Zamierzam kupić komputer Apple. Aktualnie posiadam IPada i planuje zakup Iphona.
Zastanawiam się nad zakupem sprzętu do początków programowania i montowania kilka razy w roku filmów czy jakieś małe obróbki zdjęć. O takich czynnością jak YouTube w 1080p czy oglądanie innych filmów nie pytam, bo podejrzewam, że najsłabszy Air to uciągnie.
Od razu powiem, że jakiś laptop musi być, bo będę czasem na jakiś wyjazdach, kursach czy w innych miejscach. W domu natomiast będzie większy monitor. I jednak większość czasu, zdecydowaną większość będę w domu jednak kursy również programowania na których potrzebuje komputera sprawiają, źe laptop musi być.
Teraz zastanawiam się mad kilkoma opcjami.
1. MacBook Pro r 15 w podstawowej konfiguracji
2. MacBook Pro r 13 8gb, 256 ssd
3. Mac Mini 2012 i7 + MacBook Air
4. Mac Mini 2012 i7 + laptop z Win
5. PC z Windowsem + MacBook Air
W domu dodatkowy monitor.
Budżet najlepiej jak najmniej jednak do tych 5/6 tyś po odliczeniu 23% z FV.
Jaka opcja będzie najlepsza? Dlaczego jakikolwiek Mac? Bo chcę robić również aplikacje na system Apple więc ten sprzęt jest konieczny. No i do prywatnego korzystania równieź wolę system nadgryzionego jabłka.
Filmy jakie edytuje są z GoPro w jakości 1080p i czasem z innej kamery. Zazwyczaj ok 60 klatek na sekundę.
Jeżeli będzie tylko Macbook to na pewno zostanie również zainstalowany Win do kilku czynności i tylko do nich.
Czy gram? Tak, na konsoli. Czasem mnie najdzie chęć na zagrania w jakieś MMORPG ale to trwa zazwyczaj tydzień w roku więc pod to nie wybieram komputera.
Podoba mi się ekran retina ale nie stać mnie aktualnie na wybieranie gorszej opcji (jeźeli taka będzie) tylko dlatego, że ekran lepszy.
Co byście polecili?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam