Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zamrożone powiadomienia z kalendarza - problem z usunięciem

Najlepsza odpowiedź cronopioverde , 01 lipca 2016 - 01:33

Uuu… jesteś więc jednym z nielicznych, który aktualizował systemy jako nakładki od Mavericksa co najmniej, jak to niegdyś można było bez obawy robić, teraz już niekoniecznie…

Ale dosyć sentymentów off-topicznych. Do konkretów biegnijmy:

W tymże samym Terminalu, którym już się posłużyłeś był (a, co mi tam – zaprzeszłego użyję, niesłusznie zapomnianego :D ), wklej, proszę, komendę:

rm -rf ~/Library/Application\ Support/NotificationCenter/ $TMPDIR../0/com.apple.notificationcenter

Zatwierdź enterem normalnie, poczekaj na jej zakończenie, czyli na pojawienie się linijki z nazwą Twojego użytkownika i znakiem $ na jej końcu (nie powinno to trwać zbyt długo), następnie komenda:

killall usernoted; killall NotificationCenter

Znowu enter. Po jej zakończeniu zamknij Terminal i z menu jabłka w lewym górnym rogu wybierz Uruchom ponownie…

Po ponownym zalogowaniu się powiadomienia powinny zniknąć. Jedyna niedogodność, że kolejność widgetów w widoku Dzisiaj może być poprzestawiana i wymagać reorganizacji. Jakby nie zadziałało, daj znać. Coś tam w tzw. „zanadrzu” jeszcze jest…

Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.roda

b.roda
  • 15 postów

Napisano 30 czerwca 2016 - 19:03

Witajcie,

Mam taki problem z powiadomieniami z kalendarza. Pewne wydarzenia w kalendarzu są już dawno usunięte. Nie ma ich w żadnym kalendarzu lokalnym, ani zdalnym:Załączony plik  Zrzut ekranu 2016-06-30 o 20.02.18.png   197,55 KB   0 Ilość pobrań

Jednak w obszarze powiadomień ciągle „wiszą”:

Załączony plik  Zrzut ekranu 2016-05-07 o 12.50.59.png   65,23 KB   0 Ilość pobrań

Co gorsza, nie mam opcji ich usunięcia. 

Proszę o pomoc, ze zwróceniem uwagi, iż reintalacja to nie wyjście dla mnie :)

#2 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 30 czerwca 2016 - 19:38

Bez reinstalacji zatem: mogę poprosić Cię o wpisanie w Terminalu komendy (najlepiej przekleić stąd):

ls -l Library/Application\ Support/ $TMPDIR../0/ | grep -i notification | pbcopy

Nie zobaczysz żadnego wyniku w oknie Terminala. Przejdź do tego forum i w odpowiedzi na mój post daj Wklej (spod prawego przycisku myszy lub skrótem ⌘V). Prześlij tu wynik. Wtedy powiem, co dalej.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#3 b.roda

b.roda
  • 15 postów

Napisano 30 czerwca 2016 - 20:47

Dzięki za odzew. Odpowiedź:

drwx------  3 marcin  staff      102  2 lis  2015 com.apple.notificationcenter
drwxr-xr-x    3 marcin  staff     102 28 lip  2014 NotificationCenter

#4 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 01 lipca 2016 - 01:33   Najlepsza odpowiedź

Uuu… jesteś więc jednym z nielicznych, który aktualizował systemy jako nakładki od Mavericksa co najmniej, jak to niegdyś można było bez obawy robić, teraz już niekoniecznie…

Ale dosyć sentymentów off-topicznych. Do konkretów biegnijmy:

W tymże samym Terminalu, którym już się posłużyłeś był (a, co mi tam – zaprzeszłego użyję, niesłusznie zapomnianego :D ), wklej, proszę, komendę:

rm -rf ~/Library/Application\ Support/NotificationCenter/ $TMPDIR../0/com.apple.notificationcenter

Zatwierdź enterem normalnie, poczekaj na jej zakończenie, czyli na pojawienie się linijki z nazwą Twojego użytkownika i znakiem $ na jej końcu (nie powinno to trwać zbyt długo), następnie komenda:

killall usernoted; killall NotificationCenter

Znowu enter. Po jej zakończeniu zamknij Terminal i z menu jabłka w lewym górnym rogu wybierz Uruchom ponownie…

Po ponownym zalogowaniu się powiadomienia powinny zniknąć. Jedyna niedogodność, że kolejność widgetów w widoku Dzisiaj może być poprzestawiana i wymagać reorganizacji. Jakby nie zadziałało, daj znać. Coś tam w tzw. „zanadrzu” jeszcze jest…

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#5 b.roda

b.roda
  • 15 postów

Napisano 03 lipca 2016 - 11:42

Z nielicznych? Tak, od OS 10.5 nie robiłem reinstalacji tylko update :)

Pomogło, dziękuję za pomoc. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych