Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Stary Macbook bez dysku - prośba o pomoc

• Zamknięty Temat jest zamknięty
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 21 czerwca 2016 - 20:12

Witam,

Właśnie zakupiłem "okazyjnie" Macbooka A1181 bez dysku twardego. Jako że jestem zatwardziałym użytkownikiem Windowsa nie znam się za bardzo na mac os. Przeglądałem już trochę forów ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Ponieważ jest on wielowątkowy zacznę od początku.

Macbook kupiony bez dysku twardego. Po odpaleniu na ekranie pojawia się ikonka folderu ze znakiem zapytania - czyli jak sie rozeznałem brak plików sytemowych (bo brak dysku).

Pożyczyłem od kolegi płytę instalacyjną z osx 10.6.1 który teoretycznie powinien na mim macu działać. Po włożeniu jej do napędu w czasie migania znaczka folderu na ekranie komputer dość długo czyta płyte ale potem ją wypluwa. Tak samo z drugą pyta w zestawie (nawet nie wiem za bardzo co na niej jest).

Próbowałem kilka kombinacji klawiszowych pomocnych przy odpaleni komputera:

1. Option - pojawia sie kursor i... nic więcej. nic się również nie dzieje.

2. Control+s - brak reakcj

3. Control+Option-+p+r - restartuje się

4. n - pojawia sie ikonka kuli ziemskiej - miga ale nic się nie dzieje, po jakimś czasie wraca do znaczka folderu

5. t - pojawia się ikonka fire-wire - ale oczywiście nic się nie dzieje

Zakupiłem używany dysk twardy.  I tu mam już kilka wątpliwości dysk po zamontowaniu w "sankI" wsuwa się dość luźno, nie jest zamocowany na sztywno. Nie mogę również domknąć tej wysłonki w kształcie "L". Tak jakby dysk nie doszedł do końca, nie chcę jednak wciskać go na siłę.

Z góry dziękuje za wszelka pomoc.

#2 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 358 postów

Napisano 21 czerwca 2016 - 23:12

Jeśli płyta instalacyjna OS X jest od innego modelu Mac, to nic nie wskórasz. 

Dysk musi "zatrzasnąć się" na złączu.

Najrozsądniejsze byłoby przygotowanie instalacyjnego pendrive z OS X 10.7 lub 10.8.

Opisane zachowania lapka są prawidłowe.

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.

#3 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 06:56

Jeśli płyta instalacyjna OS X jest od innego modelu Mac, to nic nie wskórasz. 

Jako staremu użytkownikowi Windowsa trochę mnie to dziwi, ale skoro tak jest to kiepsko, bo oryginalnej płyty od tego modelu nie mam.

Dysk musi "zatrzasnąć się" na złączu.

W takim razie po powrocie do domu spróbuję go jednak mocniej wcisnąć

Najrozsądniejsze byłoby przygotowanie instalacyjnego pendrive z OS X 10.7 lub 10.8.

Z tym niestety mam kłopot bo nie mam znajomych z macami. W dodatku czy mozna na Macu z nowym osxem zroić pendrive ze starym osxem? Wyczytałem że mój model obsługuje najwyżej Snow Leoparda czyli 10.6.8.

Opisane zachowania lapka są prawidłowe.

Chociaż jedna dobra wiadomość :)

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 czerwca 2016 - 08:08

Dysk trzeba wkładać w sankach etykietą dysku do góry czyli w stronę klawiatury. 

Jeśli napęd wypluwa płytę to znaczy, że jest zepsuty i nie może jej przeczytać. Poza tym jak już słusznie zauważono, skoro masz dwie płyty z systemem to są to płyty od jakiegoś maka, więc niekoniecznie pozwolą na instalację systemu. Muszą być do MacBooka A1181, jeśli są od innego to nie zainstalujesz systemu. Ale napęd i tak tej płyty nie powinien wysuwać.

W zależności od rocznika tego MacBooka możesz zainstalować maksymalnie system 10.7.5 lub jeśli jest z roku 2009 to nawet najnowszy.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#5 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 08:44

Dysk udało mi się w końcu podpiąć dysk. Uruchamia się nawet jakiś grub Linuksa.
Wyglada wiec ze wszystko jest ok. Pozostaje jedynie problem z instalacja systemu. Mój macbook to Core duo 1,8 wiec to raczej 2006 rok produkcji, wiec maksymalnie z tego co wyczytałem moge na nim postawić OS X w wersji 10.6.8 poprawcie mnie jeśli się mylę

#6 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 358 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 09:47

Pozostaje Ci szukać po torrentach, albo zamówić nośnik na stronie Apple. Niestety nie pamiętam linka.

Niedawno robiłem pendrive z systemem 10.7 dla kolegi ratującego jakiegoś stareńkiego Maca Mini (1,8 GHz).

#7 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 09:54

Ale jak dobrze rozumiem na nowym Macu nie zrobię pendriva ze starym systemem?
Ale jak dobrze rozumiem na nowym Macu nie zrobię pendriva ze starym systemem?

#8 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 358 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 10:00

Tu zamówisz oryginalne i uniwersalne nośniki z systemem 10.6:

http://www.apple.com...06-snow-leopard

Moim zdaniem gdybyś zamiast HDD zamontował SSD, to mógłbyś się cieszyć znacznie wydajniejszym komputerkiem, Nawet gdyby to był niewielki 60-120 GB dysk SSD, to warto, bo cena przystępna a różnica wydajności ogromna.

Jeśli znajdziesz w pobliżu jakiegoś użytkownika Mac, który ma OS X 10.7 w "kupionych" aplikacjach Mac AppStore, to technicznie nie ma z tym problemu.

#9 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 czerwca 2016 - 10:25

Jeśli to faktycznie MacBook z 2006 roku to system maksymalny to 10.6.8.

Generalnie to ja bym sobie dał spokój, bo on się do niczego już dziś nie nadaje nawet z SSD. Chyba, że robisz sztukę dla sztuki, to kup sobie system na stronie Apple. Potem z napędem zewnętrznym USB zainstalujesz system.

#10 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 358 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 10:36

IMHO to jest bardzo ładna puderniczka do mailowania i niezbyt intensywnego internetowania. Da się filmik zobaczyć, posłuchać MP3. Dla mamusi lub babci to jest genialny i ładny komputerek.

Dla dziecka odpada, bo nawet 6 latek zauważy jak mulą gierki internetowe na stronie www.gry.pl. O poważniejszych gierkach zapomnij.

#11 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 15:12

Może się usmiejecie ale maca kupiłem właściwie dlatego ze jadę na wakacje i zamierzam go użyć jako dysk na zdjęcia i filmy chociaż rownież z ciekawości jak to jest na OS X

#12 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 358 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 16:34

I to jest słuszna koncepcja! :-)

Na tyle sprawny i mobilny, by dał się wszędzie używać, nie kusi zbytnio złodziejaszków i jakby zginął, to skrajnej rozpaczy nie będzie. 

Pomyśl, że mógłby Ci ktoś zajumać lapka za ponad 10 tysi...

#13 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 17:53

Szczególnie że wydałem na niego 200zł

#14 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 358 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 19:37

To zrobiłeś świetny interes, bo to 1/3 do 1/4 wartości!

#15 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 19:50

Świetny interes to będzie dopiero gdy wszystko zacznie działać. Na razie udało się odpalić Linuksa z płyty ale już zainstalować się nie chce, błąd odczytu. Wina więc raczej napędu. Wsadziłem do niego płytke do czyszczenia CD i udało sie odpalić płytę od kolegi z instalką OSX. Wczytuje sie do pewnego momentu a potem pojawia sie komunikat " Nie można zainstalować Mac OS X na tym komputerze". Na górze jest belka z opcjami i w narzędziach można wybrać opcje dyskowe i systemowe> niestety dalej przejść się nie da

#16 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 358 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 20:36

Narzędziem dyskowym możesz tylko sobie zrobić format dysku HDD. Musisz mieć instalkę od tego samego modelu, albo uniwersalną z Apple.

A kolega od którego pożyczyłeś płyty nie może Ci zrobić pendrive z 10.7 do testu?

#17 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 20:51

Jutro ma go przynieść i popróbujemy. Może uda się na "krótko" po FireWire, bo gdzieś czytałem że tez tak się da.

#18 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 358 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 21:16

Da się! 

Jeśli kolega ściągnie w międzyczasie instalkę 10.7 to można nawet zainstalować w ciągu około 30-40 minut.

#19 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 czerwca 2016 - 21:29

A po co mu instalka z 10.7? Co sobie z nią zrobi?

Widzę, że nie ma sensu pisać i doradzać, bo i tak nikt tego nie czyta. Napisałem wyżej, że jeśli faktycznie jest to pierwszy MacBook A1181 z 2006 roku to na nim działa maksymalnie 10.6.8. Napęd jest zepsuty i dlatego przerywa instalację. Trzeba mieć płytę "uniwersalną" 10.6.X i napęd na USB.

Można też zainstalować system z innego komputera podłączonego przez FireWire.

#20 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 21:39

Ściągnąłem instalkę 10.6.8 i spróbuje ja wypalić na DVD (niestety trzeba kupić dual layer)  a jak nie to skorzystac z komputera kumpla do instalacji przez fireWire

#21 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 358 postów

Napisano 22 czerwca 2016 - 22:16

Jeśli to plik ISO lub DMG, to wystarczy, że na drugim Macu (podłączonym w target mode) dwukrotnie klikniesz na jego ikonce a zamontuje się jak zwykła płyta DVD i będzie można zainstalować bez wypalania.

Użytkownik Śfierzyk edytował ten post 22 czerwca 2016 - 22:37

#22 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 23 czerwca 2016 - 11:30

Okazało się że kolegi macbook jest z 2009 i nie ma złącza firewire. przegrałem więc obraz systemu 10.6.3 na komputer kolegi i tam zrobiłem bootowalnego pendriva. Niestety system startuje z pena ale po wybraniu języka jest znowu komunikat że nie można zainstalować systemu ma tym komputerze.

#23 tommy73

tommy73
  • 443 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 23 czerwca 2016 - 11:35

Jak wyżej: obraz plyty od niewłaściwego maca. Napisz na priv, spróbuję Ci pomóc.

#24 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 23 czerwca 2016 - 12:19

tommy73 - wysłałem wiadomość na priv

#25 Thrudpl

Thrudpl
  • 14 postów

Napisano 24 czerwca 2016 - 07:20

SUKCES!!!. Wczoraj trochę po 24:00 udało mi się zainstalować Mac OS X w wersji Snow Leopard. Ponieważ było z tym wiele problemów to dla potomności opisze pokrótce jak przez to przebrnąłem. 

Jak już pisałem wcześniej Macbookiem kolegi się nie udało - brak porty FireWire a potem wszystkie wersje które za pomocą tego komputer zgrywałem na pena nie były Retail i nie chciały się zainstalować. 

Po powrocie do domu przypomniałem sobie ze pod Windowsem mam zainstalowanego na wirtualnej maszynie El Capitana. Zacząłem ściągać więc kolejne wersje systemu w nadziei ze któraś bezie dobra. (dzięki tommy73 - ale Twoja finalnie mi się nie przydała). 

Oczywiście zaczęły się jak to zwykle bywa pojawiać schody. W El Capitan w disk utility nie ma opcji restore systemu na pendriva (chyba że ja jej nie mogłem znaleźć). Potem jeden pendrive odmówił posłuszeństwa. I kiedy miałem się już poddać, wyczytałem że program TransMac pod Windowsa (okienka górą ?) instaluje system na pendrive z obrazu DMG. I udało się. wszystko ładnie się zainstalowało. Teraz jestem na etapie aktualizacji.

Ponieważ jak pisałem Macbooka zabieram na wakacje jako dysk do zdjęć i filmów z Iphona, jaki sposób polecacie do zgrywania zdjęć, Tylko po kably czy da się jakoś bezprzewodowo?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych