Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pomóżcie mi wybrać dobry komputer Apple, nigdy takiego nie miałem.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#26 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 31 grudnia 2007 - 12:28

bateria trzyma w zależności co na nim robisz od 2 godzin (granie z pełnym wykorzystaniem możliwości GF8600 - czyli najczęściej Call of Duty 4) do ponad 3 godzin przy normalnej pracy z ustawionym profilem Wysoka Wydajność), matryca jest w idealnym stanie, nic się nie wytarło, nic nie pęka i nie żółknie mimo że lapek w środku jest biały - seria Gemstone. Może zanim wypowiesz jakiś sąd na temat sprzętu to najpierw go poużywaj a nie od razu że jest do d... . Stare acery może były gorsze jakościowo ale ta nowa seria naprawdę mnie zaskoczyła i szczerze to mój acer jest jakościowo lepszy o przynajmniej 2 klasy w stosunku do MB.

#27 InSiDe

InSiDe
  • 115 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 grudnia 2007 - 12:34

Moim pierwszym komputerem przenośnym był HP Omnibook 41xx. Kąty widzenia (wtedy jeszcze nie wiedziałem, co to jest i że może być lepiej) tragiczne. Odwzorowanie kolorów, żadne. Pierwsze popękały plastiki pod klawiszami touchpada, potem połamały się zawiasy a pod koniec drugiego roku pękła nawet rama matrycy. Pomniejsze kłopoty jak bateria i odskakujące klawisze nie robiły już na mnie wrażenia. Potem przyszła pora na HP Pavilliona jakiegoś mojego kolegi. Dał za niego kupę kasy a dostał samą kupę. Dwa razy wymieniali komputer bo na matrycy był widoczny "gwiezdny pył". Sama technologia ich wykonania to _____ legenda. Komputer zwany multimedialnym (wiecie, rozruch dvd i playera muzycznego bez bootowania systemu, pilot i te sprawy) a trzeba było siedzieć na przeciwko komputera żeby czerń była czernią. Problemy z gubiącą zasięg wifi oraz pękające (tak, tak) klawisze rozsierdziły właściciela po półtora roku. Oddał komputer Matce a sam kupił... Lenovo. Ten na razie, poza żenującą jakością wykonania (plastik jak z zabawek, nota bene też chińskich) grzeje się jak mały kaloryfer. Cóż, ma dwa tygodnie i właściciel pewnie nie ochłonął z wrażenia po zakupie (za który zapłacił tyle, co ja za mojego niedoszłego iMaca 24"). Moja dziewczyna dostała z pracy HP z serii "n". Komputer co prawda pracowniczy (więc troszkę inna kategoria dbania) ale przypisany do jednego użytkownika. Komputer ma niepełne 2 lata. Nie działają klawisze backspace (ułamane stopki), spacja z lewej strony oraz mocno kuleje cały blok home, end, pages. Obraz już dawno przestał być równomiernie rozświetlony. Napęd przestał działać pół roku temu, nagrywanie. Odczytuje płyty jak mu się spodoba. Ja kupiłem rok temu Sonyego Vaio, FS. Cóż, poza zachwytami nad ekranem i samą klawiaturą można i o nim sporo ciekawego powiedzieć. Od czasu Visty nie ma żadnych sterowników od Sonego, i pewnie żadnych więcej nie zobaczymy. Trzeba drobnymi trickami zmusić klawisze Fn do pracy. Jak tylko czujnik zamknięcia klapy zostanie uaktywniony, trzeba restartować komputer bo jakbyś nie ustawił preferencji, i tak ekran już się nie zapali. Z wiekiem wentylator zaczyna coraz głośniej działać. Ja wiem, że nie powinno się generalizować, ale powiedzmy sobie otwarcie. Technologia produkcji nie zmienia się diametralnie z modelu na model. Wbrew pozorom komputery też są dość modularnymi urządzeniami i problemy nękające jeden mają dużą szansę pojawiać się też w innych. Ja, do HP już nawet nie jestem zrażony. Ja po prostu nie uważam ich za wartych zainteresowania. Tak na prawdę to pojęcie o awaryjnościach poszczególnych marek mogą mieć ludzie z serwisów albo autoryzowanych salonów sprzedaży do których trafiają reklamacje. My zawsze możemy się tylko przekomarzać, co kto widział i słyszał. I tym optymistycznym akcentem... :] Edit: Toki: Nie, żebym Cię straszył ale mojemu kumplowi wróciły dwa egzemplarze. Na obu rozsypały się klawisze. U jednego strzałki, u drugiego bodaj delete się ukruszył. Nie były u klientów chyba dwóch miesięcy nawet.

#28 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 31 grudnia 2007 - 12:55

u mnie narazie acerek jest w stanie idealnym, zresztą nie zdażyło mi się zdemolować komputera. A domu i tak stoi na boku bo mini rządzi na biurku. Tak samo acera tyle że z serii Extensa chwali MarianSS a to wcale jakieś specjalnie drogie maszyny nie są, kolega ma Paviliona i też jest zachwycony. Patrząc na klawiaturę acera to zastanawiam się co trzeba robić żeby się klawisz ukruszył i to jeszcze delete który jest wyjątkowo mały. Mój poprzedni notebook Compaq Armada 1750 którego kupiłem jako używany do dziś działa więc chyba u mnie notebooki się nie zużywają tak jak piszesz ;)

#29 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 01 stycznia 2008 - 21:03

A ja się nadal zastanawiam: MB czy iMac? :] Od tego Waszego gadania przeszła mi kompletnie ochota na urządzenia mobilne... ;) Poczekam z niecały miesiąc, może trafi się jakaś promocja na iMaca, wezmę od ręki.

#30 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 01 stycznia 2008 - 21:19

A ja się nadal zastanawiam: MB czy iMac? :] Od tego Waszego gadania przeszła mi kompletnie ochota na urządzenia mobilne... ;) Poczekam z niecały miesiąc, może trafi się jakaś promocja na iMaca, wezmę od ręki.

Skontaktuj sie z uzytkownikiem Blade__

http://www.myapple.p...ber.php?u=13437

Co prawda sam nigdy nic od niego nie kupowalem, ale o ile kojarze to ludzie byli zadowoleni a i ceny mial naprawde fajne. Zaznaczam tez, ze nie mam z nim nic wspolnego, nie jest to reklama itp. : )

#31 seba22

seba22
  • 421 postów
  • SkądKensington Beach

Napisano 01 stycznia 2008 - 21:54

Bierz iMaca, ja kupiłem MacBooka i żałuję, że to nie MacBook Pro albo iMac :) Nie zależy mi aż tak bardzo na mobilności, raczej przydałaby się większa matryca i dysk... Poza tym nie mam żadnych zastrzeżeń do MB.

#32 czeczot

czeczot
  • 54 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 stycznia 2008 - 22:02

Ja miałem acera, po 1,2 roku pękł 1 z 2 nawiasów od matrycy swoją drogą fatalnej jakości, bateria tragedia! Teraz mam HP „pawulona” matryca lepsza, nie trzeba już głowy trzymać w jednym punkcie żeby czarny był czarny, nawiasy wyglądają na porządne, mniej się rysuje ale jak go postawiłem obok imac24' to jakość tej matrycy też jest słaba a przecież w tym imacu żadnej rewelacji nie ma. Mimo wszystko różnica jakości pomiędzy acerem a HP jest spora. Ja już nigdy nic nie kupie firmy acer

#33 Tigercub

Tigercub
  • 55 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 stycznia 2008 - 22:33

miałam iMaca, mam Mini.. Myślę, że sprawdzi się jedno i drugie - ale polecam Mini - zawsze możesz zapakować go w przysłowiową "kieszen" i zabrać ze sobą jakby co :P Podłączyć do dowolnego monitora i tadaaam ;) No i cena sympatyczniejsza :]

#34 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 02 stycznia 2008 - 08:29

że nie powiem: wyjęła mi to koleżanka z ust (bo od razu będzie że kogoś dyskryminuję - z innych wątków ;) )

#35 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 02 stycznia 2008 - 10:13

miałam iMaca, mam Mini..
Myślę, że sprawdzi się jedno i drugie - ale polecam Mini - zawsze możesz zapakować go w przysłowiową "kieszen" i zabrać ze sobą jakby co :P Podłączyć do dowolnego monitora i tadaaam ;)
No i cena sympatyczniejsza :]

Kupił bym mini ale nie mam ochoty brać kolejnego LCD, mam już dwie iijmay, trzecia była by przesadą, a wyciągać co chwila przewody w celu chwilowego podłączenia mini nie mam zamiaru, takie staranie to nie po linii Apple ;)

MINI, jest też coś jakby mobilnym urządzeniem wg. mnie. Ładnie to to wygląda, nawet bardzo ładnie, ale ja stawiam na desktopowość, mimo wszystko ;)

---- Dodano 02-01-2008 o godzinie 21:18 ----
No dobrze, zdecydowałem sie na zakup iMaca. Zaraz po tym wpadl kumpel i probowal mi to wszystko wybic z glowy - ze brak ewentualnej rozbudowy, dwa razy wieksza cena, ze jak chce Leoparda to moge go na PC zainstalowac, itd. Czy na prawde jest tak jsk mowi? Czy moja chec zakupu czegos "pieknego" zostaje przebita jego niby-faktami? Prosze, napiszcie jak jest w rzeczywistosci. Bo jesli moge miec Leo na PC to chyba rezygnuje... :(

#36 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 03 stycznia 2008 - 21:36

Kurde, co to ma być, dołożenie dodatkowej pamięci do iMac'a (rozszerzenie do 4GB) kosztuje 1.500zł?? :shock: :shock: :shock: Oni sobie chyba żartują w tych iSpotach. Ździercy! I to ma być ekonomia? Za 1500zł kupię sobie do PC tyle RAMU, że mi starczy do końca makowych dni i z powrotem. Nie rozumiem, koleś się chyba nie pomylił.... I ta mowa, że "jeszcze dzisiaj były jakieś tanie ale właśnie się skończy" Co za szit... I jak tu kupić taki coś jak iMac??!!! Za każdą byle pierdołę trzeba słono płacić. 1.500zł to nowy komputer, notabene lepszy technicznie lub identycznie taki jak iMac. Już sam nie wiem... Będę musiał sporo poczytać na forum aby stłamscić tą gorycz w środku... :rolleyes: :confused:

#37 Fast128

Fast128
  • 387 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 03 stycznia 2008 - 21:40

Ram kupujesz normalny do PC i wkładasz go do iMaca BEZ UTRATY GWARANCJI

#38 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 03 stycznia 2008 - 21:49

Niestety, ale tak to wygląda. Zdzierają jak mogą, celując w tzw. glupich bogatych. Trochę to boli. Podobno niedlugo wchodzi apple pl moze to zmieni sytuację. Swoja droga, do pisania i multimediow 4gb Ci nie potrzebne ;), poczekasz az gwarancja sie skonczy i sam sobie dorzucisz tego ramu :P

Co do leoparda na pc, zainstalujesz niby, tzw hackintosh. Ale duzo z tym zabawy, nie wszystko działa i poza tym jest nielegalne.

Edit: Fast128 napewno bez utraty? nie ma zadnych plomb?

Edit': Heh, w apple storze tak samo, a nawet lepiej ;P 4GB 667MHz DDR2 SDRAM - 2x2GB [Add $850]

#39 ostrich

ostrich
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2008 - 22:51

@ racuchy apple pl nic nie zmieni w kwestii ramu, bo jak sam zauważyłeś w stanach też jest drogi :( A co do samodzielnej wymiany to jest możliwa, gwarancji się nie traci. W imacach na dole, pod ekranem jest specjalna klapka (chyba na jedną śróbkę) i podobno wymiana jest strasznie prosta.

#40 u2mr

u2mr
  • 25 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 stycznia 2008 - 23:02

---- Dodano 02-01-2008 o godzinie 21:18 ----
No dobrze, zdecydowałem sie na zakup iMaca. Zaraz po tym wpadl kumpel i probowal mi to wszystko wybic z glowy - ze brak ewentualnej rozbudowy, dwa razy wieksza cena, ze jak chce Leoparda to moge go na PC zainstalowac, itd. Czy na prawde jest tak jsk mowi? Czy moja chec zakupu czegos "pieknego" zostaje przebita jego niby-faktami? Prosze, napiszcie jak jest w rzeczywistosci. Bo jesli moge miec Leo na PC to chyba rezygnuje... :(

Pamiętam swoje rozterki związane z zakupem iMac'a sprzed 2,5 miesiąca. Miałem podobne przemyślenia do Twoich, podobnych kolegów.
Prawda jest taka, że od momentu zakupu mojego iMac'a ani przez moment nie pożałowałem swojej decyzji. Wszystko śmiga jak trzeba, na Leopardzie; dokładasz 1Gb ram'u za 60-70 zł. Cała operacja nie powoduje utraty gwarancji i ogranicza się do odkręcenia jednej śrubki, włożenia kości i zakręcenia śrubki na nowo.

Faktem jest, że na papierze parametry iMac'a w odniesieniu do jego ceny delikatnie rzecz ujmując nie powalają. Tutaj Twój kolega ma rację. Tyle tylko, że Twój kolega prawdopodobnie nigdy nie pracował na innym sprzęcie niż PC i wybijając Ci z głowy zakup mac'a kompletnie nie wie o czym mówi.

Jeśli nie potrzebujesz komputera mobilnego, a faktem jest, większość ludzi takiego kompa nie potrzebuje to kupuj iMac'a w ciemno. Nie pożałujesz. Ty po miesiącu stwierdzisz, że nigdy w życiu nie kupisz komputera innego niż Apple, a Twój kolega i tak będzie wiedzieć swoje.
Ale to On będzie w błędzie ...

Leopard na PC to prawie Leopard, a jak wiadomo prawie robi WIELKĄ różnicę.
Ponadto to Ty będziesz mógł legalnie używać zarówno Mac OS X jak i Windows'a (XP/VISTA) na swoim Macu. Twój kolega legalnie Leoparda na PC nie zainstaluje nigdy.

Pozdrawiam

#41 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 03 stycznia 2008 - 23:38

U2mr, dzieki, tego mi było trzeba. A powiedz mi jeszcze, czy ten model za 5.299 starcza czy brac lepiej ten wyzszy? Pozdrawiam

#42 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 stycznia 2008 - 23:40

do tego do czego piszesz starczy Tobie ze spokojem :)

#43 u2mr

u2mr
  • 25 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 stycznia 2008 - 20:47

U2mr, dzieki, tego mi było trzeba. A powiedz mi jeszcze, czy ten model za 5.299 starcza czy brac lepiej ten wyzszy?

Myślę, że jeśli nie będzie to Twoje narzędzie do zarabiania pieniędzy to w zupełności Ci ten wystarczy. Dołożyć trzeba oczywiście 1Gb pamięci ale to już "pikuś".
Ja na swoim maczku montowałem ostatnio filmik i też dał radę :)

Dowiedz się również (zakładam, że jestes studentem) czy w dalszym ciągu obowiązuje 10% zniżki dla studentów. Bądź co bądź to 500 mniej :)

#44 zdenek117

zdenek117
  • 394 postów
  • SkądLublin

Napisano 04 stycznia 2008 - 22:18

Zniżka jest do 31 stycznia.

#45 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 18:04

Zdecydowałem się, biorę iMaca. Ale znów mam dylemat, bo gdy wczoraj oglądałem 20' i 24' to mi się matryca w 24 bardziej podobała :lol: Nieno, wezmę 20' i po krzyku :)

#46 Fast128

Fast128
  • 387 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 20:17

24'' ma znacznie lepszą matrycę, 20'' ma TN, czyli najgorszą możliwą.

#47 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 07 stycznia 2008 - 00:21

No i bądź tu mądry...

#48 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 stycznia 2008 - 01:05

nie przejmuj się marudzeniem że matryca nie taka, że to, że tamto. Idź do ispotu, pobaw się iMaciem i jak Tobie będzie odpowiadał to kupuj i tyle.

#49 Fast128

Fast128
  • 387 postów

Napisano 07 stycznia 2008 - 01:07

owz w sumie dobrze mówi :) Jeśli tylko nie zajmujesz się obróbką zdjęć, jakoś tak bardziej, to 20'' starczy - mam zboczenia z pc, ale to już niedługo :>

#50 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 07 stycznia 2008 - 01:36

A tak przy okazji, czy macbookowa matryca jest lepsza? Mysle tu o modelu podstawowym

---- Dodano 07-01-2008 o godzinie 17:07 ----
Zdecydowałem się. W najbliższy piątek jadę zakupić iMaca 20'. Mam nadzieję, że będe zadowolony i mimo, iż będę z nim szedł 2 kilometr pieszo, nie pożałuję i przesiedzę przed monitorem całą piątkowo-sobotnią noc ;)

Dziękuję za wszystkie udzielone mi powyżej informacje!

Pozdrawiam!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych