Cześć!
Dzień dobry wszystkim "zarażonym jabłkiem" ![]()
Nie bić - jestem tu nowy, to pierwszy wpis ![]()
Mam od kilku miesięcy iMac z El Capitan, na nim 6 kont użytkowników (2x admin dla mnie i żony oraz 3 konta dla dzieci z ograniczeniami nadzoru rodzicielskiego i 1 gościa) i od kilkunastu dni, może kilku tygodni, wszystkie konta z wyjątkiem mojego zablokowały się w taki sposób, że:
- nie ściąga się poczta przez Mail.app ("błąd logowania")
- Safari otwiera się z zapamiętanym z jednego momentu kartami (sesja) - zamykanie ich czy otwieranie nowych nie pomaga - zawsze otworzy się z sesją zapamiętaną z chwili "awarii"
- zmiana jakichkolwiek ustawień nie zapisuje się trwale, tzn. działają tylko do wylogowania - po ponownym zalogowaniu wracają ustawienia z chwili awarii. Dotyczy to nawet tak prozaicznych ustawień jak pasek kart czy statusu w Safari
- po zalogowaniu otwierają się wszystkie programy z chwili "awarii" i zamykanie ich nic nie daje - po ponownym zalogowaniu na nowo się otwierają
- działa sam komputer w taki sposób, że można zapisywać pliki tak na dysku Maca jak i na zewnętrznym (mam na nim Time Machine) i te zmiany po ponownym zalogowaniu pozostają
- duperela, ale na jednym z kont zniknęło zdjęcie będące tłem biurka (pulpit) i powróciło defaultowe zdjęcie Gór Skalistych :-)
- usunąłem tak wadliwie działające konto żony (admin) i założyłem ponownie, sprawnie działało 2-3 dni i znowu problem się pojawił.
Grzebanie w ustawieniach na tych kontach nic nie daje - jak ustawiam żeby Safari po otwarciu otwierało poprzednią sesję, po zalogowaniu to ustawienie nie działa i zmienia się na otwórz nowe okno itd.
Jedyne sprawne konto to moje - o koncie gościa nie piszę bo co do zasady jego praca wymazuje się po wyjściu.
Proszę forumowiczów o pomoc.