Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 4 głosy

iPhone i konkurencja - jak zwykle powrót na stare śmieci!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
301 odpowiedzi w tym temacie

#126 Arduk

Arduk
  • 22 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 20:45

A w sklepie to jest tak

Spoiler

Inny efekt

Spoiler

Bardzo ciekawy cytat:

AMOLED doesn't really "burn in", it's the pixels that die over time.

Use your phone more and it dies faster. Brighter display? Dies faster. White screen? Dies faster.

http://forums.androi...rn-problem.html

Czyli de facto nie możesz mieć maksymalnej jasności i nie możesz używać intensywnie swojego wypasionego urządzenia, za >3000 zł, bo się szybciej piksele zużyją. What a pity!

Ah te ekrany flagowców z Amoledem

http://cdn2.alphr.co...g?itok=nw4M47G-

Nexus 6 - burns easily

Co prawda pudelek IT, ale jednak poruszaja ta tematyke, ze zdjeciami

Beznadziejna jakosc wyswietlacza i niedorobki + burn in na Note 4

Paski na wyswietlaczu Amoled:
http://x3.cdn03.imgw...JPaPr78PSqm.jpg

A tak wyglada Diamond PenTile

gsmarena_001.jpg

Rzeczywista liczba pikseli jest inna niż ta referencyjna.

Tyle mam pod reka na tym komputerze.

a). Rozumiem, że ktoś świadomie kupuje swoje urządzenia.

B). Rozumiem, że ktoś lubi przesycone kolory.

c). Rozumiem, że ktoś lubi Androida i docenia wolność i możliwość dostosowania do siebie urządzenia.

d). NIE ROZUMIEM, jak ktoś może nie zauważać, że poza przesyconymi kolorami Amoled jest gorszy od LED LCD/IPS.

e). NIE ROZUMIEM, jak ktoś może ryzykować wydanie >3000 zł na urządzenie, które może po 1 miesiącu mieć już przepalone obszary ekranu (a jest takie prawdopodobieństwo), przecież do Amoleda zaleca się nie używanie pełnej jasności ekranu, zmienianie położenia interfejsu i np. tapet na ekranie, żeby ekran nie wyświetlał cały czas tego samego.

A na deser to, że dostaje się mniej pikseli w rzeczywistości niż mówi specyfikacja - case znany od Noki Lumia 800 czy Samsunga Galaxy S.

Pozdrawiam, życzę przyjemnego korzystania ze swoich urządzeń.

#127 marioosh666

marioosh666
  • 229 postów

Napisano 06 lipca 2016 - 06:13

@czesiekwiesiek , rzecz w tym, że nie zawsze mamy komputer przy sobie. Chyba, że Ty zawsze nosisz. Wtedy rzeczywiście smartfon może być prostszy. Ja wolę, żeby mój smartfon potrafił możliwie jak najwięcej, a nawet miał możliwość podłączenia klawiatury, myszki i monitora. Jak to dopracują to na pewno taki kupię.

@tomk925 , dokładnie tak to działa. Kilka aktualizacji i już działa jak należy. Jeżeli Samsung chce utrzymać pozycje lidera to MUSI dopracować Touch Wiz’ a co już po części zrobił i ogarnąć temat aktualizacji. Nie zdziwiłbym się gdyby S7/S7E dostał Nougata bardzo szybko. Poza tym Android jest na tyle dojrzałym systemem, że brak aktualizacji nie stanowi wielkiego problemu. Wiele funkcji można sobie doinstalować. Wsparcie aplikacji przez fragmentacje utrzymuje się dużo dłużej. Mi nie przeszkadza, że mój smartfon jeszcze nie dostał aktualizacji.

@Arduk , więcej przykładów niż na bendgate? Wielu moich znajomych ma S5 i nic się nie wypaliło. Spodziewam się, że to jednostkowe przypadki. Jeszcze jest 3 lata gwarancji i ubezpieczenie wyświetlacza. Jak piksele zaczną przeszkadzać to można rozbić wyświetlacz i wymienią na nowy ;)

P. S. S7E można kupić na Allegro za 2 400 PLN, a po promocji Note 7 jeszcze trochę stanieje, więc to jednak spora oszczędność w stosunku do 6S+ 64 GB.

#128 Arduk

Arduk
  • 22 postów

Napisano 06 lipca 2016 - 07:38

Drogi kolego, mam wrazenie ze zaprzeczasz oczywistym faktom podobnie jak to robia denalisci z antropologicznym globalnym ociepleniem twierdzac, ze to wymysl i spisek swiatowych poteg. Albo, jak starszy pan Giertych zaprzeczajacy teoriI ewolucji Darwina i genetyce Mendla, mimo rzeczywistych dowodow.

Powiem tak, kto chce i ma minimalna znajomsoc j. angielskiego to znajdzie mnostwo informacji na temat amoledow samsunga i samych telefonow samsunga

1). Amoled burn-in Samsung

2). Agressive ram management Samsung Galaxy

3). Lack of Android update Samsung Galaxy

Tego jest multum, zarowno na xda, forum.android.pl, gsm arena, phonearena itd. Wystarczy poszukac - ja za Ciebie tego robil nie bede. Nie musze nic udowadniac, bo to przeciez Ty wydajesz swoje dutki, na wadliwa technologie :) :) :) O przepraszam, To jest funkcja.

Ja sie wylaczam z tego tematu, bo brzmisz jak fanatyk, ktory nie przyjmuje nawet obiektywnych informacji o tym jak funkcjonuja Amoledy. Jak ci sie iPhone nie podoba - zmien forum, zastosuj masc na bol i live your life!

• Maxavelli lubi to

#129 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1 089 postów

Napisano 06 lipca 2016 - 08:25

Mariooosh666 - tyle ze ja nie potrzebuje mieć dostępu do tego co robię na komputerze 24 godziny na dobę. To poczeka, a z telefonu komputera zamiaru robić nie mam. To ma być telefon, tamto ma być komputer, rower rowerem, samochód osobowy samochodem osobowym, dostawczy dostawczym.

Jeśli chodzi o obecne amoledy to w głowach wam coś czasem nie wypaliło? I tu nie chodzi o jakieś pixele, tylko o to ze na ekranie zostają ślady wypalania jak coś jest długi czas w tym samym miejscu np jakiś pasek info w nawigacji, a nie jakieś pojedyncze piksele wypalone. Podobnie jak w tv plazmowych. Ale to nie ma miesjca w obecnych amoledach, No chyba ze z 10 lat chcesz używać telefonu. . Miałem lumie 820 około 2,5 lat i nic a nic sie nie wypaliło, a i technologia z tym poszła do przodu. W tyłkach wam sie wypala chyba, sorry ale mnie rozbawiliscie na maksa z tym wypalaniem.

Użytkownik czesiekwiesiek edytował ten post 06 lipca 2016 - 08:35

• dj.cicho lubi to

Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, ​AirPods 2, Apple Watch Series 3

#130 marioosh666

marioosh666
  • 229 postów

Napisano 06 lipca 2016 - 10:25

Drogi kolego, mam wrazenie ze zaprzeczasz oczywistym faktom podobnie jak to robia denalisci z antropologicznym globalnym ociepleniem twierdzac, ze to wymysl i spisek swiatowych poteg.

Nie jesteś za bieżąco... Oni sami przestali w to wierzyć :) Nie mają pewności czy jest globalne ocieplenie, czy raczej globalne ochłodzenie, więc dla bezpieczeństwa walczą ze zmianami klimatycznymi ;)

Albo, jak starszy pan Giertych zaprzeczajacy teoriI ewolucji Darwina i genetyce Mendla, mimo rzeczywistych dowodow.

Nie ma żadnych dowodów na ewolucję. To jest teoria błędna i szkodliwa. Wrzucając ewolucjonizm do genetyki i prof. Giertycha wykazałeś się głęboką nieznajomością tematu. Coś gdzieś usłyszałeś, nie zrozumiałeś, ale powtarzasz. Genetyk raczej nie zaprzeczyłby genetyce...

Powiem tak, kto chce i ma minimalna znajomsoc j. angielskiego to znajdzie mnostwo informacji na temat amoledow samsunga i samych telefonow samsunga

Opieram się raczej na doświadczeniach własnych, ludzi których znam i im wierzę czy nauce, a nie na czarnym PRze.

Ad. 1. Nie znam nikogo kto to miał. Ad. 2. To prawda, ale z wersji na wersję jest lepiej. Ad. 3. Nie każdemu brak aktualizacji przeszkadza, pracują nad tym, ich produkty kupowane z głową są sporo tańsze od Apple' a, więc można to przeżyć i częściej wymieniać.

Osobiście Samsunga nie lubię, ale doceniam postęp jaki zrobili przez ostatnie lata.

Nie musze nic udowadniac, bo to przeciez Ty wydajesz swoje dutki, na wadliwa technologie :) :) :) O przepraszam, To jest funkcja.

Gdyby piksele w iPhone' ie się wypalały w specyficznych warunkach to wyznawcy powiedzieliby, że to wina złego użytkowania, a jak w Galaxy to wadliwa technologia ;)

Ja sie wylaczam z tego tematu, bo brzmisz jak fanatyk, ktory nie przyjmuje nawet obiektywnych informacji o tym jak funkcjonuja Amoledy.

A może to projekcja?

Jak ci sie iPhone nie podoba - zmien forum, zastosuj masc na bol i live your life!

Jak już zostaniesz administratorem to pogadamy :)

@czesiekwiesiek , przedstawiłem tylko swój pogląd i wyraźnie to zaznaczyłem. Dla kogoś innego moje wymagania mogą nie mieć znaczenia. Gdybym miał bliżej to pracy to mógłbym np.: zaakceptować słabszą baterię itp., ale w tych warunkach nie mogę. To ma być telefon, tamto ma być komputer, rower rowerem, samochód osobowy samochodem osobowym, dostawczy dostawczym. Pamiętaj, że iPhone to też hybryda trzech urządzeń tyle, że dobrze przyjęta przez rynek ;)

Well, today, we’re introducing three revolutionary products of this class.

The first one: is a widescreen iPod with touch controls.
The second: is a revolutionary mobile phone.
And the third is a breakthrough Internet communications device.

So, three things: a widescreen iPod with touch controls; a revolutionary mobile phone; and a breakthrough Internet communications device.

An iPod, a phone, and an Internet communicator. An iPod, a phone … are you getting it?

These are not three separate devices, this is one device, and we are calling it iPhone.

W kwestii Amoleda to Samsung ma w tym największe doświadczenie na Świecie, technologia jest już wystarczająco dopracowana, a prędzej czy później zostanie zastosowana w iPhone' ie.

• dj.cicho lubi to

#131 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipca 2016 - 10:55

Krucjata przeciwko AMOLED. Zabawny typ. 

Gdyby problem byłby tak poważny w sieci by huczało.

• dj.cicho lubi to

#132 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 06 lipca 2016 - 14:10

Pewnie ze tak, pojedyńcze sztuki się zdarzają, jak we wszystkich markach, coś może być nie tak. Wielu znajomych miało i ma najróżniejsze Samsungi i nikt nie narzekał nigdy na ekran. Ten zresztą jest najlepszy na rynku, miałem sgs7 i sprawdziłem na własnym przykładzie. Czepiać się można każdego, każdy producent ma swoje za uszami. Apple? Wspomnę tylko bendgate, ip4 i antena gate, czy ip5, z którego lakier schodził od samego patrzenia. Bezsensowne gadanie kilkunastu pieniaczy na forach i już się robi aferę na cały świat. Na miliony urządzeń które sprzedają nie ma szans, żeby wszystkie były w 100% sprawne.Tym bardziej nie ma się czym przejmować, bo mamy na sgs7 3 lata gwarancji a nie rok jak u Apple, co dla mnie osobiście jest największą porażka tej firmy.

Użytkownik koliberek1 edytował ten post 06 lipca 2016 - 14:11

• dj.cicho lubi to
Iphone 7 Black | Apple Watch Space Grey | Macbook Air 13 | iPad Air

#133 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipca 2016 - 15:40

I wszystko w temacie apropo ekranów AMOLED. 

W przyszłym roku Apple powinno zastosować w iPhone taki ekran, ciekawe co wtedy applowcy powiedzą. Wada będzie zaletą?

• dj.cicho lubi to

#134 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 06 lipca 2016 - 15:41

Ficzerem.
  • Molimo lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#135 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 lipca 2016 - 17:52

Akurat jeśli chodzi o wyświetlacz to ten od Samsunga zjada tego z iphonea. Koniec tematu. Po co drążyć :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#136 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 06 lipca 2016 - 20:26

Akurat jeśli chodzi o wyświetlacz to ten od Samsunga zjada tego z iphonea. Koniec tematu. Po co drążyć :)

Zgadza się i dlatego po dłuższym czasie używania jednego, potem przesiadka widać tą różnicę. Gdyby też te aktualizacje jeszcze poprawili i na bieżąco dawali jak to jest w iOS.
A co sądzicie o porównaniu bezpieczeństwa systemów. Czy to ma to dla Was jakieś znaczenie przy wyborze systemu. Jesli używacie aplikacji banku, przelewy, hasła w jednym miejscu. W iOS bardzo podoba mi się to że hasła wszystkie safari są chronione pod touch id. Mamy do nich wszystkich zawsze dostęp, także po ponownym przywróceniu systemu. Osobiście jeszcze nie słyszałem żeby kogoś tak okradli. Zazwyczaj to o tym piszą głównie w artykułach, jaki to Android dziurawy.

#137 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipca 2016 - 21:47

Wszystkie hasła do banków w głowie. Reszta 1Password. Tu i tu dostępność taka sama.
  • cronopioverde lubi to

#138 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 06 lipca 2016 - 23:08

Wszystkie hasła do banków w głowie. Reszta 1Password. Tu i tu dostępność taka sama.

Niby „que sais-je?”, ale osobiście uważam, że w głowie jednak dostępność większa. Przynajmniej u mnie na ten wiek :)

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#139 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 lipca 2016 - 23:14

Na androidzie brakowało mi bardzo możliwości odblokowywania dostępu do kont bankowych takich jak mbank czy skrill przez TiD. Podtrzymuje, że aplikacje na iPhone są lepsze i bardziej dopracowane. 

Co do tego, że na iphone zrobimy mniej niż na Samsungu czy androidzie, to średnio się dzisiaj z tym zgodzę. Teraz jest tyle aplikacji, że w zasadzie można również wiele zrobić na iPhone, a i tak ani jeden czy drugi nie zastąpi w 100% komputera. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#140 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipca 2016 - 06:29

Ja na szczęście mam z epoki kamienia apliakcję od AB. TiD tam nie uświadczymy. :D
Ale tak, na iOS zawsze wszystkie funkcje i aktualizacje są szybciej, to jest duży plus.

Użytkownik Molimo edytował ten post 07 lipca 2016 - 06:29

#141 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 07 lipca 2016 - 07:19

@effe dlatego mnie też często śmieszą te opinie ludzi (zazwyczaj hejterzy) że na iOS to nic się nie da zrobić, a na Android to wszystko, co najmniej jakby to był dla niektórych główny komputer do wszystkiego, sterowanie światem:-). A na pytanie czego nie można, zazwyczaj nadal są odpowiedzi, brak możliwości przesłania pliku bo bt, a to ikonek, motywów czy wigetów nie da się zmienić, nic nie ściągniesz, tylko itunes żeby cokolwiek wgrać. Nie mają pojęcia że w iOS właśnie często aplikacje zastępują funkcjonalności, a tylko trzeba sobie odpowiednie zainstalować.

#142 marioosh666

marioosh666
  • 229 postów

Napisano 08 lipca 2016 - 13:33

Tym bardziej nie ma się czym przejmować, bo mamy na sgs7 3 lata gwarancji a nie rok jak u Apple, co dla mnie osobiście jest największą porażka tej firmy.

Rok gwarancji na iPhone' a to tylko element ich polityki dopłacania za to co gdzie indziej jest standardem.

W przyszłym roku Apple powinno zastosować w iPhone taki ekran, ciekawe co wtedy applowcy powiedzą. Wada będzie zaletą?

Jak Apple zastosuję tę technologię to ona z dnia na dzień z wadliwej zamieni się w dopracowaną ;)

Gdyby też te aktualizacje jeszcze poprawili i na bieżąco dawali jak to jest w iOS.

Szczerze mówiąc po dłuższym czasie z Androidem wyleczyłem się z tych aktualizacji. Na Androidzie dużo łatwiej bez nich żyć. Poza tym można wybrać produkt konkurencji, która aktualizuje swoje smartfony na bieżąco.

A co sądzicie o porównaniu bezpieczeństwa systemów. Czy to ma to dla Was jakieś znaczenie przy wyborze systemu. Jesli używacie aplikacji banku, przelewy, hasła w jednym miejscu. W iOS bardzo podoba mi się to że hasła wszystkie safari są chronione pod touch id. Mamy do nich wszystkich zawsze dostęp, także po ponownym przywróceniu systemu. Osobiście jeszcze nie słyszałem żeby kogoś tak okradli. Zazwyczaj to o tym piszą głównie w artykułach, jaki to Android dziurawy.

iOS jest bezpieczniejszy co nie dziwi przy zamkniętym systemie. Inna bardzo fajna sprawa to blokada w przypadku kradzieży czy zagubienia sprzętu. Jak mam wydać 3 000 PLN to dla mnie bardzo ważny argument. Osobiście ie znam nikogo kto zostałby okradziony przez dziurawego Androida. Warto pamiętać, że ludzie sami dziurawią ten system instalując podejrzane custom ROMy, oprogramowanie spoza Google Play czy rootując system, więc nie można wszystkiego zrzucać na Androida, bo jak się z niego korzysta w sposób normalny to nic złego się nie stanie.

Podtrzymuje, że aplikacje na iPhone są lepsze i bardziej dopracowane.

Zgadzam się :) Z tym, że mi osobiście trudno to docenić przy 4 czy 4.7 calowym ekranie. Jeżeli mowa o iPad' zie to rzeczywiście mocny argument i raczej nie będę szukał innego tableta.

Co do tego, że na iphone zrobimy mniej niż na Samsungu czy androidzie, to średnio się dzisiaj z tym zgodzę.

Otwarty system daje większe możliwości. Poza tym pojawiają się takie modele jak Moto Z Force i moduły. iPhone się doskonale sprawdza do tego do czego go Jobs wymyślił (cytat wyżej), ale gdybym miał gdzieś jechać z samym smartfonem, bez laptopa to biorę Androida.

@effe dlatego mnie też często śmieszą te opinie ludzi (zazwyczaj hejterzy) że na iOS to nic się nie da zrobić, a na Android to wszystko, co najmniej jakby to był dla niektórych główny komputer do wszystkiego, sterowanie światem:-). A na pytanie czego nie można, zazwyczaj nadal są odpowiedzi, brak możliwości przesłania pliku bo bt, a to ikonek, motywów czy wigetów nie da się zmienić, nic nie ściągniesz, tylko itunes żeby cokolwiek wgrać. Nie mają pojęcia że w iOS właśnie często aplikacje zastępują funkcjonalności, a tylko trzeba sobie odpowiednie zainstalować.

Aplikacjami można wiele załatwić, ale nie wszystko. W Androidzie można zrobić więcej bez kombinacji. Wiadomo, że na razie komputera to nie zastąpi, ale jak się ma jeden sprzęt przy sobie to lepiej taki, który potrafi możliwie najwięcej i ma jak najmniej ograniczeń.

#143 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2016 - 17:36

Mialem sie nie odzywac ale...

@Arduk

Z takim podejsciem to nie powinienes kupowac jakiegokolwiek sprzetu. Niestety Apple tez ma fuckupy i z tym trzeba sie pogodzic. Moj MacBook Pro na Gforce, raz na gwarancji pad grafiki - drugi raz po gwarancji. Apple Cinema dostal po paru miesiacach bad pixeli i co ? i Apple sie na mnie wy... (nie przekracza tam jakiegos dopuszczalnej ilosci bad-ow). Trudno kupilem Eizo... w sumie nie wiem co mnie na ten monitor od Aplle kusilo... No ale nic MacBook-ow dalej sie trzymam bo mimo pewnych wad maja dla mnie tez pewne zalety, ale to nie sa zalety dla wszystkich (ja przykladowo 80% czasu to korzystam z konsoli na OS X)... mam wiec system UNIX-owy z aplikacjami typu M$ Office itp. bez bawienia sie z Linuxem ktory na desktop jest kompletna pomylka (i to pisze jako stary maniak Linux-a).

Masz racje amoledy sie wypalaja, mam znajomych u ktorych to wystapilo. Ale oni uzywaja cholernie intensywnie telefony grajac np. w gre Ingress . Widac na nich stale elementy z tej gry... z tym ze u nich po 12 godzin dziennie na wyswietlaczu odpalona jest ta gra. Nie wiem jak to bedzie z normalnym uzytkowaniem, ale patrzac jak np. tutaj ludzie czesto wymieniaja telefony to taki problem mozna pominac.

Na temat Javy i problemow z aplikacjami na Androida to jest temat rzeka, pisalem o tym troche w innym watku odnosnie S7 vs 6s. Natomiast zamknietosc systemu operacyjnego vs bezpieczenstwo to jest mit. Zreszta na chwile obecna poziom bezpieczenstwa roznych platform jest porownywalny, na wszystkie sa jakies bledy w tym exploity zero day ktore mozna kupic majac odpowiednio zasobny portfel - korzystaja np. z takich zakupow sluzby specjalne czy zlodzieje...

Zreszta co tam mowic o bezpieczenstwie jak obecnie chyba 90% atakow to jest wykorzystywanie glupoty ludzkiej, tzn. ludzie sami sobie instaluja syf. Zreszta glowny problem jesli chodzi o urzadzenia mobilne jest w laczonosci bezprzewodowej w tym GSM/UMTS/LTE i tutaj mozna narobic bajzlu niezaleznie od systemu na telefonie. Tez wspominane w poprzednim watku bledy np. w SS7, o roznych IMSI Catcherach gdzie caly twoj ruch glosowy/internetowy itd. ktos moze przechwycic i robic z nim co chce lacznie z roznymi atakami Man in the middle. Do tego nie jest to jakas kosmiczna technologia wystarczy troche wiedzy i troche gotowki np. na zakup USRP (w sumie w okolo 1000$ mozna sie zmiescic).

Teraz co do iOS i Android - tez o tym pisalem w poprzednim watku. Im da sie wiecej elastycznosci uzytkownikowi tym bardziej odbijac sie to bedzie na stabilnosci systemu. Dlatego jak ktos placze ze iOS jest malo elastyczny i chce bajerow, to chce aby wystepowalo to samo co jest na Androidzie. Wiec wybor prosty - che sie miec bajery to sie je ma ale niestety jakims kosztem. Apple nie jest zlosliwe tylko ma o tym pojecie i dlatego jest taka polityka, a nie inna.

W sumie tak mozna by dlugo pisac, a kupujac telefon najlepiej miec swiadomosc czego sie chce i zrobic sobie kalkulacje czego tak na prawde sie oczekuje od telefonu. Zwlaszcza ze rozne osoby maja rozne potrzeby i wybor czasam moze byc drastycznie rozny. Natomiast najgorsze sa klapki na oczach :) - czyli podejscie ta i ta firma to syf jakich malo.

Użytkownik tomud edytował ten post 11 lipca 2016 - 17:45

#144 marioosh666

marioosh666
  • 229 postów

Napisano 12 lipca 2016 - 11:17

Teraz co do iOS i Android - tez o tym pisalem w poprzednim watku. Im da sie wiecej elastycznosci uzytkownikowi tym bardziej odbijac sie to bedzie na stabilnosci systemu. Dlatego jak ktos placze ze iOS jest malo elastyczny i chce bajerow, to chce aby wystepowalo to samo co jest na Androidzie. Wiec wybor prosty - che sie miec bajery to sie je ma ale niestety jakims kosztem. Apple nie jest zlosliwe tylko ma o tym pojecie i dlatego jest taka polityka, a nie inna.

Ponoć od przyszłego roku Google przejmie większą kontrolę nad Nexusami. Będą je projektować, brandować, optymalizować system pod nie itp. Producentom zostanie tylko produkcja zgodnie z wytycznymi Google. Wtedy się przekonamy czy jest tak jak piszesz. Mam wrażenie, że przygotowywali się do tego od kilku lat, bo każda kolejna wersja Androida przejmowała to co najlepsze w różnych nakładkach. Marshmallow jest szybki, stabilny, a przy tym otwarty i elastyczny.

#145 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2016 - 16:24

Ponoć od przyszłego roku Google przejmie większą kontrolę nad Nexusami. Będą je projektować, brandować, optymalizować system pod nie itp. Producentom zostanie tylko produkcja zgodnie z wytycznymi Google. Wtedy się przekonamy czy jest tak jak piszesz. Mam wrażenie, że przygotowywali się do tego od kilku lat, bo każda kolejna wersja Androida przejmowała to co najlepsze w różnych nakładkach. Marshmallow jest szybki, stabilny, a przy tym otwarty i elastyczny.

Ale to niewiele zmieni i tak obecnie google zapewne zatwierdza specyfikacje. Obecnie wiekszosc peryferiow mamy w jednym ukladzie, a cala reszta na PCB to pamiec i poboczne sprawy ktore nie maja wplywu na wydajnosc. Jedyny wplyw ma tutaj szybkosc pamieci, a wieksi producenci raczej tutaj nie oszczedzaja.

Problem to wlasnie to o czym pisalem - nie chce walnac glupoty ale zakladam ze 95% aplikacji pisanych jest w Javie, jedynie duze produkcje (gry) zapewne w C++ i NDK. O tym tez wspominalem, po prostu dokumentacja do NDK dawana przez google jest na poziomie dna... pisac mozna, ale trzeba miec sporo zaparcia na wertowanie tego co do tego jest udostepnione. Natomiast jak dzialaja aplikacje w Java to i czasem na OS X czy Win mozna sie przekonac :) Do tego dodajmy jeszcze mozliwosc inastalacji setek widgetow i innych bajerow i tak mozna kazdy procesor zajechac... Nie wspominajac o instalowaniu pirackich apk (kij wie co zawierajacych - moze i wirusy itp.), oraz stercie syfiastych aplikacji czasem dodawanych podczas brandingu przez operatorow.

Natomiast sam Android jako system jest szybki od dawna jak sie pisze w NDK -  problem to wlasnie elastycznosc jaka on daje i mozliwosc wprowadzania do systemu dowolnych aplikacji i zmian przez producentow. Efekt jest rozny - raz lepszy, raz gorszy :) Wystarczy porownac jak smigaja starsze samsungi np. z google luncher, a jak z ich
"lagwizem" ;) No ale tutaj dochodzimy juz do zabaw z modyfikacja firmware i to tez ma swoje wady i ograniczenia (za zwyczaj modujacy nie maja dokumentacji do wielu ukladow).

Zreszta na podobnej zasadzie mozna sobie i OS X-a wysadzic :) wystarczy sobie poinstalowac jakies moduly do kernela do obslugi nietypowego hardware (czasem dostepne na github). Ostatnio sie bawilem z framegraberem i OS X po przekompilowaniu i zainstalowaniu modulow (znalezionych gdzies na github) zachowywal sie jak Windos Vista w pierwszym wydaniu... czyli ciagle kernel panic :)

#146 DavidB

DavidB
  • 35 postów

Napisano 17 lipca 2016 - 13:16

Mam S7 Edge i zamierzam przejść na 6S Plus. Dlaczego ? Stabilność systemu, bateria, appstore. Zwłaszcza bateria - jak sobie przypomnę że wyciągałem na iPhone 6 plus prawie 3 dni i 10h screen on time... a tutaj ? ledwo 1 dzień i 3 a czasmi 4h screen on time. No i wydajność... Samsung ma super extra 8rdzeni snapa + 4gb ramu ale co z tego - pierwszy lepszy przykład - Hearthstone jak grałem z kolegą który miał iPhone to się śmiał jak to u mnie chodziło...

#147 Cath.S

Cath.S
  • 51 postów

Napisano 17 lipca 2016 - 15:04

Osobiście uważam, że takie dyskusje nie mają sensu. Na rynku jest w tej chwili tyle telefonów, a ludzie mają tak różne potrzeby, że naprawdę co to za różnica kto jaki ma sprzęt? Ja się przesiadłam lata temu na Androida i nie żałuję do dziś, a kontakt z każdym nowym produktem Apple tylko mi przypomina jak dobra to była decyzja. 

Co nie oznacza, że Google nie ma fakupów. Ma i to wiele. Względnie jednak dla mnie system i telefony Motoroli są dużo praktyczniejsze niż Apple. 

Fakt wymian w jedną i drugą stronę świadczy chyba tylko o zrównaniu poziomu - konkurencja zaczęła robić znośne telefony, Apple zaczęło robić równie gówniane co konkurencja. I tyle. 

#148 DavidB

DavidB
  • 35 postów

Napisano 17 lipca 2016 - 15:26

"Osobiście uważam, że takie dyskusje nie mają sensu." to czemu się udzielasz w takich tematach ? Jeżeli ktoś uważa że dana rzecz nie ma sensu, to tej rzeczy nie robi...

#149 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 lipca 2016 - 15:40

DavidB ​jeśli chodzi o baterię to w 6+ nie jest tak kolorowo. Jeszcze na iOS 8 sam miałem wyniki około 12h, a przy iOS9 10h to cud. Tak samo stabilność systemu, obyś się nie zaskoczył szczególnie kiedy wyjdzie iOS 10.

#150 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 17 lipca 2016 - 17:00

@DavidB Jak masz zamiar wrócić to poczekaj na iPhone 7.
@CathS piszesz że przesiadłeś się lata temu, to jaki masz teraz kontakt z iPhone źeby takie opinie pisać? No chyba nie w sklepie tylko ? :-).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych