Cześć, jestem nowym użytkownikiem iOS, nie radzę sobie zbyt dobrze z pewnymi funkcjami i proszę was o pomoc.
Używam program Pages wersja 5.6.2
Moim zadaniem jest stworzenie formularza/szablonu do drukowania dowolnego tekstu w polach na przykładowym świadectwie szkolnym.
P1. chciałbym zeskanować dokument, tak aby dokument mieć w programie w skali 1:1 umieszczony na kartce A4.
Tak, żeby po wydrukowaniu samego tekstu będzie on umieszczony w odpowiednim miejscu na oryginalnym dokumencie. Osobiście robiłem to metodą prób i błędów. Po 2-3 próbach skalowania drukowany plik w 95 % pokrywał się z oryginalnym dokumentem. Jednak chciałbym aby to robić szybciej, sprawniej i dokładniej. Jaki macie na to pomysł ? Sam myślałem o pewnego rodzaju marginesach ograniczających wielkość tła
P2. chciałbym wstawić tło, o którym przed chwilą była mowa w P1, tło będzie dla mnie wzorcem do wypełniania np. świadectw szkolnych.
Funkcja tła ma być jedynie pomocą dla pracownika w uzupełnianiu dokumentu i nie ma być wydrukowane ( chciałbym, żeby było widoczne jedynie w programie ). Bez konieczności usuwania tła i z powrotem go wstawiania przy drukowaniu - zablokowanie go.
P3. chciałbym stworzyć zablokowane nieruchome ramki, do których można wpisać tekst. Również takie ramki nie mogłyby być widoczne na wydruku a jedynie wizualną pomocą w programie dla pracownika. W programie Word używałem do tego funkcji tworzenia formularzy, które generowały pole: (( kliknij aby wpisać tekst )) a następnie mogłem je dowolnie edytować i pozycjonować. W programie Pages wstawiałem pole tekstu i sprawdziło się to. Jednak program Pages ma funkcje coś w stylu auto-porządkowanie, której nie mogę wyłączyć i pola tekstu przeskakiwały o pare pixeli w górę/dół. Następnie musiałem je ręcznie pozycjonować w zakładce FORMAT-->UPORZĄDKUJ.
To już wszystko, za wszystkie cenne wskazówki będę bardzo wdzięczny.
W załącznikach przykładowy wzór świadectwa i w najprostszej formie szablon do wypełniania.
Pozdrawiam, JK