Chodzi mi o zakup komputera ale takiego komputera który posłuży mi kilka lat.
Miałem juz kilka komputerów ale żaden nie przekroczył kwoty 4 tys zł i w każdym czegoś mi brakowało teraz przesiadłem się na dell 5548 gdzie mam dysk ssd ale zaoszczędziłem mając matrycę 1366x768, korzystanie z niej można porównać do krojenia cebuli (łzy same lecą)
Patrzyłem obecnie na:
*Asus UX501 ale wersję z 2016 roku gdzie jest i7 skylake, 24gb ram i gt960m 4gb
*Dell xps 15 infinite EDGE gdzie procesor jest ten sam 16gb ddr4 i ta sama nVidia tylko ze z 2gb pamięcią
I zbieram się na zakup laptopa a poprzeczka nadal rośnie bo najpierw asus który jest najtańszy potem znalazłem della a brat kupił teraz macbooka pro 15 którego biorąc na ręce pomyślałem "ŁAŁ ALE CUDO"
Ma ekran Retina na który nie mogę się napatrzeć no i ciężko się dziwić patrząc codziennie na ekran 1366x768 a nagle widząc takie cudo juz zgłupiałem i teraz mam problem ponieważ o asusie czytałem że potrafi zapaść się touchpad, że ramki na około ekranu wyglądają mało elegancko i podświetlanie klawiatury które działa jak chce (nierówne podświetlenie). Co do della - ehhh piękny ekran 4k bo widziałem go osobiście ale wystarczy trochę poogooglowac żeby na różnych forach poczytać przypadki pekacjacego digitizera ekranu co jest dość śmieszne w sprzęcie za prawie 10tys zł. I co z bratem rozmawiam co kupić zawsze słysze
"i co z tego ze częściami jest lepszy to nadal nie jest MacBook Pro"
I mam pytanie dlaczego ciągle tak słysze... Chodzi mi o jakiś głębszy sens tego zdania
Ostrzegam że jestem laikiem jeśli chodzi o sprzęt Apple, zawsze korzystałem z komputerów z Windowsem ale po tym jak widzę MacBooka brata to też zaczynam widzieć w nim przyszłość
I teraz tak mniej więcej opiszę do czego potrzebuje komputer
-Chce kupić komputer pod koniec sierpnia
-Budżet to 11 000 zł
W tym roku idę na studia informatyczne gdzie będę pewnie używał laptopa do programowania.
Obecnie komputera nie wyobrażam sobie bez:
-Photoshop
-Lightroom
-After Effects
-Pakiet Office (obojętnie jaki)
-Spotify
-Sony Vegas (wiem ze apple ma jakis swoj pakiet i Adobe AE jest nawet lepszy ale jestem przyzwyczajony do Vegasa)
a obecnie na codzień pracuje u dystrybutora telefonów z Chin gdzie potrzebuje Windowsa ponieważ program do odblokowania bootloaderów udostępnieniony przez Chińczyków jest tylko na windowsa (rozumiem że da się zrobić dual boot ewentualnie maszynę wirtualna?)
Pakietów graficznych do grafiki na strony i allegro.
Na codzień także serwisie komputery "znajomym" gdzie potrzebuje tworzyć bootowalne pendrive ale domyślam się że na 110 procent jest taka możliwość

Wiec obecnie mam dylemat czy kupić MacBooka pro 2015 Retina i dlaczego go wybrać, a po drugie czy warto kupić go teraz jak na horyzoncie czuć Nowego MacBooka Pro 2016?
Prosze jakąś miła i pomocna osobę o przyblizenie mi tematu
A jak macbook pro to z grafiką Iris czy z dedykowaną Grafiką radeona?
Kusi mnie ostanim czasem żeby przejść tytuly z dzieciństwa: może jakiegoś gothica i wszystkie części gta, co do gta 5 to widziałem że ludzie grali na macbooku ale jeśli chodzi o gry jak Wiedzmin 3 albo Battlefield 1 to mogę zupełnie zapomniec? Jeszcze raz przepraszam za chaos jaki panuje w moim temacie i liczę na sensowne odpowiedźi