Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pomóżcie mi wybrać dobry komputer Apple, nigdy takiego nie miałem.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 28 grudnia 2007 - 23:13

Noszę sie z zamiarem kupna sprzętu komputerowego Apple (zastosowanie domowe). Potrzeba mi maszyny do pisania dokumentów tekstowych oraz wypalania wszelkiego rodzaju multimediów. Komputer ma być względnie bezawaryjny ;) Pożądany czas użytkowania (jednostka: lata) jak najdłuższy ;) Czy to urządzenie się nadaje? Czy moze warto wziąć coś innego?

http://www.komputron...pelny,id,45058/

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 grudnia 2007 - 23:21

a jaką kwotą dysponujesz? i czego tak naprawdę oczekujesz? bo zastanawiam się czy miniak nie spełniłby twoich oczekiwań (ale do tego jeszcze monitor, klawiatura i myszka), ale to zaleźy czym już dysponujesz iMak sobie spokojnie z czymś takim poradzi

#3 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 28 grudnia 2007 - 23:54

Dysponuję kwotą sugerowaną przez Komputronik. Problem w tym, że nigdy nie miałem komputera Apple. Być może tak jak mówisz, wystarczy MINI Mac. Dokupiłbym sobie całą resztę i OK. Nie chciałbym wydawać niepotrzebnie 5 tys. zł jeśli miałby mi wystarczyć zestaw MINI ;) Mimo wszystko, tak jak już wspomniałem, miałby to być sprzęt na jakiś tam czas - przede wszystkim multimedia, bezprzewodowy internet oraz edytor tekstu a'la Microsoft Word.

#4 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 00:34

Czy kupisz mini czy imaca to pamiętaj o co najmniej 2GB RAM.

#5 seba22

seba22
  • 421 postów
  • SkądKensington Beach

Napisano 29 grudnia 2007 - 01:15

Czy kupisz mini czy imaca to pamiętaj o co najmniej 2GB RAM.

RAM to najmniejszy problem, 1GB do iMaca to 60 zł za markową kość!

Lepiej zwróć szczególną uwagę na procesor, nie kupuj Maca Mini z PowerPC jeśli ma to być komputer na najbliższych parę lat.
Jeśli dysponujesz kwotą 5OOO zł to nie zastanawiaj się i bierz iMaca, wszystko w jednym.
Multimedia powiadasz, nie znajdziesz ciekawszych i bardziej funkcjonalnych aplikacji od iTunes, iPhoto itd.
Do edycji plików tekstowych możesz używać wspaniały pakiet iWork (3w1 - coś jak Word, Excel i PowePoint), są też darmowe jak np. NeoOffice, lub być może znany Ci OpenOffice.
Naturalnie MS Office także występuje w wersji na Maca.

#6 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 grudnia 2007 - 01:22

Macbook 13 z prockiem C2D 2.0 i do tego 2gb ramu, 1. Mobilnosc 2. Pelna funkcjonalnosc Maca 3. Moja kobieta napisala na nim prace - wiec i kazdy napisze ;) iWork, NeoOffice ew MsOffice dla Mac 4. Multimedia = kazdy Mac 5. Cena... zostanie np. na dysk zewnetrzny, drukarke, skaner, torbe :)

#7 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 grudnia 2007 - 01:30

Jeśli ma być mobilny to MB Jeśli ma być stacjonarny to iMac

#8 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 01:44

Taka prawda, każdy Mac Ci wystarzczy do multimediow i edytora tekstu. Nagrywarka chbya jest w standardzie wszedzie teraz, ale glowy nie dam. Zawsze mozna dokupic cos zewnetrznego ;) Kwestia czy myślisz o czymś mobilnym czy stacjonarnym. No i ile kasy chcesz wyłożyć :)

#9 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 grudnia 2007 - 02:03

iMac jest najlepszym urzadzeniem w ofercie Apple. Ciekawe jest tez mini jesli nie jestes graczem. Z calego serca natomiast odradzam MB.

#10 Zierek

Zierek
  • 141 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 29 grudnia 2007 - 02:14

Z calego serca natomiast odradzam MB.

A dlaczego?

#11 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 grudnia 2007 - 02:18

A dlaczego?

Pisalem na forum wielokroc, powtorze: ze wzgledu na slaba jakosc tego produktu.

#12 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 grudnia 2007 - 02:22

hmmm porównując z podobnymi klasowo notebookami innych producentów to mb jest mercedesem. Nie wiem z jakimi problemami się borykałeś ale jakość jest ostatnią rzeczą na jaką narzekam.

#13 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 grudnia 2007 - 02:29

Zawsze kiedy powtorze, ze MB to kiepski produkt to narazam sie makbukowcow, najliczniejszej chyba grupie na forum ;) Mercedes wsrod notebookow to nie jest. Zolknace obudowy, kiepskie matryce, fatalne klawiatury, psujace sie dyski twarde ( google hint: macbook failure) i wysoka cena tego urzadzenia jakos nie zachecaja do zakupu.

#14 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 grudnia 2007 - 02:50

Kłócić się nie będę ale wydaje mi się, że najwięcej się słyszy o problemach z macbookami bo są najpopularniejsze :) Ja z czystym sercem po pół roku użytowania MB po parę godzin dziennie polecam.

#15 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 grudnia 2007 - 03:04

Ze wszystkim jest problem, najwiecej sie mowi o problemach bo jest ich najwiecej (jak pisal owz), MacBook jest fajnym komputerkiem, daje duze mozliwosci i jest bardzo ladny, Moja dziewczyna pracuje na nim od ponad roku, byl maly problem z bateria ale zostal naprawiony aktualizacja. np. Accer czy lepsze HPeki z ta konfiguracja nadaje sie na smietnik po roku, matryca jest gorsza od MB o lata swietlne, a materialy... hehe :) Jesli Cie stac to kup MBP, jesli nie, ale cenisz sobie mobilnosc, wybierz MB, ze wzgledu na CZAS PRACY oraz fajny wyglad, na osiagi tez bym nie nazekal :) iMac - Moj kolejny cel, ale tylko wtedy kiedy pojawi sie 13 MBP, narazie MBP15 spelnia role domowego i mobilnego sprzetu Ewentualnie czekaj na alu13/12

#16 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 grudnia 2007 - 09:30

jeżeli chciałbyś miniaka to to wyjdzie mniej więcej: 3 300,00 za kompa 230 za makową klawiaturę (oczywiście nie musisz kupować makowej) 200 za oryginalną myszkę (bezprzewodowa prawie 100 więcej) jeżeli nie masz zadowalającego monitora, to powiedzmy jakiś 1000 za jakiegoś LCD (bo Apple Cindema Display może sobie w tym wypadu już odpuścimy) do tego przydałby się jeszcze RAM, za Corsair 2x1GB to wychodzi jakoś chyba 160zł wychodzi koło 5.000 (jeżeli weźmiesz bezprzewodową myszkę) za dodatkowe parę set złotych masz iMaka (do którego także przydałoby się dokupić RAM) dostajesz dodatkowo: lepszą kartę graficzną (jednak ta w miniaku jest wystarczająca do twoich celów) i większy dysk + kamerka internetowa (ofc dla miniaka też możesz zakupić, chociaż już nie apple) i mikrofon mini się 'opłaca' kiedy masz już przynajmniej jakiś przyzwoity (dla siebie) monitor, albo jeżeli chcesz trochę zaoszczędzić (w końcu nie musisz kupować klawiatury ani myszki apple, a monitory w końcu tanieją) jeżeli kupowałbyś wszystko, to chyba warto wydać te parę stów więcej i mieć iMaka

#17 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 29 grudnia 2007 - 11:26

np. Accer czy lepsze HPeki z ta konfiguracja nadaje sie na smietnik po roku, matryca jest gorsza od MB o lata swietlne, a materialy... hehe :)

że tak przewrotnie zapytam: miałeś acera albo HP??? Ja miałem macbooka - padł dysk po 3 miesiącach, ogólnie był głośniejszy i bardziej gorący od obecnego acera który ma w środku GeForce 8600. Drugi raz w macbooka bym nie poszedł. Do zastosowań mobilnych wolę mieć acera. A w domu do wszystkiego co robię łącznie z uciągnięciem 22" LCD (były pytania na forum czy GMA950 da radę - daje ;) ) wystarcza mi mini 1.66. Od czasu zakupu czyli ponad rok maczek zasuwa nawet lepiej bo coraz więcej softu jest UB. Dostał dodatkowy RAM, dysk zewnętrzny i jakoś narazie nie mam zamiaru go zmieniać.
Jeżeli kolega nie ma monitora to iMac jest ciekawą propozycją ale jeżeli nie grasz albo masz konsolę do gier to popatrzyłbym na mini. Dlaczego? Odpada Ci problem z bad pixelami (taniej zmienić monitor niż matrycę w iMacu), wybierasz taki LCD jak chcesz a nie taki jak dają, poza tym design mini dla mniej jest nadal mistrzostwem

#18 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 grudnia 2007 - 12:04

true, true - miniak rządzi ;) ja dodałem RAMu i jest cholernie przyjemnym sprzętem multimedialnym :) Leo też fajnie chodzi :)

#19 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 12:56

iMac jest najlepszym urzadzeniem w ofercie Apple.

W tym konkretnym przypadku absolutnie się zgadzam. iMac 20" z 2 GB jest chyba najlepszym rozwiązaniem dla Twórcy tego wątku. Mini brał bym w ostateczności i wyłącznie gdybym miał już jakiś super duży monitor.

#20 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 13:00

Dziękuję serdecznie za masę informacji. Opcja iMac 2/4GB RAM będzie chyba najodpowiedniejsza, hmm...

Ewentualnie czekaj na alu13/12

a co to? Warto poczekać? ;)

#21 Fast128

Fast128
  • 387 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 29 grudnia 2007 - 15:17

Są plotki, że na Macworld (konferencja jakoś w styczniu) będzie premiera ultramobilnego notebooka apple, 12, albo 13'', mały, cienki, lekki itp. Ale niestety, albo stety polityka firmy jest taka, że o tym że produkt będzie dowiadujemy się najczęściej podczas premiery :) Więc tak naprawdę niebardzo wiadomo czy coś z tego będzie. Jeśli nie obrabiasz zdjęć to 20'' będzie super. Jeśli nie boisz się używanego sprzętu, tudzież leżaków z allegro to polecałbym jeszcze zerknąć na iMaca 24'' starszej generacji.

#22 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 15:27

Tylko że ostatnio coraz więcej mówi się o tym że szanse na powstanie takiego ultramobilnego MacBooka są małe. No cóż, tak na prawdę przekonamy się w styczniu.

#23 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 grudnia 2007 - 19:39

nie warto czekac, na nic... juz sie rozpisywalem w innym watku, jak masz kupic - kupuj teraz, jak nie - nie kupuj. Uzywalem i Acerka i Hpeka... HPek lepszy... ale jednak zaden nie jest tak klasycznie prosty jak MacBook...

#24 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 31 grudnia 2007 - 12:05

a co klasyczna prostota ma do używania sprzętu??? Miałem macbooka a teraz mam acera i jakoś oba są proste w użytkowaniu. Faktem jest że załączam mini z chęcią ale tylko ze względu na osX a nie na budowę samego sprzętu choć i tu dla mnie mini jest mistrzostwem

#25 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 grudnia 2007 - 12:20

gdybys vaio porownywal do macbooka to okey, ale acery z calym szacunkiem to najnizsza klasa laptopow... ile Ci trzyma bateria, jak z matrycą, cos juz sie wytarlo. Ja uzywalem acera przez rok i nigdy, jesli mialbym kupic lapka z winda nie kupie acera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych