Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jak nagrac bootowalne cd?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 cake

cake
  • 176 postów

Napisano 28 grudnia 2007 - 19:39

witam, od razu uprzedzam, ze bede duzo pytal, ale poki co to czytam i czytam wszystko :) znalazlem informacje jak wypalic plyte wielosesyjna, jednak nie do konca o to mi chodzilo. mam plik o rozszerzeniu .dmg, chcialbym go wypalic tak, aby uruchamial sie po restarcie systemy, czyli tzw boot cd - nie udalo sie :( zrobilem tak, nagralem standardowo cd-rom za pomoca disk utility, i myslalem, ze to wystarczy, ale niestety nie. plik nie startuje. need help!

#2 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 28 grudnia 2007 - 19:52

To jak mi sie wydaje nie problem wypalania tylko tego jak plik dmg zostal przygotowany. Wczoraj robilem sobie obraz plytek Tigera zeby wypalic sbie kopie i poszlo bez problemu. Zrobilem obraz i wypalilem w DU bez zadnych ustawien, gloym przyciskiem BURN i sie bootuje bez problemu. Jezeli sam robilem ten obraz to poczytaj w google jak zrobic bootowalny obraz jezeli jest to cos co samo z siebie nie bylo bootowalne :-) O ile pamietam w google wpisalem burn+bootable+dmg i to byl jeden z pierwszych linkow. Nie podam Ci dokladnej recepty bo przyznam ze nie wglebialem sie w temat. Na stronie znalazlem nawet instrukcje jak wypalic bootowalne dmg na PC (do tej pory tylko czytalem, bo nie mam PC, ze nie bardzo sie da wypalac bootowalne dmg na PC) To tyle. Powodzenia.

#3 cake

cake
  • 176 postów

Napisano 28 grudnia 2007 - 20:08

hmm to jest gotowy plik .dmg made by apple ;) z tym, ze po jego dwukliku widze zawartosc, wiec moze to jest jakbyspakowany? zrzucic zawartosc i nagrac ja ? czy jakos tak? Ty nie masz PC, a ja z niego niedawno zrezygnowalem, stad moje pytania :)

#4 elKopyt0

elKopyt0
  • 46 postów
  • SkądElbląg

Napisano 28 grudnia 2007 - 21:48

Może przez analogię wytłumaczę (równości nie traktuj dosłownie). .dmg = .iso otwarcie .dmg po dwukliku = otwarcie .iso w WinISO lub w WinRarze Innymi słowy - bootowalność obrazu zależy od jego twórcy. No chyba, że popełniasz błąd i zamiast nagrania obrazu płyty nagrywasz płytę przechowującą obraz w formie pliku.

#5 cake

cake
  • 176 postów

Napisano 28 grudnia 2007 - 22:38

kleska. plik jest napewno dobry,gdyz przygotowany przez apple, wiec powinien chodzic. nagralem w sumie 3 plyty: 1) ikonka pliku to jakby biala kartka z zagietym rogiem a na niej logo dysku twardego (to chyba opcja nagrania cd z przechowywaniem obrazem w formie pliku jak wspomnial elKopytO) 2) zrobilem dwuklik na ikonke z kroku pierwszego i na pulpicie pojawila mi sie ikonka z nazwa pliku docelowego a ikonka wyglada jak biala pastylka (taka sama ikonka sie pojawia jak np. podepniemy pendrive) 3) trzecia nagrrana plyta to zawartosc powyzszej "bialej pastylki", ktora sie wyswietlila po dwukliku czyli kilka plikow, w tym pare ukrytych (wlaczylem opcje widzenia ukrytych plikow i je przeciagnalem w okno nowego obrazu plyty) niestety zadna z wersji nie odpalila. niezabootowala jak to sie mowi ;) nawet z pomoca wciskania lewego altu podczas uruchamiania systemu. czy ktos ma jakas idee co jeszcze?

#6 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 01:22

A jestes pewny, ze ten dmg jest bootowalny? Co to za plik, moze podal linka to zobaczymy co to i moze ktos cos wymysli. Ja przerabialem to ostatnio i nie mialem zadnego problemu z obrazem. Jedyne co zrobilem to wypalilem na DVD i zatrybilo od razu. Ja uwazam, ze albo ten dmg jest uszkodzony albo poprostu niebootowalny. Niestety nie wiem jak zrobic zeby byl. Moze sciagnij jeszcze raz plik, moze cos sie uszkodzilo po drodze.

#7 Maverick

Maverick
  • 141 postów
  • SkądGDA, PL

Napisano 29 grudnia 2007 - 12:13

Witam. Nie wiem czy ten sposob okaze sie pomocny, dodatkowo ktos moze krzywo na niego patrzec, ale... Jakis czas temu mialem podobny problem - mialem zrobione obrazy plyt z Tiger'em na dysku PC, po wypaleniu w jakikolwiek sposob moj PM nie chcial z nich boot'owac. Rozwiazalem to w dziwny sposob - podlaczylem malutki dysk, wrzucilem na niego OS9 i obraz plyty, ktora powinna byc bootowalna (a nie byla :P). Bez problemu Mac wykryl partycje, z ktorej moze zabootowac, wystartowal nie z OS9, ale z instalka Tiger'a. Dodam, ze OS9.2 (albo jeszcze wczesniejszy) byl nagrany na PC przy uzyciu programu TransMac z obrazu DMG. [PS. Wiem, ze ktos moze sie przyczepic, ze po co takie zabiegi, jesli oryginalna plyta od Tigera musi sie bootowac, ale czasami po prostu nie mamy jej w poblizu lub cos innego nam wypadnie.]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych