Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

PAGES - Wzór do wypełniania gotowych druków

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 FunnyFalcon400

FunnyFalcon400
  • 2 posts

Posted 01 July 2016 - 09:31

Cześć, jestem nowym użytkownikiem iOS, nie radzę sobie zbyt dobrze z pewnymi funkcjami i proszę was o pomoc.

Używam program Pages wersja 5.6.2

Moim zadaniem jest stworzenie formularza/szablonu do drukowania dowolnego tekstu w polach na przykładowym świadectwie szkolnym.

P1. chciałbym zeskanować dokument, tak aby dokument mieć w programie w skali 1:1 umieszczony na kartce A4. 

Tak, żeby po wydrukowaniu samego tekstu będzie on umieszczony w odpowiednim miejscu na oryginalnym dokumencie. Osobiście robiłem to metodą prób i błędów. Po 2-3 próbach skalowania drukowany plik w 95 % pokrywał się z oryginalnym dokumentem. Jednak chciałbym aby to robić szybciej, sprawniej i dokładniej. Jaki macie na to pomysł ? Sam myślałem o pewnego rodzaju marginesach ograniczających wielkość tła

P2. chciałbym wstawić tło, o którym przed chwilą była mowa w P1, tło będzie dla mnie wzorcem do wypełniania np. świadectw szkolnych.

Funkcja tła ma być jedynie pomocą dla pracownika w uzupełnianiu dokumentu i nie ma być wydrukowane ( chciałbym, żeby było widoczne jedynie w programie ). Bez konieczności usuwania tła i z powrotem go wstawiania przy drukowaniu - zablokowanie go.

P3. chciałbym stworzyć zablokowane nieruchome ramki, do których można wpisać tekst. Również takie ramki nie mogłyby być widoczne na wydruku a jedynie wizualną pomocą w programie dla pracownika.  W programie Word używałem do tego funkcji tworzenia formularzy, które generowały pole: (( kliknij aby wpisać tekst )) a następnie mogłem je dowolnie edytować i pozycjonować. W programie Pages wstawiałem pole tekstu i sprawdziło się to. Jednak program Pages ma funkcje coś w stylu auto-porządkowanie, której nie mogę wyłączyć i pola tekstu przeskakiwały o pare pixeli w górę/dół. Następnie musiałem je ręcznie pozycjonować w zakładce FORMAT-->UPORZĄDKUJ. 

To już wszystko, za wszystkie cenne wskazówki będę bardzo wdzięczny. 

W załącznikach przykładowy wzór świadectwa i w najprostszej formie szablon do wypełniania.

Pozdrawiam, JK

Attached Files

#2 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 01 July 2016 - 11:40

Pages aż tak zaawansowanym edytorem nie jest. Owszem można zrobić makietę z tekstem dla formatu kartki A4, z podłożonym tłem jednak podczas drukowania zawsze wydrukuje wszytko czyli pola tekstowe oraz tło. Można się bawić ze zmianą krycia tła ale czy to nie za dużo kombinacji? To co chcesz zrobić można zrobić w programie do małego DTP - np. Swift Publisher 4, ale nie jest to program darmowy. Tam można ustawić osobno tło i osobno warstwę tekstu. Do wydruku zablokować tło i drukować tylko czysty text bez tła. W pages tego się zrobić nie da.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#3 FunnyFalcon400

FunnyFalcon400
  • 2 posts

Posted 03 July 2016 - 08:22

Będę próbował dalej na innych programach. Dzięki za cenne wskazówki!

Pozdrawiam, JK

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users