Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ipad Air 2 - widoczna plama po naciśnięciu obudowy

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 snorg

snorg
  • 11 posts

Posted 13 June 2016 - 13:41

Witajcie,

Otóż zauważyłem w swoim ipadzie że podczas trzymania ipada w jednej ręce(w prawej) - zwiększony nacisk na prawą stronę ipada odciska się plama z prawej strony ipada oraz nieco wyżej coś takiego jak byśmy palcem dotchnęli monitora od komputera , taka poświata i od razu ona zanika po puszczeniu palca

czy to jest normalne ? możecie sprawdzić u siebie ?

Dodane:

Wystarczy mocniej przydusić tył (środek) aby ukazała się na ekranie ta poświata w prawej stronie na środku ipada

proszę o sprawdzenie czy tak jest u was

dodam że najbardziej to widać na czarnym , ciemnym tle

#2 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 posts
  • SkądKatowice

Posted 13 June 2016 - 15:38

U mnie to samo. To normalne przy silnym nacisku.
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#3 snorg

snorg
  • 11 posts

Posted 13 June 2016 - 16:34

ale to nie jest silny ucisk, wystarczy że trzymam w jednej ręce i już widać tę plamę,

Tez tak masz u siebie ?

żeby od samego trzymania tabletu odbijała się na ekranie ta plama ? coś tu jest nie tak chyba

oczywiscie tablet trzymany pionowo (przycisk home na dole)

#4 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 13 June 2016 - 17:07

Wejdź sobie w temat iPad Air2 pierwsze wrażenia tam to wszystko było jak masz gwarancję to próbuj wymieniać tyle że możesz dostać taki sam.

#5 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 posts
  • SkądKatowice

Posted 13 June 2016 - 17:19

ale to nie jest silny ucisk, wystarczy że trzymam w jednej ręce i już widać tę plamę,

Tez tak masz u siebie ?
żeby od samego trzymania tabletu odbijała się na ekranie ta plama ? coś tu jest nie tak chyba
oczywiscie tablet trzymany pionowo (przycisk home na dole)

Podczas trzymania w ten sposób nic się nie dzieje. Tylko przy silniejszym nacisku.
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#6 snorg

snorg
  • 11 posts

Posted 14 June 2016 - 12:44

Podczas trzymania w ten sposób nic się nie dzieje. Tylko przy silniejszym nacisku.

No podczas trzymania nieruchomo w ręce (tylko podczas wzięcia w rękę) na chwile sie pojawi i znika, jak odlozysz tablet i znow chwycisz to znow na chwile sie pojawia. To jest tylko podczas nacisku czyli wzięcia tabletu w prawą rękę i po chwili zaraz znika

#7 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 14 June 2016 - 12:51

Apple zaimplementowało to zjawisko po to, żebyś caly czas pamiętał, jak niesamowicie cienki masz tablet. W razie jakbyś prezentacji nie oglądał, na której się tym zachwycano :D

A tak poważnie: swój dwa razy wymieniałem, zanim dałem sobie, zrezygnowany, spokój. Nie wiem, czy w pro 9,7 sobie z tym poradzili, dając mocniejsze aluminium na plecy, bo w rękach go nie trzymałem, ale mam nadzieję, że tak, bo troszkę za dużo by było potknięć z ich strony, jak na ostatnie czasy.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#8 sagemini

sagemini
  • 3 posts

Posted 19 August 2016 - 08:35

Cześć,

Mam pytanie co do zjawiska opisanego powyżej. W moim egzemplarzu występuje ten sam efekt co jest nieco irytujące bo w AIR tego nie było. Czy mając gwarancję można starać się o wymianę na inny egzemplarz czy swoje sztuki wymienialiście zaraz po zakupie tj. w ciągu 14 dni od zakupu dokonanego na odległość?. Jeśli mogę ubiegać się o wymianę na inny egzemplarz to jak serwis Apple patrzy na obecność rys na obudowie?. Nie ma żadnych śladów uderzeń, obić itp. jednak jest kilka głębszych i mniejszych rysek. Czy mogą być one podstawą do odrzucenia gwarancji?. 

#9 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 19 August 2016 - 09:45

Wymienią Ci na kolejny taki sam, bo to jest normalne w tym modelu.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#10 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 21 August 2016 - 01:00

.... Czy mając gwarancję można starać się o wymianę na inny egzemplarz czy swoje sztuki wymienialiście zaraz po zakupie tj. w ciągu 14 dni od zakupu dokonanego na odległość?. ...

Prawo do zwrotu towaru w ciągu 14 dni od zawarcia umowy "na odległość" oraz gwarancja producenta - to są różne rzeczy. Nie mieszaj ich.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#11 sagemini

sagemini
  • 3 posts

Posted 21 August 2016 - 22:35

Nie zrozumiałeś mojego pytania. Mnie chodziło o to czy "wada" o której tutaj piszemy jest honorowana przez producenta w trakcie trwania gwarancji i czy kwalifikuje się do wymiany sprzętu na inny egzemplarz. To czy będzie on wolny o tej przypadłości czy też nie to już inna historia. Chodziło mi jednak o sam fakt czy z takiego tytułu można w ogóle ubiegać się o naprawę/wymianę na inną sztukę w ramach gwarancji. Z racji tego, że nie znam Waszych doświadczeń w tym względzie, druga część mojego pytania dotyczyła tego czy przypadkiem moi przedmówcy nie dokonywali wymian/zwrotu swoich sztuk w okresie 14 dni od zawarcia umowy na odległość. Takiego prawa nikt nikomu kwestionować nie będzie bo wynika ono z przepisów prawa jednak ja z tych zapisów już nie mogę skorzystać.

#12 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 21 August 2016 - 23:17

Nie zrozumiałeś mojego pytania. Mnie chodziło o to czy "wada" o której tutaj piszemy jest honorowana przez producenta w trakcie trwania gwarancji i czy kwalifikuje się do wymiany sprzętu na inny egzemplarz. To czy będzie on wolny o tej przypadłości czy też nie to już inna historia. Chodziło mi jednak o sam fakt czy z takiego tytułu można w ogóle ubiegać się o naprawę/wymianę na inną sztukę w ramach gwarancji. Z racji tego, że nie znam Waszych doświadczeń w tym względzie, druga część mojego pytania dotyczyła tego czy przypadkiem moi przedmówcy nie dokonywali wymian/zwrotu swoich sztuk w okresie 14 dni od zawarcia umowy na odległość. Takiego prawa nikt nikomu kwestionować nie będzie bo wynika ono z przepisów prawa jednak ja z tych zapisów już nie mogę skorzystać.

Formalnie (zgodnie z warunkami gwarancji) nie jest to wada. Natomiast bardzo często Apple (za pośrednictwem swoich serwisów) kwalifikuje do naprawy-wymiany egzemplarze, których formalnie naprawiać-wymieniać w ramach gwarancji nie muszą. Najczęściej w takich przypadkach do załatwienia sprawy po myśli klienta pomaga grzeczność, a nie postawa roszczeniowa.

Widać to szczególnie w przypadkach (opisywanych również na tym forum), np. gdzie za pierwszym razem (np. przy zgłoszeniu jakiejś "wady" przez klienta, który nie jest pewien czy to jest wada i da się ją usunąć) serwis wymienia cały element lub produkt, a ta sama "wada" zgłaszana przez tego samego klienta (tym razem już przekonanego że mu należy się naprawa gwarancyjna i żądającego wymiany sprrzętu na nowy) w tym samym serwisie, parę miesięcy później - nie jest kwalifikowana do naprawy.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users