobrze byłoby potraktować tak wszystkie zdjęcia co zaoszczędziłoby sporo miejsca, ale robienie tego pojedynczo jest trochę żmudne.

A porównywałeś różnicę na monitorze przy 100% czy tylko na podglądzie na telefonie? Bo zmienjszenie zdjęcia o połowę powoduje bardzo widoczne różnice w jakości. A 3MB zdjęcie to jest relatywnie małe...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#6 MiL

MiL
  • 1487 posts
Posted 11 July 2016 - 14:25

Tak próbowałem, zdjęcia zawsze oglądam na monitorze. Częściej robię zdjęcia bezlusterkowcem Olympusa i przy podobnej rozdzielczości zdjęcie zajmuje trochę ponad 1MB, przy czym ze względu na optykę jest ono nieporównywalnie lepsze. Artefakty kompresji są praktycznie niewidoczne.

iPhone robi niezłe zdjęcia ale i tak widać że to tylko zdjęcie z telefonu, dlatego według mnie niepotrzebnie ono zajmuje tyle miejsca. Po jego zmniejszeniu porównywałem je z oryginałem i na oko różnic nie ma.

#7 MiL

MiL
  • 1487 posts
Posted 13 July 2016 - 08:36

Znalazłem odpowiedni program w AppStore, nazywa się Photo Resizer :)

Potrafi zmniejszyć wiele zdjęć na raz, zapisuje spowrotem w rolce aparatu i zachowuje wszystkie dane EXIF. Dzięki temu mogę zaoszczędzić sporo miejsca.

#8 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1089 posts

Posted 13 July 2016 - 12:02

Super. Czyli masz jeszcze bardziej gorsze zdjęcia niż te które robi systemowa aplikacja aparatu, która stosuje już i tak duża kompresje.

#9 MiL

MiL
  • 1487 posts
Posted 13 July 2016 - 12:17

Nieprawda, systemowy aparat nie stosuje mocnej kompresji, w dodatku robi zdjęcia w dużej rozdzielczości, której nie potrzebuję.

Przeskalowane zdjęcie porównywałem na komputerze, kompresja wcale nie wpłynęła na jego jakość. Ma tylko mniejszą rozdzielczość.

#10 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 13 July 2016 - 12:27

Stosuje bardzo mocną kompresję i robi zdjęcia dosyć słabej jakości.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#11 Ania.S

Ania.S
  • 219 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 14 July 2016 - 12:48

Więc co użyć zamiast systemowej aplikacji?

#12 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1089 posts

Posted 16 July 2016 - 09:31

Camera+ na przykład, mozna wybrac stopien kompresji. Ale ja tam za bardzo roznicy nie widzę.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users